Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zapečený tmavý chlebík "jako v peřince"

14. března 2007 v 9:26 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké
Vždycky nemusí jít o velké vaření! Tento snadný recept zvládne opravdu každý.
Na 2 zapékací misky:
  • 2 krajíce chleba na jednu mističku, celkem 4 ks
  • 250- 300 g čerstvých žampiónů
  • plátek másla
  • olivový olej
  • 2 plátky ementálského sýra
  • pikantní hořčice
  • 1 dl smetany na šlehání
  • nitky z pórku
  • mořská sůl
  • hrubě mletý pepř
Chlebem vyložíme střed každé zapékací mističky (kraje necháme volné). Chléb namázneme pikantní hořčicí a poklademe plátkem ementálského sýru. Žampióny očistíme na nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a lžíci olivového oleje. Žampióny osmahneme a osolíme. Takto připravené houby navrstvíme na připravené plátky chleba. V téže pánvi osmahneme na zbylém tuku pokrájené nitky pórku. Restujeme nejdéle 2 minutky, aby byl pórek stále svěže zelený, jen mírně změknul. Přidáme ho do zapékacích mističek kolem chleba a přikápneme trochu olivového oleje. Důkladně rozšleháme 4 vejce se smetanou (použijeme el. šlehač), postačí nám na to jedna minutka. Osolíme, opepříme. Vejce vlijeme kolem obloženého chleba (snažíme se nenalít na chléb a houby). Zapékací miska by měla být tak veliká, aby se šlehaná vejce rozlila jen kolem. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do horké trouby vložíme mističky s chlebem a 10 minut je tam ponecháme. Do té doby se vejce zvednou jako peřinka kolem chleba. Servírujeme horké a můžeme event. posypat strouhaným sýrem.

Není to žádná převratná receptura, ale může posloužit jako likvidace chleba, který již není zrovna v nejlepší kondici, ale vyhodit ho je škoda. S oblibou používám celozrnný chlebík. Je dobré, když ho předem vhodíte na chvilku do toustovače. Pokud máte rádi, můžete ho ještě horký přetřít stroužkem česneku a potom postupovat dle doporučeného receptu. Osobně si však myslím, že si na nějaký ten svůj receptík přijdete sami. Použít lze opravdu cokoli, co předem orestujeme na pánvi. Někdy jen orestuji rajčata s paprikami a posypu parmazánem. Jindy jen plátky rajčat s mozzarellou a bazalkou nebo pestem. Vycházejte z toho, co budete mít právě po ruce. S přicházejícím jarem bude zeleninové inspirace daleko víc, protože prodejci nás už začínají lákat. Tak když se vám nebude chtít vařit, ale popadne vás chuť na něco teplého, tak si zkuste takhle jednoduše uvařit. Nebo tento chlebík použijte jako "snídani na vidličku" pro vaše nedělní ráno a drahou polovičku ;) Příprava trvá jen chviličku, vaše peřina nebude mít čas vystydnout a už do ní můžete i se snídaní v ruce zase pěkně přiběhnout, pochutnávat si a lenošit ;) Kdyby náhodou trochu vychladla, tak vás snad zahřeje ta vaječná horká peřina, ve které si lenoší parádně obložený chlebík, ušitý na míru právě té vaší chuti.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 14. března 2007 v 9:40 | Reagovat

Včera jsme zrovna měli takové osmahnuté žampiony s vejci, ale jen obyčejně s opečenou  houskou. Ty si s tím dokážeš krásně vyhrát a hlavně máš inspiraci. Dík za nápaditý recept.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. března 2007 v 9:54 | Reagovat

Ahoj Rudko ;) Zásobím se tím skvělým Bio chlebem z pekárny pana Kolingera a zásobím se tak vehementně, že mě ho vždy kus zbývá. Na zapečení může být klidně i postarší, v troubě a s čerstvými domácími vejci omládne ;) Jsem zhýčkaná, protože jiná vejce než ta domácí doma nemám. Mám prostě zlatou sousedku. Vždy si přijde pro prázdné vaječné skořápky a říká, že mě je zase "naplní" ;)

3 possum possum | 14. března 2007 v 14:26 | Reagovat

Teda, uz aby bylo zitra (ono uz vlastne je ;-) abych tuhle dobrotu mohla vyzkouset! Nejradeji bych sla ted hned! :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. března 2007 v 17:30 | Reagovat

Possum ;) tak at ti ten cas utika. Az budes snidat, ja budu spat ;) A o dobre snidani do postele si necham jenom zdat ;)

5 Pegg Pegg | Web | 15. března 2007 v 4:27 | Reagovat

Vypadá to lákavě, jako vše, co přidáváte na blog :-)

Jednoduché a lákávé. To musím vyzkoušet. :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. března 2007 v 7:32 | Reagovat

Obyčejné věci nikdy nezklamou ;) Vajíčka mám moc ráda, a na tento způsob se dá dělat nepřeberné množství roztodivných hrátek a šikovně likvidovat zbylé dobroty, se kterými už větší parádu nenaděláme ;) Doporučuji vyzkoušet Pegg ;)

7 Bali Bali | 15. března 2007 v 7:43 | Reagovat

Tak jsem si rekla sousedum o naplneni prazdnych skorapek. Tak mam cerstva vajcka, koupim zampiony a vyzkousim ;-)

Vypada to jedle.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. března 2007 v 7:51 | Reagovat

To jsem ráda, že s těmi skořápkami to funguje i u vás ;) Dobří sousedé se vyskytují po celé republice ;) Dobrá zpráva!

9 possum possum | 15. března 2007 v 13:04 | Reagovat

Je to namka! A co vic - jde to v mikrovlnce! :-))

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. března 2007 v 14:43 | Reagovat

Possum ;) ty si umis tedy poradit ;) jses krotitelka mikrovlnky a padaji ti z ni same dobre veci ;)

11 Bali Bali | 15. března 2007 v 15:55 | Reagovat

to k nam "vlny" nesmi!

12 Ludmila Ludmila | E-mail | 15. března 2007 v 21:32 | Reagovat

Skvělý nápad.Klasicky když koupím půl bochníku našeho oblíbeného černého,tak je v cukuletu pryč.Když koupím celý,půlku suším pro mého dodavatele biovajec.Zrovna teď se mi tu naštosoval jak chléb,tak i vejce,tak je zítřejší večeře vyřešená.

A ještě tip na jarní vitamíny - od února beru mělčí misky na kytky,nasypu trochu zeminy,do toho zastrkám spodky cibulí jednu vedle druhé,zalévám a do týdne mám krásnou postupně dorůstající nať.Radši sadím 2-3 v 10ti denních intervalech,aby mi nedošla.

No a s tím si ten zapečený chlebík na závěr bohatě posypu,heč!

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. března 2007 v 22:10 | Reagovat

Jarních vitamínů není nikdy dost ;) S doma vypěstovanou cibulkovou natí to musí být ještě o kus lepší ;) Dneska jsem obešla svou zahradu a všechno jedlé zelené, co vykukovalo, utrhla a šoupla do jednoho jarního receptu. Večer bylo snědeno, pracuji na slovním doprovodu a možná zítra bude nový jarní článek. S cibulkama to zkusím podle tebe ;)

14 Petruška Petruška | E-mail | 16. března 2007 v 19:13 | Reagovat

Kde jsi přišla na tento nápad? Zajímavé.

15 edy edy | E-mail | 22. března 2007 v 8:19 | Reagovat

Mohu též všem doporučit. Je to velmi rychle hotové a praktické - podáváme přímo s miskou na stůl, což má tu výhodu, že kromě toho, že máme málo nádobí nám jídlo nevystydne a můžeme si ho dlouho vychutnat. A je opravdu co!

16 Bali Bali | 29. března 2007 v 10:39 | Reagovat

ingredience jsou nakoupeny, zitra pecu. Jen ne z celozr. chleba, ale z bileho chleba se slaninou, z domaci pekarny ;-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. března 2007 v 17:36 | Reagovat

Bali ;) Domácí chleba se slaninou? No to je tedy gurmánský sen ;) Taky sem tam chleba doma peču, ale delší čas jsem se k tomu nedostala. Tak to mě moc zajímá výsledek. Určitě přijdeš na nějaké nové chutě ;)

18 Bali Bali | 29. března 2007 v 17:43 | Reagovat

my nejradsi ten se slaninou. To si kupuji i ve Francii "Chez Paul", tam delaji vyborne Pains au lardons!

Fotku vytvoru zitra poslu ;-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. března 2007 v 22:28 | Reagovat

To se na ni budu tesit ;) Ve Francii je fakt uzasne pecivo. V Alsasku az oci prechazeji - a tech tmavych chlebu, ktere mam tak rada, tam maji vetsi vyber nez klasicke bagety.

20 Bali Bali | 30. března 2007 v 14:10 | Reagovat

tak hlasim, ze jsme si posmakli a navic to hezky vypada.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 14:42 | Reagovat

Bali ;) beru na vědomí ;) je to taková kreativní jednoduchost, co dobře chutná a ještě lépe vypadá ;) Pro mě ideální nedělní snidaně, pokaždé trochu jiná.

22 Bali Bali | 30. března 2007 v 17:28 | Reagovat

vidis a u nas to byl obed ;-)

Zajist syrem, zapit vinem a pak uz jen siesta u krbu.

23 Cecelia Ames Cecelia Ames | E-mail | Web | 12. října 2010 v 20:11 | Reagovat

Jsi chytřejší než Natalia Sadness? http://bit.ly/natalie_kviz

24 Alaskan Alaskan | Web | 9. září 2016 v 10:48 | Reagovat

studentská půjčka zkušenosti 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama