Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Quiche

3. února 2007 v 0:24 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
"Quiche" - báječné slané koláče pochází z Francie. Quiche Lorraine je asi ten nejznámější. Pochází z její východní části, Alsaska-Lotrinska. Tam to mám moc ráda a abych si vzpomínky na půvaby Alsaska a úžasné Francie připomněla, tak je dobré např. pustit se do tohoto koláče. A zaběhaný rituál s bílou moukou nahradit trendovým Bio produktem, celozrnnou špaldovou moukou. O zdraví jde až v první řadě ;) Recept na Quiche, který jsem si oblíbila je mimořádný alsaský cibulový koláč Tarte a'l'oignon alsacienne Frankreich.
na celozrnné těsto
  • 300 g mouky špaldové (viz foto)
  • špetka soli
  • ½ másla (125 g)
  • vlažná voda (100 ml)
na náplň
  • určitě 6 velkých cibulí
  • 150 g slaniny pokrájené na kostičky
  • dobrý olej na smažení (olivový)
  • 250 g créme fraiche (hustá kysaná smetana)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra (gouda)
  • špetka provensálských bylinek
  • 2 žloutky
Pokud nechcete koláč připravovat z mouky celozrnné, použijte běžnou hladkou mouku a podle návodu připravte těsto. Těsto z celozrnné mouky má mnoho předností, ale nejvíce oceníte při práci jeho pružnost a pracovat se s ním bude opravdu velmi jednoduše. Vlažná voda zajistí jeho nelepivost. Za krátkou dobu ho zpracujeme, prohněteme a necháme odpočinout. Klidně i přes noc v chladu, v časové tísni alespoň hodinku. Mezitím si připravíme cibulovou náplň.

Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na hrubší klínky. V pánvi rozehřejeme olej a cibulové plátky na něm osmažíme. Během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Když cibule začíná zlátnout, tak odstavíme a necháme prochladnout. Do mísy vybereme všechnu osmaženou cibuli se slaninou, pomocí děrované naběračky odstraníme přebytečný tuk. Osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálských bylinek (nyní v zimě musí stačit sušené). Necháme zchladnout a jdeme připravit těsto do koláčové zapékací formy.

Vál či pracovní desku lehce pomoučíme a připravené těsto velmi snadno za pomoci válečku vyválíme na výšku cca 4 mm. Vezmeme formu na koláč a vrchní stranou ji obtiskneme na vyválené těsto. Přitlačíme a ostré hrany nám naznačí těstové kolo, od kterého snadno odtrhneme všechny přebytky těsta. Formu není třeba vymazávat, jen lehce potřu olivovým olejem. Kápnu do středu formy a kouskem papírového ubrousku rozetřu po celé formě. Jelikož se těsto před vyvalováním trochu podsypalo, mouka na spodku těstového kola dostatečně ulpěla, tedy hodím tam těsto tak, jak je. Zbytky těsta zformuji na tenký váleček a utvořím z něj hrany koláče. Prsty zlehka přimáčknu, spodní placku propíchám na několika místech ostrými hroty vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo. Těsto je ve formě a je čas na předehřátí trouby. Zahřejeme na 180 °C.

Vrátíme se k cibulové směsi, které chybí už jen pár detailů. Nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle. Do cibulové směsi přidáme créme fraiche (hustou kysanou smetanu např. Rama cremefine), 2 žloutky a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sýr a takto připravenou hmotu nalijeme na koláčový korpus a strčíme do předehřáté trouby. Od tohoto momentu pečeme 35 minut.
Upečený koláč vyndáme a doporučuji nechat mírně zchladnout. Do deseti minut se horký sýr zatáhne a koláč se tím zpevní a při samotném krájení budou koláčové řezy úhlednější. Jinak tento koláč lze jíst též studený a nic na kráse mu to neubere. Pokud máme, tak si stylově otevřeme alsaské bílé víno, např. Riesling bude dosti vznešeným doprovodem.

Experiment se špaldovou moukou se zdařil, mohu tento recept doporučit, ale hlavně si ho musím zaznamenat pro sebe, neboť vaření z hlavy má jistá úskalí ;) Obsah informací často záhadným způsobem sublimuje do neznáma ;) Tak je to taková protisklerotická sebeobrana.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | 3. února 2007 v 19:33 | Reagovat

teda, ten tvuj Quiche je fakt NADHERA!!! Quiche muzu ve vsech podobach!! Taky je docela casto pecu.

Jen PRAVY tradicni quiche LORRAINE obsahuje jen vejce, smetanu, slaninu, sul, pepr. Ale ja tam taky pridavam kdeco a rikam mu Lorraine i kdyz se to domorodcum nelibi :-)

Pristi vikend budu pect Quiche au rillettes! Trocha kalorii neuskodi.

2 lukas :) lukas :) | E-mail | 4. února 2007 v 21:42 | Reagovat

nějaký podobný cibulový koláč jsem jedl v Alsasku a byla to lahodaaaaa  ;) určitě vyzkouším

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. února 2007 v 23:23 | Reagovat

Bali & Lukas: taky jsem ho tam jedla a vlastně recepturu mám odtamtud ještě z dob, když jsem tam žila. Časem se ty ingredience tak trochu zamíchají a pak aby se v tom čert vyznal. Quiche je báječná věc a s trochou fantazie se dá hodně experimentovat. Nejraději mám ráda ty "pravé tradiční receptury", ale mnohdy je těžké se k nim dobrat. I místní lidé v Alsasku nabízejí pod názvem Quiche Lorraine slaný koláč, ve kterém cibule nechybí. Ať tak či tak, je to pohádkově chutná záležitost a děkuji Bali za návrat k tradici.

4 pixy pixy | 5. února 2007 v 23:47 | Reagovat

Díky moc za inspiraci. Právě jsem dokončil svůj první quiche a je to VELMI epesní. Je to sice malinko zkaleno tím, že jsem byl nucen experimentovat s bezlepkovým těstem, takže korpus by mohl být ještě o něco lepší, ale i ta startovní pozice je rozhodně více než slušná! Po pár pokusech a omylech určitě najdu ideální recept ke zcela dokonalému výsledku.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. února 2007 v 0:07 | Reagovat

pixy ;) tak přeji na příští pokus objevení toho nejskvostnějšího bezlepkového těsta a potom už jenom zábavu při tvoření quiche. Ten nejlepší asi těžko objevit, protože fantazii se meze opravdu nekladou. Pórkový, špenátový, klasický Lorraine, dá se jich vymyslet opravdu mnoho. Příprava quiche je opravdu velmi tvůrčí řemeslo ;) Ovšem těsto je základ! Tak držím palce při příštím pokusu, ale věřím, že po prvním pokusu se nabere tolik zkušeností, že na podruhé se parádně podaří! Díky za milý komentář ;)

6 Bali Bali | 6. února 2007 v 11:28 | Reagovat

nekdy pouzivam pripravene listove testo! Jen rozbalim a vlozim do formy. To je rychlovka a je to taky vyborne.

Ze bych odpoledne upekla Quiche?

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. února 2007 v 11:42 | Reagovat

Bali ;) tez jsem pouzivala listove testo v mnoha pripadech, je to rychle a uzasne. Je dobre, ze to zminujes. Ve Francii maji mnoho pripravenych test ve vyborne kvalite, proc si neusporit cas. Tady v CR se da uz leccos koupit a nemusi clovek bydlet zrovna v Praze. Napr. paradni cerstve testo na croissanty - to kupuji dosti casto, nebot domaci vyroba je fakt znacne slozita.

8 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 6. února 2007 v 11:56 | Reagovat

Šárko, poslední dobou s tebou nějak nestačím držet krok. Připravuješ tu jednu lahůdku za druhou, je to potěšení nejen číst, ale i koukat a přemýšlet o případné realizaci. Obdivuji tvůj nadhled, kuchařskou zkušenost i formu, kterou prezentuješ své etudy. Jsi moje hvězda :)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. února 2007 v 13:31 | Reagovat

Milá Flo, moc ti děkuji za tento kompliment. Jedna hvězdička nebe nedělá, ale když je alespoň malinko vidět, není ztracená. Ještě nedávno jsem okukovala zdejší foodblogovou scénu a našla její základní pilíř (Cuketka, Gurmetklub, Florentýna, Mánek ;) a pravidelně chodila okukovat. Líbilo se mi, že se křehká Florentýna postavila proti gastronomicky nadaným mužským „celebritám“ a hrdě srovnala krok. Aby v tom nebyla sama, založila jsem i já svůj blog. A když nás bude víc, tak se na foodblogovém nebi rozzáří malé souhvězdí a tam si každý tu svou oblíbenou hvězdičku najde. Já ty své 4 mám! Na mých stránkách je mnoho toho, co lze kritizovat, ale jak řekl již Karel Čapek: Kritizovat - to znamená usvědčit autora, že to nedělá tak, jak bych to dělal já, kdybych to uměl ;) Díky všem blogerům za příjemné chvilky na jejich stránkách a Florentýně vzdávám hold, neboť její „Bistro“ je příjemná a voňavá literárně chutná krajina, kam se chodím velmi ráda procházet.

10 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 7. února 2007 v 22:00 | Reagovat

Tý jo :)))

Jsi úplná básnířka, která mění v poezii všechno, jídlem počínaje...

11 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 7. února 2007 v 22:04 | Reagovat

Mimochodem Lotrinský koláč jsem kdysi pekla, výsledek značně překročil má očekávání. Všichni o něm tak básní a ten můj byl prostě strašný... Ale to určitě bylo receptem, ne kuchařkou, hihi. Slaným koláčům dám určitě ještě šanci, zvlášť když se tu naskýtá taková chutná inspirace.

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. února 2007 v 23:53 | Reagovat

Flo ;) doporučuji si ten koláč dát tam, kde ho mají na svědomí! Ať se ukáže sladká Francie a to jejich neskonalé kuchařské umění ;) Fakt ho umějí i v levné hospodě tak báječně, že zamilovat si ho člověk prostě musí. Potom mrknout na kuchaře a nechat si naservírovat ještě tu recepturu, a byl by v tom čert, kdyby to nefungovalo. Co bylo - dávno pravda není - když se do quiche pustíš dnes - bude to senzace. Vyhlašme policejní pátrání po majiteli toho nejlepšího receptu na quiche a pak sestavme hitparádu ;)

13 Ludmila Ludmila | E-mail | 10. února 2007 v 19:31 | Reagovat

Tak opět píšu napapaná,spokojená,knoflík u kalhot rozepnut,mozek slastně odkrven...no prostě quiche se mi fakt povedl.

Špaldová mouka se už natrvalo zabydlí v mém špajzu.Práce s ní je výborná,hezky voní i  zasyrova a upečená má na rozdíl od obyč mouky chuť.

A samozřejmě jsem neodolala udělat něco po svém a do koláče jsem před pečením ještě rychle nastrkala pár růžiček brokolice.Přišlo mi to takové veselejší.

Alsaské nemáme,ale znovínský ryzlink si s quichem taky rozumí.Jdu si dolít...

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. února 2007 v 19:42 | Reagovat

Milá Ludmilo, mám opravdu radost, že slyším takovou chválu na špaldovou mouku, ty její neobyčejné vlastnosti jsou tebou vystiženy dokonale!  Zprvu jsem k ní měla nedůvěru, ale u mě už se zabydlela a bílá mouka přestává mít šanci ;) Ta brokolice jistě tomuto slanému koláči slušela. Quiche je právě o tom experimentování ;) Měj se hezky a díky

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. února 2007 v 21:11 | Reagovat

Ještě pro Ludmilu ;) když nebudeš vědět co s načatou špaldovou moukou, zkus ji použít na ovocné knedlíky z jemného tvarohového těsta! Funkční recept najdeš v rubrice "sladká kuchyně" na mých stránkách. Těsto je senzace a ta práce s ním je neuvěřitelně snadná.  Za ten receptík ručím hlavou ;) Je to můj favorit a kdo u nás ochutnal, tak do svého repertoáru zařadil taky. Jinak věřím, že na spoustu prima receptů přijdeš i sama. A když se o své úspěchy rozdělíšm budu moc ráda.

16 Orange Orange | 11. února 2007 v 13:04 | Reagovat

Šárko, prosím, kde se dá koupit to hotové těsto na loupáky? Teda mimo Prahu...  teď jsem je zkoušela doma, dobrý výsledek se dostavil až napodruhé, ale fakt je to dost pracné... Jinak díky za inspiraci, slaný koláč je mňam a už jsem ho dlouho nedělala..

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. února 2007 v 15:54 | Reagovat

Orange: Čerstvé těsto na croissanty vyválené na pečícím papíru vyrábí firma Wewalka (Rakousko, Böhler 207, A-2601 Sollenau), na netu jsem žádné info nenašla, ale je celkem běžně k mání ve větším marketu. Pravidelně ho kupuji v Makru (viděla jsem ho i v Tescu, Hypernově). Není mražené, ale chlazené, tak okoukni ty správné regály v obchodě a určitě budeš mít štěstí. Je opravdu bezvadné. Tato firma vyrábí též těsto listové i pizza těsto. Vše ve výborné kvalitě. Na croissanty ho kupuji do zásoby a dávám zamrazit. Kvalita se tím nesníží, mám to vyzkoušené ;) Cena je cca něco přes 30,00 Kč. Přeji dobré pořízení a měj se fajn ;)

18 Grace Grace | 12. února 2007 v 10:42 | Reagovat

Ahoj Šárko, neodolala jsem a koláč pekla taky - byl výborný, jen to těsto mě neuchvátilo - dělala jsem ho z bílé mouky, tmavou partner nerad (já ano). Těsto bylo takové nijaké, nevím čím, ale jinak to byla mňamka i studená. A snědl se včera celý :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 15:20 | Reagovat

Grace: bílá mouka je na chuti trochu fádní, to je fakt. Dá se to dělat i z listového těsta, potom je to dílem okamžiku. Na tyto koláče se též hodí tzv. linecké těsto (ošizené o cukr). Já dělám z tmavé mouky, ta má takový zajímavý šmak, ale když jí partner nerad, tak zkus to listové. To nikdy nezklame (mám ho nejraději, je to takové tenoučké NIC a o to víc si člověk vychutná tu náplň ;)

20 Grace Grace | 13. února 2007 v 13:08 | Reagovat

jojo, Šárko, příště na to jdu s listovým, myslím, že to už tady někdo taky psal. nicméně myslím, že recept jen tak nezapadne, fakt je to moc dobré.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 13:14 | Reagovat

Grace ;) souhlasím, quiche má u nás doma své výsostné místo

22 Jana Jana | 20. února 2007 v 9:24 | Reagovat

při hledání firmy Wewalka na internetu (mimochodem: www.wewalka.at) jsem našla tyhle super stránky. Quiche vypadá nádherně, určitě ho zkusím, ale raději jen z toho listového těsta, na výrobu vlastního si netroufám. Jsem ráda, že Šárka pochválila ta hotová těsta, protože zrovna včera jsem si listové koupila a viděla jsem tam i těsto na pizzu a croissanty (v brněnském Albertovi). Šárko, čím ty croissanty plníš nebo s čím je doma děláš? Jak se to zamotává? Zvládneme to i my kuchařky-amatérky?

23 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. února 2007 v 10:10 | Reagovat

Jana ;) díky za tu skvělou adresu na firmu Wewalka! Listové těsto na quiche doporučuji, jde to snadno a ušetří se plno času. Těsto na croissanty je opravdu skvělé a já je neplním ničím. Chutnají mě čerstvě upečené, ještě teplé s marmeládou - tak je člověk nejčastěji dostane ve francouzské kavárničce. Jinak se dají plnit podle fantazie: dobrý je např kousek čokolády, vanilkový krém se šampaňským (to je specialita jedné mé kamarádky). Jako premiéru bych je doporučila samotné bez náplně, potom posoudíš a uvidíš. Často se na croissant dává i plátek uzeného lososa a kopeček křenové šlehačky, to je též výborná kombinace. K samotnému pečení croissantů z těsta od fy Wewalka: je to snadné, těsto se nakrájí na čtverce - těch vyjde 6. Každý čtverec se překrojí na trojúhelník, a tyto těstové trojúhelníky se po zarolují do tvaru rohlíčku (croissantu). Návod a postup přípravy je na obalu vyobrazen celkem detailně. Pokud se týká samotného pečení, je třeba vkládat opravdu do horké trouby a doporučenou dobu pečení výrobcem o 2 minutky nastavuji! Tak mám jistotu, že jsou opravdu perfektně propečené. Děkuji za komentář a snad jsem "malinko" poradila. Věřím tomu, že se ti to povede ;) zdravím a díky za komentář

24 Eva  + David Eva + David | 12. dubna 2007 v 22:56 | Reagovat

Šárkooooo vyzkoušeno i se špaldovou moukou / premiéra po všech stránkách/, výsledek skvělý!!! protože našemu oblíbenému vinárníkovi, ke kterému jsme dosud chodili na vínečko a quiche celá cuisine est tombé en panne a tudíž se  nepeče, byli jsme smutní . teď nejsme , ten náš/tvůj byl ještě lepší ;-)  ochutnávka se konala stylově nejprve s čajem, potom následně s bílým vínem / veltlínek z Moravy, velkopavlovická oblast/ spokojenost na všech stranách a tvoje stránky jsou natrvalo uloženy do oblíbených :-) děkujeme a tento víkend opět hurá na experimenty !!!

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. dubna 2007 v 23:08 | Reagovat

Eva & David :-) díky za pochvalu tomuto receptu. Dá se den co den vylepšovat a zkoušet zakomponovat i jiné dobroty do tohoto slaného koláče. Podle fantazie a darů přírody dle ročních období. Chystám se na variantu s chřestem :-) Tedy pokud čas dovolí všechny mé plány realizovat. Přeji vydařené další experimenty !!! a když bude chvilka, přijďtě poreferovat, budu fakt moc ráda. Oběma přeji krásnou dobrou noc a děkuji za povzbudivý komentář :-)

26 Pavla Pavla | 23. července 2007 v 19:06 | Reagovat

mila sarko ,dekuji za recept dlouho sem ho schanela  a tehle je opravdu uzasny ..zkousela sem jak slany tak sladky ....lahudka:-))

27 Šárka Šárka | E-mail | 23. července 2007 v 19:44 | Reagovat

Díky Pavlo :-) mám z toho opravdu velkou radost! Měj se moc fajn a ať se ti kuchařské experimenty daří :-)

28 Věra Věra | 28. července 2007 v 10:39 | Reagovat

Milá Šárko,jdu dělat svůj první Quiche tak jsem zvědavá jak se mi povede:-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 28. července 2007 v 12:29 | Reagovat

Milá Věro, tak si myslím, že Quiche má tolik podob, že určitě ten dnešní první nebude poslední :-)

30 GeorgesC GeorgesC | E-mail | Web | 3. srpna 2007 v 15:01 | Reagovat

Tááák, a už je v troubě :)))) Vypadá to náramě ;o) Díky za tento recept.

Zítra dovezu svůj quiche na návštěvu, tak jsem zvědavý na ozvěny :-)))

Ještě jednou díky a krásný den :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 3. srpna 2007 v 15:24 | Reagovat

GeorgesC :-) táák přeji ty největší "ozvěny", protože každý quiche nese v sobě i kus fantazie samotného tvořitele :-) Díky za komentář a krásný den (nejen ten dnešní). Mimochodem velmi zajímavý web !! Francouzskou kuchyni a mentolový sirup taky miluji ;)

32 Lubka Lubka | E-mail | 3. srpna 2007 v 19:05 | Reagovat

Můžu potvrdit,že je opravdu výborný!!Dělal jsem ho z hladké mouky,naplň:250g slaniny,2větší cibule,150gmadelandu,2vejce,1smetana ke šlehání,sůl,pepř.Korpus jsem předem upekl.Korpus klasiký-máslový.250ghl.mouky,125gmásla,sůl,2vejce,mléka dle potřeby-asi 1dcl.Nechat 2hod. odležet.Jsme právě po večeři,tak píši bezprostředním zážitku!!!!fakt to zkuste v jakýchkoliv obměnách.Je k tomu super hlávkový salát..Dobrou chuť.

33 GeorgesC GeorgesC | E-mail | Web | 3. srpna 2007 v 23:20 | Reagovat

Už jsme ho i ochutnali :-))) Hold na návštěvě nebude celý ;) Je to mňamka, a celozrná mouka je výborná ;) A děkuji za komentář k mému webu :-)

34 Věra Věra | 4. srpna 2007 v 20:43 | Reagovat

Opravdu to bylo báječné a máš pravdu poslední quiche to nebyl...už se těším na další:-)Hezký den

35 Šárka Šárka | E-mail | 5. srpna 2007 v 0:19 | Reagovat

Lubka & GeorgesC & Věra

Všem moc díky za věnovaný čas komentáři i pečení tohoto skvělého slaného koláče ;)

Lubka :-) speciální poděkování za přidaný recept

36 Kačenka Kačenka | 21. srpna 2007 v 14:34 | Reagovat

Quiche je opravdu výborný, a zvládla sem to i já, naprostý laik!:-) dělala sem ho z obyč. bílé mouky a těsto bylo výborné, jemné a křehké, fakt MŇAMKA

37 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 15:39 | Reagovat

Mám radost Kačenko :-) Nyní už nejsi v případě Quiche laik, ale profesionál. Díky za komentář :-)

38 Papaja Papaja | E-mail | 7. října 2007 v 12:54 | Reagovat

Tohle miluju, včera jsem vyrobila tento:

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3425&l=Papaja

Šárko, prosím, napiš, jaký průměr máš pečící formu? Mně se zdá z těch obrázků (i od Bali) o dost větší...

Díky

P.

39 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2007 v 9:53 | Reagovat

Papaja :-) Rajčátkový quiche vypadá moc fajn! Na tento quiche jsem použila keramickou formu s průměrem 26 cm. Dělám v ní skoro všechno. Vypadá hezky i na stole, tak ji neváhám použím i na zapékané maso. Ahoj a prima den :-)

40 Papaja Papaja | E-mail | 19. října 2007 v 6:46 | Reagovat

Ahoj,

včera jsem vyzkoušela další variantu quiche. Tedy já tomu tak říkám, protože postup byl skoro stejný. Nevěřila bych, že to bude tak dobré...

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3469&l=Papaja

Přeju Ti pěkný víkend (ale tak krásný jako ten minulý už asi nebude)

P.

:-)

41 Šárka Šárka | E-mail | 19. října 2007 v 14:43 | Reagovat

Papaja :-) s počasím máš pravdu, na okno mi padají první sněhové vločky s deštěm ... ach jo, připloužila se zima!

Máš moc hezký deníček a ty fotky jsou vážně k nakousnutí! Taky musím na tento víkend něco vymyslet, protože budu mít doma partu kamarádů, tak by se slušelo něčím dobrým je překvapit :-) Přeji ti taky moc krásný víkend, i když toho sluníčka si už neužijeme ... do jara snad zase nějak přežijem!

Šárka :-)

42 Michajlovič Michajlovič | E-mail | 30. listopadu 2007 v 18:09 | Reagovat

Nestihl jsem bohužel přečíst všechny komentáře, ale koho honí čas jako mě, doporučuji listové těsto ( naposto zplňuje požadavky na dobrý quiche ), jedl jsem cubuláč mnohokrát i mimo naší rep., listové těsto naprosto vyhovuje.

43 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 18:27 | Reagovat

Michajlovič :-)

Určitě souhlasím. Je to ten nejrychlejší způsob, jak upéct dobrý Quiche. Hotové listové těsto se prodává opravdu v dobré kvalitě. Díky :-)

44 Kateřina Kateřina | E-mail | 25. ledna 2008 v 19:16 | Reagovat

Šárko, dobrý den, pro jak velkou formu je Vás rozpis? Mám asi 25 cm, půjde to? Děkuji

45 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 20:01 | Reagovat

Kateřina :-)

Mám formu o průměru 27 cm, ale neměl by to být problém. Pokud by se těsta zdálo hodně, stačí kousek odebrat. Nebo ideální varianta je použít těsto listové!

46 Kateřina Kateřina | E-mail | 26. ledna 2008 v 17:30 | Reagovat

Šárko, děkuji, je to úplně v pohodě. Dělala jsem podle Vašeho receptíku a je to fakt super.  Jen jsme místo slaniny dala moravské uzené, z důvodu menšího množství tuku.

47 Kateřina Kateřina | E-mail | 26. ledna 2008 v 17:32 | Reagovat

A ještě jsem zapomněla: listové těsto nemám ráda, ani štrůdl se u nás z něj nedělá. Dělala jsem to ze špaldové mouky a je to neskutečná lahůdka.

48 Šárka Šárka | E-mail | 26. ledna 2008 v 18:10 | Reagovat

Kateřina :-)

Tak to jsem opravdu ráda, že jsi zvolila postup té těžší cesty, tj. přípravy těsta ze špaldové mouky :-) Neudělala bych to jinak. Díky za milé zprávy ze tvé kuchyně a přeji příjemný víkend.

49 Zahno Zahno | Web | 16. února 2008 v 20:26 | Reagovat

Tak se to povedlo, diky za recept. S listovym testem byl prvni pokus nepresvedcivy, zato s testem ze spaldove mouky je to ta spravna lahudka. Foto zde http://gallery.zahno.name/index.php?cat=8.

50 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 10:51 | Reagovat

Zahno :-) Super! Díky za komentář a jdu kouknout na povedené fotky :-)

51 Šárka Šárka | E-mail | 18. února 2008 v 10:53 | Reagovat

Zahno: pěkné fotky !!! a povedené dílo :-)

52 líba líba | E-mail | 29. května 2008 v 18:13 | Reagovat

dobrý den Šárko, tak jsem dnes po delší době opět vařila resp. pekla podle vašich stránek a opět to dopadlo skvěle. Zdraví Vás celá vinotéka v Podskalské ulici :o)) Kdy budete v Praze, abychom probarly tu Sardinii? Hezké odpoledne

53 Šárka Šárka | E-mail | 30. května 2008 v 0:01 | Reagovat

Dobrý den Líbo, zdravím celou vinotéku v Podskalské ulici :o)) Ráda vás vidím! Během letošního léta budu jezdit do Prahy do grafického studia, neboť jsem se pustila do takového menšího projektu. Zítra ráno na pár dnů odjíždím mimo republiku, ale tu Prahu ani Sardinii si ujít nenechám :-) Pokud budete mít cestu do jižních Čech během července či srpna, můžeme se sejít u mě doma. Dobré vínko se tu taky najde :-)

54 Líba Líba | 31. května 2008 v 12:00 | Reagovat

Určitě se zajedu podívat Šárko, ráda Vás uvidím. Do jižních Čech jezdím poměrně často na kole, mám chalupu pod Blaníkem, to už je coby dup....jen nevím, kde přesně bydlíte. To jsem si dala s tím quichem, dnes musím péct další :o)) Hezký víkend

55 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 13:49 | Reagovat

54 - Líba :-)

Nedostatek je napraven, právě jsem odeslala mail. Jinak jsem ráda, že Quiche oslnil. Osobně bych slané koláče mohla jíst pořád. Dávají nekonečnou řadu kombinačních možností :o)

56 Michal Michal | 14. června 2008 v 20:27 | Reagovat

Šárko, mohl bych se vás zeptat, je-li k sehnání někde v ČR mentolová šťáva?  Ve Francii byla vždy výborná a je to už spoustu let, kdy mi jí někdo naposledy přivezl.

57 Šárka Šárka | E-mail | 17. června 2008 v 23:39 | Reagovat

56 - Michal

Mentolová šťáva je celkem běžně k mání v Makru. Tam jsem ji viděla naposledy. Jinak v běžné obchodní síti jsem si jí nevšimla.

58 Madla Madla | E-mail | 13. ledna 2009 v 12:22 | Reagovat

Musím se přiznat, že váš quich překonal u mých chuťových buněk v oblíbenosti i pizzu, a to je co říci. Už jsem ho dělala nejmíň pětkrát a ještě pořád nemám všechny nápady vyčerpané. Sice to pak asi není ten pravý quich a lotriňané by mě asi hnali sviňským krokem, ale tyhle slané koláče je to pravé pohoštění nejen na oslavy, ale i jako výborná večeře. Těším se na vaše další slanosti, které už jsem vyzkoušela takřka všechny a stále mlaskám :-)

59 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2009 v 15:41 | Reagovat

58 - Madla :-)

Slaný repertoár je u nás tak trochu v převaze proti všem sladkostem. Pár dobrých nápadů už odpočívá v mém archivu, tak už zbývá jen jediné ... najít čas na nový článek se slanou tematikou :-) Nějaký zimní slaný koláč by bodnul!

60 Marketa Marketa | E-mail | Web | 22. července 2009 v 2:07 | Reagovat

tak jsme jej taky zkusili .) sice jen z listovehé testa a nivi ale byl bozi, doporucuji jako napln nivu a navrh vlasske orechy :). moc diky za recept

61 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. července 2009 v 10:43 | Reagovat

[60]: Marketa:

S náplní se dá experimentovat podle fantazie a quiche může chutnat pokaždé naprosto jinak, ale vždycky báječně :-)

62 Ola Ola | E-mail | 10. září 2009 v 8:47 | Reagovat

Hlasuji za špaldu a máslo. Listové těsto v "dobré kvalitě" obsahuje zásadně tažný margarín v obrovském množství a dnes už každý ví, že je vysoce nezdravý. Cholesterol v krvi není z jídla, ale díky špatné funkci jater, což se dá řešit celkem jednoduše/mohu poradit/.

63 Cheerful Lady Cheerful Lady | Web | 29. ledna 2010 v 16:01 | Reagovat

Já bych tam zase naházela brokolici :). To by šlo, ne :D?

64 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 11:28 | Reagovat

[63]: Cheerful Lady: Jasně, do slaných koláčů se dá naházet cokoli :-) Ale chutě by se neměly zbytečně překombinovat, aby chuť použité zeleniny vynikla a s ostatními surovinami se snoubila :D

65 Cheerful Lady Cheerful Lady | Web | 31. ledna 2010 v 13:36 | Reagovat

Jasně, tak budu se snažit házet rozumně :).

66 DolceVita DolceVita | Web | 7. března 2010 v 8:47 | Reagovat

[65]: Cheerful Lady :-)))

67 Veronika Veronika | 27. srpna 2010 v 9:36 | Reagovat

tak jsme včera zkusili - dali o jednu cibuli navíc a kousek více sýra - vůně úžasná, ale bohužel chuť se nepovedla - hádám, že to bylo tím, že jsme tam nedali tu slaninu - přítel je vegetarián. Vypadá luxusně, struktura koláče taky dokonalá, zpracování super, jen tu chuť potřebuju nějak oživit - nevíte, jak nahradit tu slaninu?

68 Managa Managa | 30. srpna 2010 v 13:41 | Reagovat

Dneska jsem Quiche zkusila a byl výborný, jen se mi špatně pracovalo s těstem... Udělala jsem ho přesně podle návodu, ale trhalo se mi a trochu i lepilo, čím to? Přes noc odpočívalo v ledničce...

69 DolceVita DolceVita | Web | 11. září 2010 v 17:53 | Reagovat

[67]: Veronika:

Nahradit slaninu jde těžko, protože ona krásně voní a dělá charakteristickou chuť. Ale když ji ze hry rovnou vyřadíme a nahradíme třeba na másle orestovanými hříbky nebo žampióny, chuť koláčové náplně to pekelně zvedne a věřím tomu, že bude chutnat :-)

70 DolceVita DolceVita | Web | 11. září 2010 v 17:55 | Reagovat

[68]: Managa:

Problém s těstem může mít na svědomí moukou (ne každá je stejná) a též i vlastní zpracování. Doporučuji dát tomuto koláči ještě jednu šanci - určitě se povede lépe ;-)

71 Pavo Pavo | E-mail | 10. října 2010 v 20:07 | Reagovat

Zdravím Gurmánku šárku!
Netočím se v kuchyni denně, ale když mně to chytne, lítají "třísky"... Sladký alsaský jablečný jsem už podle pořadu "Kluci v akci" vyzkoušel... Teď jsem napnutej jak to dopadne se slanou cibulovou verzí:)....
Každopádně budu rád za další koláčové inspirace nejen z Francie:) Koupil jsem si v IKEY skleněnou formu... Tak bych ji rád využil:)
Fajn říjen přeju

72 DolceVita DolceVita | Web | 11. října 2010 v 1:17 | Reagovat

[71]: Pavo:

Zdravím též ;-) Když se do toho opře chlap, tak je to koncert v kuchyni :-) Cibulové koláče jsou mimořádné dobré, tak mohu posloužit ještě nově vypracovaným receptem na tento druh slaných koláčů na mých stránkách Gurmánka.cz - odkaz přímo na článek "Cibulový koláč na více způsobů" je zde:
http://www.gurmanka.cz/2010/05/cibulovy-kolac-na-vice-zpusobu

P.S.
Ať nová forma hodně dlouho slouží a pořád to v ní hezky voní :-) Krásný podzim a hodně hřejivých chvilek (nejen) v kuchyni. Šárka

73 Jana Jana | 17. května 2011 v 13:39 | Reagovat

Ahoj Šárko,

dnes jsem upekla svůj druhý quiche a musím říct, že jsem zklamaná. První byl z těsta z hl.mouky, druhý ze špaldové (viz tvůj recept). Těsto na ten první koláč jsem předem nepekla, ale rovnou i s náplní pekla asi 45min (180C, spodní rošt). Náplň byla ok, ale to těsto mi případalo dole nedopečené, syrové. Fuj ! Tak jsem těsto na ten druhý koláč zkusila předpéct, jak radí v některých receptech - na 180C, 15min, a pak jsem na to (ještě na horké těsto) nalila tu náplň a pekla dalších 45min - na 180C, spodní rošt. Výsledek ? Téměr to samé jako u prvního quiche. Takže jsme snědli náplň a těsto vyhodili. Nevíš, co mohu dělat špatně ? Mám to péct na větší teplotu, nebo zkusit koupené křehké těsto ? Děkuji za radu.

P.S.: Jinak jsem z Tvých receptů nadšená. Nedávno jsem pekla sekanou a byla mňam, mňam :-)

74 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 13:22 | Reagovat

Ahoj Jano,
tak to opravdu nevím, kde se stala zrada. Radit takhle na dálku je těžké, možná je třeba nastavit teplotu pečení o nějakou minutu déle. V mém případě to funguje tak, jak popisuji vždy spolehlivě. Plech vkládám do středu trouby a režim pečení nastavím na horkovzduch (zpravidla 180 °C). Trouba je předem vždy dobře rozehřátá. Pokud si příště koupíš dobré hotové těsto, určitě to ničemu neuškodí a dílo se podaří. Je mi líto, že se ti to nepovedlo, protože slané koláče jsou moc dobré! Budu držet palce při dalším pokusu. Pěkný den, Šárka ;-)

75 Kafenka Kafenka | E-mail | 11. srpna 2011 v 19:05 | Reagovat

Šárkooooo... to byla naprosto luxusní dobrota.. Jak jsem nedávno slíbila, zkouším pomaličku polehoučku Tvoje  recepty a tenhle opět nezklamal.. Děkuju! :-)

76 DolceVita DolceVita | Web | 15. srpna 2011 v 13:21 | Reagovat

[75]: Kafenka:

Kafenkooooo ... to je od tebe milé :-) Mám radost, že se všechno povedlo a nezklamalo! Měj se krásně a hodně zdaru při dalším zkoušení a experimentování. Děkuji za zprávu! Šárka

77 HobbsMARCIA29 HobbsMARCIA29 | E-mail | Web | 6. listopadu 2011 v 15:06 | Reagovat

When you're in uncomfortable position and have got no money to get out from that point, you will need to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a>. Just because that should help you for sure. I take short term loan every year and feel myself good because of it.

78 Petra Petra | 22. března 2012 v 20:03 | Reagovat

Zdravím!
Zrovna se do toho zázraku jdu pustit - a modlím se, aby to dobře dopadlo :-) Zatím můj jediný slaný koláč byl dělán s pomocí listového těsta a výsledek nevalný. Cibulovou náplň jsem udělala výbornou - ale těsto bylo vespod takové rozmáčené-nedopečené...? Divné. Tak snad toto dopadne dobře!! Mňam!

79 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2012 v 12:30 | Reagovat

[78]: Petra:

Tak to jsem napnutá, jak to dopadlo? :-)

80 Petra Petra | 3. dubna 2012 v 15:05 | Reagovat

Dopadlo to výborně! :-) Koláč slavil velký úspěch! :-)) Viva la špaldové mouce! :-)
Moc děkuji za super recept.

81 DolceVita DolceVita | Web | 3. dubna 2012 v 17:05 | Reagovat

[80]: Petra:

Díky za zprávu ;-)

82 Michelinka Michelinka | E-mail | 15. října 2012 v 15:35 | Reagovat

Výborný recept, všem doporučuju. Skvělý teplný i studený. Díky.
Šárko, takhle se mi povedl:
http://www.michelinka.cz/tag/quiche/

83 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. října 2012 v 17:02 | Reagovat

[82]: Michelinka:

Díky za zprávu a za pozvánku na nový chutný blog o jídle :-) Quiche se povedl náramně a láká k nakousnutí.

84 Off The Shoulder Wedding Dresses Off The Shoulder Wedding Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:44 | Reagovat
85 Kejm Kejm | Web | 27. ledna 2013 v 19:49 | Reagovat

to je luxus!

86 Ivana Ivana | 21. března 2013 v 20:25 | Reagovat

Já to zkoušela, ale těsto bylo jakoby mokré... našla jsem i recepty, kde se nejdřív předpékalo těsto, zatížené fazolemi nebo něčím podobným.

87 replica patek philippe grand complications watches replica patek philippe grand complications watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:19 | Reagovat
88 Helena Helena | 30. dubna 2013 v 14:20 | Reagovat

Je výborný, už dlouho jsem se na něj chystala a poté, co jsem zjistila, že těsto je co do přípravy a ingrediencí stejně jednoduché jako to na dýňový koláč, který se nám mimochodem take povedl,neváhala jsem a šla do toho. Doporučuji všem ... Jinak samo baví příprava i moji 3 letou slečnu, práce s vidličkou, míchání - prostě to milujeme :-) OOO

89 Iveta Iveta | E-mail | 9. února 2015 v 13:35 | Reagovat

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jaký průměr měla Vaše koláčová forma? Moc děkuji!!

90 Marek Marek | E-mail | 20. srpna 2015 v 23:16 | Reagovat

Créme fraiche je nekysaná, smetana. Fraiche-čerstvá!

91 holubička holubička | 24. ledna 2016 v 15:45 | Reagovat

Dnes jsem ho udělala a jak jen to slušně napsat - je to šíleně žravé. Nevím, jak chutná trochu zchladlý, my jsme ho zblajzli ještě horký. Takže ho zkusím ještě za pár dní, protože mě moc zajímá, jak náplň ztuhne. Děkuji za výborný tip, už teď je jasné, že se tento koláč zařadí k našim top pochoutkám.

92 Netty Netty | 31. srpna 2016 v 10:41 | Reagovat

Ahoj Šárko,
už dlouho sem chodím a zkouším všelijaké Tvé recepty, a musím říct, že mě žádný z nich nikdy nezklamal, ale dnešní nadšení z tohoto quiche mi nedá, než Ti (konečně) napsat. Částečně je to i tím, že jsem včera současně s Tvým úchvatným quichem pekla ještě jahodovo-citronový koláč (recept odjinud a ani jej tu nebudu zmiňovat, nestál vůbec za to :(, který mi dal pořádně zabrat, a jednak proto, že jsem na něco takového, slaného, studeného, jednoduchého v ingrediencích, ale bohatého v chuti měla už dlouho chuť, jen jsem ne a ne přijít na to, co :). Pořád jsem vymýšlela všemožné varianty quichů s nivou a ořechy, špenátem a kozím sýrem, hříbky a sušenými rajčaty, a to nejjednodušší a nejklasičtější řešení by mě ani nenapadlo, nebýt Tvého super blogu, na který nedám dopustit, a podle kterého bych s chutí zkusila i plněné pečené papriky (které jinak nesnáším) a určitě by byly delikátní, ptže Ty to snad jinak ani neumíš ;).
Ještě jednou moc děkuji za gurmánský zážitek a spravení kuchařského elánu po nezdařeném koláči,
zástěrkám zdar
Netty

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama