Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pizza a´la chef

30. března 2007 v 1:54 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
Výsledkem tohoto receptu by měla být tenká křupavá pizza pokladená těmi nejchutnějšími ingrediencemi, při vlastním pečení omamně vonící. Šéfkuchařem budete vy, tak trefit se do vlastní chuti není tak těžká disciplína ;)


Tajemstvím úspěchu je pár informací o přípravě samotné pizzy a hlavně odvaha zkusit to "podle sebe". Těsto je nejdůležitější! Ostatní už bude zábavnou hrou fantazie. Ideální na pečení pizzy je pec, ale dobrá trouba tohle taky vyřeší. Někomu by se mohlo zdát, že na pizzu se může pohodit opravdu všechno, co dům dá. V podstatě ano, ale jednotlivé chuťové kombinace by spolu měly harmonizovat! Na to nikdy nezapomeňte. V dobré kombinaci chutí a kvalitních surovinách je ukryto to kouzlo jedinečnosti každé správně připravené pizzy. Přestaňte se šidit tou mraženou! Myslete na to, co jíte - Vy za to přece stojíte ;)


Historie pizzy je prastará a pochází ze středozemní kuchyně. Původem to byla hrubá placka zadělaná ze semen divoce rostoucího obilí a pekla se na žhavých kamenech. (To se ovšem s dobrou pizzou dělá i dnes!). Zmiňují se o ní již staří Římané, kolem roku 1500 se příprava pizzy popisovala v různých záznamech o kuchařském umění v mnoha italských městech. Podle jiných historických záznamů to byli Řekové, kteří už ve starověku potírali svůj kulatý plackovitý pita chléb olejem a kořením. Od slova pitta tehdy údajně vznikl název pizza. Ovšem až v italské Neapoli, kam se dostala první rajčata dovezená z Ameriky, začaly všechny selské rodiny na venkově pokrývat tento koláč rajčaty. První recept na pizzu, tak jak jej známe dnes, je s největší pravděpodobností ten, jehož popisuje dílo vydané r. 1858 v Neapoli - Vera Pizza Napoletana / Pravá neapolská pizza, vyráběná již moderní metodou pizzaiolů, byla k dostání v ulicích Neapole v četných pizzeriích po celém městě.


Její snadná příprava a jednoduchá konzumace pizzy si získala maximální oblibu po celém světě a též v průmyslu rychlého občerstvení. Dosáhla globální popularity, jaké se jí nedostalo za celých dlouhých let od jejího vzniku. Největšími pizza milovníky jsou údajně Norové, kteří zkonzumují více jak 3 kg ročně na osobu. Pizza je fenomén dnešní doby.


Základní pizza těsto z pizzerie
  • ¾ šálku + 1 polévková lžíce hladké mouky nebo italské nízkoproteinové mouky
  • ½ čajové lžičky sušeného droždí
  • ½ čajové lžičky cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • ⅓ šálku vody
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • dávka na 2 ks pizzy na kulatý plech o průměru cca 25 cm

Těsto je dobré připravit hodinu před vlastním pečením. Ovšem staří mistři přes pizzu věděli, že těstu prospěje k rozvinutí chuti 6 až 24 hodin pomalého kynutí. To je záruka dokonalé nadýchanosti těsta. V míse smícháme mouku, droždí a cukr. Sůl přidáme nakonec, aby nepřišla do přímého styku s droždím. Oslabila by schopnost dobrého nakynutí, protože by kvasinky zahubila! Ve středu mouky uděláme důlek a vlijeme vodu. Měchačkou postupně smísíme mouku s vodou a mícháme tak dlouho, dokud všechna mouka nezvlhne a nezačne se tvořit těsto. Těsto se musí odlepovat od stěn mísy, ale zároveň by mělo zůstat mírně lepkavé a vzhledem hrubší konzistence. Nikdy se nesnažme těsto zpracovat do hladce hedvábné konzistence, protože tím by se zvyšovala jeho lepivost, o kterou nestojíme. Do nádoby, která poskytuje dostatečný prostor pro kynutí vlijeme olivový olej. Vložíme těsto a ze všech stran ho v oleji zlehka oválíme. Nádobu neprodyšně přikryjeme (třeba potravinovou fólií) a v pokojové teplotě ponecháme hodinu, aby nakynulo. Nakynuté těsto vyjmeme z nádoby, omočíme si prsty v oleji (což je pro ruce výborná kosmetická procedura) a propracujeme těsto tak, abychom z něj dostali všechen přebytečný vzduch. Rozdělíme na 2 díly a z každého vytáhneme jednu tenkou pizzu do olejem vymazané kulaté formy (nebo vyložené pečícím papírem).


Tím nejdůležitějším pro chuť pizzy je rajčatová omáčka (na kečup raději zapomeňte, s italskou kuchyní nemá vůbec nic společného). Omáčku připravíme z rajčat čerstvých nebo konzervovaných (loupaných a pokrájených), v případě nouze z dobrého rajčatového protlaku.


Rajčatová pizza omáčka
  • několik čerstvých loupaných a semen zbavených rajčat, drobně pokrájených
  • nebo konzervovaná loupaná krájená rajčata
  • olivový olej
  • lžička přírodního cukru
  • sůl
  • malá jemně nasekané cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé koření (oregano, bazalka), event. sušené

Na oleji osmahneme cibulku a nasekaný česnek. Přidáme lžičku přírodního cukru a jen krátce necháme zpěnit, přidáme rajčata a podusíme, aby se zredukovala všechny přebytečná tekutina (max. 10 minut). Osolíme a přidáme bylinky. Necháme jen trochu zchladnout a natřeme na připravené pizza těsto.



Nyní už zbývá jen pizzu naparádit podle chuti nebo zvolit nějaký z tradičních receptů. Zvolila jsem si pizzu několika pikantních chutí, tak jak ji mám ráda já a hlavně podle situace domácích zásob ;) Několik tenkých koleček italského tvrdého salámu, lístky rukoly, bazalky, ančovičky s kapary, černé olivy, gorgonzolu, mozzarellu, hrubě mletý pepř, decentně štiplavé papričky beraní rohy, marinovaná kapie.


Pečení pizzy
Troubu rozpálíme na vysokou teplotu, minimálně na 230 °C. Doba pečení je do značné míry ovlivněna výškou vlastního těsta, tj. pečeme 5-7 minut (tenkou) a 10 až 12 minut z těsta silnějšího.
Tentokrát jsem ji pekla na velký plech, ale chuťově byla opravdu výtečná. Tak nezapomeňte na to, že šéfem jste vy a obložte si ji podle svých rozmanitých chutí. Při servírování je nezbytné pokapání olivovým olejem a chuťově doladit hrubě mletým pepřem rovnou z mlýnku. Tak to máme rádi my a tak to dostanete i v té lepší italské restauraci. Olivový olej pizza těsto šlechtí. Dala jsem si pár kapek oleje ochuceného černými lanýži a z obyčejné pizzy se stala rázem nezapomenutelnost. Tak jsem si řekla, že recept na pizzu by měl být v každé české domácnosti. Vždyť nejde o nic jiného než o "slaný koláč". A kdo je na koláče všeho druhu ten největší mistr? Pro odpověď nemusíme chodit daleko, protože každá česká rodina má ty své nepřekonatelné babičkovské koláčové vzpomínky a žádná zdejší svatba se bez svatebních koláčků neobejde. Že by jsme si neporadili se slaným italským koláčem? Pár pokusů a pizza mistr je každý z nás, kdo tohle nejrozšířenější jídlo na světě má rád.


O pizze by se dalo psát ještě hodiny a hodiny, ale už dávno přede mnou to někdo udělal a věnoval tomu opravdu velkou dávku svého čas a dokonce i kus života, protože z těch řádků čiší zkušenost praktika. Jednoduše je tu odkaz a vy si na téma pizza čtěte třeba 5 večerů :-) Naučíte se připravovat všechny známé a tradiční kombinace chutí a pochytíte ještě mnoho dalšího. Když to prostudujete, klidně můžete zakládat vlastní pizzerii :-) Geniálnost těsta na pizzu tkví též v tom, že ho můžete bez problémů krátce zapéct a potom uložit do mrazničky i s plechem. Když dostanete na pizzu chuť, na mražený korpus nakladete vše potřebné a šup s ním do trouby. V žáru se bez problémů upeče i tento domácí mražený polotovar a chutná blesková domácí dobrota je na stole dřív, než stihnete otevřít láhev dobrého vína.

Dobrým tipem na přípravu pizzy je příprava v grilu při letním grilování. Grilujte přímo na mřížce nebo v grilovací pánvi. Léto bude dlouhé a horké, příležitostí na zkoušení v praxi bude víc než dost. Fotky jsou od našich nejbližších přátel a pizza byla výborná. Ostatně u nich se vždycky vyjímečně dobře vaří, tak se těším, co tam ochutnám příště ;) Vy se těště na tu svou, kterou si jistě brzy zkusíte a bude tou "nejlepší na světě" ;)
Pojednání o pizze od Michaela Klímy na jeho "Hostovce" (Gastroserver pro Vás), v článku o 36 stranách nemáte šanci být o pizze nepoučen do posledního detailu.


Drobná poznámka na závěr: pokud už rovnou víte, že k samovýrobě domácího těsta vás nikdo nepřemluví, tak se číhněte v obchodě po výrobku od fy Wewalka a kupte si "Kynuté těsto na pizzu s olivovým olejem", rozválené na pečícím papíru (cca 27,00 Kč). Nad tím se dá přimhouřit oko, je opravdu povedené.
Zde je důkaz, že dobrou pizzu zvládnou upéct i děti a dokonce mezi hrátkami s pc. Přesvědčte se, že v kuchyni si poradí i bez nás zcela profesionálně ;) Důkaz i s recepturou a množstvím fotografií máte před očima ZDE / Pizza jako od kmotra
Dokonce i bezlepková pizza by se dala připravit pro ty, kteří si na té klasické pochutnat nemohou. Zde je návod "jak na to"
Dostali jste na ni chuť? Jednoduchá pomoc! Použijte tuto adresu www.pizza-pizza.cz a tu svou si nechte donést až do domu :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | 30. března 2007 v 7:35 | Reagovat

teda, ja v noci spim a ty zatim varis dobroty ;-)

2 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 30. března 2007 v 7:45 | Reagovat

Nebezpecne cteni a koukani k snidani:) Diky za tip na hotove pizza testo.

3 Rudka Rudka | E-mail | 30. března 2007 v 8:06 | Reagovat

Pizza, to je výborná a mňamková záležitost. Doma ji moc nedělám, protože můj muž ji ještě nepřišel na chuť. Já se ale neošidím a když si koupím, tak jedině Ristorante. Všechny příchutě jsou velice dobré a je fakt, že jsou nejvíc prodávané.

4 Iva Iva | 30. března 2007 v 12:52 | Reagovat

Zase výborné počtení - Šárko už jsem se nového článku nemohla dočkat a čekání se vyplatilo (jako vždy na tvém blogu), pizzu dělám často , máme ji rádi celá rodina, podle velmi podobného receptu. Jsem zvědavá z jakého soudku receptů bude ten další.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 13:06 | Reagovat

Bali ;) taky bych měla raději spát, protože u takového psaní se mě hlavou honí tisíceré chutě na všelijaké dobroty ;) To ty dobře znáš ;)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 13:08 | Reagovat

Ondrej - GurmetKlub ;) nebezpečné koukání i po snídani ;) nějak jsem si poslední dobou takovou domácí pizzu oblíbila. Určitě se chystám na tu její grilovanou versi pěkně v létě venku.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 13:13 | Reagovat

Rudka ;) Tak někdy zkus na dobré těsto nandat všechny dobroty podle seznamu oblíbenosti tvého muže. To by v tom byl čert, aby si nepochutnal. Se šunkou od kosti, čerstvým špenátem a šlehaným sýrovo vaječným krémem se slaninkou a feferonkou, to musí určitě donutit odpůrce pizzy k tomu, aby svůj názor honem rychle přehodnotil ;) A nebo jinak! Nechť se přípravy pizzy chopí on sám! Je záruka, že tam nic nedobrého nebude a kuchař bude mít tendenci sám sobě podstrojovat tak, jak nejlépe umí. A nakonec si pochutnáte oba a ty to budeš mít bez práce ;) Možná budeš připravovat to těsto, ale vzhledem k tomu, že se dá potom snadno zmrazit, tak na to vyzraješ a jednou za čas si v kuchyni pohraješ a potom už bude stačit jenom vyndat z mrazničky.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 13:18 | Reagovat

Iva ;) děkuji za moc potěšující komentář. I pro mě bývá překvapení, o čem vlastně ten nový příspěvek bude ;) V šuplíku se kupí různé materiály a nápady jídel již dávno snědených a čekajících v řadě, zda si na ně zase vzpomenu a trochu je literárně vzkřísím, aby nepadly do prachu zapomnění. Pokud se někdy trefím do zájmu těch druhých, mám z toho opravdu radost ;) Tvůj komentář je milý a pokusím se zase s něčím zajímavým přijít ve svém příštím článku. Nebo oživit nějaký starý "skorozapomenutý" recept. Právě pročítám zajímavou kuchařku staré keltské kuchyně, kterou mi půjčila kamarádka ;) Určitě z ní něco zkusím taky připravit a o dojmy se přijdu rozdělit.

9 Mánek Mánek | E-mail | Web | 30. března 2007 v 13:48 | Reagovat

Pizzu tedy zrovna nemusím, ale to může být tím, že ty, které jsem zatím ochutnal, za moc nestály. Ale možná (říkám MOŽNÁ!) se po přečtení tvého článku donutím to zkusit. Dcera pizzu miluje, tak ji přinejhorším sní ona. :-)

10 Bali Bali | 30. března 2007 v 14:13 | Reagovat

nebudete verit, ale nejlepsi pizzu jsem jedla na Bali!!!

Ale jinak mam rada kdyz jsou na pizze cerne olivy a musi tam byt ancovicky, to je pohadka!

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 14:48 | Reagovat

Mánku, taková úžasná pizza s dary moře nemusí zanechat špatný dojem ani u tebe ;) Mám ji moc ráda s tuňákem, lososem, ančovičkama, ... tenoučké křupavé těsto a chutná paráda na povrchu, to nezklame. Taky nejsem zrovna na pizzu zatížená. Měla jsem víc těch horších, jak těch nezapomenutelných. Na pizzu odborník nejsem, dělám ji sem tam, ale našla jsem v ní docela zalíbení. Dcera tě bude milovat zase o kousek víc ;)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 14:53 | Reagovat

Bali ;) věřím ti! Pizza je takový fenomén a dělají jí všude. Výbornou jsem jedla v Dánsku, ale nejlepší asi ve švýcarské Juře v hospůdce, když ji dělal majitel da Sillva / dávala jsem si vždy "a´la chef" / měl na ni neuvěřitelný talent. Samozřejmě ji pekl v originální pizza peci na dřevěném uhlí, byla krásně očouzená po krajích. S čím byla na Bali? Určitě s mořskýma potvůrkama ;)

13 Bali Bali | 30. března 2007 v 15:13 | Reagovat

ja si davala jednu s rajcaty, paprikou, ancovickama... a hlavne s UZENYM kuretem!! To tam delalo extra chut!

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 16:13 | Reagovat

Uzené kuře je exklusivní pochoutka. Mám zajímavé recepty s uzeným kuřetem ve svém archivu ;) Dávno snědeno, nafoceno, ale ještě sebrat čas a trochu to zpracovat pro web. Možná v příštím článku. Tobě díky za připomenutí uzeného kuřecího masa. Ta pizza musela být famózní.

15 JanaK JanaK | 30. března 2007 v 17:13 | Reagovat

Na Labužníku jsem se dočetla v diskuzi k nějakému receptu na pizzu, že je dobré v troubě nechat rozpálit i plech, těsto si nachystat na pečící papír (komplet i s oblohou) a pak ho na ten rozpálený plech rychle přetáhnou (chce to čtyři ruce) a honem hup zpátky na spodní drážku v troubě. Od té doby to jinak nedělám. Za 12 minut máte upečenou SKVĚLOU pizzu.

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 17:25 | Reagovat

JanaK - to je určitě ideální záležitost. Díky za ten tip na pizzu ještě křupavější ;) Když se chce, tak i v obyčejných domácích podmínkách může být pizza tak chutná, jako v dobré pizzerii. Já osobně se těším na letní pizzu na roštu v grilu. Díky za komentář :-)

17 Katka Katka | 31. ledna 2009 v 11:23 | Reagovat

Jo, pizza, to je kapitola sama o sobě :-) Po několika ne moc dobrých zkušenostech v rádoby pizzeriích (a to byly docela drahé) jsem si myslela, že v Česku už snad dobrou pizzu neochutnám. Pak mi ale kamarád doporučil jednu ne moc luxusně vypadají pizzerku za skutečně víc než lidové ceny a wow - kuchařem tu je pravý Ital a ta pizza! Z pizzi ten olivový olej musí kapat a nevím, jak to dělá, ale to těsto má takovou zvláštní chuť. A hlavně se u něj můžu spolehnout, že na pizze bude skutečná mozzarela a ne jen alternativní (jak vidím v každé další pizzerii u nás). Myslím, že (nevím jak v jiných městech) když už si restaurace říká pizzerie, tak by aspoň mohla používat ty pravé suroviny a ne nějaké levné náhražky, když už za takovou pizzu chtějí i víc jak 200kč. Každopádně Váš recept vypadá opravdu dobře, takže ho vyzkouším :-)

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2009 v 19:52 | Reagovat

17 -Katka

Není pizza jako pizza. To platí 100%. Většinou narazím na dobrou pizzu tam, kde to vlastně vůbec nečekám. Naposledy to bylo v Písku. Pizza z horké pece byla obložená opravdu originálními italskými surovinami a parmezán se na ní povaloval v tenkých hoblinkách. Na stole nechyběl mlýnek s čerstvým pepřem a olivový ochucený olej, který se pizza mohla krásně pokapat. Servírovaná byla na dřevěném kulatém prkénku, rozkrájená na osminky, ... prostě luxusní záležitost. A to jsem do té pizzerie vůbec neměla v úmyslu jít!

19 Dagmar Dagmar | 12. října 2009 v 8:28 | Reagovat

Dobrý den Šárko, chtěla jsem se zeptat jak velký šálek jste měla cca 2dcl? Chystám se udělat pizzu z vašeho těsta, ale zdá se mi 4lžíce na takový poměr mouky dost. Ale budu se řídit podle rady šéfkuchaře:-) Děkuji

20 Dagmar Dagmar | 12. října 2009 v 8:29 | Reagovat

Jo zapoměla jsem napsat, 4 lžíce oleje

21 Šárka Šárka | Web | 13. října 2009 v 11:13 | Reagovat

[19]: Dagmar, i já mám někdy pocit, že recept nemůže zafungovat tak, jak se tvrdí, ale dokud nevyzkouším, tak tomu neuvěřím. V tomto případě jsem postupovala tak, jak velí receptura a povedlo se! Když není času nazbyt, nepohrdnu ani doporučením a těsto na pizzu si zakoupím. Ovšem jen to jedno jediné, s olivovým olejem, které doporučuji v samotném článku. Jsem s ním spokojená a jiná těsta jsem nezkoušela. Ono je opravdu jednodušší připravit si těsto doma a přijít na ten grif, jak to ti Italové dělají, že jejich pizza je krásně tenoučká a křupavá. Ať se vám to podaří! Zdraví Šárka

22 Dagmar Dagmar | 14. října 2009 v 8:41 | Reagovat

Děkuji zkusím a dám vědět, mějte se pěkně.

23 Jarmila Jarmila | E-mail | 16. října 2009 v 9:59 | Reagovat

Dobrý den paní Šárko,prosímvás co je pro Vás šálek?Obsah cca kolik?Díky za odpovědˇa přejí hezký den,Jarmila

24 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. října 2009 v 20:04 | Reagovat

Dobrý den Jarmilo, jedná se o čtvrtlitrový šálek. Omlouvám se, že jsem to tam nenapsala. Ke starým recepturám bych se měla vrátit a pěkně je jednu po druhé projít a upravit, pokud je to potřeba :-)

Mějte se hezky, zdraví Šárka

25 christian laboutin christian laboutin | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:00 | Reagovat

Thanks For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.shoesgreat.com/

26 wedding gowns wedding gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:28 | Reagovat

Q. Why did the scientist install a knocker on his door?
http://www.threedress.net/

27 mother of the bride dress plus size empire waist mother of the bride dress plus size empire waist | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:09 | Reagovat

A. He has a lot of ketchup time!
http://www.caredresses.org/cocktail-dresses.html

28 Lucka Lucka | Web | 17. března 2017 v 10:15 | Reagovat

Supr recept. Já si ale kvůli lenosti pizzu objednávám. Rozvoz pizzy v Praze je navíc zdarma, takže není co řešit https://www.pizza-rozvoz.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama