Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rajská omáčka

21. února 2007 v 20:18 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Omáčky
Rajská omáčka pod mojí taktovkou ;) K této klasické receptuře české kuchyně přistupuji dle možností a daného ročního období. V létě ji vařím z rajčat čerstvých, v zimě sáhnu po konzervovaných (pasírovaných loupaných) či nějakém opravdu dobrém protlaku. Chuť rajčat v této omáčce je zcela zásadní, tak na kvalitu myslím v první řadě. Použít ty nejlepší suroviny je polovina úspěchu. Pokud dělám rajskou omáčku v létě, tak použiji i bazalku a tymián v čerstvé a voňavé podobě. Tu letní versi bych nechala na léto. Nyní jsem rajskou vařila v únoru, tak jsem na ni potřebovala asi toto ;)

Rajská omáčka (jedna z variant, jak se vaří u nás doma)
Vše je seřazeno spravedlivě tak, jak do hrnce postupně přicházelo:
  • plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne)
  • lžíce olivového oleje
  • 2 cibule jemně pokrájené
  • divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře)
  • 2 lžíce hladké mouky na jíšku (já používám celozrnnou nebo kombinaci hladké & celozrnné)
  • rajský protlak (používám italská pasírovaná rajčata viz www.cano.cz, balení cca 670 g)
  • lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukr krystal)
  • zaliji vývarem z masa (v případě vody vhodím do hrnce bujónovou kostku)
  • osolím
  • přidám sušený tymián, cca tři špetky mezi prsty
  • špetku skořice pro vůni staročeské kuchyně a delikátní šmak
  • 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem
Jak je patrné z ingrediencí, tak začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme taky. Koření na oleji se nám dříve rozvoní a jeho aróma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou a tím se nám utvoří celý základ omáčky.

Nyní už jenom promíchávám metlou, aby byla omáčka hladká a nechávám se omámit tou vůní rajské omáčky, která se ubytuje v každém koutku naší kuchyně a vleze do domu i sousedům ;) Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby ta symfonie chutí lahodila právě tomu vašemu mlsnému jazyku. Když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Zvládne se to za krátkou chvilku. Tak právě tuto rajskou omáčku podávám s domácí sekanou, kterou jsem uvedla v receptu předešlém. Ještě chybí recept na hrnečkové houskové knedlíky, tak už nazrál čas ho dokončit a celé jídlo bude komplet.
Někdo má možná strach z toho ochucování omáčky a raději si pomůže lahví kečupu. Proti gustu žádný dišputát, ale zkusila bych to příště trochu více podomácku a hned ta omáčka dostane úplně jiný rozměr a bude v ní taky trochu kumštu kuchaře ;) Za to bude kuchař jistě vychválen až do nebe ;)

Starý figl z kuchyně babiček radí utopit pár zbylých perníčků v omáčce, protože dokáží její chuť krásně vyladit a navíc ji i parádně zahustit. Pro klasickou českou rajskou omáčku je to velmi užitečná rada.

Rajčata obsahují úžasnou látku lykopen, která je příbuzná beta-karotenu, ale účinnější! Chrání tělesné buňky před stárnutím a snižují riziko rakoviny a srdečního infarktu. Rajčatový džus je dobrý, ale vařená rajčata (omáčka) jsou účinnější! Nyní víte, jaký elixír ta rajská omáčka vlastně je ;) S klidem si ji dopřávejte co nejčastěji.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

30 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (133)
Zobrazit starší komentáře

101 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:26 | Reagovat

[99]: Katy:

Dobrá rajská se vším a ke všemu :-)

102 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:27 | Reagovat

[100]: Martina:

Také se na ni v těchto dnech chystám, Bude víc po italsku, jen tak s těstovinami a bazalkou. Na českou rajskou s kouskem hovězího jsem si ovšem už také udělala chuť. Dlouho mi v kuchyni nezavoněla.

103 Michaela Michaela | E-mail | 13. ledna 2012 v 11:56 | Reagovat

Děkuju moc, zachránila jste mi rajskou, která byla v jedné kuchařce...holt nesmíme věřit všemu, co je někde napsané, že. Zkusila jsem i trik s perníčky a je výborná, přestože jsem nepostupovala postupně, ale naházela jsem tam nakonec vše :-D ..18let a vaření v mém případě k sobě asi moc nejde :-D ale moc děkuji!!!

104 DolceVita DolceVita | Web | 13. ledna 2012 v 12:38 | Reagovat

[103]: Michaela:

Je pravda, že některé kuchařky receptury nemají napsány tak, aby zafungovaly, zvláště když kuchař/ka nemá tolik zkušeností. Moc děkuji za tak pozitivní komentář :-D Gratuluji k rajskému úspěchu !!! Dobrou každý neumí a zvládnout ji v 18 - to už je kus mistrovství ;-)

105 zuzna zuzna | 20. března 2012 v 20:46 | Reagovat

Díky moc za recept, podle komentářů bude určitě skvělý. právě přemýšlím a hledám jak ji uvařit, miluju ji, ale nikdy jsem ji neuvařila tak jak od maminky nebo babičky. Mám ráda jak tu na kořenové zelenině tak i tu jen z protlaku. Dokonce jak jsem byla těhotná, nic moc jsem neměla chutě, ale na rajdu vždycky! Poručila jsem si ji u maminky i u babičky, vozily nebo přeposílaly v krabičkách a já ji jedla  téměř celé těhotenství a nezprotivila se :)  Jdu na to :)

106 gitula gitula | 15. dubna 2012 v 12:28 | Reagovat

ja jen nechápu, jak může omáčka vyjít hladká, když jsou tam dvě nakrájený cibule, ikdyž na drobno. Tak jsem je rozmixovala, ale mám pocit, že jsou v tý omáčce moc cítit zvláštní pachutí :-( NO tak snad příště.

107 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 31. května 2012 v 23:56 | Reagovat

Ode dneška se řídím heslem: "Nevěř nikomu, kdo používá olivový olej!" :) Ale jinak ten recept zněl moc dobře!:)

108 Jack Russell Jack Russell | E-mail | 20. července 2012 v 11:31 | Reagovat

[1]:Já dělám plněné papriky následovně:
- lusk očistím a odříznu špičku, lépe se plní
- plním klasickou syrovou sekanou
- na oleji orestuji cibuli, zeleninu pod svíčkovou na drobno nakrájenou nebo nastrouhanou, cukr, bobkový list, nové koření,sůl, tymián a protlak
- zaleju vodou a v tom dusím papriky
- když jsou měkké, vyjmu je, šťávu ponorným mixérem rozmixuji, přecedím a dochutím podle potřeby octem, solí, cukrem a skořicí
- není potřeba zahušťovat, ale je-li to potřeba, zahustím moukou a provařím
- ze zbylé sekané udělám kuličky a spolu s odkrojky papriky dusím spolu s lusky.

109 DolceVita DolceVita | Web | 22. července 2012 v 15:01 | Reagovat

[105]: Zuzna:

Rajské jablko je plod z ráje, proto má rajská omáčka tak velký fanclub nadšenců :-)

110 DolceVita DolceVita | Web | 22. července 2012 v 15:04 | Reagovat

[106]: gitula:

Malé množství cibule má pro mnohé z nás vůni příjemnou a v kuchyni je opravu nezastupitelnou složkou mnoha receptů Nemáte-li ji v oblibě, musíte se jí vyhýbat a recepty upravit přesně podle svého gusta. To tak holt už je. Přeji krásný letní čas. Šárka ;-)

111 Lucka Lucka | E-mail | Web | 28. srpna 2012 v 12:16 | Reagovat

Naprostá bašta! Kolikrát jsem omáčku zkoušela, ale teprve teď chutnala dle mých představ. Perníčky byly doma jen rumové, ale mám dojem, že toho tolik nepokazily.  Spokojená bříška děkují :-)

112 DolceVita DolceVita | Web | 28. srpna 2012 v 12:50 | Reagovat

[111]: Lucka:

To ráda slyším, že s vůní rajské omáčky vešla domů i do bříška spokojenost :-)

113 Petra Petra | E-mail | 4. září 2012 v 14:41 | Reagovat

prosim vas, ja nejsem zadna moc velka kucharka, desne rada to zkousim, ale moc mi to nejde ( a to je mi 31 a mam 2 male deti ;-( ) kdyz se do toho pridava ta mouka? ja jak nemam postup opravdu presny tak jsem v háji.. a taky, kolik vyvaru se dava? a tu cibuli v tom pak rozmixovat nebo jak? diky

114 Jana Jana | E-mail | 18. září 2012 v 18:06 | Reagovat

[113]:Tak já jí už dělám po druhé a vždycky z toho vyšla bašta,moc dobrá,jen přidávám víc cukru,moje malá jí má radši sladší,ale je úžasná ta harmonie vůně koření..Jinak já přidávám mouku po cibulce a vývar přidávám vždycky po troškách podle toho,jak chci mít hustou omáčku,takže vývar mám vždycky zvlášt v hrnci a přidávám v průběhu vaření..

115 Míša Míša | 25. září 2012 v 17:21 | Reagovat

Super recept:)))

116 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:52 | Reagovat

[113]: Petra:

Nestihla jsem včas reagovat na dotaz, byla jsem na dovolené a zcela odříznuta od moderních technologií, což bylo docela zábavné :-) Pokud jde o odpověď, tak krásně dotaz zodpověděla Jana v komentáři č. 114. Za to jí moc děkuji! Vařit rajskou není žádná věda, ale chuť se musí postupně dolaďovat tak, jak to má každý rád. A geniální je, že rajskou má rád každý trochu jinak :-) Někdo sladší, druhý ne. Ale určitě na takový třetí pokus bude tahle omáčka jako z ráje.

117 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:55 | Reagovat

[114]: Jana:

Děkuji za rajské povídání k receptu :-) Děti mají tuhle omáčku opravdu raději pěknou sladkou. Dospělí zase snesou trochu víc koření. Je to prostě takové ladění chutí a velké očekávání, jaká ta dnešní rajská vlastně bude? :-) Česká rajská je vždycky geniální záležitost, proto se u nás vaří jako sváteční událost a vždy si na ni vezmu dost času a nikam od plotny nespěchám. Už jenom pro tu vůni je fajn pobývat v kuchyni co nejdéle :-)

118 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:55 | Reagovat

[115]: Míša:

Super zpráva :-)))

119 Clar Clar | E-mail | 20. října 2012 v 16:21 | Reagovat

Díky tomuhle receptu jsem Vaši školu vaření a následně kuchařku objevila... Moc za něj děkuji, dětem se po téhle rajské dělají boule za ušima. A tak už jinou nedělám. :)

120 tea length wedding dress tea length wedding dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:18 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.standdress.com/

121 Mirka T. Mirka T. | 21. listopadu 2012 v 19:27 | Reagovat

Nejlepší rajská omáčka. I moje dětičky se jí můžou ujíst o manželovi ani nemluvím. Miluju Vaše recepty.

122 juniors casual dresses juniors casual dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:45 | Reagovat

<a href="http://www.dimdress.com/">green bridesmaid dresses</a>

123 Myška Myška | 11. března 2013 v 13:04 | Reagovat

Rajskou omáčku jsem vařila již několikrát, ale dnes je podle Vašeho receptu opravdu luxusní a jsem zvědavá, co na ní řekne manžel :-) Díky, určitě vyzkouším i další receptíky. Míša

124 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:55 | Reagovat

[119]: Clar:

Děkuji za milou zprávu! :-) Když se recepty daří i jinde, mám z toho velkou radost. Zdravím, Šárka ;-)

125 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:56 | Reagovat

[123]: Myška:

Míšo, já díky :-) Ať chutná!

126 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:30 | Reagovat

to vypadá skvěle, právě si sestavuji jídelníček na příští týden a tohle tam nebude chybět :)

127 strapless wedding dresses strapless wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:20 | Reagovat
128 masquerade ball dress 2013 masquerade ball dress 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:22 | Reagovat

You make a lot of fine arguments with this blog post however it is tricky in my opinion to focus on the content because of the broken page design!.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-off-the-shoulder-wedding-dresses.html

129 fake iwc watches fake iwc watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:03 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.latewatches.com/montblanc-star.html

130 Anička Anička | E-mail | Web | 18. června 2013 v 12:40 | Reagovat

Šárko, díky za skvělý recept a krásné povídání na nejen tuto skvělou pochoutku. Už jsem jednou vyzkoušela a vracím se zde pokaždé znovu. Celé rodině moc chutná :-)

131 Ala Ala | 19. února 2014 v 13:33 | Reagovat

Uzasna rajska omacka :-)robila som uz asi tri krat a vzdy mnamka.inu robit nebudem :-).uzasny recept dakujem moc :-)

132 Iva Iva | 8. března 2014 v 12:52 | Reagovat

Od včera mi zbyly masové švédské kuličky, které byly podle Vašeho receptu taky výborné a tak jsem k nim dnes udělala rajskou podle Vašeho receptu. Přidala jsem ještě trošku stouhaného perníku (někde v hlavně jsem měla, že se to dělá:-)) a omáčka byla perfektní. Díky!

133 Васил Васил | E-mail | 22. března 2014 v 10:05 | Reagovat

My ji delame jednoduseji -na oleji osmazime cibulu, na ni cukr, skorici, bobkovy list, protlaky, pomlete divoke koreni (jalovec, citronova trava, bobkovy list, houby atd.) - potom zaliju vodou,necham provarit, zahustim 6 lzicemi mouky s vodou, privedu k varu a nakonec zaliji trochou smetanky. Tot vse, podavam s kotletem (vase karbenatky bez strouhanky). => rajska na uzhorodsky zpusob :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.