Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rajská omáčka

21. února 2007 v 20:18 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Omáčky
Rajská omáčka pod mojí taktovkou ;) K této klasické receptuře české kuchyně přistupuji dle možností a daného ročního období. V létě ji vařím z rajčat čerstvých, v zimě sáhnu po konzervovaných (pasírovaných loupaných) či nějakém opravdu dobrém protlaku. Chuť rajčat v této omáčce je zcela zásadní, tak na kvalitu myslím v první řadě. Použít ty nejlepší suroviny je polovina úspěchu. Pokud dělám rajskou omáčku v létě, tak použiji i bazalku a tymián v čerstvé a voňavé podobě. Tu letní versi bych nechala na léto. Nyní jsem rajskou vařila v únoru, tak jsem na ni potřebovala asi toto ;)

Rajská omáčka (jedna z variant, jak se vaří u nás doma)
Vše je seřazeno spravedlivě tak, jak do hrnce postupně přicházelo:
  • plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne)
  • lžíce olivového oleje
  • 2 cibule jemně pokrájené
  • divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře)
  • 2 lžíce hladké mouky na jíšku (já používám celozrnnou nebo kombinaci hladké & celozrnné)
  • rajský protlak (používám italská pasírovaná rajčata viz www.cano.cz, balení cca 670 g)
  • lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukr krystal)
  • zaliji vývarem z masa (v případě vody vhodím do hrnce bujónovou kostku)
  • osolím
  • přidám sušený tymián, cca tři špetky mezi prsty
  • špetku skořice pro vůni staročeské kuchyně a delikátní šmak
  • 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem
Jak je patrné z ingrediencí, tak začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme taky. Koření na oleji se nám dříve rozvoní a jeho aróma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou a tím se nám utvoří celý základ omáčky.

Nyní už jenom promíchávám metlou, aby byla omáčka hladká a nechávám se omámit tou vůní rajské omáčky, která se ubytuje v každém koutku naší kuchyně a vleze do domu i sousedům ;) Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby ta symfonie chutí lahodila právě tomu vašemu mlsnému jazyku. Když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Zvládne se to za krátkou chvilku. Tak právě tuto rajskou omáčku podávám s domácí sekanou, kterou jsem uvedla v receptu předešlém. Ještě chybí recept na hrnečkové houskové knedlíky, tak už nazrál čas ho dokončit a celé jídlo bude komplet.
Někdo má možná strach z toho ochucování omáčky a raději si pomůže lahví kečupu. Proti gustu žádný dišputát, ale zkusila bych to příště trochu více podomácku a hned ta omáčka dostane úplně jiný rozměr a bude v ní taky trochu kumštu kuchaře ;) Za to bude kuchař jistě vychválen až do nebe ;)

Starý figl z kuchyně babiček radí utopit pár zbylých perníčků v omáčce, protože dokáží její chuť krásně vyladit a navíc ji i parádně zahustit. Pro klasickou českou rajskou omáčku je to velmi užitečná rada.

Rajčata obsahují úžasnou látku lykopen, která je příbuzná beta-karotenu, ale účinnější! Chrání tělesné buňky před stárnutím a snižují riziko rakoviny a srdečního infarktu. Rajčatový džus je dobrý, ale vařená rajčata (omáčka) jsou účinnější! Nyní víte, jaký elixír ta rajská omáčka vlastně je ;) S klidem si ji dopřávejte co nejčastěji.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

30 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (134)
Zobrazit starší komentáře

101 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:26 | Reagovat

[99]: Katy:

Dobrá rajská se vším a ke všemu :-)

102 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2012 v 16:27 | Reagovat

[100]: Martina:

Také se na ni v těchto dnech chystám, Bude víc po italsku, jen tak s těstovinami a bazalkou. Na českou rajskou s kouskem hovězího jsem si ovšem už také udělala chuť. Dlouho mi v kuchyni nezavoněla.

103 Michaela Michaela | E-mail | 13. ledna 2012 v 11:56 | Reagovat

Děkuju moc, zachránila jste mi rajskou, která byla v jedné kuchařce...holt nesmíme věřit všemu, co je někde napsané, že. Zkusila jsem i trik s perníčky a je výborná, přestože jsem nepostupovala postupně, ale naházela jsem tam nakonec vše :-D ..18let a vaření v mém případě k sobě asi moc nejde :-D ale moc děkuji!!!

104 DolceVita DolceVita | Web | 13. ledna 2012 v 12:38 | Reagovat

[103]: Michaela:

Je pravda, že některé kuchařky receptury nemají napsány tak, aby zafungovaly, zvláště když kuchař/ka nemá tolik zkušeností. Moc děkuji za tak pozitivní komentář :-D Gratuluji k rajskému úspěchu !!! Dobrou každý neumí a zvládnout ji v 18 - to už je kus mistrovství ;-)

105 zuzna zuzna | 20. března 2012 v 20:46 | Reagovat

Díky moc za recept, podle komentářů bude určitě skvělý. právě přemýšlím a hledám jak ji uvařit, miluju ji, ale nikdy jsem ji neuvařila tak jak od maminky nebo babičky. Mám ráda jak tu na kořenové zelenině tak i tu jen z protlaku. Dokonce jak jsem byla těhotná, nic moc jsem neměla chutě, ale na rajdu vždycky! Poručila jsem si ji u maminky i u babičky, vozily nebo přeposílaly v krabičkách a já ji jedla  téměř celé těhotenství a nezprotivila se :)  Jdu na to :)

106 gitula gitula | 15. dubna 2012 v 12:28 | Reagovat

ja jen nechápu, jak může omáčka vyjít hladká, když jsou tam dvě nakrájený cibule, ikdyž na drobno. Tak jsem je rozmixovala, ale mám pocit, že jsou v tý omáčce moc cítit zvláštní pachutí :-( NO tak snad příště.

107 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 31. května 2012 v 23:56 | Reagovat

Ode dneška se řídím heslem: "Nevěř nikomu, kdo používá olivový olej!" :) Ale jinak ten recept zněl moc dobře!:)

108 Jack Russell Jack Russell | E-mail | 20. července 2012 v 11:31 | Reagovat

[1]:Já dělám plněné papriky následovně:
- lusk očistím a odříznu špičku, lépe se plní
- plním klasickou syrovou sekanou
- na oleji orestuji cibuli, zeleninu pod svíčkovou na drobno nakrájenou nebo nastrouhanou, cukr, bobkový list, nové koření,sůl, tymián a protlak
- zaleju vodou a v tom dusím papriky
- když jsou měkké, vyjmu je, šťávu ponorným mixérem rozmixuji, přecedím a dochutím podle potřeby octem, solí, cukrem a skořicí
- není potřeba zahušťovat, ale je-li to potřeba, zahustím moukou a provařím
- ze zbylé sekané udělám kuličky a spolu s odkrojky papriky dusím spolu s lusky.

109 DolceVita DolceVita | Web | 22. července 2012 v 15:01 | Reagovat

[105]: Zuzna:

Rajské jablko je plod z ráje, proto má rajská omáčka tak velký fanclub nadšenců :-)

110 DolceVita DolceVita | Web | 22. července 2012 v 15:04 | Reagovat

[106]: gitula:

Malé množství cibule má pro mnohé z nás vůni příjemnou a v kuchyni je opravu nezastupitelnou složkou mnoha receptů Nemáte-li ji v oblibě, musíte se jí vyhýbat a recepty upravit přesně podle svého gusta. To tak holt už je. Přeji krásný letní čas. Šárka ;-)

111 Lucka Lucka | E-mail | Web | 28. srpna 2012 v 12:16 | Reagovat

Naprostá bašta! Kolikrát jsem omáčku zkoušela, ale teprve teď chutnala dle mých představ. Perníčky byly doma jen rumové, ale mám dojem, že toho tolik nepokazily.  Spokojená bříška děkují :-)

112 DolceVita DolceVita | Web | 28. srpna 2012 v 12:50 | Reagovat

[111]: Lucka:

To ráda slyším, že s vůní rajské omáčky vešla domů i do bříška spokojenost :-)

113 Petra Petra | E-mail | 4. září 2012 v 14:41 | Reagovat

prosim vas, ja nejsem zadna moc velka kucharka, desne rada to zkousim, ale moc mi to nejde ( a to je mi 31 a mam 2 male deti ;-( ) kdyz se do toho pridava ta mouka? ja jak nemam postup opravdu presny tak jsem v háji.. a taky, kolik vyvaru se dava? a tu cibuli v tom pak rozmixovat nebo jak? diky

114 Jana Jana | E-mail | 18. září 2012 v 18:06 | Reagovat

[113]:Tak já jí už dělám po druhé a vždycky z toho vyšla bašta,moc dobrá,jen přidávám víc cukru,moje malá jí má radši sladší,ale je úžasná ta harmonie vůně koření..Jinak já přidávám mouku po cibulce a vývar přidávám vždycky po troškách podle toho,jak chci mít hustou omáčku,takže vývar mám vždycky zvlášt v hrnci a přidávám v průběhu vaření..

115 Míša Míša | 25. září 2012 v 17:21 | Reagovat

Super recept:)))

116 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:52 | Reagovat

[113]: Petra:

Nestihla jsem včas reagovat na dotaz, byla jsem na dovolené a zcela odříznuta od moderních technologií, což bylo docela zábavné :-) Pokud jde o odpověď, tak krásně dotaz zodpověděla Jana v komentáři č. 114. Za to jí moc děkuji! Vařit rajskou není žádná věda, ale chuť se musí postupně dolaďovat tak, jak to má každý rád. A geniální je, že rajskou má rád každý trochu jinak :-) Někdo sladší, druhý ne. Ale určitě na takový třetí pokus bude tahle omáčka jako z ráje.

117 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:55 | Reagovat

[114]: Jana:

Děkuji za rajské povídání k receptu :-) Děti mají tuhle omáčku opravdu raději pěknou sladkou. Dospělí zase snesou trochu víc koření. Je to prostě takové ladění chutí a velké očekávání, jaká ta dnešní rajská vlastně bude? :-) Česká rajská je vždycky geniální záležitost, proto se u nás vaří jako sváteční událost a vždy si na ni vezmu dost času a nikam od plotny nespěchám. Už jenom pro tu vůni je fajn pobývat v kuchyni co nejdéle :-)

118 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:55 | Reagovat

[115]: Míša:

Super zpráva :-)))

119 Clar Clar | E-mail | 20. října 2012 v 16:21 | Reagovat

Díky tomuhle receptu jsem Vaši školu vaření a následně kuchařku objevila... Moc za něj děkuji, dětem se po téhle rajské dělají boule za ušima. A tak už jinou nedělám. :)

120 tea length wedding dress tea length wedding dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:18 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.standdress.com/

121 Mirka T. Mirka T. | 21. listopadu 2012 v 19:27 | Reagovat

Nejlepší rajská omáčka. I moje dětičky se jí můžou ujíst o manželovi ani nemluvím. Miluju Vaše recepty.

122 juniors casual dresses juniors casual dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:45 | Reagovat

<a href="http://www.dimdress.com/">green bridesmaid dresses</a>

123 Myška Myška | 11. března 2013 v 13:04 | Reagovat

Rajskou omáčku jsem vařila již několikrát, ale dnes je podle Vašeho receptu opravdu luxusní a jsem zvědavá, co na ní řekne manžel :-) Díky, určitě vyzkouším i další receptíky. Míša

124 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:55 | Reagovat

[119]: Clar:

Děkuji za milou zprávu! :-) Když se recepty daří i jinde, mám z toho velkou radost. Zdravím, Šárka ;-)

125 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:56 | Reagovat

[123]: Myška:

Míšo, já díky :-) Ať chutná!

126 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:30 | Reagovat

to vypadá skvěle, právě si sestavuji jídelníček na příští týden a tohle tam nebude chybět :)

127 strapless wedding dresses strapless wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:20 | Reagovat
128 masquerade ball dress 2013 masquerade ball dress 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:22 | Reagovat

You make a lot of fine arguments with this blog post however it is tricky in my opinion to focus on the content because of the broken page design!.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-off-the-shoulder-wedding-dresses.html

129 fake iwc watches fake iwc watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:03 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.latewatches.com/montblanc-star.html

130 Anička Anička | E-mail | Web | 18. června 2013 v 12:40 | Reagovat

Šárko, díky za skvělý recept a krásné povídání na nejen tuto skvělou pochoutku. Už jsem jednou vyzkoušela a vracím se zde pokaždé znovu. Celé rodině moc chutná :-)

131 Ala Ala | 19. února 2014 v 13:33 | Reagovat

Uzasna rajska omacka :-)robila som uz asi tri krat a vzdy mnamka.inu robit nebudem :-).uzasny recept dakujem moc :-)

132 Iva Iva | 8. března 2014 v 12:52 | Reagovat

Od včera mi zbyly masové švédské kuličky, které byly podle Vašeho receptu taky výborné a tak jsem k nim dnes udělala rajskou podle Vašeho receptu. Přidala jsem ještě trošku stouhaného perníku (někde v hlavně jsem měla, že se to dělá:-)) a omáčka byla perfektní. Díky!

133 Васил Васил | E-mail | 22. března 2014 v 10:05 | Reagovat

My ji delame jednoduseji -na oleji osmazime cibulu, na ni cukr, skorici, bobkovy list, protlaky, pomlete divoke koreni (jalovec, citronova trava, bobkovy list, houby atd.) - potom zaliju vodou,necham provarit, zahustim 6 lzicemi mouky s vodou, privedu k varu a nakonec zaliji trochou smetanky. Tot vse, podavam s kotletem (vase karbenatky bez strouhanky). => rajska na uzhorodsky zpusob :D

134 klarkaklarinetka klarkaklarinetka | Včera v 9:06 | Reagovat

omáčku jsem udělala, jednoduchá, rychlá a hlavně podle vašeho receptu jsem jí udělala na "první dobrou" ...žádný dochucování......super....a to rajskou moc nemusím.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.