Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečené jarní brambůrky s rozmarýnem

25. března 2007 v 23:00 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Brambory
Tento recept je tak geniálně jednoduchý na přípravu a pyšní se dokonalou harmonií chutí, kterou ocení všichni, kdo milují brambory. A může být něco chutnějšího než první jarní brambůrky? Nikdy jim neodolám, protože brambory na tisíceré způsoby jsou můj tajný favorit. Zde je jeden úžasný recept, na který já osobně nedám dopustit. Zkuste ho, určitě se vám zalíbí taky.


Pečené jarní brambůrky s rozmarýnem
  • zapékací nádoba, ve které budete servírovat
  • nové brambory o stejné velikosti (menší mají přednost)
  • olivový olej
  • rozmarýn (doporučuji sušený, je křupavější)
  • hrubá mořská sůl

Brambory se slupkou omyjeme a dobře osušíme. Narovnáme do zapékací nádoby, pokapeme olivovým olejem, osolíme hrubou mořskou solí a okořeníme sušeným rozmarýnem. Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme připravené syrové brambory. Pečeme 45 minut (což postačí na velikost dle fotografie). V případě větších bramborových hlíz přidáme nějakou tu minutu, ale velké brambory nejsou tak dobré, jako ty malé do křupava upečené. A máte bez větší námahy parádní přílohu např. ke grilovanému masu nebo pikantnímu rozpečenému sýru, který jsem v tomto případě dělala já. Nejčastěji tuto recepturu využiji při letním grilování, kdy nechci trávit čas v kuchyni. Během chvilky vše připravíte a potom jako zázrakem nesete celý plech horkých a voňavých brambor na stůl. Výhodou je to, že jich můžete připravit opravdu hromadu najednou.


Tento grilovací sýr mohu též doporučit, s bramborami je to dobrá kombinace.
Kde sehnat tento sýr? Určitě se ho podaří objevit v nějakém větším marketu (Tesco, Makro/ tam ho mají určitě/, Globus). Takhle nějak vypadá ve svém originálním obalu.
Velmi jednoduše připraven a z trouby rovnou na stůl dopraven je tento delikatesní sýr s krémovou a jemnou chuti Camembertu. Ideální večeře pro 2 :-)
Rozmarýn by neměl chybět, protože bez něj by to prostě nebylo ono! Pro ty z vás, kteří to s bylinkami teprve začnou zkoušet, je právě tahle fotografie. Rozmarýn je nezaměnitelný svou vizáží, vůní i chutí. Není to žádný otužilec, tak zimu v našich klimatických podmínkách nepřečkává. Lépe je mu někde doma, ale za předpokladu, že mu dopřejeme světlo, teploty nad nulou a velmi mírnou (v době vegetačního klidu skoro žádnou) zálivku. Letošní zima byla opravdu mírná, tak jeden exemplář rozmarýnu na mém záhoně zimu přečkal bez újmy na zdraví, ale je to spíše vyjímečná situace. Středomořské klimatické podmínky tu holt nemáme a rozmarýn je jedna z důležitých bylinek, která středomořskou kuchyni dělá tak velmi zajímavou. Máme možnost ho pěstovat v květináči a s jarem přichází jeho doba. Nezapomeňte na něj, vaše kuchařské umění získá skvělý šmrnc, když ho zapojíte do hry ;)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 RadoAdo RadoAdo | Web | 26. března 2007 v 0:16 | Reagovat

Brambory s rozmarýnem jsou fakticky balzám na chuťové buňky. Když zrovna nejsou ranné brambory, tak použiji normální, které předvařím, pak nakrájím na čtvrtky a na pánvi osmahnu na olivovém oleji společně s nadrobno nasekaným čerstvým rozmarýnem.

Sušený rozmarýn asi  více křupe, ale vůně a chuť čerstvého rozmarýnu je nepřekonatelná.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 7:44 | Reagovat

Souhlasím ;) Když není zrovna jaro, dají se použít i jiné brambory a na tomto jídle si pochutnat. Rozmarýn je skvělá bylinka a v tomto pokrmu extra vyniká jeho zajímavá chuť. Pokud je po ruce čerstvý, určitě bych ho na závěr přidala a nasekala. Sušený je ideální právě pro tu delší tepelnou přípravu při 200 °C. Čerstvé bylinky se v horké troubě a oleji snadno spálí, sušený rozmarýn je statečný hrdina a celý tento proces vydrží a rozvine všechna svá aromata. Doporučuji vyzkoušet tak či tak, vždy to bude dobrota. Díky RadoAdo za komentář ;)

3 Bali Bali | 26. března 2007 v 10:04 | Reagovat

ten syr je lahoda, obcas ho delame. Namacime do nej bagetku, susenou sunku, brambory.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 10:27 | Reagovat

Bali ;) je to taková varianta na klasické raclette bez stolního grilu a raclette lopatek. Pro sýry máme taky slabost, v tom jsme s mužem na stejné vlně.

5 Standa Standa | 26. března 2007 v 11:46 | Reagovat

Pěkný recept, který jen potvrzuje, že v jednoduchosti je síla. Už se těším, až jej vyzkouším. Jen bych potřeboval poradit název toho sýra, popř. kde jej splašit, pls....

6 Mánek Mánek | E-mail | Web | 26. března 2007 v 12:53 | Reagovat

To je krása, jenom sehnat tak krásně stejně velké nové brambůrky!

7 RadoAdo RadoAdo | Web | 26. března 2007 v 13:49 | Reagovat

[5] Přímo tento sýr s krabičkou z dřevěné dýhy se dá koupit v Makru za cenu něco kolem 110 Kč. Ale dá se použít také klasický Camembert (v Hypernově cca 75 Kč) v nouzi i klasický Hermelín (ten je ale menší) a místo dřevěné krabičky vystlat zapékací misku, která je o něco větší než sýr, několika vrstvami (cca 10 - 15) pečícího papíru.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 14:00 | Reagovat

RadoAdo ;) Díky !!!! Marně jsem vzpomínala, kolik ten sýr stál ;) Opravdu vřelé díky za tu skvělou pomoc! Cena na první pohled se nezdá mírná, ale musím upozornit, že se jedná o kvalitní sýr, tak je adekvátní ke gastronomickému zážitku, který vás čeká ;) Pokud ovšem není "sýr ve stavu teplém" vaším úhlavním nepřítelem.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 14:02 | Reagovat

Standa ;)  díky za komentář - právě kvůli tomuto komentáři jsem svůj článek ještě doplnila o fotografie zmíněného sýru v originálním obalu (fotky nejsou ideální, ale přeci jenom se případný zájemce bude v obchodě lépe orientovat, co že vlastně hledat). Sýr se jmenuje Rougette.

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 14:06 | Reagovat

Mánek ;) na takto vytříděné brambory je pěkný pohled, to je fakt. Sem tam se dají sehnat i stejně velké. Když ne, tak se dá nějaká ta větší přepůlit. Ale je pravdou, že brambory ve své vlastní slupce (za pomoci všech fyzikálních vlivů při pečení jsou prostě o 3 třídy lepší než ty půlené ;) To ovšem musí každý zjistit sám. Doporučuji to z těch syrových menších zkusit a potom mi určitě dáte za pravdu ;) V neposlední řadě ušetříte tolik času, že tento recept si prostě zamilovat musí každý ;)

11 Standa Standa | 26. března 2007 v 15:11 | Reagovat

Díky ještě jednou za skvělý tip! Letím pana Rougetteho zakoupit. V sobotu jsem se vracel z lyžovačky v Dolomitech a po cestě domů jsme se zastavili ve vesničce Tremeno, kterážto by měla být kolébkou nám známého Tramínu červeného. V místní vinotéce jsem zakoupil pár lahvinek Traminer Aromatico D.O.C. a tak si myslím, že by mohl být onomu sýru a rozmarýnovým bramborám výtečným kamarádem ;)

12 Rudka Rudka | E-mail | 26. března 2007 v 15:45 | Reagovat

Včera jsem se vrátila z Moravy a takto speciálně upravené brambůrky jsem tam zavedla, protože ten kdo ochutnal, chtěl recept. Dělala jsem je s kuřecím masem na zbůsob číny. Díky Tobě Šárko, jsem měla velký úspěch. Důležitý rozmarýn jsem vezla sebou, protože bez něj to není ono.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 16:13 | Reagovat

Rudka ;) tak nakonec se podařilo i ten rozmarýn sehnat - to jsem moc ráda, že vám všem chutnalo. Vlastně neznám nikoho, komu tyhle brambory nechutnaly. Malinká poznámka: ke kuřecí číně bych je nevolila, ale proti gustu žádný dišputát. Každé čínské jidlo by mělo být dominantou a tyhle brambůrky ho svou chutí hravě trumfnou! Těším se na letní grilování, tento recept se bude hodit. Moc díky za komentář a za to, že jídla v praxi zkoušíš ;) To je ta nejlepší reklama každému receptu. I když ty mé jsou výhradně z praxe, pořádné prověření jim neuškodí ;)

14 Bali Bali | 26. března 2007 v 16:14 | Reagovat

podobny syr maji v Nemecku v Lidlu. Dva druhy, jemny a zralejsi. V  E-deka maji i ten Rougette.

15 vanda vanda | 26. března 2007 v 20:34 | Reagovat

můžete mi prosím napsat název toho sýra, vypadá velice lákavě, ale nemůžu o něm nic na internetu najít, asi mám špatný název (ofenkäse)- nic mi to nenašlo. děkuju.

16 vanda vanda | 26. března 2007 v 20:37 | Reagovat

aha, přečetla jsem si ostatní vzkazy a název našla rougette, jestli se nemýlím :)

jinak vase stranky jsou fakt super

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 22:15 | Reagovat

Pro Vandu: sýr se jmenuje Rougette (ofenkäse - sýr do trouby), název byl vypátrán správně ;)  jsou tu i dobré rady, kde ho sehnat. Přeji úspěšný sýrový lov a za návštěvu zde & komentář moc díky ;)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 22:42 | Reagovat

Standa ;) společnost dobrého vína bude vpravdě královská! já osobně preferuji červené víno. Není nad to koupit ho přímo v místě jeho původu. Z takového jídla musí být zákonitě požitek, nyní už jen tu dobrou společnost, která je neméně důležitá ;)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 22:54 | Reagovat

Bali ;) Moc díky za komentář a za radu ;)

20 Standa Standa | 27. března 2007 v 12:22 | Reagovat

Ještě bych rád přidal k dobru podobný receptík mojí známé (okoukala ho někde v TV). Jako hlavní surovina také slouží nové brambory, ale vyberte trochu větší a pokud možno stejně velké. Potřete olivovým olejem(nejlépe se to dělá v dlaních) a dejte do trouby péct. Dobu změřenou nemám, ale až začnou krásně vonět a dělat se kůrka, měly by být hotové. Poté je vyndejte z trouby, rozkrojte napůl a kávovou lžičkou vydlabejte tak, aby ke slupce zbylo ještě několik mm dužiny. Vydlabanou dužinu rozmačkejte vidličkou spolu s taveným sýrem (dle chuti přidat nasekanou šunku, bylinky, česnek, pórek, nebo na co máte chuť). Směsí naplňte zpět vydlabané brambory, posypejte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct. Až sýr na povrchu zhnědne, je hotovo. Dobrou... :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. března 2007 v 12:33 | Reagovat

Standa ;) to je ovšem dobrota! Něco podobného dělávám taky, tak doufám, že na tento recept taky najdu čas a doplním ho nějakou autentickou fotografií. Díky za čas věnovaný popisu receptu, to musí zákonitě někoho zlákat taky. Když se to s bramborami vezme za správný konec, tak výsledkem jsou vždycky opravdové laskominy. Na světě je mnoho rozkoší a potěšení, ale zážitky z dobrého jídla těch rozkoší poskytují velkou porci ;) Moc inspirativní komentář! Díky :-)

22 Iva Iva | 27. března 2007 v 13:32 | Reagovat

no jistě, pečené brambory jak píše Standa, vydlabaná dužina + posekaná povařená brokolice + česnek, sůl, čerstvý pepř + zakysaná smetana - posypat Nivou a šup do trouby, dneska je večeře jasná, Šárko dík za inspiraci :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. března 2007 v 14:29 | Reagovat

Iva ;) další skvělý nápad, to přeji opravdu dobrou chuť ;) Díky Ivo za obohacení bramborové hitparády! Zrovna jsem přemýšlela, jak naložím s brokolicí, kterou mám doma. Nakonec by měl být až do Velikonoc půst! Tato jídla jsou pro období půstu hodně inspirativní ;)

24 Rudka Rudka | 27. března 2007 v 19:33 | Reagovat

Musíme si teď chvilku od brambůrek  odpočinout, ale určitě tyto dobré nápady vyzkouším a díky za ně.

25 Petruška Petruška | E-mail | 29. března 2007 v 19:31 | Reagovat

Já jsem vyloženě "bramborový" typ a na brambůrky si potrpím v jakékoli podobě. A pak ten roztavený sýr  - skoro jako sýrové fondue přímo od zdroje. Až k tobě mami přijedu, ráda bych si dala tento tvůj recept k večeři.

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. března 2007 v 22:31 | Reagovat

Petruška ;) Tak to mohu slíbit, že si na něčem takovém určitě pochutnáš. Nové brambory budou hrát zase chvilku v mé kuchyni sólo.

27 janča janča | E-mail | 2. května 2007 v 14:08 | Reagovat

Zrovna jsem objevila tyhle stránky a musím říct, že žasnu. Paráda, opravdu. U nás doma se vařila jen taková ta rádo by "klasika", jako je guláš, řízky, roštěná, svíčková a někdy nějaká změna.

Nic co se vymykalo ustálenému chodu domácnosti. Přítel je veliký gurmán a já občas trnu hrůzou, jestli zvládnu uspokojit jeho chutě, i když sám výborně vaří. Ale tyhle stránky ihned putovaly do oblíbených a několik receptů na papír.

Jen otázečka k receptu na brambůrky. Jakým kořeníčkem mám nahradit rozmarýnek? Ten zrovna nemáme moc rádi.......

Děkuji moc a přeju hrozitánsky moc úspěchů v kuchyni a ještě jednou děkuji. Jistě nejen sama za sebe. J.

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. května 2007 v 15:46 | Reagovat

Děkuji za krásný komentář a za povzbuzení :-) V tomto receptu bych tedy rozmarýn vynechala a nechala převládnout chuť brambor, mořské soli & dobrého olivového oleje. Jarní brambory mají v této úpravě báječnou chuť i bez rozmarýnu. Přeji hodně dobrých nápadů v oboru, jak uspokojit "gurmána", na kterém nám záleží :-) Můj muž je taky gurmán, tak vím, že to mnohdy není lehká disciplína. Měj se hezky jančo a mnoho úspěchů nejen v kuchyni a k tomu velkou porci čerstvé jarní nálady přeje Šárka

29 Martin Martin | 29. srpna 2007 v 11:23 | Reagovat

onehda jsem poslal obrazek podobneho syru z globusu

takze se opravdu da sehnat

30 Šárka Šárka | E-mail | 29. srpna 2007 v 11:38 | Reagovat

Martin :-) Dnes se dá sehnat téměř vše, naprosto souhlasím. Díky ;) Vlastně jde o to, že konzervativněji založený jedinec bere na zřetel jen notoricky známé suroviny a pro ty exotičtější nemá oči - na pultech je nehledá. Je fajn, že gurmáni táhnou za jeden provaz a žádná dobrota nezůstane na pultech ladem. Diskuse je podnětná záležitost a fotografie dokážou zvednout ze židle :-) Odpoledne vyrážím na nákup, určitě pár sýrů si donesu domů.

31 Dex Dex | 11. října 2007 v 15:22 | Reagovat

Jsem tu sice nově u diskuse,ale dovolím si navrhnout také jiný druh sýra než-li je Rougette(nechápu vaše problémy se sháněním,je dostupný běžně v Kauflandu například Sokolov,Mar.Lázně atd),ale věřím,že když použijete Raclete Livreador,určitě to dostane nový impuls.Stojí to za pokus.

32 Šárka Šárka | E-mail | 11. října 2007 v 20:04 | Reagovat

Dex :-) Díky za zmínku o raclette sýru! Ten je báječný za každé situace. Sice si ho vozím pravidelně ze země původu, ale pravdou zůstává, že je k mání i v ČR. Kdo má rád brambory a sýr, mám dobrý sýrový tip. Uvařit brambory ve slupce a horké konzumovat s kouskem másla a plátky chuťově rozdílných sýrů. Např. camembert, brie, nějaký s modrou plísní atd. Zní to prostě, chutná to noblesně! Je to taková oblíbená švýcarská rychlovka - k tomu samozřejmě nesmí chybět sklenka vína. Díky za komentář a zdravím ;)

33 Alena Alena | E-mail | 14. března 2008 v 15:42 | Reagovat

Mila Sarko,

chtela jsem jenom dodat k tem bramburkam s rozmarynem, ze je delam leta a leta ty same, az na to, ze k nim pridam struzky noveho cesneku "en chemise". Da to fantastiké aroma a chut.:-))

Jinak se mi libi moc Vase stranky a s radosti se divam na vina, které znam. Od 68 roku jsem zila ve Svycarsku (Zeneva a Nyon) a dva roku ziju ve Francii, Bretagne. Takze Vas zdravim od océanu. Alena.

34 Šárka Šárka | E-mail | 16. března 2008 v 20:15 | Reagovat

Alena :-)

Pozdravy opětuji a jsem moc ráda, že tato úprava brambor má své dávné obdivovatele :-) Chuť a vůně česneku je neodolatelná. Na Švýcarsko mám ty nejlepší vzpomínky a ráda se tam vracím.

Pozdravuji do krásné Bretagne! Díky za milý komentář a moc Vás zdravím, Šárka *

35 Daniel Jedlička Daniel Jedlička | E-mail | Web | 6. července 2010 v 23:57 | Reagovat

Když už se tady tak vášnivě diskutuje, přidám něco ze svého soudku. Nedávno jsem zkusil hotsnacky. Člověk si toho může udelat kolik chce a hlavne jsou čerstvy. Za par kacek plna miska. Jen me chybi nejakej vyber prichuti - ale tak jsem sikovnej - dochutil jsem si je sam :)

36 Alča Alča | E-mail | 15. srpna 2010 v 17:44 | Reagovat

A jakej je web nebo kde se dá ten hotsnack koupit ?

37 Bali Bali | Web | 5. července 2011 v 11:21 | Reagovat

mam ty brambory v troubě. Moc nám u tebe chutnaly. Budou k nim jehněčí kotletky ;-)

38 DolceVita DolceVita | Web | 5. července 2011 v 16:17 | Reagovat

[37]: Bali:

Dobrou chuť ;-)

39 replicawatches replicawatches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:34 | Reagovat

A. She couldn't control her pupils!
http://www.theirwatches.com/

40 blue bridesmaid dresses blue bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:55 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.caredresses.org/mother-of-the-bride-dresses-2018.html

41 Eva Eva | Web | 17. května 2013 v 13:21 | Reagovat

Moc pěkný.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama