Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jablkový moučník

25. února 2007 v 14:02 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Šťavnatý jablečný moučník je velmi dobrá volba téměř vždy. Tento jednoduchý recept zvládne každý začátečník a šikovnější kuchaře možná překvapí svou jednoduchostí a výtečnou chutí a vůní. Nedávám přednost žádnému pečivu s hutnými krémy. Mám ráda přirozenou chuť čerstvého ovoce a v tomto moučníku jablka skutečně hrají prim.

Na přípravu jablečného moučníku potřebujeme:
  • 180 g hladké mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 180 g rozpuštěného másla (osvědčil se mi též dobrý slunečnicový olej)
  • 3 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 5-6 oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek
  • rozinky namočené v rumu
  • nalámané vlašské ořechy
  • forma na pečení (vymazat máslem, vysypat strouhankou)
Cukr prošleháme s celými vejci a rozpuštěným vlažným máslem. Přidáme mouku s práškem do pečiva a skořici. Důkladně promícháme a vznikne nám lité těsto. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, zamícháme do těsta a vlijeme do vymazané formy na pečení. Já používám dortovou formu. Domnívám se, že by se dala použít i forma bábovková či koláčová (vysypat by se mohlo též strouhaným kokosem, to však nechám na vaší fantazii). Troubu rozehřejeme na 175 °C a vložíme formu s těstem. Pečeme 40 minut. Po této době je moučník na povrchu krásně zlatý a jeho vůně signalizuje, že jsme se dostali do finále. Vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem. Používám rozpuštěnou čokoládu a vlažný moučník přikrášlím. Není to vůbec potřeba, chutná báječně i bez ní! Na pohled není nikterak honosný, ale o to více chutná. Místo tradičního jablkového závinu můžete zkusit tuto obměnu, na povrchu křupavý, uvnitř šťavnatý, rumem a skořicí vonící, s chutí rozinek a křupavých oříšků a na jazyku se rozplývajících strouhaných jablek. Nejlepší je ještě vlažný.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Petruška Petruška | E-mail | 25. února 2007 v 19:49 | Reagovat

Tak už dost! Ta závěrečná fráze, popisující lahodnost tohoto moučníku, mi způsobuje závratě. Hlavně i proto, že ho tady před sebou nemám a sliny se mi sbíhají naprázdno. Na foto vypadá dobře, to se ten Eda má, pořád tak dobře baští. Ten koláč znám, mami - nedělaly jsme ho náhodou už spolu? Ráda si ho udělám. Ale myslím, že do bábovkové formy bych to těsta nedala, protože často se mi stává, že dole a nahoře je těsto již hotové, zato uvnitř stále vodnaté a nepropečené, protože forma na bábovku je vysoká a tím i vrstva těsta. Bábovka mě vždycky tak trochu zradila, nebo možná nevím, jak správně nastavit horkovzdušnou troubu, která je někdy zrádná. Možná mi poradíš? Mám tam program-péci zeshora, péci zdola, péci z obou stran čili normál a pak gril. A nikdy nevím, co je na moučník nejvhodnější. Jinak bys mě pochválila - jdu s dobou a koupila jsem si výtečnou silikonovou formu na nízké koláče, je to opravdu super vynález.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. února 2007 v 21:37 | Reagovat

Petruška ;) Forma na koláče bude moc fajn a s tou silikonovou se pracuje báječně - není třeba ji vymazávat, ale to ty jistě víš. S bábovkou to bude tím, že špatně nastavuješ horkovzdušnou troubu. Nejvhodnější je nastavit klasicky na horkovzduch cca 170 °C a za 40-45 minut je pečeno. Pamatuji si na tvé první kuchařské pokusy. Bábovku jsi zvládala sama již ve třetí třídě ;) Tenkrát jsem zírala. Že by s věkem talent slábl? Tomu nevěřím ;)

3 Petruška Petruška | E-mail | 26. února 2007 v 0:06 | Reagovat

Mami, s věkem mi talent určitě nezeslábl:-). Jde jen o to, že je to poprvé, kdy používám tento typ trouby. Doma jsem měla vždy tu obyčejnou a bylo to snadnější, nemusela jsem nic nastavovat. Tentokrát je třeba být obezřetní a vybrat ten správný režim na pečení. Výsledky jsou většinou dobré, i proto, že víc než na přesné indikace z receptů dám na vlastní oko a chuť a sama jídlo testuji; a vyndavám z trouby tehdy, kdy se mě osobně zdá hotové. Tak, jako to děláš i ty. Ten koláč určitě vyzkouším - je lepší než klasické suché koláče. Pak ti dám vědět, jak to dopadlo.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. února 2007 v 9:38 | Reagovat

Petruška ;) určitě mi dej vědět, jak se dílo podařilo.

5 Bali Bali | 26. února 2007 v 11:02 | Reagovat

urcite dej vedet a muzes i kousek poslat ;-)

6 Rudka Rudka | E-mail | 26. února 2007 v 17:18 | Reagovat

Moučníky s ovocem jsou výborné, nejsou suché a je to vždy dobrá volba. V sobotu jsem dělala koláč s broskvemi, mandarinkou, pudinkem a zakysanou smetanou. Měla jsem velký úspěch a hlavně to nebylo nic suchého, co se musí zapíjet.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. února 2007 v 18:18 | Reagovat

Rudka ;) to věřím! lákavá kombinace ovoce na první pohled. Zapíjet kafíčkem mohu i šťavnaté moučníky ;) Poprosím o recepturu, jo? Pečeš samé dobroty!

8 Petruška Petruška | E-mail | 26. února 2007 v 20:05 | Reagovat

Bali - až koláč napeču, hned s ním poběžím na poštu a snad ti přes půlku Evropy dojde ještě teplý:-)

9 Bali Bali | 27. února 2007 v 13:15 | Reagovat

diky, doufam, ze to posles Express ;-)

10 Ivuška Ivuška | E-mail | 1. března 2007 v 20:31 | Reagovat

Dnes jsem vyzkoušela další "dolcevita" recept.  Jablkový moučník jsem musela trošičku přizpůsobit naším domácím chutím; skořici nahradila vanilkou a kvůli manželovi jsem nepřidala rozinky, jelikož je nemá rád. Co žena neudělá z lásky! :o)  Formu jsem si půjčila od sestry a troubu od maminky, takže jsem pekla rovnou dva koláče !

Nikdy jsem nic podobného nepekla a tak jsem byla celkem zvědavá, jak to dopadne. A byla jsem odměnena. Moučník je to šťavnatý a jemný. Zákusek, který se šlehačkou neudělá hanbu před žádnou návštevou! Mňami, mňam.

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. března 2007 v 20:38 | Reagovat

Ivuška ;) upřednostnit svou chuť je vždy to nejdůležitější, tak jsem ráda, že tato má receptura doznala úpravy a hlavně, že v konečném finále byla s chutí snědena. Pokud jsi nikdy nic podobného nepekla, tak jsem nadšená s tebou, že to napoprvé vyšlo! Snad někdy příště ti zase kápnu do noty nějakým svým jiným receptem ;)

12 Ivuška Ivuška | E-mail | 1. března 2007 v 20:56 | Reagovat

Na to se moc těším.  Zatím žnu díky tvému blogu samé úspěchy.

Pravidelně týrám kolegyně e-maily s fotografiemi mých výrobků.

Sama jídlo, nebo koláč nevymyslím, ale podle receptů mi to celkem jde. Takže díky tobě jsem hvězda.  :o)

13 Eliška Eliška | 6. března 2007 v 16:39 | Reagovat

Jablkový moučník jsem vyzkoušela tuto neděli a je vážně bezva. Bohužel jsem neměla vlašské ořechy, což mě mrzelo, protože je mám moc ráda, ale i bez nich to bylo ňam ňam. Určitě recept zopakuji. :-) Receptů na dobrý moučník není nikdy dost.

14 Basak Basak | Web | 18. března 2007 v 13:40 | Reagovat

Vyzkoušel jsem jablkový moučník v silikonové formě v horkovzdušné troubě. Výsledek můžete v mým blogu.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. března 2007 v 22:09 | Reagovat

Jdu se tedy kouknout na výsledek, jak dopadlo testování v té vaší kuchyni ;) Výsledek tohoto moučníku znám, dělávám ho často a otestovali již přátelé, ale jsem zvědavá, jak chutnal právě vám ;)

16 Shira313 Shira313 | E-mail | 13. ledna 2009 v 11:01 | Reagovat

Vďaka nášmu milému susedovi nemáme o chutné voňavé jabĺčka núdzu ani v zime :o)

Tarte Tatin sa podáva pravidelne, ale dozrel čas na zmenu. Včera po práci sa mi do pečenia moc nechcelo, ale jednoduchý postup ma zlákal a výsledkom je skvelý šťavnatý múčnik s chrumkavými orechami a rumovou vôňou :o)

Nabudúce ho skúsim pripraviť s trstinovým cukrom a verím, že to nedopadne horšie.

P.S.: V novom roku 2009 želám celej Vašej milej rodinke a samozrejme aj Vašim chlpatým miláčikom pevné zdravie, taniere plné voňajúcich dobrôt a chuť podeliť sa s nami o Vaše kulinárske nápady :o) Dobrú chuť a na zdravie!

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2009 v 15:32 | Reagovat

16 Shira313 :-)

Kouzlo tohoto snadného moučníku je v jeho šťavnatosti. Tím si u nás získal čestné místo a když mám málo času a potřebuji mít rychle na stole něco domácího, vzpomenu si na recept a než se ohřeje trouba, je těsto ve formě. Než stihnu prostřít a navařit kávu, je na stole :-)

P.S. I já Ti přeji moc pohodý rok 2009 a ať nám donese jen samé dobré věci a nevezme nic z toho, na čem nám záleží. Posílám pozdrav celé Vaší rodince :o)

18 Marie Marie | E-mail | 9. února 2009 v 10:20 | Reagovat

Milý Šárko, tento moučník jsem vyzkoušela v pátek večer a v sobotu bych mohla péct znova. Je naprosto výtečný. Rodina je úplně paf z toho, jakými novými recepty je oblažuji.  Včerejší pečení Vašich lineckých srdíček (k příležitosti nadcházejícího Valentýna) ji dostávalo přímo do tranzu a to netuším, co si mysleli sousedi, když se ta libá vánoční vůně nesla panelákem :-)

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2009 v 10:45 | Reagovat

18 - Marie

Moučník je tak šťavnatý, že se opravdu sní během chviličky. Tak je tomu u nás :-) Sousedi si mohou jen libovat, v jakém voňavém prostředí díky vám bydlí :-)

20 Marie Marie | E-mail | 9. února 2009 v 10:48 | Reagovat

Moc se omlouvám za chybu v oslovení.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. února 2009 v 13:20 | Reagovat

20 - Marie

Já se svých chyb ani nedopočítám, proto se opravdu nemusíte omlouvat. Staly se mi i daleko horší překlepy :-) V tom je internetová komunikace záludná. Co je psáno, nejde vzít zpět.

22 Ellaiva Ellaiva | E-mail | 2. října 2010 v 18:08 | Reagovat

Sarko, dnes jsi se tak trochu stala soucasti nasi vyznamne udalosti. Po mesici a pul rekonstrukce naseho bytu, jsem dnes po prve pekla v nove kuchyni a v nove troube. Jelikoz nejsem nejuzasnejsi kucharka/pekarka v sirem okoli, hledala jsem jednoduchy recept na prima kolac a nasla jsem ho prave u tebe :) Vse se podarilo a kolac je doopravdy velice chutny a stavnaty. Urcite se docka opakovani :)

23 DolceVita DolceVita | Web | 3. října 2010 v 16:32 | Reagovat

[22]: Ellaiva:

Tak to se opravdu moc hezky poslouchá :-) Jsem ráda, že jsem se díky receptu v tvé nové kuchyňce tak pompézně uvedla ;-) Recept je to vážně velmi jednoduchý a neurazí ani cukrářského profíka. Ať se ti v nové kuchyňce báječně vaří ;-) Krásnou neděli přeje Šárka

Díky moc za zprávu a za pochvalu :-)

24 Radka Radka | 6. listopadu 2010 v 7:59 | Reagovat

Sarko, diky moc za vsechny inspirace. Tento kolac (stejne jako mnohe jine veci zde na webu) je proste jednoduse uzasny :)
Zdravi Te casta navstevnice Tvych stranek od protinozcu z Noveho Zelandu

Podle Tvych stranek je vzdy radost cokoli kuchtit...:)

25 Katinka Katinka | 6. listopadu 2010 v 17:13 | Reagovat

Milá Šárko. Ako som už avizovala, upiekla som tento váš krásny jablkový koláč ako narodeninovú tortu. Keďže sme doma antiplnkoví a klasické torty/zákusky vôbec nejeme, uprednostňujeme chutnú a poctivú domácu kuchyňu, váš recept bol skvelou alternatívou. Zas a opäť nesklamal - trefa do čierneho. Koláč je skvelý, myslím, že sa nám minul za jeden deň. Je geniálny vlažný aj studený. I keď je nadmieru prešpikovaný maslom, nad vôňu a chuť masla v ňom sa nedá dopustiť. Ako zvyčajne, zvyknem vaše recepty posúvať ďalej, takž rady vašich fanúšikov rozšírime aj o pár Slovákov, ktorí milujú skvelé jedlo, ktoré "funguje". Keď ste pred časom uverejnili správu o kalendároch na rok 2011, chvíľu som zapochyboval, či budú k dispozícii aj na Slovensku, ale sila internetu je sila internetu a je možné ho bez problémov objednať a o pár dni je doma. Opäť je víkend a čas na poriadnu domádu kuchyňu a navyše je stále sezóna domácich jabĺk, idem skúsiť prvú dobrotu z môjho/vášho kalendára. Do roku 2011 by som ho veru nedokázala nechať "ladom" Prajem nádherný netradične teplý jesenný víkend. Je to nádherný čas plný farieb a vône padajúceho lístia :-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 7. listopadu 2010 v 10:14 | Reagovat

Radko, díky za pozdrav :-) To se tedy koláč dostal hodně daleko a slouží mu to jenom ke cti. V jednoduchosti je krása. Přesně o něčem takovém tento recept. Měj se krásně! Šárka ;-)

27 DolceVita DolceVita | Web | 7. listopadu 2010 v 10:22 | Reagovat

[25]: Katinka:

Posílám nedělní pozdrav a velké poděkování za krásnou hřejivou pochvalu :-) Mám radost, že stránky fungují kosmopolitně a síla internetu tomu pomáhá. Zdravím na Slovensko a díky za důvěru v mé recepty :-)

Je fajn mít tak milé návštěvníky a být s nimi v kontaktu. Krásnou neděli, Šárka ;-)

28 Janika Janika | 5. září 2011 v 21:59 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat na polevu co dáváte na koláč.Mám čokoládu na vaření,dala by se poleva udělat i z ní?Pokud ano,jak?Děkuji

29 Jejka Jejka | 22. října 2012 v 20:31 | Reagovat

Dekuji za tento recept! Moucnik se povedl a chutnal bajecne! A ja si opet zvedla sebevedomi ze pect prece jenom dovedu :)

30 ivana ivana | E-mail | 19. dubna 2013 v 11:30 | Reagovat

ahojky,
piekla som koláč podla receptu, nie som velmi zdatná kuchárka, skôr sa stále učím...chuťovo bol výborný a piekla som ho v okrúhlom vlnitom pekáči, všetko bolo v poriadku akurát mi koláč po vypnutí trúby spľasol, takže nebol nafúknutý...čo som spravila zle?
díky za odpoveď :-)
ps:určite ho ešte spravím ;-)

31 Káča Káča | 30. srpna 2014 v 1:50 | Reagovat

Koláček je výborný! A ta vůně.. mmm.. Moc díky Šárko! :)

32 Léňa Léňa | 4. března 2015 v 14:28 | Reagovat

Před chvíli sem ho dopekla..vůně po celém bytě a ta chuť! už se těším až ho ochutná moje mamka a babička :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama