Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečené papriky s Feta sýrem

11. března 2007 v 13:30 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Zelenina
S prvními hřejivými slunečními paprsky se mi navracejí vzpomínky na horké letní dny a všechny ty báječné dovolené, kdy do bosých nohou pálí žhavý písek, vlasy nám přehazuje od moře vanoucí neposedný větřík a všude je cítit tisíce báječných vůní exotické kuchyně, kterým se nemůžeme vyhnout na žádném kroku. Od myšlenky je ke skutku jenom krok. Pokud máte do kuchyně pouhý skok, ve spíži pár nezbytných ingrediencí, bez problému si můžeme tu letní vůni přičarovat než by jeden řekl "švec". Já myslela na Řecko, tak všechny mé myšlenky vyprodukovaly zcela reálný, neuvěřitelně voňavý řecký salát. Protože vaření je hrou vlastní fantazie, tak mohu slíbit, že tu mou tam najdete.
Pečené papriky s Feta sýrem
  • 6 masitých paprik (2x červená, 2x zelená, 2x žlutá) není to podmínkou, ale je to efektní
  • 3 cibule (počítám se střední velikostí)
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej (řecký je nejideálnější)
  • 1 citrón
  • 1-2 čajové lžičky přírodního cukru (v nouzi obyčejný, ev. 2 lžičky medu by byly parádnější)
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl
  • feta sýr (měkký)
  • zelené bylinky (máta, petrželka, jarní cibulka)
  • pozvat společnost ke stolu (jíst sám je pro Řeka nemyslitelné)
  • popřát si kali orexi = dobrou chuť
Malý trik je v tom, že tento salát budeme připravovat na pánvi a potom ho necháme ochladit a dáme mu trochu času, aby se chutě propojily v lahodnou kompozici. Papriky omyjeme, vyjmeme jaderník a pokrájíme na delší proužky o šířce cca 1,5 až 2 cm. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Vezmeme dostatečně velkou pánev, vlijeme slušnou porcičku olivového oleje, zahřejeme a přidáme papriky s cibulí. Osmahneme po všech stranách a smažíme tak dlouho, až cibule zezlátne a papriky krásně změknou. V ten moment přidáme česnek (dříve by se nám přepálil a tím pádem i zhořknul) a minutku společně orestujeme. Osolíme mořskou solí. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a vlijeme do pánve. Přisladíme třtinovým cukrem a vše společně několik minut podusíme. Odstavíme z tepelného zdroje, z pánve sesuneme na vhodný velký talíř a snažíme se zachránit každou kapku vzniklé šťávy. Tento olivový olej, obohacený o šťávu z paprik, která se v žáru pánve uvolnila, smaženou cibulku a skvělou sladkokyselou šťávu z citrónu je parádní dressink tohoto zajímavého salátu, jak jsem si ho vylepšila já. Přidáme čerstvě mletý pepř a na povrch rozdrobíme nepostradatelný řecký feta sýr. Vylepšit můžeme bylinkami, použila jsem lístky čerstvé máty. Takto připravený salát je dobré nechat odležet, ale u nás se snědl ve stavu vlažném. Chyběla ta potřebná trpělivost ;) Kuchyň se tak snadno pečenými paprikami provoněla, že o společnost u stolu nouzi jistě mít nebudete. Kdo ucítí, ten se musí ihned dostavit. Řecká hospodyně ráda rozdělí mezi co největší počet hostí každou doma uvařenou pochoutku. Čím víc hostí, tím větší je radost hostitele a hostitelky. Nezapomeňte na dobré vínko, neboť k tomuto salátku se báječně hodí. A mohu vám doporučit, každý kousek pečiva si v chutném olivovém oleji pěkně vymáchejte! Je to dobrota, tak ať pro sebe utrhnete co nejvíc ;) Nyní už zbývá popřát jen dobrou chuť, tedy Kali orexi.
Salát jsem ještě ozdobila cherry rajčaty a malými kuličkami mozzarelly (neboť byly po ruce, ale to se dostáváme už k Itálii). Feta sýr je nejlepší, tak si ho domů pořiďte pořádnou zásobu. Já ho zrovna měla doma jenom kousek.
Máta (řec. Diosmos): u nás se máta používá dosti málo, v Řecku patří k jednomu z nejoblíbenějších a často užívaných koření. Přidává se do jídel zeleninových i masitých. Kuriózní je, že Bazalka (řec. Vasiliko) se do jídla v Řecku nepoužívá vůbec! O bazalce se zpívá v řeckých písních, zdobí okna, balkony i dvorky, zahání mouchy, komáry. Snítka se přidává do kytice na znamení přátelství, pěstuje se k uctění svátku sv. Vasila. Do pokrmu by vám ji řecký kuchař nikdy nepřidal. Pokud ji náhodou na svém talíři v Řecku objevíte, je to jasná známka toho, že jídlo nevařil opravdový řecký kuchař ;)

Jedna řecká zásada, na kterou pamatujte, když budete mít svou sklenku vína v ruce. Jak staří Řekové, tak i ti dnešní, pili a pijí s mírou a umí vnímat všechny účinky vína. Opilého Řeka se vám nepoštěstí potkat.

"První pohár ať vypijí všichni, kdo touží po zdraví. Druhý je pro lásku a potěšení, třetí potom pro spaní, a když je vypit, k domovu se ubírají ti, kteří chtějí být moudrými zváni. Čtvrtý už není pro nás, ale pro hýřily, pátý pro křik, šestý pro žerty, sedmý pro pytlíky pod očima, osmý pro obsílku k soudu, devátý pro vztek a desátý pro zešílení". Staří Řekové rádi pronášeli přípitky! - Graeco more bibere / Pití po řeckém způsobu mějte vždy na paměti ;)

Feta sýr: dnes je u nás na trhu několik druhů sýra Feta. Produkty z Řecka, Dánska, Německa. Evropská komise však rozhodla, že Dánsko a Německo musí do pěti let buď ukončit výrobu feta sýru, nebo jej přejmenovat. Monopol na označení FETA dostanou Řekové. Podle práva náleží označení feta sýr pouze výrobkům produkovaným ve specifických oblastech Řecka, které dodržují určité složení. Řečtí farmáři vyrábějí tento typický slaný sýr už více než 6000 let. První psaná zmínka o tomto sýru pochází prý již od Homéra. Jméno Feta se datuje již od 17. století, kdy Řekové byli podmaněni Benátčany a kdy zdomácnělo latinské slovo "fete", které naznačuje zavedený způsob podávání krájeného sýra na plátky. Tradiční feta sýr je ukládán do dřevěných nebo cínových sudů. Sýr je vyráběn obvykle z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka v poměru 70:30 %. V obchodech je k mání měkký a tvrdý feta sýr. Měkký feta sýr je sladší, méně slaný, bohatý na vůni a méně kořeněný. Tvrdý feta je výraznější na chuti a vůni, slanější a kořeněnější. Dánské a německé feta sýry jsou vyráběny z pasterizovaného kravského mléka, bývá uměle vybělen. Obsahuje 40 až 50 % tuku a právě tento tuk způsobuje zhnědnutí sýru během několika dnů. Pravý řecký ovčí a kozí sýr nikdy nezežloutne. Osobně mám zkušenosti se všemi druhy těchto sýrů a pokud ten pravý neseženete, tak ten německý či dánský měkký vám do tohoto salátu mohu vřele doporučit. Jinak ten pravý si užijte v Řecku! Stojí to za to! Nejen ten sýr, ale celé kouzelné Řecko.
pravý řecký feta sýr z kozího mléka
V Řecku určitě ochutnejte tradiční míchaný salát s olivami a fetou - Choriatiki, rozpečený sýr feta - Saganaki, malé taštičky z listového těsta plněné sýrem feta Tiropitakia.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 11. března 2007 v 18:19 | Reagovat

Kdo máte rádi papriky doporučuji vyzkoušet. Je to opravdová mňamka, chuťově výborně vyvážená a je to dobré i vlažné.

2 Rudka Rudka | 11. března 2007 v 20:40 | Reagovat

Opět jsem mohla ochutnat tuto dobrotu, protože jsem ucítila a okamžitě se dostavila. Fakt je ten, že jsem nebyla daleko, ale vůně, která se vinula celým barákem mě přímo vtáhla do kuchyně. Teď se vysvětluje, proč se salátek snědl ještě vlažný a já si myslím, že to bylo právě takto vynikající. Feta sýr jsem asi nikdy nejedla, na papričkách byl takový jemňoučký a nedal by se ničím nahradit. Tento týden mám v plánu salátek udělat.

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. března 2007 v 21:43 | Reagovat

Díky vašim komentářům zjišťuji, že premiéra byla úspěšná. Derniéru neplánuji, protože mě osobně papriky s řeckým sýrem nadchly. Protože papriky mám fakt moc ráda, tak receptů na další zajímavé úpravy se tu najde koncem léta víc než dost. Papriky loupané, marinované, pečené, plněné, tak se Edy a Rudko těště ;) Kdo papriky má rád taky, tak ho nějaký ten recept snad taky potěší.

4 Zuzka Zuzka | 15. března 2007 v 19:16 | Reagovat

Ani jsem nelitovala,že salátek byl ještě vlažný protože byl vynikající.Nevím jestli někdy vydrží aby vychladl,to by jsi ho musela udělat ještě než přijedeme.Jinak by se snědl opět vlažný ale to vůbec nevadí.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. března 2007 v 19:50 | Reagovat

Taky si to myslím ;) Když je něco dobré, tak se na to člověk vrhne hned.

6 timino timino | 30. března 2007 v 19:33 | Reagovat

Salatik som prave dorobila. To je uzasna vona. Vecer mame bridge s priatelmi a tak odolavam, aby som zase nesla chutnat. Pridala som bazalku a nalozene male mozzarelly v bilinkovom oleji. Ako mam odolat?

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 23:35 | Reagovat

Tento recept je muj oblibeny ;) Moc diky za duveru a vyzkouseni primo v kuchyni. Ani ja nikdy neodolam a musim ho delat ve velkem mnozstvi, protoze chodim do lednicky ujidat ;) Po pravde receno ho jeste jim teply a nedam mu sanci, aby se dukladne rozlezel a zapusobil desatero vunemi, ktere v sobe ma. Salat je to uzasny, vrele diky za komentar. Preji dobrou chut :-)

8 felixa felixa | Web | 11. srpna 2008 v 9:27 | Reagovat

Musím se přiznat, salátek jsem vyzkoušela a je to něco úžasného! Vše, co říká receptík je úplná pravda.... Za týden jsem ho na přání rodiny musela dělat znovu a z dvojnásobného množství. No, jestli to takhle půjde dál, budu potřebovat megapánvičku:o) Milovníkům paprik vřele doporučuji ochutnat.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. srpna 2008 v 17:25 | Reagovat

8 - felixa :-)

Recept zde na mém blogu trochu zapadl, nebot fotografie působí poněkud šedivě, ale kdo vyzkouší, uvěří tomu, že paprika je famózní materiál. To jsem nestihla připravit salát z klasických pečených paprik, kterým se oloupe slupka a .... mám pár zajímavých fíglů a takto připravené papriky dělám opravdu moc a moc často. Kvůli dobře připravené paprice jsem ochotna vzdát se i masa ;-) Díky moc za milý komentář a jsem ráda, že ti chutnalo!

10 felixa felixa | Web | 12. srpna 2008 v 8:52 | Reagovat

Také miluji papriky, a na ten salátek z pečených paprik se těším, ale současně se trochu toho pečení a potom loupání bojím, myslím, že se to peče nasucho?

11 Kateřina Kateřina | E-mail | 13. června 2012 v 21:26 | Reagovat

Paráda! Citron jsem nahradila rýžovým octem a cukr javorovým sirupem, pak jsem tam "špricla" trochu balzamikového octa a posypala balkánem.

12 replica rolex watches replica rolex watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:48 | Reagovat

people with scrambled thoughts think like this:I join told all above. Let's discuss this question.
http://www.writewatches.com/

13 back lace up plus size wedding dresses back lace up plus size wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:52 | Reagovat

I enjoy reading the valuable information you offer in your articles.Just thought youd be interested to know that I have added you to my bookmarks You make great points in a concise and pertinent fashion, This is a really good read for me, thank you very much for writing this.

14 mother of the bride dresses plus size mother of the bride dresses plus size | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:24 | Reagovat

I completely agree with the above comment.

15 red bottom heels red bottom heels | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:00 | Reagovat

people with scrambled thoughts think like this:I join told all above. Let's discuss this question.
http://www.shoesfloor.com/

16 sequin cocktail dress sequin cocktail dress | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:35 | Reagovat

I join bbwatches.com. It was and with me. Let's discuss this question.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.