Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Asparágus, chřest, špárgl = zelenina plná zdraví a rozkoše

22. dubna 2007 v 8:06 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina



Tato rostlina, považovaná již starými Řeky a Římany za silné afrodiziakum a luxusní pokrm vyvolených, je i dnes delikatesní pochoutkou s mnoha blahodárnými účinky pro naše zdraví. Ideální jarní zelenina, která udělá generální úklid vašeho těla velmi důkladně, neboť má detoxikační schopnost pročistit organismus. Věhlas mu přinesla schopnost probouzet tělesné vášně. František I. a později Ludvík XIV. mu propadli natolik, že jej na svém stole vyžadovali denně, dokonce i v zimě. Zahradník Ludvíka XIV. tedy musel vymyslet způsob, jak oklamat přírodu, aby král dostal tuto lahůdku pro potěšení své milenky, Madame de Maintenon v kteroukoli roční dobu. Králův zahradník přišel na tzv. pěstování "pod teplou vrstvou", což je proces, samozřejmě ve zmodernizované podobě, používaný dodnes. V 19. století byl pro svou pověst falického symbolu zakázán v penzionátech pro mladé dívky. Církev tvrdila, že chřest vyvolává nečisté představy a dráždí smysly.



Hippokrates chřest užíval jako diuretikum. Julius César ho se zalíbením pojídal s rozpuštěným máslem. Stará pověst praví, že voják jménem Charles Depezay, který unikl z okupované Paříže pruskými vojsky v roce 1870, se ukrýval v chřestovém poli. Pozoroval proces pěstování chřestu a o pár let později chřest vysadil v Sologne, kde se od 20. století pěstuje pravidelně. Známe chřest bílý a zelený, též odrůdy s fialovým nádechem na vrcholku pazochu. Zelený chřest má podstatně vyšší obsah vitamínu C. Bílý chřest je jemnější na chuti. Před přípravou chřest loupeme. Bílý chřest vždy, zelený chřest dočišťujeme jen na konci stonku. 100 g chřestu obsahuje pouze 17 kcal. Platí zásada, že chřest neskladujeme dlouho, ale snažíme se ho nejpozději druhý den po sklizni konzumovat. Podle jihoafrického chirurga Christiana Bernarda, který se v roce 1967 proslavil první transplantací srdce na světě, tvrdí, že chřestová kůra je vynikající prostředek na srdce. Zdůrazňuje, že tato zelenina povzbuzuje kardiovaskulární činnost a že "chřest je vynikající močopudný prostředek, který pomáhá srdci odlehčit". Chřest je přírodní elixír mládí. Nemáte chuť s chřestem omládnout? Chřest se stane přítelem vaší fyzické i psychické kondice. Bylo o něm napsáno již mnoho, tak raději místo psaní dávno známých skutečností prozradím, jak jsem si na něm pochutnala já.



Seženete-li čerstvý chřest, hned se na něj vrhněte a s konzumací neotálejte. Nejznámější způsob jeho servírování je vařený chřest s holandskou omáčkou. Notoricky známá receptura, ovšem stále velmi chutná a aktuální v každé gurmánské kuchyni. Pokud chcete chřest trochu jinak, zkuste to třeba takto.



Zapečený chřest plný zdraví a gurmánské rozkoše

  • na 2 porce cca 10 ks (pazochů) chřestu - ideálně zeleného
  • tenké listové těsto
  • zapékací miska, kousek alobalu
  • kapka oleje na vymazání
  • 1 rajče nebo několik cherry rajčat
  • přírodní sýr cottage
  • 4 vejce
  • lžíce dijónské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé nasekané bylinky
  • špetka parmazánu


Chřest je zázračně dietní potravina, tak bych se přimlouvala za to, ať při jeho přípravě nehraje sólo chutná slanina a podobné pochoutky s kalorickou povahou :-) Snažila jsem se recept zakomponovat do celku, který nás nebude zásobovat množstvím kalorií navíc a zůstane alespoň trochu jarně nadlehčený. Chutnalo to výtečně, kalorie jsem však nenechala nastoupit v řad a nezdržovala se počítáním :-)



Zelený chřest seřízneme u konečků tak, aby na řezu byl viditelně čerstvý. Koupíte-li tak čerstvý jako já, nebylo ho třeba na koncích loupat. 5 minut ho povaříme v osolené vodě. Použijte hrnec na vaření chřestu, popřípadě ho svažte, aby se nezlomil. Z alobalu připravíme obdélník, kterým vyložíme zapékací misku. Pomázneme ho lehce olejem nebo máslem. Na alobal vložíme plátek listového těsta a zformujeme do tvaru vaničky. Na dno rozdělíme sýr cottage a několik plátků rajčat. V misce rozšleháme 4 celá vejce se lžící pikantní dijónské hořčice a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Nesolíme, hořčice dá vejcím zajímavě pikantní chuť. Přidáme nasekané bylinky a vlijeme na cottage sýr s rajčaty. Misky vyplníme povařeným chřestem. Chřest můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem a dáme do trouby zapéct na 180 °C cca 15 minut zapéct. Vyndáme až kraje těsta budou do křupava opečeny a vejce s chřestem začnou zlátnout. Se sklenkou bílého vínka a s chutnou chřestovou večeří si omladíme tělo, osvěžíme mysl, a možná zjistíme, že s těmi afrodiziakálními účinky to nejsou jenom plané řeči :-) V každém případě chřest na náš talíř patří a určitě nezklame. Jeho sezóna začala a můžeme se s ním těšit až do konce května. Po zbytek roku je k mání chřest konzervovaný, ale upřímně řečeno, mě vzrušuje pouze ten čerstvý. Konzervovaný postrádá na svůdnosti a chutí mě okouzlit nedokáže.



pochoutka vážně delikátní a lehká na chuti; kdo chce, nechť zkusí taky :-)
www.asparagus.sk - Chřest od těchto pěstitelů mohu doporučit, jeho chuť byla vážně skvostná.


Máte chuť pěstovat svůj vlastní chřest? Není to nemožné! Rada je zde ;) A nyní už to chce jenom tu pověstnou trpělivost, protože čekání na chřest se vám vyplatí v mnoha ohledech. První jeho výhony sklízíme až třetí rok od výsadby. Kdo si počká, ten se dočká ;)
Úplně poslední dobrá rada:
Chřest vaříme v silně osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí, která pod ledovou koupelí zazáří. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Buď jak buď, tohle je dobré vědět! Jak s ním naložíte je už jenom na vás, protože fantazie gurmánů nemá hranic a konzumovat ho jenom s holandskou omáčkou je sice tradiční a chutná záležitost, ale s chřestem si můžete dovolit mnohem víc! Tak už se nenechte zdržovat čtením o chřestu, bylo toho napsáno všude dost. Začněte s ním experimentovat :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 alex alex | 22. dubna 2007 v 9:52 | Reagovat

Konečně někdo kdo nepíše jenom tak "okolo" chřestu, protože je sezona, ale dá k tomu ještě recept a to zcela originální. Šárko gratuluji vám k vaším stránkám. U vás se nikdy nezklamu. Na vašich receptech je vždy vidět, že jsou opravdu z praxe (vaše vynikající fotky a věřte tomu, vím o čem píši,

jsou toho důkazem), navíc velice nápadité a originální. Obdivuji vás kde berete stále ty nové nápady. Jen tak dál. Vaše stránky se čtou jako zajímavá kniha, jsou velmi vtipně a při tom ale velice fundovaně napsané a to je dnes opravdu velmi vyjímečné. Napsala jste už nějakou "kuchařku"? Jestli ještě ne, tak je tady nejvyšší čas. Je veliká škoda, že vaše znalosti nepředáte širší gurmánské společnosti. Přeji vám do budoucna mnoho úspěchů a vydržte!!!

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. dubna 2007 v 10:48 | Reagovat

alex :-) Díky za pochvalný komentář. Každý blog o gastronomii má velký smysl, protože s dobrým jídlem se život stává zábavnější :-) Tak díky, že věnujete trochu času i tomu mému. Fungující recepty jsou jeho hlavním smyslem a nápadů nosíme v hlavě všichni milion. Jde jen o to je realizovat a tak se o to snažím :-) Chřest za pozornost stojí i v případě, že jsem se svým článkem přišla skoro poslední. Ona ta jeho sezóna je na startu, tak mu ještě po celý květen můžeme dávat v kuchyni šanci. Mám v záloze pár vlastních chřestových nápadů, na které jistě ještě dojde řada. Možná někoho osloví. Díky za komentář ;) a za lásku ke gastronomii

3 Bali Bali | 22. dubna 2007 v 18:43 | Reagovat

Zdravim te z Parize, labuznice. Opet lakave povidani i fotecky.

Uz se tesim az zajdu na trh a okouknu zdejsi chrestovou nabidku.

Fotecky poslu.

Bon appetit

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. dubna 2007 v 20:01 | Reagovat

Tak si uzivej Parize a nocniho zivota :-) Tu moznost zajit si na poradnou trznici ti fakt zavidim! Vychutnavej tam vsechny dobroty a na fotecky se budu tesit :-) Bon dimanche & Amusez-vous bien!

5 Rudka Rudka | 22. dubna 2007 v 20:16 | Reagovat

Šárko, dráždit nás všechny, to Ti opravdu jde znamenitě. Tyto nádherné fotky jsou přesným důkazem. Chřest.....to já taky můžu a listové těsto používám na různé zajímavé jednohubky, takže tohle spojení i se sýrem k tomu, se mi velice líbí.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. dubna 2007 v 7:37 | Reagovat

Ještě mám nějaké chřestové dráždění v záloze :-) Tak se na něj taky nech zlákat. U Mělníka ho pěstují ve velkém a ve vynikající kvalitě. Můžeš ho tam koupit čerstvě sklizený. Další můj chřestový nápad je dobrý tip, jak si na něm pochutnat a nemuset ho předem vařit. Osvědčený jarní recept z našeho restaurantu Moulin Neuf. Pochutnali jsme si na něm v neděli. Tak když bude trochu času, na receptu zapracuji :-)

7 pan Cuketka pan Cuketka | Web | 23. dubna 2007 v 13:15 | Reagovat

tak záhorácka špargľa dostává 100%!!! wuf, nádherné kousky, s těmi je radost pracovat :)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. dubna 2007 v 16:12 | Reagovat

pan Cuketka :-) taky boduji hodně vysoce! jsem zvědavá, jaká chřestová paráda bude v Ivančicích, kam se chystám na slavnosti této zeleniny :-)

9 Petruška Petruška | E-mail | 24. dubna 2007 v 12:16 | Reagovat

Mami, já se přidávám k názoru "Alexe" a ptám se: kdy napíšeš a vydáš konečně nějakou kuchařku? Máš vše, co je k realizaci kuchařky potřebné - znalosti, praxi, originální nápady, důvtip, skvělé fotky. Je škoda, že se to nesnažíš nějak zrealizovat, měla bys s tou knihou velký úspěch!

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. dubna 2007 v 12:32 | Reagovat

Petruška :-) díky za povzbuzení. Praxe, znalosti, nápady, to je jenom jeden aspekt. Nejdůležitějším faktorem je sebrat čas a toho já mám zoufale málo. Snažím se průběžně doplňovat svůj blog, fotky se asi trochu zlepšily, ale troufnout si na knihu není jen tak. Chce to pořádnou koncepci, aby to mělo smysl. Na pultech je tolik knih úplně zbytečných a o těch gastronomických to platí dvojnásob. Ovšem mít takové sny je pěkné a třeba si jednou troufnu sen realizovat :-) To je disciplína, která mi kupodivu jde! Tak ještě jednou díky za komentář.

11 alex alex | 24. dubna 2007 v 13:23 | Reagovat

Musím se k názoru vaší dcery znovu jenom přidat. Máte opravdu vše potřebné (kromě toho času, ale kdo ho dneska má?) pro splnění vašeho snu. Třeba bych vám mohl nějakým způsobem pomoci. Nechte si to projít pořádně hlavou a neodkládejte to dlouho na zítřek. Byla by to veliká škoda (pro nás všechny labužníky!) kdyby jste svůj sen dlouho odkládala na neurčito... Nemyslíte?

12 Rudka Rudka | 24. dubna 2007 v 21:33 | Reagovat

Také bych se chtěla přimluvit ke vzniku Šárčiny kuchařky a podpořit tím nápad, který měla Petruška a Alex. Ta škoda by byla opravdu veliká. Labužníků je strašná spousta a to jim nemůžeš přece udělat, nerozdělit se o veškeré tvé zajímavé recepty.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. dubna 2007 v 22:36 | Reagovat

Rudka :-) literární tvorba nemá žádné chuťové aspekty :-) je to jenom lákání pro ty, kteří umějí číst mezi řádky. Není lepší realita a voňavé jídlo z talíře? Já si raději dám dobré jídlo než se vzrušovat lákavým obsahem kuchařské knihy :-) Mohu slíbit, že ty u nás ještě nějaké dobroty ochutnáš, protože začíná sezóna grilování. Úžasná grilovací lokomotiva je v plné pohotovosti :-) Eda ji koupil od mistra světa v grilování a je na pochoutky z grilu expert! Ta kouzelná mašinka umí opravdu vykouzlit nadpozemské dobroty. Tak se těším, až přijedete a něco si "vykouzlíme" :-)

14 Bali Bali | Web | 26. dubna 2007 v 21:52 | Reagovat

Sarko; muzu rict jedine: Jdi do kucharky!

Urcite si ji koupim!

Pravda je, ze je psani je zrout casu, ale vysledek stoji za tu namahu!D

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. dubna 2007 v 22:20 | Reagovat

Bali :-) nepošťuchuj :-)) ty sama nejlépe víš, kolik na tom člověk nechá času. Tu tvou příští si taky koupím! O svých plánech budoucích budu uvažovat :-)

16 matesola matesola | Web | 27. dubna 2007 v 0:38 | Reagovat

Díky za odkaz na můj web. S radostí jsem učinil totéž :)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. dubna 2007 v 9:44 | Reagovat

matesola :-) nápodobně! díky ;)

18 Ajulka Ajulka | E-mail | 11. května 2007 v 12:52 | Reagovat

Šárko :) Určitě namám odvařeno jako Vy, ale vaření se stává čím dál více mým koníčkem a nápadů v hlavě přibývá. A to také dost díky Vaší skvělé kuchařce, která je mi v mnohém inspirací. S přítelem si rádi pošmákneme na francouzké, italské a kuchyni bohaté na zeleninu a tak experimentuji, jak se dá. Chřest jsem již párkrát zkoušela, ale nějak to nebylo ono. Mohla bych se Vás zeptat na rozdíl v přípravě bílého a zeleného? Mám pocit, že jste ho v tomto receptu snad vůbec neoškrábala. Já měla asi smůlu při koupi, kdy jsem i po značném oškrábání měla pocit, že je velká část tuhá a nedostatečným vařením to určitě nebylo. Velmi Vám děkuji ;)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. května 2007 v 18:12 | Reagovat

Ajulko :-) jsem ráda, že jsou mé stránky inspirací a děkuji. Chřest je problematický při nákupu. Pokud se nekoupí opravdu čerstvý, dochází k tomu, že i uvařený je dřevnatý. Když je absolutně čerstvý zelený chřest, není třeba loupat (nebo jen konečky). V případě chřestu bílého se loupe celý směrem od hlavy dolů (jen křehoučká špička se ponechá celá). Chřestová sezóna ještě nekončí, určitě se nějaký bezva čerstvý sežene a doma si na něm s přítelem pochutnáte. Díky za komentář a zdravím :-)

20 pavla pavla | E-mail | 3. března 2008 v 19:26 | Reagovat

Priklanim se k nazoru Sarky,  je hezke udelat knihu o vareni ale uspet na trhu  je hrozne tezke.  Muj pritel, spisovatel me nutil napsat kucharskou knihu(jsem taky jedna z tech Bohen nadanych experimentatoru) ale jeho agent nam to rozmluvil.Obchody jsou preplnene kucharskymi knihami (mluvim o USA)  Podle meho nazoru lepsi by bylo otevrit si maly restaurant a varit pro radost a poteseni svoje a hostu. Tady je to velmi zadane ale ovsem chce to kuraz a trpelivost.

Drzim palce Sarko, pokud budes chtit neco poslat z koreni nebo mych

znalosti z kuchyne arabske, mexicke, Tai, indicke, etiopske, peruanske etc. ozvi se. Rada se podelim.

21 Šárka Šárka | E-mail | 3. března 2008 v 22:17 | Reagovat

pavla :-)

Zdravím a díky za moc milou nabídku z oblasti tvých gastronomických znalostí. Určitě ji ráda využiji :-) Snažím se vařit opravdu pro radost, platilo to i v dobách, kdy jsme skutečný hotel & restaurant vlatnili. Je to dřina, ale člověk má ten krásný pocit z dobře vykonané práce. Když se vaří srdcem, jde to poznat. V dnešní době je velmi těžké být originální, ale je fajn se o to alespoň snažit. Konec konců ty staré osvědčené receptury svůj půvab taky nikdy neztratí. Měj se hezky a díky ;-)

22 Jura Jura | E-mail | 18. prosince 2008 v 17:45 | Reagovat

Tak jsem na těhle stránkách už (s malými přestávkami) třetí hodinu a jen si tiše vrním.. :-)

Veškeré poklony na Vaši adresu,Šárko,můžu jen podepsat.!

á konto chřest,špargl atd : Bílý oloupaný,uvařený s trochou na maličkém kousku másla orestované strouhanky, rozehřátým máslem přelitý-lehké,výtečné!! (a nejsou tam ty"kalórie"holandské omáčky  :-)

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. prosince 2008 v 23:23 | Reagovat

22 - Jura :-)

Druhé setkání pod jarní zeleninou, na kterou se vážně těším :-) Už aby tu byla chřestová sezóna a voňavé jaro! Myslím, že si budeme rozumnět, chřest s máslem a vůní zlatě osmahnuté strouhanky je něco, na co se nezapomíná. Holandská omáčka je fajn, ale strouhanka ji předčí :-)

24 DicksonAimee18 DicksonAimee18 | E-mail | Web | 21. září 2011 v 14:12 | Reagovat

People deserve good life and <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> or car loan can make it much better. Just because freedom is based on money.

25 Luky Luky | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 4:28 | Reagovat

Good článek, ale nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko....:D

26 evening dresses 2013 evening dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:39 | Reagovat

A. Three clothes-pins held up two shirts!
http://www.untildress.net/cocktail-dresses.html

27 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:18 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

28 Street view Street view | Web | 21. června 2017 v 11:32 | Reagovat

•    Thank you for your information that you've shared. It's really helpful for me.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama