Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Treska Delikatesse & brokolicové purée

9. února 2007 v 20:49 | Šárka |  Ryby
aneb večeře z mrazícího pultu. Tak tohle jídlo vám určitě neudělá ostudu. Budiž pochválen polotovar, když je k nerozeznání od doma připraveného jídla. Ten luxus - ušetřit čas, je báječný. O to větší úžas, když polotovar zanechá chuťový zážitek. Kamarádsky se rozdělím, i když vzniká riziko, že až si budu zmíněnou pochoutku chtít koupit zas, tak ji neseženu ;)

Stačily na to dva balíčky z mrazícího pultu. Treska Delikatesse (obalovaná, s brokolicí a sýrem)

Brokolicové purée
K tomu již není třeba co dodávat, chce to ochutnat a potom mi dáte za pravdu. A nebo taky nedáte ;) Tahle smažená treska je senzační, neboť se smaží nasucho v horké troubě, stačí na to jenom pečící papír a 20 minut času. Po tuto dobu doporučuji připravit si citrón na grilovací pánvi. Nasucho ho opečeme po jeho řezné straně a hned si vyrobíme citrónovou šťávu ještě luxusnější (mírně nasládlou, lehkým stiskem se daleko snadněji uvolňující). Stačí na to pouhé 3 minutky času. Na ryby ideální záležitost. (Nenechte se odradit pohledem, že citrón vypadá spálený. Toto je způsobeno tím, že i citrón obsahuje malé množství cukru, které s kyselou šťávou na grilovací pánvi takříkajíc zkaramelizuje na povrchu. Citrón se po této proceduře nebude tvářit tak kysele a bude mít šmrnc).

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 11. února 2007 v 22:14 | Reagovat

Šárko, mohu jen souhlasit. S treskou v této podobě (jako polotovar) si určitě žádná hospodyňka neudělá ostudu a bleskově naservíruje originální pochoutku i pro nejvzácnější návštěvu. Vždy, když jsem takto připravenou tresku nabídla, měla jsem veliký úspěch a    nebyla to jen moje zásluha, ale proč si někdy nepoležet déle.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. února 2007 v 22:17 | Reagovat

To je přesně ono ;) občas je třeba nechat kuchyni ladem, ale nebýt hladem! Zdravím a díky za podporu rybičce, která si to zaslouží ;)

3 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 11. února 2007 v 23:45 | Reagovat

ten grilovaný citron jste mi uloupila před nosem!!! :)))

zahlídl jsem to na 101cookbooks.com, od té doby přidávám k rybě vždy, doporučuji v šemi ploutvemi ,)

(koho by lekala ta spálenina, tak ta vůbec není na závadu, papá se šťáva, nikoliv celý plod)

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 1:14 | Reagovat

pan Cuketka ;) dobroty se často ukrývají pod nevábnou slupkou ;) Grilovaný citrón je super! odkoukala jsem to u jednoho mistra od grilu. A to ještě tím vypresovaným citrónem čistil rošty grilu. Světě div se - fungovalo to ;) - univerzální věci miluju

5 Mánek Mánek | E-mail | Web | 12. února 2007 v 7:24 | Reagovat

Ohó! To jsou mi věci s citronkem! Tak to jsem zvědavý na obojí: co to opečení udělá s chutí, i na to, jak citron funguje při čištění grilovacího roštu (protože to mě vždycky umrtvuje...)! :-)

Někdy se prostě po polotovaru sáhnout musí, no! Jenom je potřeba se trefit do JEDLÉHO polotovaru a to je u nás dost velký problém.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 7:50 | Reagovat

Máš pravdu Mánku, že s těmi polotovary je to loterie ;) Když nemusím, vyhnu se jim. Ale je až k nevíře, kolik připravených a mražených věcí v českém pohostinství dostaneme na talíř. Kde jsou ty doby, kdy bramboráčky se smažily čersvé atd. Jinak jak říkám, občas je třeba nechat kuchyni ladem a nebýt hladem ;) polotovar se hodí a toto je jeden z nich, na tu rybku není potřeba ani nádobí, jen horká trouba, výsledek překvapí (možná i specialistu na ryby, jako jsi ty ;), tvá expertíza by mě zajímala.

7 Petruška Petruška | E-mail | 12. února 2007 v 13:26 | Reagovat

Mami, ta první fotografie je barevně dokonalá! Complimenti. Ne nadarmo se říká, že jíme především očima. Navíc mě, jelikož jsem v cizině, nic jiného ani nezbývá, když se dívám na tvůj blog.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 15:31 | Reagovat

Ciao, molto grazzie mia figlia ;) Je zajímavé, že když jsem byla malá, tak všechno zelené na talíři mě děsilo a nesnášela jsem ten pohled. Představa, že bych si na tom mohla někdy pochutnat, se mi zdála vzdálená nejméně tisíc světelných let. Dneska zelenou barvu vyhledávám (na talíři, kolem sebe) a uklidňuje mě. Špenát, koprovka, hrachová kaše, brokolice - fakt to mám ráda. Díky Petruško za komentář a když tě nebude bavit jenom koukání do mé kuchyně na tomto blogu, tak přijeď ;)

9 Mánek Mánek | E-mail | Web | 13. února 2007 v 12:43 | Reagovat

Trošku mě sice šokovala cena 60.- Kč za 300 g tresky, ale zakoupeno. Jenom to pyré jsem nenašel, tak vyřeším samovýrobou. :-)

Mě osobně tedy zelené na talíři děsí dodnes, takže koupit brokolici a dělat pyré mě stojí dost přemáhání a sebezapření. Nějak si nemůžu pomoct, prostě: co je zelené, to je zkažené! (Já vím, že není...) :-D

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 12:54 | Reagovat

Mánek ;) nechť zafunguje pud sebezáchovy a brokolicové pyré je zaměněno např. za bramborovou kaši ;) Moc se těším na tvůj názor na tu rybku! Cena je vyšší, to je fakt! Jsem zvědavá, jak to dopadne. Na obalu píšou dát do trouby hned - to není až tak přesné, je třeba nechat v pokojové teplotě trochu rozmrznout. Potom je výsledek lepší ;) - on ten sýr má termoizolační vlastnosti a špatně se pod zmrzlou sýrovou krustou rybí maso propéká.

11 Rudka Rudka | E-mail | 13. února 2007 v 17:37 | Reagovat

Já jsem také zvědavá, jaký úspěch bude mít tato pochoutka u Mánků. Tak a teď jste mě navnadili a jdu vyndat pár kousků z mrazáku (jsou stále připravené v záloze), kaše nedá moc velkou práci a dnes je večeře jasná.

12 Mánek Mánek | E-mail | Web | 14. února 2007 v 8:13 | Reagovat

Než jsem se dostal "domů", tak půlhodinka uběhla a treska byla už dostatečně zralá pro své předposlední trápení v troubě. Po otevření sáčku jsem byl zklamán podruhé: To, co se uvnitř skrývá, je tak jedna trošku větší porce, na oběd pro vícečlenou rodinu před výplatou bych to tedy rozhodně nedoporučoval. Musím ale uznat, že kvalita balení je velmi dobrá. Každá porce je navíc zavakuována samostatně ve svém obalu, takže zbývající lze bez obav a hledání náhradního řešení přímo šoupnout do mrazáku. Popisovaná příprava jídla funguje, tj. péct nasucho v troubě při 200°C, opravdu není potřeba přidávat jakýkoli tuk. Nuž tedy, brokolici jsem uvařil, ochutnal a - po vychladnutí vložil v pytlíku do ledničky... Dám jí ještě jednu šanci v sobotu, až budu odvážnější, ale v jiné podobě. :-)

Raději jsem udělal bramborovou kaši a abych byl stylový, tak z pytlíku (bramborová kaše s mlékem, clever - Billa, 3-4 porce). Pokusil jsem se dodržet návod, ale výsledkem byl kyt na lepení oken. Po přidání vody (cca další 2 dcl) již byla koezistence vhodná, výrobce ale zapomněl upozornit, že je nutno osolit. Počet porcí je také silně nadhodnocen, tak dvě, víc určitě ne. Ale co by jsme nechtěli za devět korun, že?

Treska se v mezidobí mého zápasu s kaší stačila upéct, proto jsem mohl přikročit k tomu nejdůležitějšímu - ochutnávce. Výsledek byl milým překvapením, ryba je vysoká, proto šťavnatá, peřinka ze sýra z obalu nevytéká a brokolice není tolik, aby působila rušivě. Chuťově výtečné a v oblasti u nás prodávaných polotovarů se tento výrobek řadí na nejvyšší příčky. Myslím si však, že se dá za stejnou cenu pořídit "více muziky", pokud bychom přistoupili k přípravě téhož pokrmu z běžně prodávaného lisovaného filé. Jenže potom by zase zmizela výhoda rychlé přípravy, že? Proto, pokud máte málo času, jíte porce jako tříleté mimino a máte rádi ryby a brokolici, tak směle do toho, tohle je to pravé ořechové pro vás!!! :-DDD

13 Mánek Mánek | E-mail | Web | 14. února 2007 v 9:24 | Reagovat

Jo, ještě k citronu... Zkusil jsem, ale i když se nechoval tak kysele, přesto si myslím, že už byl nějak navíc... To je však na chuti každého z nás.

14 Petruška Petruška | E-mail | 14. února 2007 v 12:57 | Reagovat

To Mánek: líbí se mi styl, jakým popisujete přípravu tohoto pokrmu. Člověk si až živě představuje, jak se křeníte na brokolici, pozvedáte obočí nad "miminkovskými" porcemi tresky a s apatickým výrazem připravujete "kyt na lepení oken", jež měl být původně kaší. No, snad vám toto jídlo nakonec chutnalo. Člověk musí být vynalézavý, aby pak sám originálně mohl vyřešit případné "mouchy", které určité recepty či zakoupené potraviny mohou mít.

Na závěr malá otázka: změnil jste svůj blog (Mánkův rybí restaurant) nebo se pletu? Neměl jste jej předtím na WordPress? Zajímá mě to, protože jsem si tam také chtěla blog založit, a tak jsem chtěla vědět, jaké jste měl s blogem na WordPress zkušenosti.

15 Mánek Mánek | E-mail | Web | 14. února 2007 v 13:40 | Reagovat

Nene, to je můj první (a poslední) pokus. :-))) Na WP jsem nikdy ani blog nezkoušel založit, popravdě ani nevím, že něco takového existuje...

16 Petruška Petruška | E-mail | 14. února 2007 v 13:54 | Reagovat

Ok, bude to tedy někdo jiný, kdo zde zanechává komentáře a já jsem se šla podívat na jeho blog. Jinak Váš blog se mi líbí, jen tak dál:-).

17 Mánek Mánek | E-mail | Web | 14. února 2007 v 15:09 | Reagovat

Kujů!!!! :-)))

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. února 2007 v 15:42 | Reagovat

Mánek ;) máš pravdu, že je to jídlo pro holky ;) pořádnej mužskej se z těch dvou kousků (i když velmi chutných) nenají. Beru to jako takovou prima rychlovku. Na polotovar jsem byla překvapená kvalitou rybky a smažení bez oleje není k zahození - cena není nejnižší. Děkuji ti za parádní odbornou recenzi! Co se týče bramborové kaše, tak domácí - ale když to náhodou nejde, tak "jedině zn. Knorr". Necháme polotovary polotovarama a vrhneme se zase na pořádné vaření ;)

19 edy edy | E-mail | 15. února 2007 v 10:56 | Reagovat

Mánek - ještě bych rád něco dodal k té jak říkáš "miminkovské" porci. Jedná se tu přeci jenom o porci 150 g a tu dostaneš i málokdy v restauraci (většinou jsou porce jen 100 g). Samozřejmě je to jídlo t. zv. "hladové", takže tolik nenasytí. Já to řeším tak, že si dám předem mísu salátu a pak to už vypadá jinak. Mimochodem salát si dáváme téměř před každým jídlem, jak je tomu třeba ve Švýcarsku zvykem (kde jsme se to též naučili). Tam se jí v poledne menu vždy o min. 2-3 chodech a lidé na to mají polední přestávku od 45 až po 90 min. Taková menu jsou i ve všech kantýnách (ne jenom restauracích!) a to za velice příjemné ceny.

Jinak ti moc fandím, děláš to moc skvěle - gratuluji!

20 Leny Leny | 15. února 2007 v 11:29 | Reagovat

Musím říct, že se tento polotovar chytnul i v kuchyních restaurací. Za cenu 140Kč s oblohou a vařeným bramborem jde na odbyt. Kuchař dostane dík, že to super připravil. No aspoň se nenadře a může se pochlubit cizím peřím. Není to proti hygienickým předpisům a zaručuje to minimálná manipulaci - lednice - konvektomat - zákazník. Mražené polotovary se hrnou do českých hospod častěji než si myslíte. Jinak je tato ryba fajn. Příprava citrónu je zajímavá.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 11:45 | Reagovat

Leny ;) BINGO !! - rozhodně budu vědět, že nemám posílat dík kuchařovi, ale do mrazíren ;) V poslední době jsem objevila v restauraci "hranolky z candáta" - na dotaz, zda jsou mražené, jsem dostala souhlasnou odpověď - což jsem čekala, ale vlastně to té celé věci není na závadu. Ta hospůdka není speciálně rybí, tak to beru. Když chci rybu čerstvou, vím kam na ní jít. Nerada bych se dočkala toho, že polotovary převálcují čerstvě připravená jídla.

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 11:49 | Reagovat

Restaurační jídelníčky by se měly zkrátit, mražáky vysypat a mohlo by se vařit jen podle sezóny a s nápadem ;) Délka jídelního lístku je přímo úměrná kvalitě podávaných jídel. Co je z denní nabídky 100 jídel čerstvé a co nikoli není zase taková velká hádanka.

23 marqeta marqeta | 15. února 2007 v 16:11 | Reagovat

Jen bych chtěla všechny milovníky ryb upozornit, že treska je jedním z druhů na vymření a to v důsledku "přelovení". Jednoduše se nestačí reprodukovat dřív než ji rybáři vyloví :(((

viz např. http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=224

Osobně se proto snažím této rybce vyhýbat.

S mraženými potravinami v restauracích je to pravda, setkala jsem se přímo konkrétně s touto treskou! Schválně je příště otestuju a zeptám se jestli je mražená!

24 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 16:17 | Reagovat

marqeta - díky za cennou informaci o samotné tresce! Škoda jen, že to nekorigují ti, co se rybolovem živí. Jelikož je to živí, tak to je ten problém a co chytnou, to prostě jde na rybí trh. Heslo: po mě potopa ...

25 christian louboutin black christian louboutin black | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:51 | Reagovat

A. Because his parents were in a jam!
http://www.shoesgreat.com/

26 Kejm Kejm | Web | 18. prosince 2012 v 16:27 | Reagovat

perfektní

27 cheap dresses cheap dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:02 | Reagovat

Q. How does a moulded fruit-flavoured dessert answer the phone?
http://www.threedress.net/

28 cloudier cloudier | Web | 21. června 2015 v 0:26 | Reagovat

pujcky online heřmanův městec :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama