Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)


Komentáře

Zobrazit vše (296)
Zobrazit starší komentáře

101 Dana Dana | E-mail | 21. března 2008 v 10:19 | Reagovat

Zdravím,tak prý lepší biftek nejedl:-).Málem jsem ovšem přišla o zrak.Stát o kousek blíž sporáku.Dělala jsem omáčku a v momentě přidání hořčice se ozvala rána jako z děla,stopy mého vaření jsou na zdi skoro až na stropě.Taky jsem musela nechat masíčko "dojít"v troubě o chvíli déle,zkušební biftek(můj:-),zdál se mi na řezu dost krvavý.Zkušeností se člověk učí...Každopádně to mělo úspěch,teď plánuji svíčkovou(zbylo maso) a pak ty Vaše panenky,vypadají neodolatelně...Díky!Dana

102 Šárka Šárka | E-mail | 21. března 2008 v 10:24 | Reagovat

Dana :-)

Při vaření nebývá nuda. Občas je to adrenalin :-) Ale když se to zvládne, má člověk fakt dobrý pocit z dobře udělané práce. A ještě na talíři před sebou kus chutného jídla, jako odměnu. Zdravím ;-)

103 Iva Z. Iva Z. | 22. března 2008 v 22:03 | Reagovat

Ahoj,

podle tveho clanecku jsem udelala priteli steaky a musim ti hluboce podekovat, uplne se rozplyval. Mimojine jsi asi jedina, kdo pripravu takhle perfektne popsal.

moc dik

104 Šárka Šárka | E-mail | 23. března 2008 v 10:25 | Reagovat

IvaZ :-)

Díky za slova chvály! Když jsem dostala nápad přípravu bifteků popsat, nebyla jsem si tak jistá, že to dobře dopadne :-) Je to asi to nejtěžší z hlediska popisu, do čeho jsem se mohla pustit. Biftek se tak nějak dělá instinktem. Až ho budeš připravovat podruhé, potřetí, budeš mistryně :-) Což už jsi de facto nyní! (přítel ti dal jasný signál, že jsi jeho bohyně - nic naplat, chlapa na vařenou nudli prostě neutáhneme :-)

Když dostanu takový komentář, že podle mého článku, rad a doporučení to funguje, mám fakt radost! Díky Ivo ;-)

105 Honza od Ivi Honza od Ivi | 23. března 2008 v 14:39 | Reagovat

Ahoj Šárko,

jsem ten přítel, co se rozplýval. Steak byl naprosto úžasný a jsem moc rád, že moje nejšikovnější přítelkyně na světě našla stránky s takovými recepty. Díky!!! Jen doufám, že si udržím linii. :-)))

106 Šárka Šárka | E-mail | 23. března 2008 v 16:42 | Reagovat

Honza :-)

S nejšikovnější přítelkyní na světě se podaří udržet všechno :-) Linii nevyjímaje! I když musím přiznat, že můj muž je s linií malinko přes míru :-))) Zdravím vás oba a přeji krásné Velikonoce.

107 Michael Klima Michael Klima | E-mail | Web | 7. dubna 2008 v 22:08 | Reagovat

Vážená Šárko,

já jsem již několikrát napsal, že pokud se t‎ýká průmyslu pohostisntví, do kterého podle mně spadá cestovní ruch, hotely, restaurace a gastronomie, čtu ve všech možn‎ý‎ch jazycích vše co mi přijde do ruky včetně bobkov‎ých listů. Ale to že jsem se na ten Váš blog dostal až teprve dnes je jen důkazem toho, že se jen tak rozcapuji.

    Já jsem autorem několika kuchařsk‎ch knížek a tvůrcem stránek www.hostovka.cz které jsem otevřel více méně na protest té špané úrovně českého pohostinství, ale hostovka není nějaká škola vaření takže nějaké recepty na nich nikdo nenajde, nehledě k tomu, že Hostovka není určena odborníkům ale kuchařkám a kuchařům v domácnosti a hlavně té největší skupině která se na pohostinství podílí a to jsou hosté.

Poslání Hostovky je naučit její studenty o pohostinství a gastronomii tolik, aby mohli posoudit zda za své peníze dostávají to co jim patří.

Proto jsem rád, že existuji stránky jako jsou ty Vaše na kter‎ých jsou recepty na jídla která v našich restauracích ani nedostanou a která si mohou uvařit doma.

Myslím si, že ten Váš  blog nemá chybu a gratuluji všem kteří si ho již otevřeli či otevřou. Potvrzuje to jen moji teorii že b‎ýt Čech není nějak‎‎ý handicap.

Proto mi také vadí, že někteří naši „odorníci“ a hlavně kuchaři mají hnědé nosy a vzhlíží se v těch cizích primadonách či promoterech kteří k nám dnes jezdí ze zemí které se kdysi od nás pohostisntví učili k tomu, aby se po zádech našich kuchařů šplhali k nějak‎ým hvězdám.

Přeji Vám hodně úspěchů.

Michael D. Klima

108 Šárka Šárka | E-mail | 8. dubna 2008 v 14:44 | Reagovat

Vážený pane Klímo, díky za milý komentář, kterého si vážím. Jsem ráda, že jste mé stránky objevil až nyní, protože dnes se na nich nakupilo poměrně dost materiálu a tak trochu jsem udala směr celému tomu dění. Láska k jídlu a životu je mi vlastní a to je základní předpoklad, abych na jídlo a na gastronomii v celém svém půvabu i na případné neduhy, nahlížela tak, jak si zaslouží. Nevyznávám rčení, že jíme jen proto, abychom žili, ale myslím si, že celé to kuchyňské dění má v sobě daleko víc skrytých sil, než někteří jedinci vidí. Je v tom kus historie a národní hrdosti, spousta moudrosti, vtipu, špetka talentu i mnoho neřestí i špatných návyků. Nedokážu nikoho a nic změnit, ale ukázat trochu cestu "v oboru domácího vaření" se snažím. Ač původem amatér (leč s profesionální zkušeností) vím, že každý si pod pojmem "dobré jídlo" může představit něco jiného. Leč rozdíl může být zjednodušeně řečeno jen dvojí. Jídlo chutné a správně připravené - versus - jídlo zbabrané, které může v konečném důsledku plytce uspokojit, ale škodit nejen dobrému dojmu, leč i tělu. Snažím se zbavit případné čitatele ostychu z domácího vaření, které může být docela snadné (když se ví jak tu kterou surovinu uchopit) a rozhodně rozehnat špatné představy, že vařit českou kuchyni je nemoderní a časoztrátové. Co je nám vlastní, to nikdy módním výstřelkám nepodléhá, ale změnit k lepšímu technologii vlastní přípravy a opřít se o kvalitní suroviny, to není věc marná. Chtěla bych, aby se k vaření přistupovalo jako k příjemné a kreativní zábavě, neboť je to činnost ušlechtilá a velmi společenská. Zpravidla kdo nemá rodinu či přátele, ten zřejmě nemá za svou nejoblíbenější místnost kuchyň. U prostřeného stolu život plyne radostněji, rodina se utužuje, přátelé se cítí uvolněně a zábava vždy a všude plyne velmi družně. A v neposlední řadě mám strach, že budou vařit jenom muži a holky to zapomenou, protože některé nabývají dojmu, že stát u plotny se neslučuje s jejich emancipovanou a ambiciózní letorou. Osobně mám moc ráda muže, kteří umějí vařit a o jídle vyprávět. Muž lovec, který dokáže svou kořist upéct a pozvat ženu k prostřenému stolu je daleko přitažlivější než ten, který umí jen a pouze zarezervovat stůl v profláknuté drahé restauraci. V kuchyni to sluší mužům i ženám a doufám, že na to nikdy nezapomenou. Rozepsala jsem se asi zbytečně dlouze, ale na váš dlouhý komentář to jinak nešlo. Vedlo mě to k příjemného zamyšlení.

Přeji vám všechno dobré a ještě jednou díky za milá slova (Hostovka je báječnou a hlubokou studnicí informací!)

Šárka

109 Jarda Jarda | E-mail | Web | 11. června 2008 v 23:16 | Reagovat

... tak a opět reklama. Vybrané partie hovězího a telecího přímo na bourárně ( se souhlasem HACAPu) balíme a ve 3 st a oddělené chladírně ( kam se nechodí) necháme zrát až 5 týdnů.

... to pak je !!!

110 Mirka Mirka | E-mail | 22. června 2008 v 14:25 | Reagovat

Ahojky z Olomouce :)  jsem moooos ráda za recept-postup bifteků!!! Jaksi se mi nedaří je udělat dobře,tak v brzke době se do toho pustím!!! DÍKY MOOOOC  mějte se :) Mirča

111 tommy tommy | 7. července 2008 v 10:22 | Reagovat

Ahoj,

než jsem hledal na webu, udělal jsem steaky z nízkého roštěnce koupeného v řeznictví. Chuť vynikající, barva taky, ... ale guma jako z podrážky.

Je to uleželostí masa ?  Bifsteak ze svíčkové byl vynikající a maso asi uleželé nebylo.

Díky za vaše komentáře.

112 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 7:35 | Reagovat

110 - Mirka - Ať se dílo povede!

113 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2008 v 7:36 | Reagovat

111 - tommy :-)

Ve všech případech správná uleželost masu zajistí jeho křehkost.

114 tommy tommy | 26. července 2008 v 9:11 | Reagovat

Takže :-) konečně začali u nás prodávat maso Aberdeen Angus a zaplaťpánbůh za normální ceny ( roštěnec 200,- kýta 160,- plec 120,- svíce 500,- ), a řeknu vám, veškeré kouzlo je opravdu masem. Zkusil jsem steaky z kýty asi tak 2,5cm, po obou stranách na grilu na přímým žáru, pak trochu dodělat mimo uhlí a výsledek neměl chybu. Z roštěnce jsme dělali steaky asi 3-4cm a taky super.

PS. Gulášek z plecka trvá v troubě ( ne v tlakáči ) asi tak tři čtvtě hodiny a maso je jak dort... no není to pohádka :-) ?

115 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2008 v 22:58 | Reagovat

114 - tommy :-)

Dokud to člověk nevyzkouší - neuvěří :-) Tenhle komentář se opravdu moc hezky poslouchá a ceny masa zní pohádkově! Díky ;-)

116 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2008 v 23:00 | Reagovat

109 - Jarda :-)

Díky za praktické informace přímo z procesu zrání!

117 Don Abruuzi Don Abruuzi | 20. září 2008 v 11:19 | Reagovat

No myslim že článek o přípravě je v celku na vysoké úrovni. Avšak dle vlastní několikaleté zkušenosti si myslím, že místem zaslíbeným pro přípravu steaku je kámen - nejlépe lávový. Pokud jste spokojený s bifteky na pánvi, tak na kameni, to  je jiná liga ( snad jako Real Madrid a Blšany ). Biftek z kamene, to je vrchol, čeho může člověk dosáhnout.

Pokud nemáte možnost sehnat kvalitní maso Argentiny, tak je jeden způsob jak z české krávy udělat v rámci mezích kvalitní maso - použijte TENDERISER !!! ( samosřejmě ten mechanický ruční

)

118 Laďa Laďa | 3. října 2008 v 21:25 | Reagovat

Dobrý večer,

začnu odezvou na text 117.Kámen je opravdu zázrak,jen se musí získat cit a vztak k danému kameni,vrátí vám to několikanásobně. Ale nesouhlasím z kvalitním masem z Argentiny!! Maso ze zemí Beneluxu je mnohem kvalitnější a má i svůj punc (label produkce).Navíc lepší chuť a aroma.

Nejlepší je ale si vychovat maso svoje! Volba kvalitního masného plemene záleží jen na tom, jaký jste chovatel a gurmán!

119 Laďa Laďa | 3. října 2008 v 21:29 | Reagovat

Milá Šárko ,

chtěl jsem vás jen poprosit o nějaký skvělý recept na jehněčí.

Děkuji Laďa

120 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:47 | Reagovat

119 - Laďo,

něco vymyslím a určitě se i na skvělé jehněčí maso dostane. Díky za tip ;-)

121 Veronika Veronika | 3. října 2008 v 23:13 | Reagovat

Tak dneska večer hovězí svíčková z Tesca, bez puncu, dva plátky tak 4 cm vysoký přesně podle návodu autorky a absolutní špica. K tomu fazolky se solí, pepřem, česnekem a provensálským kořením. Děkuji za postup, na svíčkovou je ideální, na roštěnku, byť Angus se mi moc neosvědčila, zkoušela jsem 2x. Zítra zkusíme znova, jestli to nebyl jenom "omyl":).

122 Myš Myš | E-mail | 18. října 2008 v 17:41 | Reagovat

Milá Šárko, děkuji za podrobný návod na steaky, dnes jsem podruhé v životě dělala hovězí/poprvé letělo do koše- nebylo poživatelné/a výsledek byl famózní.Manžel blahem slintal a totálně se přecpal.Bifteky jsem dělala s houbovou omáčkou připravovanou zvlášť na jiné panvičce s kapkou

petrželky a zalité smetanou ,česnekové ameriky jako příloha.Lahoda!!!!!.Maso jsem pořídila od známého řezníka z Koryčan. V Brně je ale skvělé řeznictví na palacké ulici hned vpravo u zastávky Jungmannova mají tam i skvělá uzená žebra,vlastně všecko krásný a čerstvý .Svíčkovou, kterou jsem tam viděla, měli nádhernou a bifteky které pani krájela byly úžasný. Namelou Vám i sekanou z bůčku která je na světě nejlepší!Myš:-)

123 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 19:25 | Reagovat

122 - Myš :-)

Mám nefalšovanou radost :-) Není nic jednoduššího než biftek! Taky se ne nadarmo říká, že na vařené nudli chlapa neutáhneme. S biftekem to jde snadno ;-) Úplně tu chutnou večeři cítím. To musela být mňamka.

O tom brněnském řeznictví jsem už slyšela jenom samou chválu. Dobře udělaná sekaná je opravdu něčím extra. Z namletého bůčku jsem ji ještě neměla, ale jsem ochotna tomu věřit. U nás je milovníkem sekané můj muž :-) Až mi ji budu příště připravovat, vpomenu si na dobrý tip, jak udělat tu nejlepší sekanou na světě. Díky ;-)

124 Myš Myš | E-mail | 27. října 2008 v 20:23 | Reagovat

Milá Šárko recept na sekačku/jak se ji u nás důvěrně říká/ ješte přikládám jsem taky takovej fanda do vaření jako vy. SEKANÁ : kilo namletého bůčku , 3 vejce , 25 dkg strouhaného sýra, hromadu porku či cibule trošku vegety, sůl, pepř,mléko a zahustit dle potřeby strouhankou, koření často měním dle fantazie nebo které jsou po ruce .Dobré je taky den předem udělat do hmoty prstem hluboké důlky a zalít mlékem. Je s podivem ale skorem všechno mléko se vcucne pokud ne zbytek vylívám,a postupně zapracuju všechny přísady a další kdo má co rád třeba plním párkem nebo uvařeným vejcem ale to už je jistě každého fantazie. Pečeme pomalu asi hodku až dvě dle velikosti a kůrky a výpek slívám, páč v něm ta sekaná pak plave a není možné ji dopéct. Můžou se dělat i karbenátky !Ale na druhou stranu výpek po ztuhnutí je  super sádílko na chleba. Manžel po pařbě nikdy nepohrdne a hromadu cibule k tomu...to si jistě dovedete představit,Jinak všem přeji dobrou chuť  a další recept dle poptávky Vaša Myš

125 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. října 2008 v 21:20 | Reagovat

124 - Myš ;-)

Díky za prima recepturu. Naložení masa do mléka zní zajímavě a jistě se tím celá sekaná krásně zvláční. Určitě vyzkouším ;-) Mám moc ráda pečeni na mléce, protože je to ve výsledku opravdu moc zajímavá dobrota. Ten recept někdy budu muset uveřejnit, protože je to jednoduché a určitě ho všechny "holky", co nemají čas, ale mají doma věčně hladové strávníky ocení. Manžela si umím nad šiškou dobré sekané vážně živě představit :-) Můj chlap je taky na dobrou domácí sekanou vysazený. Díky za komentář plný dobrých rad a přeji bezva večer a vůbec ... pohodový podzim! Šárka ;-)

126 Zdenda Zdenda | E-mail | Web | 21. listopadu 2008 v 19:27 | Reagovat

Ahoj Šárko, tak jsem rozhodl poprvé v životě udělat steak z pravé hovězí svíčkové. K masu jsem se dostal v podstatě náhodou v Kauflandu, kde bych tak drahý kus masa popravdě řečeno nečekal. Bylo to balení o hmotnosti cca půl kila (cena kolem 300Kč), což jsem uvítal. Pro dva lidi je to víc než dost a kdyby se steak nepovedl, nebyla by cena za neúspěch tak vysoká:-) Dle etikety se jednalo o maso z mladého býka z Německa. Držel jsem se tvého návodu a byla to opravdu rychlovka. Při výrobě omáčky jsem musel sice trochu improvizovat - místo Cherry jsem použil Portské a horčici co dům dal, tj. klasickou dijonskou. Manželka si libovala, i když si steak ještě dopékala v troubě, protože nemusí úpravu "medium". Moc jsme si pochutnali a už se těšíme, až narazíme na argentinské hovězí a budeme moci porovnávat:-) Mimochodem, fotky z průběhu celého vaření jsem nahrál do své webové galerie, přeju dobrou chuť.

127 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. listopadu 2008 v 20:59 | Reagovat

126 - Zdenda :-)

Naprostá nádhera! Fotky jsou prvotřídní a výsledek taky :-) Díky za možnost nahlédnout do Vaší kuchyně. Oceňuji vlastní improvizaci při výrobě omáčky k bifteku. Já sama nejraději vařím z toho, co mám momentálně po ruce (i když se musím přiznat, že má domácnost oplývá možným i nemožným - tzn. téměř vždy je má kuchyň připravena vydat z útrob spíže, lednice, mrazničky dost surovin k tomu, abych mohla něco dobrého vytvořit). Klasická dijónská hořčice je geniální záležitost a já ji mám moc ráda.

Biftek je sice trošku dražší investice, ale vzhledem k tomu, jak snadno a rychle si na něm můžeme pochutnat, je dobré se občas trochu rozmazlovat a hodit si kousek pěkného masa na pánev. Když se k plotně postaví muž, téměř vždy to dopadne vítězně :-) Díky za komentář a přeji Vám i manželce po tak úžasné večeři prima večer & celý víkend. S pozdravem Šárka

128 Joe Brázda Joe Brázda | E-mail | 13. února 2009 v 18:01 | Reagovat

Děkuji za dokonalý recept, přítelkyni jsem překvapil k narozeninám skvělým biftekem, jelikož jsem to s množstvím svíčkové trochu přehnal, jako předkrm se podávalo carpacio a nemělo to chybu. Zabodoval jsem i díky Vašemu receptu. Díky :-)))

129 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. února 2009 v 19:42 | Reagovat

128 - Joe Brázda

Díky za kompliment :-))) Jsem ráda, že recept napomohl překvapit, ale celá ta oslňující show, která přítelkyni dostala do kolen, je jen a pouze vaše :-) Já gratuluji za takové originální překvápko k narozeninám. Skvělá večeře je krásný dárek! Doufám, že to přítelkyně patřičně ocenila, protože oba pokrmy lze řadit k jídlům afrodiziakálním. Ne každý chlap si troufne na biftek! Já to obdivuji ;-)

P.S.

Přítelkyni přeji dodatečně všechno NEJ! Šárka

130 Michael Michael | E-mail | 23. února 2009 v 18:42 | Reagovat

Myslím si o sobě že jsem gurmám a mám rád společnost které můžu uvařit,je to můj relax a rtuál u kvalitního vína nebo koňaku.Mým hendykepem byly steaky,chodím na ně do vyhlášené restaurace.Ale po tomto popisu (receptu) se do toho jistě vrhnu.Děkuji Šárko.Dám vědět jak to dopadlo.Máš u mě láhev něčeho opravdu dobrého.Michael

131 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:16 | Reagovat

130 - Michael

Budu držet palce, aby se povedlo :-) V dobrý výsledek pevně předem věřím!

132 Jarda Jarda | E-mail | Web | 22. března 2009 v 0:44 | Reagovat

Šárko díky za krásně napsaný recept!

Biftek je naložený, už jsem dnes neměl chuť k jídlu, tak počká do zítřka. Jen si dělám starost s omáčkou. Cherry ani Portské se mi kvůli tomu kupovat nechce ... no uvidím, jak to dopadne. Kdyby se někdo chtěl podělit o variantu méně náročné omáčky co se surovin týče, budu rád :-)

133 Jarda Jarda | E-mail | Web | 23. března 2009 v 18:58 | Reagovat

Poprvé jsem omáčku udělal z vína, dneska jsem použil trošku hovězího bujónu. Snad mne nebudete považovat za barbara. Dnešní omáčka je chutnější. Vlastně i biftek, protože jsem si nechal líp ukrojit maso, než minule.

134 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 0:06 | Reagovat

132, 133 - Jarda

Jsem ráda, že bifteková premiéra dopadla dobře a bude mít zajisté i mnoho repríz :-) Omáčka se dá připravit opravdu velmi jednoduše. Stačí několik lžic vody do pánve po pečení a přidat plátek másla. Kdo má rád, přidá si i lžičku pikantní hořčice. Já miluji ostrou dijonskou.

P.S.

Obdivuji krásné čtyřnohé společníky :o)

135 Lenka Lenka | E-mail | 25. dubna 2009 v 23:03 | Reagovat

Milá Šárko, děkuju za úžasný popis jak stvořit skvělý steak, zvlášť když ten můj prakticky nic jinýho nechce jíst kromě bábovky ;o))) Ještě to potrénuju a nechám jeho chuťové buňky umřít slastí ;o))) Skvělý blog, mňam recepty, můžu jenom opakovat chvalozpěvy! Určitě se příjdu brzo zase kouknout! Přeju krásné jaro

136 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. dubna 2009 v 23:35 | Reagovat

135 - Díky Lenko za milý komentář!

Jsem ráda, že se stránky líbí a pokud jde o zmiňovanou bábovku, recept na ni se tu taky najde :-) Taky přeji krásné a slunečné jaro!

137 Robert Robert | E-mail | 18. května 2009 v 16:02 | Reagovat

Ahoj Sarko,
zrovna tu s kolegou resime rozdil mezi steakem a biftekem, je vubec nejaky? Pozdravuj a hezky den;-)

138 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. května 2009 v 14:12 | Reagovat

137 - Robert

Já bych to viděla tak, že steak je vždy vůz luxusní kategorie, ale biftek je Mercedes - a ten je jenom jeden :-)

Možná blbé přirovnání, ale určitě chlapsky srozumitelné :-)

Zdravím Vás oba!

139 Josef Josef | E-mail | 22. května 2009 v 15:45 | Reagovat

[138]: Šárko, nevím co bych k té kráse popisu ještě dodal. Všichni už tady řekli vše. Snad ještě k tomu vínu. Doporučuji Argentinského Malbeca z oblasti Mendoza, je to skvostné.
Dík

140 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. května 2009 v 1:02 | Reagovat

[139]: Josefe,

díky za připomenutí plné číše vína přímo ze země toho nejlepšího hovězího. Aby atmosféra celého popisu byla dokonalá, umím si představit .... jak při večeři u nohou líně leží argentinská doga a při prvním zakrojení ostrým nožem do šťavnatého bifteku zazní první sebevědomé tóny argentinského tanga :-)

Argentina má mnohé půvaby, díky za zmínku dobrého vína.

141 M M | 23. června 2009 v 0:29 | Reagovat

Zajimalo by me, jestli nahodou nemate nekde nejaky dobry odkazy nebo primo prakticke popisy metod, jak si nechat doma zrat maso ... at uz suchou nebo mokrou (vakuovanou) cestou tak, aby byl vysledek co nejlepsi ... to. jake jsou presne doporucene ci nedoporucene aktivity napasovane na domaci podminky tak, aby podle techto instrukci byl schopen i normalni smrtelnik bez nejakych vylozene specialnich potreb a zarizeni

zkousel jsem prochazet net, neco se najit da, ale moc toho neni, takze by to chtelo opravdu prakticke postupy s hinty, co ano, co ne a kdyz neco ano a neco ne, tak proc

nedavno jsem zkousel nechat v lednici tak tyden vyzrat rostenou (se svickovou se mi tento experiment delat nechtelo :) a vysledek byl uchazejici :)

142 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 3:07 | Reagovat

[141]: M:

Tak to už je jiná kategorie řemesla řeznického. Rozhodně záleží na podmínkách prostředí, kde mi mělo maso zrát. Myslím, že obyčejná chladnička tomu nepostačuje, proto se spoléhám na nákup masa dostatečně vyzrálého, ale zkusím zjistit o zrání podrobnosti a článek doplnit. Každá informace je skvělá, tak díky za tu vaši "roštěnkovou" :-)

143 Adel Adel | E-mail | 25. října 2009 v 15:50 | Reagovat

Dobrý den,
byla byste tak hodná a napsala mi (prosím na e-mail), kde se dá sehnat ten potravinářský provázek? Já jsem se dívala v obchodech typu Tesco, Interspar atd., ale tady nic není a ani prodavačky nevěděly, kde bych něco takového sehnala.
Děkuji za radu.
Adél

144 Šárka Šárka | Web | 25. října 2009 v 23:29 | Reagovat

[143]: Adel:

Tak to je mi líto, že se nedal sehnat potravinářský provázek. Vídám ho často a zde jsem pro vás našla odkaz, kde se dá sehnat. Je to obyčejný pevný lněný provázek nebarvený, který je vhodný pro potravinářské účely.

http://www.rafoshop.cz/provazky--gumicky--vlasce--pecet--vosk/provazek-40g--prirodni--potravinovy

145 Milada Milada | E-mail | 31. prosince 2009 v 13:50 | Reagovat

Bifteček medium byl fantastický! Sice nemám masíčko býčků z Jižní Ameriky, ale mám perfektní kontakt na hovězí maso z domácího chovu. Pravá svíčková je nepřekonatelná! Hrozně ráda při vaření improvizuji, ale tentokrát jsem přesně dodržela Váš krásně popsaný manuál přípravy hovězího bifteku. Jste zkrátka jednička ve vaření a každý musí cítit, že vaříte ráda a s láskou. Ještě jednou děkuji za "prima finty" a těším se, že příště zase vyzkouším nějaký váš receptík.

146 DolceVita DolceVita | Web | 2. ledna 2010 v 16:39 | Reagovat

[145]: Milada:

Díky za vyzkoušení receptu a dodržení mých rad :-) Když se biftek podaří, je nepřekonatelný a kuchaře či kuchařku pochvala nemine! Gratuluji vám k podařenému výsledku a moc díky za bezva komentář, který dodá odvahu i ostatním.
Šárka

147 kryska kryska | Web | 6. dubna 2010 v 22:44 | Reagovat

Šárko, BÁ-JEČ-NÉ! děkuju Ti jménem celé rodiny za tento skvělý recept. Dodněška jsem stejk nikdy neochutnala a tak mě žádost manžela trochuzaskočila. Nicméně jsem prohledala web a Tvůj návod byl naprosto bezkonkurenčně nejlíp napsaný.

Stejky jsem udělala přesně dle návodu a byly totálně, úžasně, famózní. Obávám se, že po tomto zážitku se už vegetariánem nestanu :o)

148 DolceVita DolceVita | Web | 6. dubna 2010 v 22:50 | Reagovat

[147]: kryska:

Úžasná zpráva :-) Dobrý steak utužuje partnerské vztahy! U nás to platí zrovna tak. Nakonec na tom není nic těžkého a byla by škoda ponořit se do světa vegetariánů :o)

Díky za vtipný a milý komentář. Považuji si toho ;-)

149 Grga Grga | E-mail | 11. dubna 2010 v 16:50 | Reagovat

Dobrý den,

po dnešním "steaku" jsem se definitivně rozhodl zainvestovat do nové pánve. Byla byste tak hodná a mohla mi prosím napsat kterou používáte Vy ? (mám bohužel také indukci)Ideálně kde se dá sehnat - pokud zde nechcete dělat reklamu, tak mi to prosím napište do mailu.

Díky moc

150 DolceVita DolceVita | Web | 12. dubna 2010 v 8:10 | Reagovat

[149]: Grga:

Dobrý den,
taková investice se určitě vyplatí a dobrá pánev najde své uplatnění. Já se už pár let spoléhám na pánev ze švédské litiny - ta je nezničitelná :-) Posílám vám odkaz na výrobek:

http://www.litinove-nadobi.cz/?p=productsMore&iProduct=7&sName=Litinova-panev-0029

Díky za dotaz a jsem s pozdravem
Šárka / www.gurmanka.cz /

151 Grga Grga | 17. dubna 2010 v 23:34 | Reagovat

Mockrát děkuji za tip, navíc jste mne velmi potěšila i cenou - čekal jsem že to bude dražší záležitost. Jdu objednat a hned jak dorazí jdu na to ;-)

152 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2010 v 13:10 | Reagovat

[151]: Grga:

Prima ;-)
Přeji hodně úspěchů!

153 Hanka Hanka | E-mail | 18. května 2010 v 11:42 | Reagovat

Díky mockrát za skvělý návod, podle kterého jsem připravila poprvé ve svém životě (a to je mi už 51) skutečně úžasný hovězí steak; pravdou ovšem je, že jsem uposlechla rovněž rady ohledně pánve resp. výběru masa, nešetřila na něm a koupila "argentinu" - a vyplatilo se!!!

154 DolceVita DolceVita | Web | 19. května 2010 v 11:16 | Reagovat

[153]: Hanka: Jsem ráda, že investované peníze se proměnily v úžasný gurmánský zážitek :-) S tak dobrou surovinou (argentinským hovězím) se pracuje úplně samo. A nakonec ten biftek nic není, že? O to víc naštve, když si ho člověk dá v restauraci a někdy se to nedá ani ukrojit :-( Díky moc za zprávu, mám z ní radost.

Zdraví Šárka ;-)

155 Věra Věra | E-mail | 26. září 2010 v 10:24 | Reagovat

Dobrý den, Šárko.
Musím říct, že k masu (obzvlášť k hovězímu) mám odjakživa veliký respekt, protože u nás doma ho nikdy nikdo neuměl - vše bylo vysušené jako podrážka. Co jsem pochytila z televizí a z knížek je, že jedna z nejdůležitějších věcí je postup. A ten jsem našla až teď u Vás :-) Děkují na stotisíckrát, že existují lidé, jako Vy! Dělala jsem včera steak podle Vašeho postupu z telecího masa a byl naprosto skvostný! Pánev mám sice teflonovou, ale už uvažuji o švédské litině, na kterou jste sem dávala odkaz.

Ještě jednou děkuji moc a stávám se věrnou příznivkyní Vašeho blogu :-)

156 DolceVita DolceVita | Web | 26. září 2010 v 23:13 | Reagovat

[155]:

Dobrý den, Věro,

mám skutečnou radost, že článek pomohl překonat veliký respekt a pustila jste se do steaku s odhodláním. To, že se povedl na výtečnou, je zásluhou vaší šikovnosti :-) Moc gratuluji! Jsem ráda, že jste našla na můj blog cestu a vítám vás tu. Zároveň zvu na stránky www.gurmanka.cz, protože co se nenajde zde, najde se možná tam. Ráda vás znovu potkám a děkuji za pochvalný a milý komentář. Šárka ;-)

157 Jindra Jindra | E-mail | 18. října 2010 v 7:55 | Reagovat

Dobrý den,

rovněž se chci připojit do řad těch, kteří Vám děkují za výborný návod na biftek. Jen požádám ještě o další radu.

Přiznám se, že jsem ve vaření celkem začátečník, nicméně co se grilování týče, pak už mi prošlo rukama mas celkem dosti :) Také jsem jako ostatní zakoupil litinovou grilovací pánev a s ní mám první problém. Již jsem ji použil několikrát, vypálil, pořádně vydrhl ale i přes to, jakmile jí rozpálím a potřu zlehka olejem či položím marinované maso, velmi se z ní začne kouřit a to až do konce grilování. Netuším, co s tím. Nemá tu někdo nějaký tip, jak se toho dýmu zbavit. Tedy kromě větrání místnosti? :)

Za druhé jsem tedy nucen vařit na elektrice. Nevím, zda je to kvůli tomu, ale včera jsem dělal bifteky ze svíčkové, a ač uvnitř byly vynikající rare, na povrchu se mřížka pánve vypálila do masa až příliš a spálila jej. Pánev byla rozpálená na maximum, griloval jsem 3 minutky z každé strany. Když jsem minulý rok dělal stejné maso na grilu nad žhavým uhlím, ke spálení nedošlo. Zde si také nevím rady, jak postupovat pro lepší výsledek.

Za jakékoliv rady budu moc vděčný.
S pozdravem,
Jindra

158 Lukáš Lukáš | 29. prosince 2010 v 18:36 | Reagovat

[157]:
Při grilováni a obzvláště při tomto - kdy se maso doslova škvaří, samosebou to bude čmoudit. Jsou dvě možnosti - buď to dělat venku anebo dobře větrat. ;-)

159 Věra Věra | 7. ledna 2011 v 12:12 | Reagovat

Hm, to je nádhera. Už nějakou dobu přemýšlím o koupi litinové grilovací pánve, ale pořád váhám. Chutná z ní jídlo jinak než obyčejné pánve? Má opravdu chuť po grilování? Nemůžu si pomoci, ale nějak nevidím rozdíl snad jen kromě toho vroubkování (je vroubkování definiční znak grilovací pánve, nebo mohou mít vroubkování i normální pánve?). Neměla bych raději zainvestovat do elektrického grilu? Chci na grilu dělat hlavně ryby a bílé maso.

160 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:30 | Reagovat

[157]: Jindra:

Díky za zprávu, bohužel jsem ji našla nějak pozdě. Omlouvám se. Pokud jde o grilovací pánev, tak je přirozené, že to při vysoké teplotě trochu čmoudí, ale s dobrou digestoří to nenadělá žádnou neplechu. Je dobré maso opékat na suché pánvi. Já ho pouze zastříku olivovým olejem nebo používám na pánev rozprašovač oleje. Je to praktické a nevznikne tím tolik nepříjemného kouře.
Pálí se totiž hlavně olej.

Jak píši v samotném článku, maso dodělávám v horké troubě po dobu několika minut do požadovaného stupně propečenosti. Na grilovací pánvi si moc dlouho nepobude.

Mějte se prima a přeji pohodový nový rok. Šárka ;-)

161 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:31 | Reagovat

[158]: Lukáš:

:-)

162 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. ledna 2011 v 12:35 | Reagovat

[159]: Věra:

Grilovací pánev je dobrá na přípravu minutkových mas, ale v zásadě vám takový elektrický gril může posložit daleko lépe. Je to univerzální pomocník. Já si nemohu vynachválit gril, který je součástí mé trouby. Dělám na něm opravdu často a téměř všechno. Na ryby a bílé maso je gril dokonalý!

Grilovací pánev jsem naposledy využila na přípravu anglického rostbífu. V tomto případě byla na prvopočáteční ogrilování a zatažení masa opravdu žádoucí. I ta vypálená mřízka od horkého žebrování masu v konečném efektu moc slušela :-)

163 Lukyy Lukyy | 23. ledna 2011 v 18:27 | Reagovat

Dobrý den, Šárko,
někdo Vám krade recepty, pokud se ne pletu. http://www.receptynadoma.cz/hovezi-steak-steak-z-hoveziho-masa-133

Jinak báječně vylíčeno. Už se na masíčko moc těším.

S pozdravem
Lukyy

164 Bára Bára | 14. února 2011 v 23:11 | Reagovat

Zdravím, chystám se v sobotu připravit biftček sobě a své drahé polovičce a chci se zeptat, jaké hovězí, která část, je na to nejlepší? Nevím totiž, zda v našem malém městečku seženu přesně toho maso, o kterém tu píšete. Díky :-)

165 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 3:05 | Reagovat

[164]: Bára:

Taky zdravím :-) Biftek se jinak než z pravé svíčkové udělat nedá. Maso je tady zcela zásadní.

166 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2011 v 3:06 | Reagovat

[163]: Lukyy:

Děkuji za upozornění. Je to smutné, že se to tímto způsobem děje.

167 Majkl Majkl | 21. února 2011 v 16:25 | Reagovat

Zdravím, nevíte prosím někdo, kde se dá v Olomouci koupit dobré maso na steak? Děkuju

168 daniela daniela | E-mail | 20. března 2011 v 15:41 | Reagovat

tento recept je geniálny, dnes ho vyskusala aj moja mama s horčivovou omackou, ihned mi volala, aky bol obed uzasny, ja som stejky pripravila s barbecue omackou. Rodina sa uz nevie dockat, kedy si " zmlsnu" opat.

169 Michal Michal | E-mail | 27. března 2011 v 11:23 | Reagovat

Dobry den mam rad stak z peprovou omackou ale nikdy sem mi epovedl a takova jakou delaji v restauraci nemate nekdo nakej osvecenej recept  budu za nej moooc rad

170 Richard Richard | 27. března 2011 v 17:48 | Reagovat

Dnes jsem podle tohoto návodu dělal steaky z pštrosího masa, konkrétně z kýty a bylo to naprosto vynikající, musím pochválit jak autorku za vyčerpávající popis postupu, tak i toto maso, které je pro přípravu steaků velmi vhodné a troufám si tvrdit, že i lepší než v obchodech běžně dostupná hovězí svíčková. Takže moc děkuji a přidávám odkaz na litinové grilovací nádobí, které jsem našel na internetu a které vypadá velice dobře, hodně o něm uvažuji: http://www.dommo.cz/vareni/carl-victor/

171 Vašek Vašek | 31. března 2011 v 12:41 | Reagovat

[170]: Zbytečně tu děláte reklamu na čínskou litinu, viz: http://www.litinove-nadobi.cz/litinovenadobi-v-CR.htm

172 DolceVita DolceVita | Web | 31. března 2011 v 16:43 | Reagovat

Díky za nové zprávy! Mám radost, že se vaření povedlo a pokud jde o litinové pánve, určitě si přečtěte link od Vaška, který varuje před nákupem nádobí z nekvalitní litiny!
Díky ;-)

173 Richard Richard | 1. dubna 2011 v 16:47 | Reagovat

Tak předně bych chtěl zdůraznit, že jsem neměl v úmyslu nikomu dělat reklamu, nemám s tou firmou nic společného, toto nádobí jsem náhodou našel na internetu, zaujalo mě a chtěl jsem se jednak o nález podělit a jednak zjistit, co si o něm ostatní zdejší uživatelé myslí. Článek, na který tu dával odkaz Vašek, jsem předtím nečetl, rozhodně za něj děkuji a pokud je pravdivý, pak je to alarmující! Problém vidím jenom ve zdroji toho článku, pokud bych byl prodejce nějakého podobného produktu, přesně takový článek bych pro podporu prodeje napsal taky. Osobně hodlám do firmy Dommo napsat, co mi k tomuto článku řeknou a pečlivě potrápím google, zda nenajdu někoho, kdo nádobí Carl Victor používá a nepodělí se o zkušenosti. Nákup nyní odkládám.

174 Jirka Jirka | 1. dubna 2011 v 19:37 | Reagovat

"...pokud bych byl prodejce nějakého podobného produktu, přesně takový článek bych pro podporu prodeje napsal taky..."

Přesně takový? To byste si třeba vycucal z prstu, že ČOI zakázala používat výraz "švédská litina" s podvodnou "značkou" Carl-Victor? Pro "podporu prodeje"?

To asi těžko, že? Pokud jsou to jen reklamní cancy konkurence proti konkurenci, jasně, to se dá brát s rezervou.
Ale v tom článku jsou fakta.

"Carl Victor" je jasná Čína a podvod na zákazníky, nic víc.

Ale jasně, kdo má hluboko do kapsy, nehledí na kvalitu a stačí mu laciná čínská náhražka, tomu to asi bude stačit.

Já bych to ale neriskoval, kdoví z čeho ta čínská litina je - kolik je tam olova nebo dokonce arzenu, atd.

175 Luka66 Luka66 | 1. dubna 2011 v 20:06 | Reagovat

Cha cha cha!  :-))))

Zrovna nedavno me jedna znama rikala ze kde se objevi diskuze o litinovem nadobi, okamzite je tam  firma Dommo s jejich cinskejma  smejdama "Carl viktor".
Dokonce ji zastupce ty firmy volal a presvedcoval ji ze je to kvalita a pomlouval tu original Skepshult ze je pry predrazena a takovy keci..

Nic bych zato nedal ze ten pan Richard je taky vod nich a jen tak tady natukava tema. Uvidite s cim pan Richard z Dommo jeste prijde. ;-)

176 Richard z Dommo :-) Richard z Dommo :-) | 2. dubna 2011 v 19:37 | Reagovat

to Jirka: Víte fakta jsou krásná věc, ale mě se třeba nepodařilo na stránkách ČOI najít jedinou zmínku o nějakém rozhodnutí ohledně švédské či jiné litiny. To samozřejmě neznamená nic, nemuselo to být zveřejněno, ale v článku bych určitě uvítal nějaký odkaz na zdroj, nebo část výpisu tohoto rozhodnutí. Takto je to pořád jen tvrzení, ne fakt.

177 Richard z Dommo :-) Richard z Dommo :-) | 2. dubna 2011 v 19:45 | Reagovat

Jinak jsem dostal vyjadření od kolegy z Domma, cituji: "ano, námi nabízené litinové nádobí Carl Victor je vyráběno ve slévárnách v Polsku a v Číně a plně odpovídá atestům EU. Se společností Carl Victor spolupracuji již několik let, úspěšně jsem zde prodal již mnoho set kusů tohoto nádobí a do dnešního dne jsem měl všehovšudy 2 reklamace vycházející z nesprávného použití litiny jako materiálu, který je do jisté míry náročný na údržbu,
Společnost Carl Victor je malá firma založená rodinou, která se výrobě litinového nádobí věnuje již po několik generací. a se kterou se znám osobně.  Původně vyráběli samozřejmě ve Švédsku, v posledních letech přesunuli výrobu do míst, kde vyrobí nejlevněji, ovšem se stálou zárukou maximální kvality a zdravotní nezávadnosti. Níže nalezený článek samozřejmě znám a fakt, že se nalézá na eshopu společnosti, která v ČR zastupuje konkurenční švédskou firmu Skeppshult, dostatečně vypovídá o záměru autora. Já obchoduji s domácími potřebami již 20 let a konkurenci zásadně veřejně nehodnotím."
Je tedy potvrzeno, že se toto nádobí opravdu vyrábí v Číně, což samozřejmě nemusí ještě o ničem vypovídat, mnohem prestižnější značky vyrábějí v podobných zemích, ale za sebe říkám, že to asi nebudu riskovat, ten cenový nárůst zase není tak velký a Skeppshult se zdá být určitě uživateli více prověřen.

178 Vašek Vašek | 2. dubna 2011 v 20:27 | Reagovat

Problém ale je, že např. právě firma Dommo uvádí zákazníka v omyl tím, že toto nádobí prezentuje jako švédské. Zákazník si opravdu myslí, že kupuje švédskou kvalitu, švédské zboží.

Vám to tak nepřipadá? Není snad takto toto čínské nádobí prezentováno na zmiňované stránce?

179 Luka66 Luka66 | 4. dubna 2011 v 8:08 | Reagovat

"Richard z Dommo"

Jj, je to von! :-)))))

Ty keci o mnoho stovkach prodanejch kusu taky pise porad dokola.
Nebo nekdy taky pise ze je zavalenej objednavkama! :-D

180 Richard Richard | 5. dubna 2011 v 19:14 | Reagovat

Měl bych jeden dotaz na Šárku, nebo vlastně na kohokoliv, kdo pro přípravu steaků používá grilovací pánev, není poté problém v takovéto pánvi, kvůli těm vroubkům, udělat onu omáčku? Nevadí to vystouplé žebrování v míchání?

181 DolceVita DolceVita | Web | 7. dubna 2011 v 10:27 | Reagovat

[180]: Richard:

Vroubky v pánvi ničemu nevadí, když se dělá jen malé množství omáčky. Mezi nimi po pečení masa zůstanou přípečky, které se rozředí tekutinou a udělají voňavou masovou šťávu. V podstatě se tím pánev i přirozeně vyčistí. Omáčky vznikne jen několik lžic, ale to na biftek dokonale stačí. Když se omáčka míchá, tak je třeba pánev na jedné straně přizvednout a šťáva steče k jedné straně, kde se to dá lehce promíchat. Každá správná litinová pánev má i zobáček - nálevku, díky které se šťáva vlije do omáčníku nebo rovnou do talíře na maso. Nebála bych se toho :-)

182 Věrka Věrka | 7. dubna 2011 v 21:03 | Reagovat

Díky za přínosný blog.

Nemohla však prosím autorka vymazat tu nechutnou reklamu Richarda na to čínské zboží, jež sem příhodně a cíleně nacpal?
A s tím i související příspěvky. Působí to tady dost rušivě.
Předem děkuji.

183 Richard Richard | 8. dubna 2011 v 12:38 | Reagovat

[182]: Vy mě znáte???? Pokud ne, tak jak si vůbec troufáte tvrdit, že jsem sem něco napsal cíleně? Opět a naposledy opakuji, že s tou firmou nemám nic společného a pokud tvrdíte, že jsem úmyslně dělal někomu reklamu, tak LŽETE! To váš příspěvek je nechutný, zavání cenzurou, já si naopak myslím, že by zde tyto příspěvky měli zůstat, asi i jiní než jsem já uvažují o koupi nějaké kvalitní litinové pánve a díky mému příspěvku a následné diskuzi se dozví, stejně jako já, že Carl Victor je čína!

184 Richard Richard | 8. dubna 2011 v 12:48 | Reagovat

[181]:Vidíte, ve vzteku bych zapomněl poděkovat Šárce za jednoduchý a přitom elegantní trik s nakloněním pánve při přípravě omáčky, to mě nenapadlo :-)

185 David David | 8. dubna 2011 v 16:12 | Reagovat

Docela mě udivuje, jaký rozruch tady vznikl ohledně litiny Carl Victor. Jsem majitelem dvou pánví od tohoto prodejce a nevidím žádný problém (kromě klamného označení země původu v době mé koupě, což mě tedy dost naštvalo) s tímto zbožím. Země výroby nemá s výslednou kvalitou litiny žádnou souvislost.

Abych se tady ale nerozepisoval o pánvích .. díky Šárko za článek. Díky Tobě je nyní pro mě příprava bifteku mnohem jasnější.

186 Luka66 Luka66 | 8. dubna 2011 v 16:39 | Reagovat

"Země výroby nemá s výslednou kvalitou litiny žádnou souvislost. "

Cha cha cha cha! :-D

Doporucuju Sarce tu bunku z Dommo tady radne promaznout. To je neskutecna drzost. Delat si tady porad dokola reklamu na cinsky NEKVALITNI smejdy! :-(

187 David David | 8. dubna 2011 v 17:51 | Reagovat

[186]: Člověče buď trochu v pohodě, já s Dommo nic společného nemám. Jen naše firma přesunuje některé dodávky do Číny, a tak dobře vím, že při patřičné kontrole a důkladných smlouvách je jejich metalurgická výroba na stejné úrovni s jinými zeměmi. Netvrdím, že Victor nemusí být šmejd (i když má zkušenost to zatím nepotvrzuje), jen nasnáším všeobecné odsuzování jen na základě země původu.

188 Luka66 Luka66 | 8. dubna 2011 v 17:58 | Reagovat

[187]: Jo kdyz budes na tom zeleze jezdit nebo ho pouzivat jako nastroj, budiz.
Ale az znej budes muset zrat, to je hochu jina! :-D
Nesrovnavej hrusky s jabkama. Jde o nadobi. Jde o zdravi.

189 David David | 8. dubna 2011 v 20:22 | Reagovat

Jenže, jak jsem již napsal já jej používám, víš?
Je naprosto jedno k čemu ten materiál nakonec využíváš. Pokud použiješ správné suroviny, technologický postup atd., mělo by to být v pořádku. Tím ovšem nehájím tento výrobek, neb o jeho výrobě nic nevím.
Také si všimni, že odkaz, který je zde uveden (171) v žádném případě nehovoří o zdravotní závadnosti těchto výrobků (u Carl Victor pouze o jiném původu a u toho německého ještě o menší tlouštce litiny).
Navíc je třeba si přiznat, že čínské materiály (suroviny) použité v potravinářství určitě používá u nás téměř každý (např. značná část spotřeby plastového granulátu v našem potravinářství atd., v podstatě celý sortiment firem Tefal a Tescoma, porcelánové talíře, sklenice  a určitě je toho mnohem více, jen to výrobci oficiálně raději nepřiznávají).
Dříve jsem to také hrozně řešil, ale stejně před tím neutečeš a dle svým profesních zkušeností Ti mohu říci, že např. česká výroba je na tom, při razantním snižování primárních výrobních nákladů a současně poměrně vysokých mzdových nákladech, s jakostí často ještě hůře než třeba zmiňovaná čínská výroba.

190 Jirka Jirka | 9. dubna 2011 v 10:44 | Reagovat

To je neskutečné.Ty agenti od podvodné a šmejdské "značky" Carl Victor" přijdou nakonec s tím, že čínská litina je minimálně stejně kvalitní jako ta pravá švédská nebo snad dokonce kvalitnější.
Spamovat i ty neposlednější diskuze s ubouhou reklamou na ještě ubožejší čínské výrobky ale minimálně ukazuje jednu zajímavou věc: že na tom ten prodej Carl Victor musí být hodně špatně.
Což je ale na druhou stranu dobře, lidi už dávno nejsou tací pitomci jak by si třeba v Dommo přáli. ;-)

Jistě, prodejci různých čínských výrobků musí pořád dělat nějaké přesvědčovací akce, nic jiného jim ani nezbývá. Kvalitní značka, originál, z kvalitních surovin, to samosebou nemá zapotřebí.

Já bych tu čínskou - "švédskou" litinu Carl Victor nedal ani psovi, abych ho neotrávil. A klidně si tu nějaký David z Dommo může psát bláboly o tom, že "Země výroby nemá s výslednou kvalitou litiny žádnou souvislost" - taková nehorázná lež!
Právě že má a to obrovskou! Tahle čistá litina nemá totiž žádnou ochranu(smalt, apod.)a právě tady je kladen velký důraz na zdravotní nezávadnost.
Všechno z Číny je kontaminované a jen blázen který chce ušetřit pár kaček skočí na špek takovým Davidům....

191 David David | 10. dubna 2011 v 2:11 | Reagovat

Takže ještě jednou .. nejsem z Dommo a ani nepracuji v oboru jakkoliv spojeném s gastronomií.
Pokud se alespoň trochu zabýváš metalurgii, tak víš, že i čínané dokáží dělat velmi kvalitní materiály .. pokud ovšem nejsou tlačeni do extrémně nízkých výrobních nákladů (jak se většinou děje - pak jsou to ovšem často velké šunty). Přiznávám, že nemám žádné zkušenosti se švédskou výrobou, ale usuzuji ze svých zkušeností z ČR, Německa, Francie a Polska, kde během posledních cca 5 let šla obecně kvalita (s tlakem na cenu) rapidně dolů. Možná byste se divil, co v dnešní době některé firmy s klidným svědomím pustí na trh. To je také důvod proč nechápu jak může kdokoliv jen podle země původu posuzovat výrobu. A výkřiky že všechno čínské je kontaminované jsou dosti zcestné a ubohé.
Rovněž mně prosím dovolte jednu otázku .. nejste právě Vy, kteří tady postujete ty  kritické komentáře spojeni s tou originální švédskou firmou? Pokud ano, pak naše debata postrádá jakýkoliv další smysl a chápu proč jste tak nekompromisní.

192 Richard Richard | 10. dubna 2011 v 9:24 | Reagovat

Vidíš Davide, napadlo tě to samé co mě. Nikdy v životě jsem neviděl tak zoufalou snahu o diskreditaci nějaké značky, nějakého výrobku, tak abnormální úsilí vymazat byť jen zmínku o něm. Naprosto nevěřím tomu, že by se o toto pokoušel nezainteresovaný člověk, z čeho mi logicky vyplývá, že jak Luka66, tak Jirka na tom mají nějaký svůj zájem, jaký již není těžké uhodnout. Takže zdravím pány z astracz s.r.o. a posílám přání hezkého dne do Budějovic.

193 Luka66 Luka66 | 10. dubna 2011 v 16:20 | Reagovat

"z čeho mi logicky vyplývá"

:-D ha ha ha To je teda logika.

David a Richard - dva teply bratri z Dommo!

Vy dva ste tedy dobry gumaci, jak si tady hezky nahravate. No blbce delate sami ze sebe. Jakej kram(smejd) takovej pan.

194 David David | 11. dubna 2011 v 9:27 | Reagovat

Luko66, Ty máš pravděpodobně problém s chápáním psaného slova. Tak ještě jednou a jen pro Tebe - nemám s Dommo společného vůbec nic a ani nechci!
Důvod proč jsem na tuto diskuzi přispěl, ač tak nikdy nečiním, je jednak mé vlastnictví dvou pánví od CV a hlavně mé povolání a vzdělání v oboru metalurgie. Tudíž jsem měl nutkání se vyjádřit k nesmyslnému zevšeobecňování špatné kvality čínské výroby litiny, které se tady objevilo. Nic víc, nic míň.

195 misaa misaa | 19. dubna 2011 v 20:33 | Reagovat

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli to jde i bez litinové pánve..? Např na teflonce nebo na Zepteru s těžkým dnem-co uchovává teplo..? Teď jsem přišla z restauračky a jsem nabuzená tou dokonalostí :)) Díky

196 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2011 v 12:26 | Reagovat

[195]: misaa:

Určitě se to nevylučuje a jde to! Držím palce,ať se podaří a pochutnání vás doma nemine! Pěkný den :-)

197 Petr Petr | 22. dubna 2011 v 19:36 | Reagovat

[195]: Opravdový steak chce poctivou litinu! Byl jsem v USA a měl jsem steaků požehnaně. A nikde jsem neviděl, že by je dělali jinak než na železe.

Používat na steaky hliník nebo nerez je barbarství a jde o zdraví!

Na steaky se musí rozpálit železo na maximum a jedině čistá litina je k tomu vhodná. Co se asi děje při takové teplotě s hliníkem, teflonem nebo niklem?

198 Richard Richard | 27. dubna 2011 v 8:09 | Reagovat

Myslím, že záleží na tom, jak často plánujete si steaky připravovat. Pokud jednou za čtvrt roku, tak se asi použití např. kvalitní teflonové pánve bát nemusíte, sám jsem je donedávna dělal na Tefalu s Thermospotem a bez problémů. Pokud by to ovšem mělo být častěji, tak se vám nákup nějaké litinové pánve, nebo minimálně tálu vyplatí, mimo ta zdravotní rizika jde o to, že se při dlouhodobém vystavování vysokým teplotám ostatní materiály kromě litiny ničí, teflonku nebo zepter byste za čas úplně odrovnala.

199 Karel Karel | 30. dubna 2011 v 11:57 | Reagovat

[177]:
Ano, ano Dommo by se k necemu takovemu nesnizilo, to je solidni firma,  "konkurenci zasadne verejne nehodnoti".

Oni rovnou klamou zakaznika, cinsky sunt vydavaji za kvalitni svedsky vyrobek.

200 truefabulousgirls-celebrate truefabulousgirls-celebrate | Web | 4. června 2011 v 12:30 | Reagovat

Beautiful♥zajímavý blog♥
hodila by si se do soutěže o nej blog neboli SONB♥
Prosím,jukni na můj blog a zanech koment
Předem děkuju.

Zobrazit novější komentáře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.