Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Boeuf Bourguignon - Burgundské hovězí ragú

16. dubna 2007 v 16:57 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso

Typické jídlo francouzské tradiční kuchyně, připravované dlouhým dušením na velmi mírném ohni, kdy pokrm mnoho hodin tiše bublá, tzv. technologie "mijoter". Pomalé, důkladné tepelné zpracování dává jídlu prokomponovanou chuť a neobvyklou křehkost, kdy všechny báječné chutě přejdou v jeden úchvatný celek. Na chuťovou harmonii francouzská kuchyně klade tak velký důraz, že jí to vyneslo na onen známý gastronomický piedestal. Tento recept je toho živoucím a nepopiratelným důkazem.



Tento burgundský způsob přípravy hovězího ragú potřebuje 24 hodin na dokonalé naložení masa a 2 a ½ hodiny na samotné pomalé dušení. Po celou dobu vaření se díky vůni, která bude z hrnce stoupat, přenesete do bohatého francouzského kraje, bývalého vévodství Burgundsko s hlavním městem Dijon, kraje plného nádherných vinic a sklepů skvělého vína. Víno je též základem tohoto pokrmu. Oč plnější víno zvolíme, o to lepší pokrm bude. Zapíjíme týmž vínem, které jsme zvolili na přípravu, tedy rozhodně lahodným burgundským červeným.



Boeuf Bourguignon
  • ¾ l červeného vína
  • 1 kg hovězí kýty (spodní nebo květový šál)
  • 1 velká cibule
  • ½ hlavičky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček pepře
  • několik čerstvých bylin (rozmarýn, tymián, majoránka)
  • 150 g slaniny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g mrkve
  • 15 ks malých cibulek
  • silnější plátek másla
  • 150 g malých žampiónů
  • střik koňaku (2 cl)
  • sekaná petrželka


Maso nakrájíme na větší kostky (3x3 cm), cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu. Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny. Před koncem dušení osmahneme půlky žampiónů na másle. Na posledních 10 minut dušení je přidáme do hotového pokrmu a celý pokrm zjemníme kapkou koňaku. Při servírování na talíři posypeme sekanou čerstvou petrželkou nebo jinou chutnou bylinkou. Maso je měkké a obklopené hustou šťávou, i když jsme ničím nezahušťovali. O výsledný efekt se postarala zelenina a cibule. Podáváme stylově s francouzskou bagetkou a zapíjíme červeným vínem. Jak konzumovat není třeba doporučovat :-) Neujídejte z hrnce, dopřejte si ten požitek u prostřeného stolu a pozvěte nějakou sobě milou osobu. Lahev vína v hrnci a lahev vína na stole, to je přeci jenom trochu moc, nechat si jen pro sebe :-)


S tak voňavým a lahodným jídlem si každý hladový ví rady nejlépe :-) Tak si to vaše doma připravené hovězí po burgundsku patřičně užijte. Než začnete vařit, popřemýšlejte o tom, jaký hrnec by byl nejvhodnější. Zde je hrnec na takové vaření "jako stvořený", navíc je to parádní kousek.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 16. dubna 2007 v 17:41 | Reagovat

další z našich oblíbených jídel. Ale už jsme ho docela dlouho nevařili. Ale teď  ve Francii určitě bude.

Druhý a třetí den bude ještě chutnějšíííííííííííí ;-)

2 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 16. dubna 2007 v 17:56 | Reagovat

ojejej, tak už vím, co naházím do svého litináče příště. díky! vypadá to skvostně :)

3 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 16. dubna 2007 v 23:06 | Reagovat

Krasne jidlo.. po navsteve Brasserie M jsem byl rozhodnuty si ho pripravit:)  A co nevidim, zde uz se serviruje hotovy pokrm :-)

4 pixy pixy | Web | 16. dubna 2007 v 23:57 | Reagovat

Ano ano, už se na to taky pochystávám a hledám vhodnou pozici ve vařicím plánu na nejbližší dny :)

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. dubna 2007 v 8:06 | Reagovat

Všem příznivcům tohoto vínem omámeného hovězího masa díky za jejich komentáře :-) Jídlo sice nesplňuje trend sezónního vaření, ale s jarními saláty si jeden dlouho nevystačí. Boeuf Bourguignon dokáže zahřát na těle i na duši, tak si tuhle horkou krmi nenechte ujít a provoňte si svou kuchyň. A jak správně říká Bali, nesníst hned, ale nechat odležet :-) To se ovšem těžko vydrží.

6 Julie Julie | E-mail | 18. dubna 2007 v 19:34 | Reagovat

Báječné, udělala jste mi velikou radost...Hovězí je u nás moc oblíbené, manžel to miluje...podobné dobroty jsme jedli v Itálii v Tyrolsku - neznám nic lepšího...a s nočkami? nebo spätzlemi?...nechám se opět zlákat (jenže já tahle jídla vařím každou chvíli) a hrnec by se mi hodil taktéž velice, díky

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. dubna 2007 v 22:50 | Reagovat

Julie, taky jste mi udělala radost tímto komentářem :-) Konečně někdo, kdo taky má rád spätzle :-) Já je zbožňuji. Takto připravené hovězí maso je opravdu jedinečné. Ten pěkný červený hrnec si taky musím koupit. Bude se hodit na všelijaké jiné dobroty.

8 Bali Bali | Web | 19. dubna 2007 v 7:56 | Reagovat

Takovy litinacek take vlastnim, ale zluty. Je perfektni na delsi "probublavani" na plotne i v troube.

Sarko, nekdy ti neco "ubublam" ;-)

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. dubna 2007 v 11:55 | Reagovat

Bali :-) budu se tesit :-)) na oplatku potom "ubublam" ja neco tobe ;)

10 Papaja Papaja | E-mail | 25. listopadu 2007 v 22:48 | Reagovat

Ahoj Šárko,

tak jsme zase vařili podle Tvého receptu. Tedy vlastně skoro dle Tvého, většinou si všechny recepty malinko upravujeme. Moc nám chutnalo. Litiňáčky v IKEA zatím ještě mají, ale už bohužel nemají a nebudou mít červené, už s dodávkou končí. Takže jsme vlastně měli kliku!

Moc jsme si pochutnali, podívej: http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3588&l=Papaja

Měj se fajn,

P.

11 Šárka Šárka | E-mail | 25. listopadu 2007 v 23:35 | Reagovat

Papaja :-)

To je naprosto excelentní počin :-) Jídlo pro chladné dny jako stvořené. Ten plný hrnec B.Bourguignon vypadá naprosto lákavě. Červený hrnec z IKEA jsem bohužel nějak nestihla zakoupit, tak mám zase po čem toužit :-) Vzala jsem na milost parádní měděné hrnce, kterých mám doma slušnou řádku a jeden po druhém leštím a zapojuji do mého kuchyňského kolotoče. Určitě i na toto báječné hovězí na červeném víně ještě do konce roku dojde. Díky za připomenutí tohoto receptu a měj se moc fajn ;-) Š.

12 Matik Matik | 2. srpna 2009 v 11:12 | Reagovat

Doporučuju vyzkoušet bílou variantu. Hovězí nahradit telecím, rulandské modré dobrým rulandským bílým, žampiony liškami. Risknul jsem to na včerejší oslavu a úspěch to byl epochální. Na konci jsem tam ještě kápnul Grand Marnier, který chuť skvěle zjemnil.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. srpna 2009 v 1:42 | Reagovat

[12]: Matik

To je dokonalá inspirace, která se dá bezhlavě následovat :-) Na epochální úspěch věřím! Díky

14 Clayman2 Clayman2 | E-mail | 10. října 2009 v 17:44 | Reagovat

Tak jsem byl právě v kině na "Julie a Julia", doporučuji všem co milují francouzskou kuchyni. Mno a díky tomu pátrám na netu po boeuf bourguignon... až jsem se dopátral sem. Skvělý blog - gratuluju. Před chvílí jsem naložil maso a už se těším na zítra. Díky.

15 Šárka Šárka | Web | 13. října 2009 v 9:28 | Reagovat

[14]: Clayman2:

Já to vzala oklikou; nejprve navařit hrnec boeuf bourguignon ... potom půjdu do kina :-) Ale i tak se na obě Julie těším. Díky za komentář a za doporučení kulturně gastronomického počinu :-)))

16 Tomass Tomass | 13. října 2009 v 11:04 | Reagovat

Již dávno jsem si všiml,když někteří teprve objevují Ameriku,tak na dolce vitě už to vědí. Proto se sem tak rád vracím a nechávám se autorkou Šárkou inspirovat. Vzhledem k oblíbenosti tohoto blogu nebudu sám, ale musím složit uctivou poklonu,protože Šárka odvedla neuvěřitelný kus práce. Obdivuji se i velmi srozumitelné a praktické kuchařské knize,ke které jsem si před týdnem zakoupil i kalendář s recepty a mohu všem doporučit.
P.S.
U nás v kuchyni bude příští rok skvělý, my žijeme dolce vita.
Díky T. :)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. října 2009 v 23:14 | Reagovat

[16]: Tomass :-)

Díky za kompliment! Žít dolce vita je fajn, ale pozor na kalorickou hodnotu :-) Ještě že význam spojení "žít dolce vita" neznamená vézt se na cukrové vlně, ale můžeme v tom vidět i jiné nekalorické hodnoty. Díky a ať se daří ;-)

S pozdravem Šárka

18 Mellorn Mellorn | 30. dubna 2010 v 14:32 | Reagovat

tak jsem si nakoupila suroviny na tuhle dobrotu,ale nesehnala jsem ty male cibulky.predpokladam,ze se nejedna o sterilovane :-] nemate nekdo tip,kde by je mohli mit? byla jsem teda jen v bille. nebo se daji nahradit treba dvemi velkymi? dekuju za radu...

19 Shira313 Shira313 | 12. října 2010 v 14:32 | Reagovat

Tak ako klesá teplotam stúpa chuť do jedla :)
Odkedy som upustila od vegetariánstva, skúšam dohnať medzery vo varení. Alibisticky tíšim "zlé svedomie" voči zvieratkám použitím prvotriednych surovín v bio kvalite a podľa polovičky je aj chuť o inom. (Týmto vzdávom hold  biofarme Sásov)
Takže predminulý víkend bol na celý deň liatinový hrniec okupovaný rillettes a včera do neskorých nočných hodín z neho sálala vôňa burgundského.
Pre porovnanie som minule vynechala marinovanie a veru to nedoporučujem, len buďme pekne trpezliví, stojí to za to!
Recept už viem asi aj naspamäť a dá sa nájsť vo viacerých kuchárských knižkách či časopisoch u mňa doma, ale u Teba Šárko je to vyhľadané za pár sekúnd a navyše je to príležitosť kuknúť čo nové u Vás za pecou ;o)

20 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2010 v 10:18 | Reagovat

[19]: Shira313:

Trpělivost se jmenovitě u tohoto receptu vyplatí :-) V podzimním čase se hrnec na plotně může povalovat klidně celý den. To teplo linoucí se z kuchyně je velmi příjemné a hřejivé. Vůně je bonus navíc. Díky za důvěru v mé stránky :-)

21 jirka jirka | 29. listopadu 2010 v 20:42 | Reagovat

ahoj,tak mám naložené maso na zítřek,už se nemůžu dočkat:-)akorát nemám koňak:( je zapotřebí přidávat sůl a pepř?při přípravě ragů na lasagne před koncem trochu osolím a opepřím...díky jirka

22 Ladˇka Ladˇka | E-mail | 28. listopadu 2011 v 13:09 | Reagovat

Mam dotaz, v Nemecku jsem odkoukala v ceske hospode, ze davaji gulas do trouby...snad by to slo i tady ? :)))
Dobre se dela a nemusi se tolik hlidat.

23 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2011 v 17:09 | Reagovat

[21]: jirka:

Propásla jsem odpověď v tom správném čase, ale jistě ragú dopadlo tak, jak mělo. Bylo fantastické a netrvalo dlouho, zbyl po něm jen prázdný hrnec :-)

24 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2011 v 17:12 | Reagovat

[22]: Laďka:

Je to dobrý způsob, pokud jde o dušené pokrmy a guláš k nim patří. Dělám to také tak a nemohu si to vynachválit. Plotna je čistá a po kuchyni to parádně voní. Do trouby vidět není, tak se zdá, že provádím asi nějaká velká gulášová kouzla, když se najednou snese plný kastrol měkkoučkého masa a lahodké gulášové štávy ... Laďko, máš tip na dobrou českou hospodu v Německu? Až pojedu kolem, ráda se tam stavím na něco dobrého :-)

25 Pavel Pavel | E-mail | Web | 10. března 2012 v 14:44 | Reagovat

Zítra se chystám vařit další z variací této klasiky od Julie Child a z filmu Julie a Julia okopírované. Název bude asi takový: Beef Bouguignon s karamelizovanou mrkví a žampiony...chtěl bych podávat pouze maso s malým množstvím přepasírovaného sosu, mrkev a žampiony a bagetku od Petite France. Snad to vyjde.

26 Martina Martina | Web | 18. dubna 2012 v 13:10 | Reagovat

Krása, brzy se na to chystám, ale asi budu muset udělat ještě jednu bezvínovou verzi pro děti.

27 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:17 | Reagovat

[25]: Pavel:

Věřím, že tato kombinace zabodovala a jídlo chutnalo tak, jako by se ke sporáku postavila sama J. Child :-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:19 | Reagovat

[26]: Martina:

Stopu po víně by děti opravdu moc nedocenily, tak bude stát za tu námahu udělat tuhle klasiku rovnou na dvakrát :-) Sice jsem to ještě nezkoušela, ale fungovat to také bude báječně. S dobrým kouskem hovězího masa se nikdy nic nemůže pokazit.

29 limeta limeta | 14. července 2012 v 5:48 | Reagovat

Bez vina? To prece uz neni stejne jidlo. Moje deti se muzou se po BB muzou utlouct, nerozumiám proc bych ten recept mela jakkoliv sidit. Je jim 9 a 13.

30 DolceVita DolceVita | Web | 18. července 2012 v 7:50 | Reagovat

[29]:

limeta:

Bez vína (přímo v hrnci nebo ve sklence na stole) si francouzskou kuchyni neumím představit :-)

31 Eliška Eliška | 18. září 2012 v 19:11 | Reagovat

Dneska jsem vyzkoušela a byla to mňamka!!! díky za skvělý recept!!!

32 Zdeňka Klimešová Zdeňka Klimešová | E-mail | 27. října 2012 v 9:59 | Reagovat

Dobrý den...recept vypadá skvěle,jen se chci zeptat zda se maso nakládá i s bylinkami a zda se maso vaří i s kořením a bylinkami,nebo se vše oddělá po marinování..děkuji předem za odpověď  Zazi

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. října 2012 v 12:55 | Reagovat

[31]: Eliška:

Díky za zprávu :-)

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. října 2012 v 12:59 | Reagovat

[32]: Zdeňka Klimešová

Hezký den. Pokud jde o nakládání masa, do marinády se přidávají i bylinky, které všechno krásně provoní. Když přijde čas vaření receptu. Nálev z masa slijeme a uchováme stranou (i s kořením, bylinkami, zeleninou). Když postupujeme podle uvedeného receptu, tak maso před vložením na rozpálený olej osušíme od marinády a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo a uchovalo si svou šťavnatost. Poté do hrnce k masu vrátíme i marinádu s kořením a vším, co v ní bylo. To je pro tento recept důležité a zcela zásadní. Potom už necháme pod poklicí dlouze dusit a když to neuspěcháme, pochutnáme si na francouzské delikatese, která má dlouhou a půvabnou historii :-) Jistě se Vám to podaří! Krásnou neděli přeje Šárka

35 dresses cocktail dresses cocktail | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:30 | Reagovat

<a href="http://www.dimdress.com/">discount bridesmaid dresses</a>

36 tag heuer replica watches for sale tag heuer replica watches for sale | E-mail | Web | 2. května 2013 v 7:52 | Reagovat

I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.
http://www.shouldwatches.com/

37 Tereza Tereza | E-mail | Web | 6. února 2014 v 13:26 | Reagovat

Dobrý den, zítra bych to ráda uvařilo pro 12 osob. Pro kolik osob jsou cca zde uvedené suroviny? Děkuji za odpověď, Th

38 Cookie Cookie | 10. února 2014 v 15:00 | Reagovat

Budu zkoušet tento pokrm v pomalém hrnci - ten mi na to přijde naprosto ideální. :o) Ještě bych se ráda zeptala, stejně jako [18]: - ty malé cibulky jsou nenahraditelné? A jak malé by asi měly být? Jako ty maličké nakládané? Nebo i o trochu větší?

39 Stáňa Stáňa | 22. února 2014 v 17:17 | Reagovat

Prosím o radu, co tento pokrm uvařit z kančího mass?

40 Stáňa Stáňa | E-mail | 23. února 2014 v 14:13 | Reagovat

[38]:Já bych to viděla na šalotku nebo cibulky do 3 cm. Nepůlit, aby se nerozpadly.

41 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. února 2014 v 13:53 | Reagovat

[37]: Tereza:

Hezký den, Terezo ;-) Odpovídám pozdě, ale je to tím, že v tom množství komentářů se sem tam něco vytratí ze zřetele a to je mi potom líto kvůli tazateli. Klidně příště využijte dotaz i po emailu. Pokud jde o množství daného receptu, vycházet je třeba z uvedeného množství masa. 1 kg masa v tomto případě bych podělila mezi 5-6 osob. Pro 12 osob bych rozhodně počítala s 2.500 g masa. Jednak maso dušením trochu ubude na objemu a také je třeba počítat s tím, že budete ochutnávat (to dělám v tomto případě nesmírně ráda!), může přijít nezvaný host a také by byla škoda masem šetřit, protože bude prvotřídní! Mějte se pěkně ;-)

42 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. února 2014 v 13:56 | Reagovat

[38]: Cookie:

Hezký den! Malé cibulky jsou nahraditelné šalotkou /někdy se středně větší cibulka jednoduše překrojí nebo rozčtvrtí. Použít také můžete sadbovou cibuli, která je nyní k dostání téměř všude (nejen v zahradnictví, ale také v supermarketu). Malé cibulky hezky vypadají, ty větší ale jídlu také neublíží, to nemějte strach.

43 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. února 2014 v 13:58 | Reagovat

[39]: Stáňa:

Proč ne! Dlouhé dušené prospěje i zvěřině, kančímu masu obzvláště. Před přípravou ho naložte do marinády. Zkuste použít tu, kteerou uvádím u rcp kančí se šípkovou omáčkou.

odkaz posílám zde:
http://www.gurmanka.cz/2009/05/kanci-kyta-se-sipkovou-omackou

a přeji hodně úspěchu s vařením!
Šárka ;-)

44 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. února 2014 v 14:00 | Reagovat

omlouvám se za stručnost a za jisté překlepy v textu, ale pokud budete něco k tomuto tématu potřebovat, kontaktujtě mě např. emailem - info@gurmanka.cz a doladíme to i tímto způsobem.

Když jsem před lety poprvé pracovala s masem tímto způsobem, také jsem se bála, abych něco nepokazila a jídlo nějakou nepozorností a svou nezkušeností nezmařila :-)

45 Francek Francek | E-mail | 3. července 2014 v 0:13 | Reagovat

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, které víno je vhodné pro toto jídlo. V jednom komentáři jsem se dočetl o modrém rulandu - je možné jej nahradit? Jaké mi doporučíte? Osobně mám raději vína bílá, ale je mi jasné, že u tohoto jídla budu muset přesedlat na rudého bratra :)
A když už, tak samozřejmě z burgundské oblasti :)
Volba Cognaku už asi nehraje velkou roli, což? :)
Předem díky za odpovědi.

46 Vitouch Vitouch | E-mail | Web | 2. října 2014 v 15:28 | Reagovat

Recept je bezchybný, stejně tak BB vařím. Používám nejraději květovou špičku (mramorované zadní), šál nebo klidně i hodně šlachovitou kližku - jde přeci právě o šlachy a strukturu. Lépe je před osmahnutím oblanšírovat na proužky nakrájený špek 10 minut ve vařící vodě, je pak nerozpadlý a chuťově značně lepší. Co se vína týče, obdobný recept se dělá i v jiných vinařských oblastech (např. v Piemonte Hovězí na Barolu)a přirozeně čím lepší a hustší červené, tím lépe. Jen pozor na hustá sladší třeba italská vína marmeládovitého charakteru (Amarone, vyšší kvality Primitiva, Negro Amaro apod.), maso je pak ve spojení s mrkví a cibulí příliš moc sladké. Pro BB je samozřejmě ideální Pinot Noir (Rulandské modré), nemusíte se bát i produktů s vyšší kyselinou (Barbaresco, Barolo, ale třeba i plnější Vavřinec nebo Frankovka) a dokonce nevadí ani zbylé víno s lehkou korkovou vadou, která se vařením a redukcí ztratí. Víno s náznaky sekundárního octového kvašení raději nepoužívejte. Čím lepší víno, tím lepší výsledek a hotový pokrm dle tradice ideálně zapíjíme tím samým vínem. S množstvím vína to nepřežeňte, ať vám to neplave ve vodě, lépe je mít Bourgignon hustší a hutnější. Uvedená sedmička vína na kilo masa se mi zdá hodně moc, já použiju na 5 kg masa nakrájeného na kostky při naložení jen  necelé 3 sedmičky a počítám na kilo masa 3 velké porce. Když něco zbyde, druhý den ještě lepší...

47 Wedding sherwani Wedding sherwani | E-mail | Web | 27. října 2014 v 8:39 | Reagovat

If you wish to succeed, you use persistence as your good friend, experience as staff, to be as your brother and hope as your sentry.

48 Andrea Andrea | E-mail | 10. listopadu 2014 v 13:59 | Reagovat

Šárko jedním slovem, ÚŽASNÉ!!!
Právě jsem dovařila a za chvilku ponesu na stůl. Děkuji za chválu, kterou mne díky Vám zahrnou .-)

Andrea

49 Ali Ali | 10. června 2015 v 10:32 | Reagovat

Díky tomuto receptu jsem uspěla u praktických zkoušek za jedna :) velice chutné!

50 trifold trifold | Web | 20. června 2015 v 10:05 | Reagovat

nebankovní půjčka na ruku ostrava 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama