Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Waldorf salát

14. února 2007 v 21:47 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Saláty
Jeho sláva se váže k hotelu Astoria na Manhattanu v New Yorku. Poprvé ho připravil roku 1893 Oscar Tschirk, vrchní číšník tohoto slavného hotelu. Dnes je to klasika, která se podává ve všech lepších restaurantech. Původně recept obsahoval celerové a jablečné kostky, posekaná jádra vlašských ořechů a bobule tmavého hroznového vína. To vše spojené s jogurtovo majonézovým dresinkem. Celer se před přípravou nakrájí a povaří ve vodě se solí, jablečným octem a cukrem. Po vychladnutí smíchá s ostatními ingrediencemi, osolí, opepří a podává.
Pěstování celeru je rozšířeno téměř po celém světě. Znali ho již staří Egypťané, u nás se objevil v 17. století. Celer je kořenová zelenina a pěstuje se ve třech odrůdách - kořenový, řapíkatý nebo listový. Když se vhodně upraví, je to velmi chutná zelenina. Jeden tradiční recept vám nabízím. Valentýn, svátek zamilovaných se má nevšedně oslavit, tak proč nepoužít přírodní afrodiziakum, které je v celeru ukryto ;) Vybrala jsem jeden velmi klasický recept s historií. Nic jsem mu neubrala ani nepřidala, jen jsem tu klasickou cestu vlastní přípravy malinko zmodernizovala.


Waldorf salát s karamelizovaným celerem
  • 1 celer (nebo půlka z velkého)
  • 2 jablka, bezvadná jsou kyselejší
  • vyloupané vlašské ořechy (množství do dlaně)
  • 1 lžíce třtinového cukru (nemáte-li, bílý cukr nic nezkazí)
  • 1 citrón
  • 100 g majonézy
  • 50 g créme fraiche (husté kysané smetany)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • několik listů hlávkového salátu

Celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Na pánvi je opečeme na másle ze všech stran. Jakmile chytají zlatavou barvu vlijeme šťávu z půlky citrónu a přidáme přírodní tmavý cukr. Společně orestujeme až cukr začne mírně karamelizovat je hotovo (cca 8-10 minut stačí na to, aby celer příjemně změkl). Z pánve ho přeložíme na talíř a necháme prochladnout. V téže pánvi na zbytku karamelu a citrónové šťávy orestujeme ořechy (necháme jádra klidně celá, nebo nalámeme). Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na kostky (pokud chcete, nastrouhejte je). Ihned zakepejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Rozšleháme majonézu se smetanou, osolíme a tímto dresinkem zalijeme osmahnutý celer s pokrájenými jablky. Vmícháme ořechová jádra a pár si jich necháme na ozdobu salátu. Salát naaranžujeme na list salátu a můžeme podávat. Tento salát je vhodný podávat chlazený, tak mu ten čas dejte.

Chcete-li, zkuste si připravit Waldorf salát dle klasického receptu, kdo má celer rád, toho nezklame. Kdo chce malinko experimentovat, může to zkusit podle mého dnešního nápadu ;) Tak či tak, afrodiziaka si ten celer ponechá v obou dvou případech a valentýnská noc ještě nekončí.
Informace pro zvídavé: Slavný kuchař Auguste Escoffier doporučuje "Salát Waldorf" připravovat zásadně z jablek odrůdy "Reneta" a kořene celeru, čerstvě loupaných vlašských ořechů a ochutit lehkou majonézou. Tímto je potvrzeno, že ve slavných dobách kuchařských, kdy tento salát vznikl, se z řapíkatého celeru nedělal. Důkaz najdete v knize "Moje francouzská kuchyně" od Auguste Escoffiera :-)


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 15. února 2007 v 8:24 | Reagovat

Pořád si představuji tu chuť na jazyku, ale nemůžu si ji vybavit, jaká asi je. Celer zrovna moc nevyhledávám, ale v tomto receptu může být zajímavý. Šárko, prosím poraď mi nějaký recept dresinku na takový obyčejný salát (čínské zelí, okurka, rajče atd.). Vždy máš, tak dobré saláty a ten dresink je hodně důležitý.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 11:16 | Reagovat

Ahoj Rudko ;) Máš pravdu, že dresink je základ salátu. Není radno ho ošidit. Aby ten dresink na salátku pořádně ulpěl, je potřeba salát dobře osušit. Odstředivka na saláty je nezbytnost, jinak ten dresink salátek neobalí tak, jak by měl. Mám doma takovou šikovnou salátovou centrifugu. Ital si vystačí s dobrým olivovým olejem a balsamicovým octem, francouzské zálivky mají své kouzlo v přidané majonéze a hořčici. A hned jsme u problému, co kdo má raději? Já mám ráda kombinací obojí, tzv. krémovější emulsi s plnou chutí olivového oleje, balsamicového octa a pikantností francouzské hořčice. Salátová zálivka je základ úspěchu šéfkuchaře! Dají se použít kupované, ale v lepším restaurantu se tak neděje. Svůj kouzelný recept si šéfkuchař střeží jako oko v hlavě ;) Musím ti říct, že Eda takový rodinný receptík má a já se s nadcházejícím jarem chystám na přípravu této zálivky. Již jsem si pořídila 2 litry Aceto Balsamico di Modena a velkou porci olivového oleje. Až přijedeš k nám, tak ti lahev věnuji (bude to jarní dáreček), v lednici vydrží až do léta, ale potíž je v tom, že u nás vždy zmizí během chvilky. Tento recept na salátovou omáčku jsme používali v naší hospůdce a toto zajímavé propojení italské a francouzské chuti mělo velký úspěch. Dokonce to došlo až tak daleko, že nás hosté žádali, zda by si nemohli nějaký ten litřík omáčky koupit. To jsem brala jako vyznamenání ;) – budeš moci Edovo zázračnou omáčku vyzkoušet a vlastně si ji i připravit. Jinak základní postup pro přípravu salátových omáček je v sekci „Česká kuchyně ve světě“ – ale je to jenom chabý fragment. Salát si zaslouží více pozornosti a díky tvému komentáři to udělám ;) I když dobrý olivový olej a balsamicový ocet něco stojí, šetřit se na salátové omáčce fakt nemá. Základ dobrého salátu je ukrytý právě v tam.

3 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 15. února 2007 v 22:19 | Reagovat

Tak tohle je recept presne dle meho gusta! Celer miluju.. doslova.. a salat urcite vyzkousim:) Diky za inspiraci.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 10:01 | Reagovat

Ondrej ;) to jsem potěšena - já navíc nedám dopustit na celerovou nať! nejen že je krásná, ale ta její chuť mě učarovala. Kdybych jí měla po ruce, určitě bych ji do tohoto salátu trochu přidala. Počkám do jara, zeleného všeho druhu bude dost ;)

5 Petruška Petruška | E-mail | 16. února 2007 v 10:23 | Reagovat

Celer já osobně moc nemusím, ale v této podobě, zkaramelizovaný a "zahalený" do chutného dresinku, bych jej možná ochutnala. Vizuálně to navíc vypadá velmi lákavě. To by mě tedy zajímalo, když už tak experimentuješ, v jaké formě bys mi naservírovala třeba křen, který tedy opravdu nemusím. Je snad recept, který z křenu udělá pochoutku?

6 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 16. února 2007 v 10:42 | Reagovat

Teda Šárko,

tohle tedy musí být úplně jiné kafe, než to moje neštěstí podle LCI... Vypadá to, že celerový salát u nás dostane ještě jednu šanci :) Díky za chutné zpravodajství!

7 Lenka Lenka | 16. února 2007 v 11:29 | Reagovat

Salátek znám a milluju. K té creme fraiche. kdo nemá možnost koupit dá se vyrobit doma. Mám ho v lednici stále.

1/2 hrnku kyselého mléka (kyšky),1/2 hrnku šlehačky

Smícháte dohromady  necháte na teplém místě po 24-36 hodin, až směs zhoustne. Pak skladuju v lednici Před použitím se dá našlehat.

Místo kyšky jde použít zakysaná smetana

8 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 12:00 | Reagovat

jéé :) koukám, že se tady šíří inspirační celerová vlna. jen houšť, celer je skvělý! (a je to trošku taková popelka)

dva tipy na obměnu:

- fenykl

- řapíkatý celer

(za oba ručím!)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 17:16 | Reagovat

Petruška ;) v jaké podobě bych tobě naservírovala křen, když ho bytostně nesnášíš? ;) tak asi v podobě křenové placky - jako obklad na revma je to dobré! ;)) Tak až třeba jednou (což ti nepřeji) tě bude revma trápit - pak budeš toužit po křenu a za jeho blahodárné účinky děkovat. Revma mě netrápí, osobní zkušenost s takto upraveným křenem nemám, ale o zázračných křenových plackách si u nás povídají i vrabci na střeše ;)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 17:20 | Reagovat

Florentyna ;) celer si zaslouží dostat šanci! Je dobře, že jdeš důkladně a důsledně po recepturách LCI, mnohým to ušetří čas při rozhodování na co si troufnout a na co nikoli. Díky za tvou trpělivost a za všechny zkušenosti s recepty ;) Půlměsíčky s pistáciema vypadají luxusně!

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 17:23 | Reagovat

Lenka ;) moc díky za postup na výrobu domácího créme fraiche! Určitě vyzkouším - a tento zázrak budu mít tím pádem pořád po ruce. Trochu hůře se zde shání, ale kdo jednou pravý créme fraiche pozná, tak se bez něj v kuchyni prostě neobejde. Díky za tento skvělý návod ;)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 17:29 | Reagovat

pan Cuketka ;) díky za propagaci méně známé zelenině, jakou je fenykl. Jistě by při přípravě obstál a po lehké karamelové lázni by byl naprosto lahůdkový ve spojení s nějakou lehkou smetanovou salátovou omajdou. Řapíkatý celer, to je prostě mezi vší tou zeleninou učiněný krasavec! Když už by člověk nevěděl co s ním, tak uprostřed stolu jako svěží zelená bylinková nádhera by svou roli též sehrál dobře ;) - zdravá květinová výzdoba, kterou můžeme okusovat, takové kytky mám nejraději ;)

13 Bali Bali | 17. února 2007 v 8:08 | Reagovat

lehce povareny fenykl jsme meli nedavno jako prilohu k masu. Zajimava chut, ktera ale nemusi kazdeho zaujmout. Brzy vyzkousim nejaky zapeceny pokrm s fenyklem.

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. února 2007 v 20:07 | Reagovat

Bali ;) souhlasim - fenykl kazdeho neoslovi ;) ale nejaky zapeceny pokrm s fenyklem podle tveho receptu by mohl nazor zmenit! Zajimalo by me, co zajimaveho si na tema fenykl vymyslis. Ja z nej de facto moc nevarim.

15 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 18. února 2007 v 21:26 | Reagovat

fenkyl má pro mě zhruba dvě základní polohy:

- syrový do salátu

- pečený/grilovaný na olivovém oleji, kdy úplně ztrácí tu "lékořicovou" příchuť a chuťově se posouvá úplně jinam

zapečený s parmezánem je božský, je ale nutno propéct opravdu pořádně až úplně změkne, zezlatoví a nasákne olivovým olejem. pokud tam třeba zůstane část neuděláná, tak je to potom takový mišmaš chutí. nejjistější je ho na olivovém oleji vydusit do absolutní měkkosti a třeba potom zapéect.

např. "moravský" brabec s fenyklem - kdo nezažil, neuvěří :))

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. února 2007 v 21:56 | Reagovat

pan Cuketka ;) díky za lekci , jak nakládat s fenyklem tak, jak si zaslouží! - fenykl se posouvá na top ten významných potravin v mé kuchyni. Moravský brabec s fenyklem zní neuvěřitelně, ale věřím !! Mám taky jeden revoluční recept na "knedlo, vepřo, zelo". kdy vepřové maso se peče s pěknou porcí sterilovaného leča - kdo nezažil, neuvěří ;) ten finální sosík z vepřového masa s vypečeným lečem, téměř molekulárně neznatelným, ale ta božská chuť, kterou ta zeleninka ve šťávě zanechala je famózní. Renesance notoricky známých receptur mě vyloženě baví ;), příště jdu na českou klasiku s fenyklem a důvěrou: zatím jsem nezažila, ale věřím ;) díky!

17 Všichni Všichni | E-mail | 20. února 2007 v 14:15 | Reagovat

Chceme další články:-)

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. února 2007 v 14:30 | Reagovat

Všichni za jednoho - jeden za všechny ;)

19 Hedvika Hedvika | 20. února 2007 v 14:40 | Reagovat

Tak jsem byla přesvědčena ,že do pravého "waldorfu" patří jen a pouze řapíkatý celer. A ejhle?!?  Tahle varianta se zkaramelizováním bulvového celeru mne nenapadla a ani jsem ji nikde v mé "bohaté" kuchařkové knihovně neobjevila....Jen takové ty socialistické náhražky, celer,jablko,ořechy,majolka s  nádechem "buďme světoví"......Závěrem...Šarko,díky za inspiraci, je to super, salát má mnohem noblesnější chuť,než jen  "nakrájíme a promícháme"..ale ten řapíkatý nezavrhuji!!!:-))) Je báječný!!

PS.Fenykl,to je úžasná zeleninka a zaslouží si obsáhlejší komentář.Těším se..Ahoj.

20 maty maty | 10. května 2007 v 12:05 | Reagovat

hnusny jidlo

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. května 2007 v 12:34 | Reagovat

Hedvika :-) díky za komentář. Taky jsem milovnice řapíkatého celeru, ale tento Waldorf salát "po mém způsobu" vznikal někdy v únoru a to na trhu té čerstvé zeleniny opravdu mnoho nebylo. Taková jeho letní verse se skutečně bez toho řapíkatého neobejde a já osobně bych si v horkém letním dnu do tohoto salátu přidala kuličky hroznového vína / tak jak velí opravdu originální receptura Oscara Tschirka. Dávám ti za pravdu, že doba "socialistických náhražek čehokoli" je pryč, já osobně to z duše nesnáším. Mám ráda prostá jídla (pokud jsou dobře uvařena) a když si chci pochutnat na něčem exotickém, tak opravdu nakoupit originální suroviny je základem úspěchu. Dnes není nic nemožné ani v tom našem zeměpisném pásmu. Tak díky Hedviko a měj se moc hezky :-)

22 Shira313 Shira313 | E-mail | 7. prosince 2007 v 10:54 | Reagovat

Včera sa na mňa smutno zahľadel načatý buľvový celer. Uľútostilo sa mi ho a šup s ním na roztopené maslo. Pri výbere cukru (skutočne tak ako viac druhov olejov, oplývam viacerými druhmi cukrov či cukrových sirupov a o múkach ani nehovoriac - asi som fanatik, ale aspoň na správnej webovej stránke:-)) mi padol zrak na trstinový cukor s melasou Succanate. Výseldok je jedna báseň! Ďakujem za dokonalý recept s kusom histórie.

Robievam zimný šalát, kde nie je celer ale biela čakanka - horkosť čakanky skvele kontruje sladkosti orechov, jablko tomu dáva šťavu a dresing všetko obaľuje do bieleho krémového kabátika :-)

23 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 11:09 | Reagovat

Shira313 :-)

Díky tvému komentáři jsem se zamyslela nad tím, co si dám já dnes dobrého, když jsem momentálně sama a vařit nemusím :-) Dobrý nápad s tímto salátem. Ořechy, jablka, celer doma mám. Ostatní ingredience taky jsou po ruce, neboť jsem též fanatik, který se nespokojí s jedním druhem soli, cukru, oleje :-) Ale potom nás naše nápady nezaskočí a můžeme z fleku udělat třeba tento Waldorf salát. Nemusím se bát, že nebudou po ruce ty správné ingredience :-) Zdravím Shiro a díky za tuto myšlenku na zdravý salát.

24 louboutins louboutins | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:37 | Reagovat

Q. Why did the teacher write the lesson on the windows?
http://www.shoesgreat.com/

25 brides wedding gowns brides wedding gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:35 | Reagovat

Q. What did the carpet say to the floor?
http://www.threedress.net/

26 Hanka Hanka | 9. prosince 2014 v 21:42 | Reagovat

Šárko, tento recept na celerový salát od vás miluji a oceňuji vychytávku s karamelizováním. Také jsem si všimla, že se inspirují i druzí. Bohužel se u toho chlubí cizím peřím.

http://www.marianne.cz/jidlo/tipy/salat-waldorf-3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama