Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jahodový dort s créme patissiére

15. dubna 2007 v 8:20 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně


Už brzy budou jahody dozrávat i na našich českých zahradách. Až ta doba přijde, nebude moc času na rozmyšlenou, "co s nimi?". Třeba si vzpomenete na tento recept a hned budete vědět, že tento dobrý "jahodový" úmysl nemusí být nesmysl :-)

Créme patissiére = cukrářský krém
V kuchařském lexikonu najdete asi toto: Lidově vzato jde o pudink. Odborně vzato o flameri. Francouzi mu však říkají cukrářský krém. Původně se připravoval ve vodní lázni, ale vynález pudinkového prášku před sto lety původní označení flameri zcela vytlačil. Tento krém slouží jako základ cukrářských výrobků. Utřený s máslem či zlehčený šlehanou smetanou chutná báječně. V tomto případě si krém připravíme moderním způsobem, tj. za pomoci sáčku s vanilkovým pudinkem.

  • 1 sáček vanilkového pudinku (připravíme dle návodu a necháme vychladnout)
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • kapka koňaku jen pro pány a dámy (děti utřou nos)
  • ruční šlehač je výhodou nikoli nezbytností

Máslo utřeme s cukrem ve vhodné nádobě, kterou použijeme na konečné prošlehání s vychladlým vanilkovým pudinkem. Prošleháme krátce, ale do hladka. Na závěr přidáme pár kapek koňaku pro vylepšení chuti (popřípadě jiný alkohol, např. aromatický rum). Připravený cukrářský krém dáme vychladit do ledničky a budeme pracovat na přípravě piškotového korpusu.


(do těsta jsem použila hrst sušených jahod a čokoládové vločky - není podmínkou)

Piškotové těsto pro dortový korpus
  • 3 žloutky
  • 3 bílky na sníh
  • 200 ml cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml oleje
  • 300 ml polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 ml mléka


Oddělíme bílky od žloutků. Moučkový cukr s vanilkovým cukrem promícháme v nádobě vhodné ke šlehání, přidáme žloutky a utřeme nebo šlehačem prošleháme do konzistence bílé pěny. Postupně tenkým pramínkem zašleháme olej a do 5ti minut se šlehaná hmota promění v konzistenci podobnou majonéze. Nyní přidáme mouku s kypřícím práškem. V tomto případě mouka provzdušněná prosátím bude mít znatelný efekt. Přilijeme mléko a prošleháme v jemné těsto. Úplně nakonec přidáme tuhý sníh z bílků, který jen tak lehce vmícháme vařečkou, tzn. že jen lehkým obracením zapracujeme do těsta, aby sníh udržel svou tuhost a celé piškotové těsto nám patřičně nadlehčil. Důležité je, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Vyndáme je tedy před samotnou přípravou v dostatečném předstihu.


Piškotové těsto vlijeme do formy na dortový korpus (vymazané a moukou vysypané) a v předehřáté troubě na 200 °C (za našeho dozoru) upečerme. Za 10-15 minut je hotovo. V případě potřeby teplotu trochu snížíme, ale v žádném případě troubu neotevíráme, piškot by se srazil.


Po upečení necháme piškot vychladnout. Namažeme jahodovou zavařeninou a necháme zaschnout. Poté navršíme vychladlý cukrářský krém (créme patissiére) a naskládáme čerstvé přepůlené jahody. Menší plody mohou zůstat celé. Aby nám jahodová hromádka držela pohromadě, je potřeba použít 1 sáček mleté dortové želatiny a jahody jen zlehka přelít. Po této proceduře bude vše na dortu držet bezvadně a bez obtíží nakrájíme na požadované řezy.
Přidané čokoládové vločky do těsta mají tu schopnost, že se nerozpustí a ve struktuře upečeného těsta vytvoří zajímavý efekt. V kombinaci s tímto osvěžujícím dortem to navíc skvěle chutnalo.
Zkuste to klidně po svém, protože s jahodami se dají dělat tisíceré divy. Ta pravá jahodová sezóna teprve začne, tak se nenechme zaskočit a užijme si je naplno. Rada na samotný závěr: piškotový korpus můžete klidně koupit hotový a budete mít o polovinu práce méně.
Pěstování jahod v domácích podmínkách a klidně v závěsných květináčích je dnes samozřejmost. Komu chybí zahrada, ten zjistí, že pěstovat jahody na balkóně též není iluze. Komu nestačí ty kupované a spoléhá na domácí kvalitu, tak se může hýčkat vlastnoručně vypěstovanými plody celé dlouhé léto.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 15. dubna 2007 v 19:17 | Reagovat

Ano, ano, jahody na jarní dortíky jsou úplně nejlepší. Mňam, ty moje už mají malé plody. Musím je teď hodně zalévat, aby se nepodtrhly, i když se tváří, že vláhu vůbec nepotřebují, pak už se to nedohoní.

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. dubna 2007 v 20:01 | Reagovat

Tak si ty svoje jahody pěkně hýčkej Rudko. Určitě budeš mít bohatou úrodu a čerstvé jahody až do prosince :-) Pamatuji si to, jak to bylo loni. Jseš kouzelnice.

3 pan Cuketka pan Cuketka | Web | 20. dubna 2007 v 22:03 | Reagovat

jaaaj, tak tenhle drotík mi zprvu unikl - moje škoda! je dokonalý!!!

díky ;)

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. dubna 2007 v 23:58 | Reagovat

Jeho dokonalost byla přímo úměrná době, kdy se po něm zaprášilo :-) Ale to bylo tím, že s prvními jahodami, co voní sluníčkem, se neotálí. Budu si ho muset udělat příště zas.

díky ;)

5 GeorgesC GeorgesC | E-mail | Web | 31. srpna 2007 v 13:22 | Reagovat

Mňam ;o) Udělal jsem ho až teď, když už jahody nejsou (teda v truhlíku na balkóně jich pár pořád ještě je, ale chuťově to není ono) ... ale banány a hroznové víno se na něm vyjímají taky dobře :-))

6 Šárka Šárka | E-mail | 31. srpna 2007 v 15:35 | Reagovat

GeorgesC :-) tato dobrota se nenechá svazovat sezónou jahod, ale skutečně je možno použít rozmanité ovoce po celý rok. Láká mě hroznové víno ;)

7 Jajakiwi Jajakiwi | 10. listopadu 2007 v 5:10 | Reagovat

Sarko, ty jsi poklad! Cokoli udelam podle tveho receptu je vzdycky chutove dokonale a vsichni se mlsne olizujou. Tenhle dort nebyl vyjimkou a ja sama na posezeni snedla celou ctvrtku! Akorat nevypadal tak nadherne jako na tvych fotkach. Jahody mi z kremu sjizdely a ani zelatina tomu nezabranila :( Na pohled to teda nebylo nic moc, ale jelikoz jsme to vsichni jedli se slastne primhourenyma ocima, nakonec to nevadilo :) Jeste jednou velky dik za tvoje bajecne recepty!

8 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 11:22 | Reagovat

Jajakiwi :-) Nevadí že dort nebyl na pohled tak pěkný :-) Hlavně že chutnal a se 100% ní jistotou byl upečen z lásky pro tvé nejbližší. To oni ocení. Já ti moc díky za pěkný jahodový komentář a přeji příjemný víkend. Zdravím ;-)

9 Shira313 Shira313 | E-mail | 7. května 2008 v 11:02 | Reagovat

Nakoľko sa včera večer u nás servírovala marinovaná špargľa s novými zemiakmi zapečenými s parmezánom podľa Vašich receptov, pýtalo si to aj dezert na rovnakej úrovni. Voľba padla na toto jarné pohladenie. Ako vždy u nás doma ako aj v práci po ochutnaní zneli chválospevy na Vašu kuchyňu. Verím, že Vaši bývalí stravníci v Moulin Neuf sa s Vami lúčili so slzami v očiach :o)

10 Šárka Šárka | E-mail | 7. května 2008 v 11:32 | Reagovat

9 - Shira313 :-)

To je úžasná kombinace! Čepice čerstvých jahod v lehkém krému a na nadýchaném piškotu je chutná záležitost, která po všech čertech dobře vypadá. Nebýt čerstvého komentáře pod tímto receptem, málem bych na něj zapomněla. Letos bude pořádná úroda jahod, které jsem loni vysázela v zahradě, tak hned mám zase inspiraci, co s nimi provedu. Tento recept byl takový rychlý momentální nápad s využitím zahradních zásob :-) Pamatuji si, že s přítelkyněmi jsme si ho loni pochvalovaly a celý ho snědly na posezení :-)

Na Moulin Neuf vzpomínám opravdu ráda a ty slzy tam vážně nechyběly :-) Mnoha našich hostů zůstalo našimi dobrými přáteli a tak si mohu dost často vyzkoušet, jaké to je vařit pro partu labužníků :-) Bylo to mimořádné prostředí a mimořádná příležitost. Takové věci se dějí jen jednou za život. Jsem ráda, že jsem tu šanci využila a obstála :-) Ovšem vařit jen tak doma pro radost je to nejpříjemnější, co znám.

11 Jarmila Jarmila | E-mail | Web | 11. června 2008 v 13:59 | Reagovat

Absolutní orgie pro chuťové buňky, a dietní dopolední jídelníček je v trapu! Ale stojí to za to, mňam mňam! Skvělý recept!

12 Šárka Šárka | E-mail | 11. června 2008 v 19:45 | Reagovat

11 - Jarmila :-) I hříchy mají své kouzlo :-) Díky *

13 Petra Petra | 15. června 2012 v 8:27 | Reagovat

Tak tohle rozhodne neni creme patissiere. tohle je tak maximalne vanilkovy krem na cesky zpusob :) I to spatne udelany - viz foto c. 5.
Creme patissiere se dela z vajecnych zloutku, cukru, mleka a mouky. Maximalne se nakonec na zjemneni prida lzice masla (na 5 zloutku).
Nesnasim tohle "pocesteni" klasickych receptu.

14 cheap fake watches cheap fake watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:43 | Reagovat

Q. How did the farmer mend his pants?
http://www.theirwatches.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama