Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hrnečkové knedlíky

23. února 2007 v 14:42 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Přílohy
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 hrnky pokrájených rohlíků, což je cca 5 ks
  • 4 vejce
  • sůl, cca 1 rovná čajová lžička
  • petrželka
  • máslo na vymazání hrnečků
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je mírně zaschnout. Vhodné je nakrájet večer, připravovat druhý den. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, sekanou petrželkou a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto knedlíkovým těstem připravené hrnečky. Ty by měly být rovného tvaru a dobře vymazané máslem. Naplníme je do 2/3 a vložíme do hrnce s vodou (vody by mělo být asi tak do poloviny výšky hrnečku, ne víc!). Počkáme až se voda začne vařit a potom hrnec přikryjeme pokličkou a necháme vařit bezmála 30 minut. Nevaříme zprudka, voda má vřít, ale poklice nadskakovat zrovna nemusí. Záleží na velikosti hrnečků, ale ten čtvrtlitrový je hotov tak za rovných 27 minut. Potom sundáme z tepla a necháme je cca 2 minutky stát v hrnci (jdou potom lépe vyklopit). Nožem lehce objedeme po celém obvodu uvařeného knedlíčku a snadno ho vyloupneme ven. Když dobře vymažeme máslem, nemáme nejmenší problém. Potom krájíme klasickým způsobem na plátky (režnou nití, nožem, kráječem).
Tyto knedlíky zvládne každý a jsou opravdu luxusní pochoutkou ke všem omáčkám, pečínkám a klasickým českým dobrotám. Úžasně voní po másle a petrželka dělá působivou strukturu celého knedlíkového těsta. Ostatně některé rohlíkové kostičky lze osmažit na másle v pánvi a potom je přimíchat do těsta. Fantazii se meze nekladou, tak si s nimi každý může vyhrát dle své chuti a estetického cítění. Ovšem pořád platí, že méně je někdy více. Takto obyčejně připravené jsou dosti vznešené na každém talíři.
Jejich půvab je též v tom, že si je snadno můžete připravit jen pro sebe.
Recept na knedlíky pro jednoho
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • 1 lžíce másla na vymazání hrnečku
  • 1 dl hrubé mouky
  • sůl
Příprava je identická, jako v předešlém receptu.
Knedlíková rada, která nemusí být k zahození
  • absolutní základ je, že všechny ingredience na přípravu knedlíkového těsta musí mít pokojovou teplotu
Ostatní knedlíky nechám na někdy jindy, neboť je to téma široké. Tyto hrnečkové jsou dle mého soudu nejjednodušší a vlastně nejparádnější ve svém konečném efektu. Proč tedy nezačít tímto mistrovským kouskem, zkusit je právě takto. Já vřele doporučuji. Možná přijdete na nové poznatky. Když náhodou jen tak ze zvyku si někdo poví, že hrnečky vymazané máslem ještě vysype hrubou moukou, tak mu mohu prozradit, že tím mnoho nevyřeší, ale při samotném mytí se trochu víc pobaví ;) Vymazání pouze máslem naprosto stačí a je nejideálnější. Knedlíky po másle krásně voní! Víc už neporadím, jen doufám, že jsem těm, co je ještě nikdy nezkusili, dodala trochu odvahu a chuť ověřit si své knedlíkové schopnosti ;) Přeji všem, ať ten Váš knedlík z hrnečku na talíř ladně vyskočí a vykouzlí nezapomenutelný dojem a ubytuje se v knedlíkové hitparádě vaší kuchyně na těch nejčestnějších místech. Právě tam patří. I přes lásku ke středomořské a jiné kuchyni, dávám knedlíkům šanci, neboť je to jeden z mála receptů, kterým se může česká kuchyně prezentovat. Knedlíky by měly v každé české domácnosti sem tam zavonět ;) Byť by se měl člověk dopustit dietní chyby!
Příjemnou změnou mohou být Vídeňské houskové knedlíky. Recept na tyto malé kulaté knedle máte zde pro inspiraci.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (130)
Zobrazit starší komentáře

101 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. prosince 2010 v 0:22 | Reagovat

[100]: Jana:

V zásadě by tomu nemělo stát nic v cestě. Vyzkoušeno osobně nemám, ale do perníku se někdy dává i čaj, tak proč to nezkusit s minerálkou :-)

102 Lenka Lenka | 27. března 2011 v 13:43 | Reagovat

I já se přidávám do zástupu těch, kteří Vám vysekli poklonu :-) Kynuté knedlíky jsem nikdy nedělela, čerpala jsem ze zásob "mamahotelu" :-)))) Ale na tenhle recept jsem narazila u receptu na kančí se šípkovou omáčkou (taky na ní dojde podle Vašeho receptu) a uvařila knedlíky ke guláši ... to jsem byla před manželem za hvězdu :-)))) Oběma nám hrozně moc knedlíky chutnaly, určitě jsme je nevařili naposledy ... ještě jednou moc díky ....

103 DolceVita DolceVita | Web | 16. dubna 2011 v 20:28 | Reagovat

[102]: Lenka:

Taková sskvělá pochvala a já ji nějakým nedopatřením přehlédla. To se vážně moc omlouvám a posílám pozdravy rovnou do Vaší kuchyně :-) Knedlíky umí být senzačně jednoduché, tento recept to jen potvrzuje. Také na ně nedám dopustit. Krásné Velikonoce - už jsou za dveřmi :-)

104 Amelie Amelie | Web | 11. června 2011 v 18:54 | Reagovat

Vypadá to náádherně, vyzkouším!

105 DolceVita DolceVita | 12. června 2011 v 1:31 | Reagovat

[104]: Amelie:

Doporučuji :-)

106 petula petula | E-mail | 27. července 2011 v 13:59 | Reagovat

Uzasny knedliky, moc diky za recept! :) Jakozto kucharka-zacatecnice si na bezny houskovy knedle netroufnu (a taky jsem lin tolik michat :D), ale tyhle jsou naprosto famozni - jednoduchy a jeste ke vsemu dobry. Jsem zvedava, co na to rekne tata az to ochutna. Dovolila jsem si k nim udelat rajskou a karbose - dva mladici mi to pochvalili, tak snad budou chutnat i tomu nejstarsimu.
Jeste jednou diky za recept! :)

107 DolceVita DolceVita | Web | 27. července 2011 v 15:11 | Reagovat

[106]: Petula:

Geniální kuchařské počiny bývají někdy fakt jednoduché :-) Chce to jen osmělit se a vpadnout do kuchyně tak, jako by vlastně vůbec o nic složitého nešlo. S dobrým receptem se to většinou povést musí :-) Díky za zprávu! Já chválím také, i když jsem neochutnala. Je mi jasné, že to doma moc krásně musí vonět! To by v tom byl čert, aby božská omáčka z rajských plodů někomu nechutnala :-)

108 Andy Andy | E-mail | Web | 12. října 2011 v 21:42 | Reagovat

Ale jo, proč ne....:-)

109 DolceVita DolceVita | Web | 14. října 2011 v 9:11 | Reagovat

[108]: Andy:

:-)

110 HILLBrianna HILLBrianna | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 10:45 | Reagovat

I took 1 st <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> when I was a teenager and that helped my business very much. However, I require the student loan also.

111 kačka kačka | 19. listopadu 2011 v 15:33 | Reagovat

Syn se ptal jestli jsou ještě tyto knedliky protože k omačkám jsou prostě jedničky. Doporučuji skvělé

112 DolceVita DolceVita | Web | 19. listopadu 2011 v 23:58 | Reagovat

[111]: kačka:

Dobrý knedlík je základ kuchařské magie, zejména té naší české :-) Jsem moc ráda, že chutnají i u vás doma! Pozdrav všem, Šárka ;-)

113 Yw Yw | 28. ledna 2012 v 12:24 | Reagovat

Výborné hrnkové knedlíky - jednoduchá příprava a výsledek mňam mňam. Už žádné jiné - děkujeme

114 DolceVita DolceVita | Web | 29. ledna 2012 v 0:30 | Reagovat

[113]: Yw:

Děkuji za pochvalu! Knedlík je pilířem české kuchyně, tak na něj nemůžeme zanevřít a je dobré mít po ruce vždycky nějaký snadný recptový hit. Knedlíky z hrnečku dělají dobrému knedlíku jenom čest. Díky za komentář :-)

115 Lída Lída | 18. února 2012 v 11:48 | Reagovat

Tak u nás je vyzkoušel manžel a teď je hvězda rodiny.Ty knedlíky nemají prostě chybu.

116 DolceVita DolceVita | Web | 19. února 2012 v 23:14 | Reagovat

[115]: Lída:

V chlapských rukách gastronomie jenom kvete :-) Můj muž si je také vyzkoušel (tenkrát jsem mu dělala jen malou nápovědu na telefonu) a od té doby si ho manželky kamarádů považují :-) Jsou to celkem jednoduché knedlíky, ale pěkně voní máslem a sympaticky vypadají. Díky za zprávu a za prověření receptu v praxi. Zdraví Šárka

117 Jo Kemp Jo Kemp | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 12:44 | Reagovat

Musím říct, že jsem se jen těžko souhlasit s vaším hlediska celého srdce, ale to je jen způsob, jak se něco na tomto světě. Co mohu říci je, že jsem velmi respektovat, jak si předloženou svou pozici v tak zábavné způsobem. To, co se snažím říct.

118 Tereza Tereza | 5. června 2012 v 14:22 | Reagovat

Nesmirne dekuji za recept. Knedliky dle Vaseho receptu jsem vyzkousela poprve loni na Velikonoce a ted po vice nez roce jsem se k receptu opet vratila(po nekolika nevydarenych pokusech s jinymi hrnkovymi recepty) a hlasim, ze i v Australii, kde momentalne zijeme je mozne udelat vyborne knedliky, i kdyz mouka neni hruba (neznaji to tu) ale neco mezi polohrubou a hrubou. Misto rohliku davam australsky sendvicovy chleba. I s nahrazkami jsou skvele. Moje dve dcery je zboznuji a dokonce je se mnou chteji i varit. Malokdy se vracim, abych napsala komentar, ale Vy si ho vice nez zaslouzite. Diky.

119 DolceVita DolceVita | Web | 5. června 2012 v 19:02 | Reagovat

[118]: Milá Terezo,

Toho si velmi považuji! Jednak vyzkoušení receptu a návrat k němu. Druhak ten milý komentář :-)

Australské hrnečkové knedlíky voní dálkou, ale je moc fajn, že dokáží připomenout domov. Krásně jste to vymyslela s tím zakomponováním sendvičového chleba do receptu. To muselo zafungovat naprosto spolehlivě.

Mějte se moc krásně a děkuji za návštěvu na mých stránkách. Potěšení je na mé straně :-) Šárka Š.

120 Lenka Lenka | 10. listopadu 2012 v 10:13 | Reagovat

Udělala jsem je jednou a můj chlap už žádný jiný knedlík nechce...:-D rychlé a vynikající :)

121 DolceVita DolceVita | Web | 12. listopadu 2012 v 9:35 | Reagovat

[120]: Lenka:

Chlapi jsou všichni stějní :-) Ten můj to pojal zrovna tak :D
Ale fakt je, že jsou moc dobré a není s nimi tolik práce, přitom výsledek je famózní! :-) Díky za zprávu a za vyzkoušení. Šárka

122 Zdenca Zdenca | 17. ledna 2013 v 3:42 | Reagovat

Vcera jsem udelala sekanou a dnes rajskou a knedliky (zkousela jsem jen jednu porci,vyslo mi to na 2 hrnky) a jsem nadsena, zijeme v USA jen kratce,tak zkousim (jina mouka-wondra, misto rohliku klasickou franc.bagetu),moc se povedly,jsem prekvapena, ze je to jednoduchy a rychly recept a knedlicky jak malovane,moc chvalim a olizuji se,jeste uvidime co na to manzel ;-)Dobrych receptu nikdy neni dost,obzvlast pro nezkusene kucharky,dekuji

123 Jan Kudrna Jan Kudrna | E-mail | 24. března 2013 v 12:34 | Reagovat

Dobrý den, dnes jsem vyzkoušel poprvé hrníčkové knedlíky a sklidili spolu s kančí kýtou se šípkovou omáčkou obrovský úspěch. Děkuji za výborné recepty.

124 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. března 2013 v 22:46 | Reagovat

[123]: Jan Kudrna:

Děkuji za skvělou zprávu. Knedlíky spolu s kančí kýtou se šípkovou, to je už kuchařská maturita. Gratuluji k báječnému úspěchu a věřím tomu, že to bylo skvělé :-) Děkuji za komentář a mám radost, že mé recepty skvěle slouží a dělají radost i jinde :-)

125 Jana Jana | 10. ledna 2014 v 22:42 | Reagovat

chtela bych se zeptat,ty me hrnkove jsou pry moc tuhe,chtela bych se je pokusit odlehcit tou perlivou vodou...jiz jste to v debate zminila,mam ale nahradit veskere mleko pelivou vodou?

126 Věra Věra | 26. ledna 2014 v 13:37 | Reagovat

Dnes jsme měli tyto úžasné knedlíky k obědu s vařeným hovězím a křenovou omáčkou. Moc děkuji za recept.

127 Věra Věra | 26. ledna 2014 v 13:46 | Reagovat

A ještě jsem zapomněla připsat, že místo vymazání hrnečků jsem do každého vložila mikroteňák a pak jsem plnila těstem. Strašně nerada totiž něco vymazávám :).

128 Katka Katka | E-mail | 25. dubna 2014 v 15:01 | Reagovat

Tak to jsou nejlepsi knedliky,jake jsem kdy jedla a zaroven snad nejjednoduzsi,ktere jsem delala?? Diky!!!!!!

129 Renee Renee | 8. června 2014 v 12:48 | Reagovat

Nevim, proc jsem si myslela, ze hrnicky budou ctyri. Bylo jich sedm. Ale knedliky VYNIKAJICI!!! Pridala jsem do nich listovy spenat a rozhodne budu opakovat. Diky!

130 martins martins | Web | 19. června 2015 v 6:25 | Reagovat

poptávka pujcky :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama