Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Co jíst, když máte vysoký cholesterol

24. března 2007 v 14:00 | Šárka (čerpáno z praktického domácího lékaře J. Mandžukové) |  Něco pro zdraví
Cholesterol se stal civilizačním strašákem číslo jedna. Není to žádná jedovatá cizí látka, podobně jako tuky je cholesterol důležitou součástí lidského těla, např. je nezbytný pro tvorbu pohlavních hormonů, vitaminu D apod. Část cholesterolu si náš organismus sám vytváří, ale je také přijímán s některými potravinami.
Při zkoumání krve se stanovuje celkový cholesterol a jeho frakce, tedy HDL - lipoprotein o vysoké hustotě, tedy "dobrý cholesterol", a LDL - lipoprotein o nízké hustotě, tedy "špatný cholesterol". "Špatný" cholesterol, to jest jeho estery a mastné kyseliny, se ukládá na stěnách cév a postupně je prostupuje. Vznikají tak nánosy, které zužují a zdrsňují jejich povrch. To podporuje shlukování a ukládání krevních destiček. Tak se kdysi z pružných cév stávají tuhé, málo průchodné cévy. Platí, že čím je HDL vyšší, tím je riziko srdeční choroby nižší a naopak. Aby mohl náš organismus dobře pracovat, potřebuje však oba dva druhy cholesterolu. Podobně jako u tuků příliš mnoho kteréhokoliv z nich nám může způsobit velké problémy.
Léčivé účinky potravin: Mnohé výzkumy potvrzují, že až 80 % vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku je způsobeno naší výživou. Upřednostňovat bychom měli libové maso, zejména drůbež a ryby, za studena lisované oleje, čerstvou zeleninu a ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, produkty z celozrnných obilovin a luštěnin a eliminovat smažená jídla. Tak lze snížit cholesterol a tuk v krvi až o 20 %. Přizpůsobením se tomuto způsobu výživy lze snížit riziko srdečních onemocnění až o 40 %. Dále je třeba zaměřit se při stravování na zvýšení obsahu vlákniny. Některé druhy vlákniny, např. pektiny, mají charakteristickou vlastnost - obklopí molekuly tuku ve střevech a zabraňují jejich vstřebávání. Hladinu "špatného" cholesterolu výrazně ovládá lecitin, který jej dokáže vázat. Platí tedy, že čím více je lecitinu v krvi, tím lépe se náš or¨ganismus brání negativnímu účinku zvýšeného cholesterolu, tedy i ateroskleróze. Lecitin je obsažen zejména v játrech, vejcích, sójových bobech, pšeničných klíčcích, zelí, kapustě a květáku.
Bude vás zajímat - Nebezpečná vejce?
V souvislosti s bojem proti zvýšenému cholesterolu je třeba vědět toto: Vaječné žloutky neobsahují pouze obávaný cholesterol, ale také tolik potřebný lecitin. Není proto vhodné vylučovat vejce z výživy, poněvadž jsou zdrojem bílkovin, všech vitaminů kromě vitaminu C a mnoha dalších cenných látek. Dlouhodobé studie prokázaly, že vejce mají na riziko srdečního infarktu malý vliv. Pokud nám vejce nahrazují masitý pokrm, můžeme jich konzumovat 3-5 kusů týdně.
Pravidelná konzumace luštěnin dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu, a to podle prováděných výzkumů téměř o 20 %.
Fazole jsou velmi účinnou potravinou v boji proti vysokému cholesterolu. Při konzumaci vařených fazolí vláknina v podobě nestráveného zbytku zůstává v tlustém střevě, kde jej rozkládají bakterie. Při tomto procesu je uvolňováno množství chemických látek, které účinkují obdobným způsobem jako léky, a to například tím, že přimějí játra, aby snížila produkci cholesterolu, a krev, aby urychlila odvádění "špatného" cholesterolu. Pokusy prokázaly, že při každodenní konzumaci jednoho hrnku vařených fazolí se můžeme koncentrace cholesterolu snížit až o 20 %.
V Asii, kde patří sója a výrobky z ní (sójové maso, tofu, mléko apod.) k základním potravinám, se jídla založená na sóje osvědčila jako potravina ochraňující srdce. Je to jedna z nejhodnotnějších potravin vůbec. Pravidelná konzumace pokrmů ze sóji přímo zázračně snižuje "špatný" cholesterol. Jestliže pacient nahradí větší část živočišné bílkoviny bílkovinou rostlinnou, pokles cholesterolu je opravdu významný.
Zázračná sója
Odborníci zjistili, že národy, jejichž hlavní potravinou je sója a její produkty, téměř vůbec neznají tzv. civilizační choroby jako aterosklerózu, potíže se žlučníkem, některé zboubné nádory apod. Sója je natolik výživná potravina, že vědci spočítali, že jediný kilogram sóji nahradí svým složením mnohé potraviny živočišného původu, např. 2,5 kg masa nebo 7,5 l mléka či 58 vajec.
V boji proti vysokému cholesterolu pomáhá stálý přísun potravin bohatých na vlákninu. Přebytek cholesterolu v krvi odstraňují např. otruby z obilovin, a tím brání nemocem srdce. Otruby se přidávají do mouky při pečení některých druhů racionálního chleba.
Denní porce 80 g obilných vloček, třeba v podobě müsli nebo anglické kaše poridge, dokáže optimalizovat poměr "dobrého" a "špatného" cholesterolu. Podle výzkumů dokáže pravidelná konzumace ovesných vloček snížit hladinu cholesterolu až o 13 %.
Obyčejná mrkev je dobrou výživou pro srdce. Kromě vysokého obsahu cenných látek a vlákniny je vynikajícím prostředkem na normalizaci příliš velkého množství cholesterolu a zabraňuje jeho ukládání na stěnách cév. V jednom výzkumu bylo zjištěno, že pokud osoby snídali každé ráno 200 g syrové mrkve, krevní cholesterol klesl v průměru o 11 %.
Báječný mrkvový salát
4 větší mrkve, 3 pomeranče, 2 velká jablka, 2 kiwi, 1 konzerva sterilované kukuřice, 4 lžíce zakysané smetany, citrónová šťáva, špetka cukru
Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka nastouháme nahrubo. Oloupan¨é pomeranče nakrájíme na kousky. K mrkvi a ovoci přidáme kukuřici i s trochou nálevu. Doplníme kysanou smetanou, zakapeme citrónovou šťávou, osladíme a promícháme. Nakonec vmícháme na kolečka nakrájená a oloupaná kiwi. Salát necháme vychladit a podáváme s tmavým pečivem.
V boji proti vysoké hladině cholesterolu máme obrovské rezervy v obyčejném česneku a cibuli. Česnek skutečně čistí tepny. Při jedné studii se zjistilo, že konzumace 2-3 stroužků česneku dennně udržuje po delší dobu nízkou hladinu cholesterolu. Cibule je vynikajícím lékem na srdce a má schopnost optimalizovat poměr "špatného" a "dobrého" cholesterolu. Mnohé výzkumy potvrdily, že takovou schopnost má pouze cibule v syrovém stavu a v množství asi 1/2 středně velké cibule denně, neboť čím déle se cibule vaří, tím více se její účinky snižují.
Obdobné účinky jako cibule má jemnější a méně palčivý pórek. Také jeho se doporučuje konzumovat co nejvíce, neboť má pozitivní vliv na obsah cholesterolu a tuku v krvi.
Řekne se obyčejné jablko, ale málokdo si dokáže uvědomit, že je málo plodin, které jablko předčí v jeho komplexním působení na organismus. Denní konzumace 2-3 neoloupaných jablek pomáhá udržovat optimální koncentraci cholesterolu. Nejlepší je pít čerstvou jablečnou šťávu nebo sníst strouhaná jablka, neboť jsou v této podobě nejúčinnější. Již dvě jablka denně sníží hladinu cholesterolu až o 10 %.
Jeden z nejváženějších vědců v oblasti výzkumu cholesterolu, doktor J. Gerda z Floridy, poukazuje na léčebný účinek dvou grapefruitů denně, které mohou snížit cholesterol až o 20 % a výrazně upravit vztah mezi "dobrým" a "špatným" cholesterolem.
Hroznové víno snižuje koncentraci "špatného" cholesterolu a zvyšuje koncentraci "dobrého" cholesterolu.
Po desitiletí byli lékaři klamáni tzv. francouzským paradoxem. Byli zmateni skutečností, že Francouzi jedí vysoce tučnou stravu, a přesto mají méně srdečních onemocnění než okolní národy. Zdá se, že mírné pití vína (maximálně 2 x 200 ml), zejména červeného, může zvyšovat "dobrý" cholesterol a současně snižovat "špatný" cholesterol. Víno také mírně snižuje krevní srážlivost. Ale na druhé straně platí, že nadměrné pití jakéhokoliv alkoholu může vyvolávat toxické poškození jater a další zdravotní problémy.
Olivový olej obsahuje takové chemické substance, které podporují vznik blahodárného "dobrého" cholesterolu a potírají nebezpečné cholesterolové nánosy v arteriích. Někteří odborníci předepisují dokonce olivový olej jako lék, protože je to vynikající metoda, jak snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic. Podle výzkumů 1-2 polévkové lžíce olivového oleje denně výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů se srdečním infarktem. Ale pozor! Ačkoliv má olivový olej léčebné účinky, je to stále tuk s velkým množstvím energie, proto by neměl být používán přehnaně. Dvě lžíce oleje denně jako součást salátu nebo použité při vaření je zcela dostačující množství.
Léčivé účinky vitaminů, minerálů a dalších látek: vitamin C "vymývá" přebytek cholesterolu z tepen a normalizuje metabolismus. Byla zkoumána spojitost mezi vitaminem C a stárnutím i mezi vitaminem C a cholesterolem. Tato návaznost je daleko užší, než si dokážeme představit. Dalšími bojovníky proti zvýšené hladině cholesterolu jsou vitamin E a vitamin B3, který nejúčinněji působí v celém komplexu vitaminů skupiny B.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

23 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | 24. března 2007 v 17:57 | Reagovat

ano, ano, Olivový olééééééééj ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. března 2007 v 0:17 | Reagovat

Kudy teče, tudy léčí ;)  Příroda je nejlepší lékárna.

3 Petruška Petruška | E-mail | 25. března 2007 v 16:22 | Reagovat

Důležité je mít hlavně pevnou vůli a následovat ta pravidla zdravé výživy. Pro mnohé by byla chuť zhubnout, ale chybí ještě ta disciplína:-) Vždyť kolem nás je tolik lákadel. Já samaale můžu potvrdit, že když se opravdu chce, tak se dá přesedlat na zdravější výživu a těch pár kil shodit. Nemá ale cenu, pokud nás někdo přesvědčuje o tom, že bychom měli zhubnout. Výsledků dosáhneme tehdy, pokud o tom budeme přesvědčeni my sami. Hezký článek, shrnuje několik základních faktů, které by lidé měli vědět. Občas je kolem cholesterolu tolik mýtů, ale tady se dají najít účinné a praktické rady. Navíc za chvíli tu bude léto a spolu s ním i mini bikini...

4 timino timino | 30. března 2007 v 19:02 | Reagovat

Aky je prosim , vas nazor na avokadovy olej lisovany za studena?

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. března 2007 v 23:31 | Reagovat

Každý olej lisovaný za studena je prvotřídní a zdraví velmi prospěšný :-)

6 Shira313 Shira313 | E-mail | 4. prosince 2007 v 22:22 | Reagovat

Pardón, ale stávam sa závislou na Vašom blogu! Ako sa stalo mojim zlozvykom, nedá mi nepodeliť sa o skúsenosť s cholesterolom. Napriek prevažne zdravej strave a normálnej postave mi počas preventívnej prehliadky zistili zvýšený cholesterol :-(  Vraj možno genetická predispozícia. Zbystrila som a vyskúšala som prírodné liečivá: pila som čaj PU-ERH, okrem manžela a štornohej kamošky Shiry doma prikrmujem už aj hubu Kombuchu a nepohrdla som ani zeleným jačmeňom (GREEN BARLEY). Neviem tak zodpovedne povedať čo má najlepší účinok, ale lekár bol v šoku. :-0 Hladina zlého cholesterolu sa mi upravila :-) A čo sa týka olejov za studena lisovaných, v mojej komore sa im páči - občas tvoria slušný futbalový tím. ;-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 9:14 | Reagovat

Shira313 :-)

Potěšení na mé straně! Díky za zajímavá doporučení, jak s tím špatným cholesterolem zatočit. Jak správně říkáš, oleje lisovaného za studena není nikdy dost a dokonce se zjistilo, že na dobrém olivovém oleji se dá i smažit. Když to tak počítám u nás doma, mé olivové oleje by mohly hrát tak akorát čtyřhru :-) Mám 4 stálice (řecký, italský, španělský - čistá verse; jeden silně ochucený chilli a potom nějaký ten ořechový olej, avokádový, slunečnicový :-) Možná při dobré inventuře by to na tu fotbalovou jedenáctku taky vydalo. Díky za vtipné přirovnání a přeji báječný dnešní den :-) Zdraví Šárka

8 jozef jozef | 9. února 2008 v 20:50 | Reagovat

zistili mi vysoky cholesterol ,to mam do konca života vylučit zo stravy všetko dobre?

9 Šárka Šárka | E-mail | 9. února 2008 v 23:22 | Reagovat

jozef :-)

Je potřeba si sestavit novou hitparádu "zdravých" dobrot! Jedině tak se to dá přežít :-)

10 Alena Alena | E-mail | 4. dubna 2008 v 21:10 | Reagovat

Tak jsem se dnes dověděla, že moje pětiletá dcerka má vysokou hladinu cholesterolu v krvi. V dobré víře jsem jí dávala smetanové jogurty a plnotučné mléko. Marťa je na svůj věk moc rozumná a rychle pochopila a smířila se s tím, že některé potraviny prostě nemůže jíst. Takže přecházíme na nízkotučné jogurty. Snad ten cholesterol snížíme.

11 Šárka Šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 22:41 | Reagovat

Alena: určitě se to podaří, když rizikové potraviny vyškrtneme z jídelníčku. Držím palce :-)

12 Lenča Lenča | E-mail | 16. května 2008 v 20:24 | Reagovat

Ahojte... opravdu tolik pomůže, když člověk místo výborných krémových jogurtů začne jíst nízkotučné, začne pít odtučněné mléko apod.? Při své váze 48 kg na 165 cm výšky mě informace o vysokém cholesterolu docela dost překvapila, přitom vyloženě nezdravě nejím! McDonaldu a mastným a tučným jídlům se vyhýbám, tak co je ještě špatně?? =( Díky za radu, Lenča

13 Šárka Šárka | 16. května 2008 v 21:27 | Reagovat

Ahoj Lenčo,

v tomto případě je to otázka pro lékaře odborníka.

14 Lenča Lenča | E-mail | 20. května 2008 v 1:34 | Reagovat

Ahoj Šárko, doktorka mi sdělila hodnotu LDL 5,6 a doporučila jíst vitamíny obsahující omega 3 kyseliny s tím, že za cca třičtvrtě roku testy zopakujeme. Takže to není tak vážné?? Díky :)

15 Šárka Šárka | E-mail | 20. května 2008 v 9:40 | Reagovat

14 - Lenka :-)

Dobrá zpráva! Držím palce, ať se hodnoty LDL usadí na správném místě :-)

16 Martin Martin | 2. června 2008 v 14:58 | Reagovat

Cholesterol 6.2 trigliceridy kolem 10 co stím díky

17 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 13:57 | Reagovat

16 - Martine, lékařskou radu tady opravdu nemohu rozdávat, nejsem odborník!

18 Michal Michal | E-mail | 30. července 2008 v 21:05 | Reagovat

ahojte,

nezufajte dnes som sa dozvedel ze moja hodnota cholesterolu je 9,2 to uz je asi pruser :) mam 26 a v nasej rodine je predispozicia zvyseneho cholesterolu pred cca 5mi rokmi som mal 4,8. Takze koniec grilovaciek a alkoholu, koniec tucnych jedal a beriem si od vas rady + pravdepodobne aj lieciva od pani doktorky :) drzte mi palce odolavat tym chutnym jedlam ja drzim palce Vam :)

19 Edita Edita | E-mail | 31. července 2008 v 11:32 | Reagovat

Michale, je mi 23 a jsem na tom o trochu "lépe", 7,9. Ale stejně no, je to děs. Ale i grilovačku si můžeš dopřát, pokud si připravíš např. špízy v alobalu, z kuřecího masa, pěkně se zeleninkou, v nějaké nízkotučné marinádě (např. nízk. bílý jogurt, česnek a nějaké koření...). Tak hodně stěstí při snižování.

20 Michal Michal | E-mail | 31. července 2008 v 13:06 | Reagovat

Diky Edito :) tvoj recept urcite vyuzijem pretoze grilovacky mam naozaj rad takze alobal si zoberem so sebou a skusim nieco lahke ukuchtit :) aj ty sa drz :)

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. srpna 2008 v 14:54 | Reagovat

Díky za prima rady! Držte se a proti cholesterolu bojujte statečně. Marináda od Edity zaručuje pochutnání :-)

Michale: držím ti palce! :-)

22 Andrea Andrea | E-mail | 29. srpna 2008 v 23:21 | Reagovat

Zdraví všechny, asi budu fovoritkou v hladine vysokého cholesterolu  12,9. Pan doktor ze mně udělal ze dne na den vegena, bez jakéhokoliv přísunu potravin živočišného původu. Je to velmi těžké, ale s odřenýma ušima to jde. Sice mám k tomu trochu výhrady, protože jsem kojící matka půlročního dítěte. Jsem zvědavá, jaké budou výsledky za 3týdny.

23 Šárka Šárka | E-mail | 29. srpna 2008 v 23:40 | Reagovat

22 - Andrea: Máš můj soucit, ale zároveň věřím tomu, že to veganské období zvládneš a pomůže to dobré věci. Za tři týdny si na tebe vzpomenu ;-)

24 LAĎKA LAĎKA | E-mail | 5. září 2008 v 11:34 | Reagovat

Milá Šárko a ostatní ! Prosím o radu pro přítele .

Laborka a doktorka mu objevili velmi vysoký tlak a velký cholesterol . Neměl žádné problémy . Je řidič , 189cm a 100kg , 44 let. Pokouší se zhubnout ale moc mu to nejde-drží "svoji dietu"jablka golden,ovocný nízkotučný jogurty, piškoty a černýho turka bez mléka.Během víkendu normální jídlo.Kdo mi prosím poradíte nějakou kombinaci bylinek nebo vitamínů ,aby je mohl užívat i během zaměstnání .

Předem díky za rady . Laďka

25 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 16:25 | Reagovat

24 - Laďka

Ahoj Laďko, nejsem odborník na výživu, tak bych si netroufala cokoli radit, ale všeobecně vzato, ke každé dietě je potřeba pravidelný pohyb. Tady mám pocit, že přítel (řidič) toho pohybu nemá tolik, kolik by ho skutečně ke zdárnému hubnutí potřeboval. Ta "jeho dieta" taky není nejlepší, ale chlapi mají holt svoji hlavu a co si naordinují, za tím prostě jdou :-) Mám dojem, že při jeho výšce není jeho váha tak moc problematická a chtělo by to trochu víc té fyzické aktivity a dodržovat 5x denně porci zdravého jídla, černého turka omezit, protože káva zadržuje v těle vodu. Na jeho místě bych zkusila nějaké chutné čaje. Zelený čaj je z dietologického hlediska tím nejlepším nápojem. Měj se hezky, zdraví Šárka

26 marketa marketa | E-mail | 25. září 2008 v 14:24 | Reagovat

prosim vas mohla bych se zeptat ?mám moc vysoky cholesterol a je mi jenom 12 nevim co mam jist ani s tim elt kdyz ses se to dozveela  malem sem se zblaznila prosim odpidat mi muzete na e-mail dekuji marketa mach.

27 Mirka Mirka | E-mail | 25. září 2008 v 14:48 | Reagovat

Milá Šárko prosím o radu. Má švagrová byla u lékaře,zjistili jí cholesterol 3,5 -prý je vysoký a na vině je větší množství ovoce, které poslední dobou jedla. Nikdy jsem neslyšela, že cholesterol je i z tohoto důvodu. Co je na tom pravdy? Díky za odpověď.

28 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:47 | Reagovat

marketa - mirka - to je práce pro odborného lékaře, který vám oběma jistě fundovaně poradí!

29 Andrea Andrea | E-mail | 29. září 2008 v 9:45 | Reagovat

Pro Šárku i ostatní - všechny zdravím a přeji pěkný den. Tři neděle uběhly a výsledky jsou tady. Cholesterol se snížil z 12,9 na 9. Ale důležitou věcí je, že to není vysoký cholesterol ale snížená funkce štítné žlázy, kde prvním příznakem je velmi vysoký faktor hladiny celkového cholesterolu. Takže teď se léčím na štítnou žlázu. Zřejmě k tomu došlo u porodu, snad zánět štítné žlázy. Jěště musím navštívit odborníka a určitě dám vědět.

Nic méně, během 3 týdnů jsem se naučila nakupovat jídla bez tuků a cholesterolu. S tím přišel i další pozitivní výsledek, moje tělesné váha i  ostatních příslušníků rodiny šla pozvolna dolů, což je příjemné. Odpověď pro Markétku co jíst? Je to těžké, ale jde to. Salámy vyměň za zeleninu, vařit na min. tuku jen slunečnicový a na vodě, a vše co má nízky obsah tuku. A najít si obchod zdravé výživy a tam nakupovat. Mají chutné pomazánky místo másla atd. Vše se dá, ale chce to hodně úsilí. Hlavně najít správné potraviny a číst co je napsáno na obalech.

Pro Laďku - všude kde jsem co přečetla, tak jsem se dozvěděla, že v dětských piškotech je nejvíc cholesterolu, asi to nebude ta nejlepší potravina k držení diety!

30 Šárka Šárka | E-mail | 29. září 2008 v 23:40 | Reagovat

Tak to ti přeji Andrejko výdrž! To ostatní se dostaví samo ;-) Když se chce, podaří se to.

31 Anicka Anicka | E-mail | 9. října 2008 v 20:11 | Reagovat

Ahoj lidi je mi teprve 11 a uz mam hodne vysokej cholesterol mam 6 a pul  vertemi neni to nic prijemneho kdyz koukate na spoluzaky jak jedi hranolky , KFC  a ja jen dejaky salat  tak jestly mi nejak chcete pomoct tak napiste na mejl  diki moc fakt dik

32 Eva Eva | E-mail | 5. listopadu 2008 v 15:01 | Reagovat

Ahojte,

mam 22 rokov a bola mi zistena zvysena hodnota cholesterolu (5,5). V rodine nemame ziadne predispozicie, dokonca to vyzera tak, ze mam najvyssiu hodnotu.:-(  Lekari ma informovali, ze tato zvysena hodnota moze byt sposobena aj vplyvom uzivania hormonalnej antikoncepcie. Takze slecny, okrem pecene, pozor aj na hladinu cholesterolu. Gynekologickymi hormonalnymi antikoncepcnymi testami sa neda zistit hodnota hladiny cholesterolu. Takze odporucam kompeltny krvny rozbor.

Eva

33 Pája Pája | 22. listopadu 2008 v 15:06 | Reagovat

Ahoj lidičky, je mi 18 a mám cholesterol 7,2 a přitom jsem si vždycky myslela že jím zdravě....chci se vás zeptat jestli máte zkušenosti s česnekovými tabletami - prý mají snižovat cholesterol - tak jesli to zabírá...a nejspíš se budu muset začít trochu víc hýbat...no bude to boj...

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 22. listopadu 2008 v 18:30 | Reagovat

Lidičky - držte se, i s cholesterolem se dá bojovat! Přeji všem vítězné tažení do boje s cholesterolovým nepřítelem. V tomto článku je jenom  pár dobrých rad, kterých je třeba se držet.

35 moncca moncca | 19. ledna 2009 v 18:00 | Reagovat

Já ale hubnout nepotřebuji,ale cholesterol mám,a prý dost.

36 Hanka Hanka | 24. dubna 2009 v 12:14 | Reagovat

Ja mam velmi nizky tlak, jsem docela hubenour, na 167 cm mam 51 kilo a ted mi zjistili mirne zvyseny cholesterol...tak trosicku nechapu.
Ale zacala jsem zarazovat vic ovoce a zeleniny a omezuji sladkosti (na ty docela hresim, protoze at snim cokoviv tak nepriberu). Taky zkusim nejaky lecitin ve forme vitaminu

37 paja paja | 17. října 2009 v 19:14 | Reagovat

Pája 2
Ahol lidičky,ve sředu mi taky zjistili cholesterol a u mé mámi taky je jí 75.let.
Dostali jsme prášky.Paradte mi dobrou prodejnu.

38 Zdeněk Zdeněk | Web | 31. října 2009 v 14:00 | Reagovat

Ahoj všem, kteří máte problémy s vysokým cholesterolem. Je mi 25 let a už je to nějaký měsíc nazpět, co jsem si doma změřil krevní tlak. Opakovaná měření hodnot zhruba něco kolem 155/95 - 175/105 mě nenechala klidným a svěřil jsem se mojí ošetřující lékařce, která mi ihned nechala udělat vyšetření krve a moči. Brzy bylo zjištěno, že mám "vysokou" hladinu cholesterolu v krvi (6,6) a "zvýšené" jaterní testy. Tak co tedy s tím... z vlastní iniciativy jsem změnil jídelníček, a to tím způsobem, že jsem úplně vyřadil konzumaci vepřového masa a dalších tučných a pro mě velmi chutných pokrmů. Upřednostňuji pokrmy z ryb, drůbežího masa, úpravy vařením bez přítomnosti tuků, a hlavně konzumuji hodně zeleniny. Zvýšil jsem příjem luštěnin, hlavně tedy fazole a sojového masa, které jsem doposud neměl rád a zdárně se mu vyhýbal. Kvůli snaze o snížení krevního tlaku jsem přestal solit, doposud jsem přisoloval každé jídlo, aniž bych ho před tím vůbec ochutnal. Ve větší míře jsem začal jíst česnek a jablka, což by mělo přispět ke snížení cholesterolu. Odolávat veškerým "nezdravěchutným" potravinám se mi daří, dokážu odmítnout talíř s masem ze selátka, vepřovým kolenem nebo pečeným bůčkem a dát si namísto toho zeleninový salát třeba s rybím nebo kuřecím masem. Také jím výhradně černé pečivo. 4. listopadu se mám dostavit k internímu vyšetření, tak jsem zvědav, jak dopadnu. Jsem přesvědčen, že si na tuto stravu zvyknu tak, že nadosmrti nebudu potřebovat uvedené nezdravé a doposud mnou tak oblíbené potraviny. Teď jsem si již oblíbil ty zdravé a taky velice chutné. Přeji si, aby se mi tato změna jídelníčku vyplatila, a po půl roce vám mohl napsat, o kolik se mi hodnota cholesterolu v krvi tímto snížila. Totéž přeji i vám, proto vytrvejte a dělejte vše pro své zdraví, které je nenahraditelné. Také budu rád, když navštívíte můj web a přečtete si něco o zdravých vitamínech: http://www.vitaminy.ezin.cz
Buďte zdrávi.

39 Klára Klára | 9. června 2010 v 15:01 | Reagovat

Ahoj, tak jsem se ocitla také mezi stejně "postiženými" touto nemocí. Při váze 56 kg a výšce 167 cm mám hodnotu mírně přez 6. Minimálně 4x do týdne roky cvičím. Pravidelně plavu (celoročně), běhám, lyžuji, jezdím na kolečkových bruslích a nově na běžkách. Nevyhýbám se uvedeným zdraví prospěšným jídlům. Tím myslím ta pro cholesterol. Je mi 33 let, nekouřím, alkohol mám max. 10x do roka při oslavách :o) Přesto mám špatný cholesterol. Je pravda, že denně piju rozpustné kafe s mlékem. Také máme cholesterol v rodině. Ale že by to bylo pouze z kávy...? Teď mě čekají jaterní testy, protože mě bolí poslední dobou asi játra. Ach jo. Svou stravu upravovat moc nemusím, hubnout také ne, sportu mám požehnaně, takže že by to v mém případě byla dědičnost? :-) To není spravedlivé.

40 hanka tomasova hanka tomasova | E-mail | 8. srpna 2010 v 9:24 | Reagovat

Perfektní článek. Na cholesterol je třeba dávat pozor. Mně celkem pomohl přípravek Bu Met. Snižuje hladinu homocysteinu, je dobrý na cholesterol apod. Samozřejmě je fajn se vyhýbat tučnému jídlu a trochu změnit životní styl.

41 :-) :-) | Web | 14. září 2011 v 13:53 | Reagovat

Na zvýšený cholesterol je prý dobrý rybí tuk a taky mastné kyseliny omega 3. Tak by byl asi dobrý nějaký produkt který tuto kombinaci obsahuje. Zřejmě ho budou mít v lékárně, já osobně znám jen jeden přírodní, který se ale v lékárně nekoupí

42 Loucho Loucho | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 17:47 | Reagovat

Moc dobrý. Těším se na další

43 Iva Sklenárová Iva Sklenárová | E-mail | 13. ledna 2012 v 20:19 | Reagovat

Ahoj, mě je 27 let, měřím 173 cm, važím 55 kg, stravuju se pravidelně, vařím a jím zdravě. Ne že bych držela přísnou dietu, ale nebyla jsem nikdy na hamburgry ani na jiná tučná jídla. Když mi bylo 18 let, zjistili mi cholesterol 9,7. Zacala jsem brat prasky, ktere jsem brala celých 9 let. Nyní je mi 27 let, prasky jsem prestala brat z duvodu, ze chceme mit s manzelem miminko a v současnosti k dnešnímu datu mám cholesterol 11,64.  No, hruuuuza. Nevim co s tim!!!
Poradte, prosim.

44 Lenka Lenka | 16. února 2012 v 13:50 | Reagovat

Ano ano, na cholesterol jsou nejlepší omega3 mastné kyseliny, i celkově pomáhají srdíčku. Já proto užívám coenzym extra. Můžete vyzkoušet. Já s tím jsem velmi spokojená.

45 babizna babizna | 17. února 2012 v 3:56 | Reagovat

Vysoký a nízký - jsou dva. I když ten vyšší(špatný) je např. 7,5 , tak nemusí být nebezpečný, pokud ten nižší (dobrý) je správný - je to jako když policajt(nižší) honí zloděje(vyšší). Ono se to publikuje jen s těmi špatnými "zloději" a přitom se nekonfrontuje s policajty. Když se ví, jak to spočítat - třeba na kalkulačce, tak zjistíte, že i při hodnotě 7,5 jste na tom velmi dobře. Zeptejte se svého lékaře a "neplašte".

46 babizna babizna | 17. února 2012 v 4:01 | Reagovat

Dobrý lékař to spočítat umí a nebude vás stresovat ani prášky, Ivko. Třeba jste na tom dobře :) a mimi bude to nejzdravější na světě :) :

"Iva Sklenárová | E-mail | 13. ledna 2012 v 20:19 | Reagovat

Ahoj, mě je 27 let, měřím 173 cm, važím 55 kg, stravuju se pravidelně, vařím a jím zdravě. Ne že bych držela přísnou dietu, ale nebyla jsem nikdy na hamburgry ani na jiná tučná jídla. Když mi bylo 18 let, zjistili mi cholesterol 9,7. Zacala jsem brat prasky, ktere jsem brala celých 9 let. Nyní je mi 27 let, prasky jsem prestala brat z duvodu, ze chceme mit s manzelem miminko a v současnosti k dnešnímu datu mám cholesterol 11,64.  No, hruuuuza. Nevim co s tim!!!
Poradte, prosim."

47 Ivy Ivy | Web | 13. června 2012 v 14:24 | Reagovat

Děkuji ti za tenhle článek, opravdu mi pomohl :)

48 Míla Míla | E-mail | 22. června 2012 v 9:47 | Reagovat

Prosím kolik je normální hodnota cholesterolu???Děkuji.

49 Avena1 Avena1 | E-mail | 26. června 2012 v 22:01 | Reagovat

A může prosím - kdo to ví - napsat, jak se to počítá? Jaký má být poměr mezi HDL a LDL? Díky.

50 bridesmaid dresses bridesmaid dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:21 | Reagovat

Any way I will be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
http://www.standdress.com/bridesmaid-dresses.html

51 red dresses red dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat

Thank you for the intelligent critique. Me and my neighbour were just preparing to do some research about this. I am very grateful to see such great information being shared freely out there.
http://www.queweddingdresses.org/

52 jaknapravdu.infoblog.cz jaknapravdu.infoblog.cz | 4. listopadu 2013 v 11:09 | Reagovat

Vysoký krevní cholesterol (ten "špatný") vede pomalu ale jistě k infarktu, či mozkové příhodě!

Kromě oné zdravé výživy (ovoce a zelenina) je nutný také pohyb, tj. nevozit si zadek v autě, ale chodit, třeba se psem!

53 Vera Vera | E-mail | 8. prosince 2013 v 9:19 | Reagovat

Dobry den,memu doposud zcela zdravemu manzelovi byl zjisten cholesterol 13 procent.Z vasich reakci jsem zjistila,ze je to asi uz opravdu hodne.Moje otazka je,jestli neni nejaka kucharska kniha s recepty primo na tuto zdravou vyzivu.
Dekuji predem za rady a informace.

54 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:19 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

55 Martina Martina | Web | 9. srpna 2014 v 11:54 | Reagovat

Skvělý článek, mockrát za něj děkuji! :)

56 Jitule Jitule | E-mail | 25. listopadu 2014 v 14:15 | Reagovat

Děkuji za fajn článek a i komenty. Právě jsem přišla od doktorky s tím, že mám asi 9,2 tý hrůzy a zvýšenou činnost štítné žlázy a začátek anémie. Tak jsem z toho byla dost rozhozená.Ale tady jsem zjistila, že ta moje hodnota není zas až nějaká katastrofa a že se to s Lipanthylem a zdravou stravou dá ještě vylepšit a nějaký ten pátek tady ještě pobejt (je mi 64). Navíc jsme se s dr. shodly i na tom, že na tento stav může mít silný vliv i velký stres a tak když se mi podaří se ho zbavit, že bych se mohla zbavit i těchto neduhů. A to přeju i všem ostatním. Asi ne úplně nadarmo se říká, že když je zdravá Dušička, je zdravé i celé tělo!   Krásný den!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.