Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Domácí sekaná, jak ji dělám já ;)

20. února 2007 v 21:21 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Na tento recept potřebujeme:
  • asi 1 a čtvrt kg mletého masa (můj ideální poměr je 1:3 - vepřové plecko/hovězí zadní)
  • 2 celá vejce
  • 2 jemně nasekané cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • špetka tymiánu, majoránky, petrželky (v sezóně bylinek použijeme čerstvé)
  • čubrica (saturejka)
  • 2-3 lžíce jemné strouhanky
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • dobrá hořčice dijónská či jiná pikantní (klasická plnotučná je též dobrá)
  • masový vývar na zvlhčení masa
Tento výčet surovin by měl postačit na přípravu domácí sekané, která má plnou masovou chuť a je skvělá s rajskou omáčkou a hrnečkovým houskovým knedlíkem. Pro mého muže je to kombinace de luxe a vlastně on si toto jídlo vymyslel a já se jenom nechala tou chutí taky omámit. Bohužel neznám žádný zaručený recept na sekanou, který bych mohla korunovat doprovodným komentářem "nejlepší na světě!". Vím, že existuje, ale výroba sekané je věc velmi choulostivá, skoro nikdy není úplně stejná a záleží na momentální kondici našich chuťových buněk a talentu odhadnout správné množství špetky soli, nedat česneku moc či po hříchu málo & sto + jeden další nepatrný detail, který celé toto dílo může přímo či nepřímo ovlivnit. Dobrá sekaná je svým způsobem velké umění ;) A umělců na sekanou je mnoho, zaručených receptur ještě víc. Kdo se v tom má vyznat? Nakonec je to tak, že každý ten svůj osvědčený recept má. No a toto je ten můj. Má-li někdo zkušenosti a štědře se rozdělí se mnou a všemi, co si přijdou tento článek přečíst, tak mě osobně udělá nesmírnou radost.
Maso umelu 2x na masovém strojku, aby směs byla jemnější a lépe se spojila. Osolím, opepřím a zvlhčím tekutinou! (cca 1 dl studeného masového vývaru, popřípadě vína, piva, vody - jak je komu libo) - já dala pro tento případ pivo. Přidáme všechno další koření, bylinky, cibuli, utřený česnek, vejce, strouhanku, mouku a hořčici. Tou nešetřím - dám 3 lžíce. Rukama v míse dobře propracuji a nechám na chladném místě odstát, ideální je minimálně 1-2 hodiny. Poté připravenou masovou směs vyjmu z mísy, rozdělím na dva díly, utvořím masový bochníček a na pracovní desce dobře propracuji. Při zpracovávání podsypu pracovní desku ještě zlehka strouhankou či moukou. Vytvaruji dvě šišky sekané (dva rukávy ;) - říkejte tomu jak chcete, prostě dva kousky. Ať tak či tak, musí se ubytovat v pekáči, který máte po ruce. Rozpálím troubu na 180 °C. Do pečící nádoby kápnu trochu olivového oleje a vyložím tenkými kolečky cibule. To dělám proto, aby se sekaná nepřichytla k pečící nádobě a skvěle to pomáhá. Na kolečka cibule položím obě šišky sekané. Pokud je nádoba těsná a maso se mačká jedno o druhé, dám pár koleček cibule ještě mezi obě šišky. Nyní přijde to důležité! Obě šišky sekané natřu vrstvou hořčice. Do pečící nádoby vhodím koření (bobkový list, 3 kuličky nového koření, ozdobím ještě nějakou bylinkou pro ještě lepší vůni vypečené šťávy), podliji malým množstvím vody či vývaru. Vložím do horké trouby a nechám maso v žáru trouby zatáhnout. Poté ještě trochu podliji a přelávám sekanou vypečenou šťávou během pečení. Hořčice se perfektně spojí s výpekem a udělá křupavou a voňavou kůrku na celém povrchu sekané. Pečící nádobu při vlastním pečení v troubě ničím nepřikrývám a peču po celou dobu odkrytou (50 minut stačí). Podlévám jen málo, neboť v tomto případě sekanou doplňuji rajskou omáčkou. Tato sekaná má plnou masovou chuť (žádná houska neruší) a delikátní šmak po přidané hořčici a ideálně se hodí k omáčce. Studená taky není k zahození, ale většinou nikdy nezbude ;)
Bulharská kuchyně a nápady na úpravu mletého masa a spoustu jiného chutného receptového čtení ;) Návodů na skvělou sekanou je na tisíc! Toto je jenom jeden z nich ;) Nyní už jenom přidat dobrou domácí rajskou omáčku a skvělé hrnečkové houskové knedlíky ;) Snad brzy ...

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 21. února 2007 v 8:21 | Reagovat

Šárko, skvělé! Další úžasná varianta sekané! Úplně mě dostal ten nápad s cibulovými kolečky pod sekanou, já jsem to doteď řešil mřížkou ze špejlí...

U nás doma někdy také pro vylepšení (pokud náhodou nezmizela upravená na jiný způsob) vkládáme do sekané vepřovou panenku (osolenou, opepřenou) a šišku sekané balíme do bránice. Se šťouchanými bramborami přelitými smaženou cibulkou je to super.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. února 2007 v 9:30 | Reagovat

Mánku, to je přímo královská varianta domácí sekané ;) U vás doma se báječně vaří! Šťouchané brambory je jedna z nejlepších bramborových záležitostí, které znám. Díky za odtajnění rodinného receptu a za tento milý komentář.

3 Marti Marti | E-mail | 21. února 2007 v 14:13 | Reagovat

Ahojky Šárko,

ani ve snu bych nedoufala, že tvá reakce bude tak obratná. Za to vřele děkuji. Sekaná vypadá vítečně (jako ostatně každý tvůj recept), takže víkendový oběd je bez pochyby vyřešen. Budu i nadále střežit Tvé stránky a lačnit po dalších receptech. Až dostanete s manželem chutˇ na rajskou omáčku, určitě vyzkouším i tu tvoji variantu. I když má je také dobrá stále hledám to ono. Nejspíš to bude v ingrediencích a proto oceňuji, že každý tvůj recept je obohacen o doprovodné fotografie a popis těch nejdůležitějších surovin. S přáním příjemného dne Marti.

4 Petruška Petruška | E-mail | 21. února 2007 v 15:23 | Reagovat

Ahoj mami, chtěla bych vyzkoušet upéct tu sekanou, ale mám dva problémy: knedlík tu neseženu a nemám mlýnek na maso. Nemohla bys mi, prosím, napsat nějaký snadný a hlavně zaručený recept na houskové knedlíky (třeba hrnečkové)? A je nutné mít mlýnek na maso, když už to maso koupím mleté (mlýnek totiž nemám). A poslední dotaz - abych nemusela v supermarketu bádat nad českým významem hovězí zadní a vepřové plecko a překládat si to do italštiny, jaký jednotný druh masa mi bude na tu sekačku stačit? Tak to je vše, díky za odpověď:-)!

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. února 2007 v 15:33 | Reagovat

Ahoj Marti ;) jistě rajská omáčka podle tvého receptu je famózní, protože ji připravuješ s láskou pro toho svého nejmilejšího a to je základ úspěchu. Vše, co se dělá s láskou, dobře dopadne. Snad dnes večer tam napíši recept na tu "svou" rajskou. Další recept z mnoha, ale třeba někomu přinese nějakou inovaci nebo dodá odvahu zkusit to tak, jak to dělám já. Nebo se přijde rozdělit o ten svůj báječný recept. To se uvidí ;) Měj se moc fajn a ať ti vše vychází ... nejen v kuchyni ;) Na recept rajské omáčky se přijď podívat - určitě se nedozvíš nic nového, ale možná tě potěší, že právě ta tvá domácí rajská omáčka je "nejlepší na světě" ;) Díky za komentář

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. února 2007 v 15:39 | Reagovat

Petruška ;) pořiď si nějaké mleté maso od pohledu čerstvé - sekaná se dá udělat z každého masa, v tom je to její kouzlo. Recept na hrnečkové knedlíky ti napíši, již pracuji na psané podobě receptury, dělala jsem je v neděli. Recept mám velmi funkční, tak věřím, že se na nich nemůže zkazit vůbec nic ;) Nezapomeň se tu zastavit pro inspiraci, zvládneš to stoprocentně a možná přijdeš na nějakou tu další vychytávku, která celou recepturu katapultuje do hitparády tvých domácích oblíbených jídel, která zvládáš levou zadní ;)

7 Rudka Rudka | E-mail | 21. února 2007 v 17:42 | Reagovat

Jsem ráda, že nám napíšeš recept i na hrníčkové knedlíky. Už jsem je dělala, ale chtěla bych vyzkoušet ty tvoje, protože na ně slyším jenom chválu od tvého muže.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. února 2007 v 20:36 | Reagovat

Rudka ;) tak snad ta má receptura na knedlíky co vyskakují z hrnečků obstojí před těmi recepty dalšímí, které vlastní skoro každá vařící domácnost ;) Jsou dosti záludné a obyčejný knedlík z obchodu před nimi fakt šanci nemá. Upletla jsem si na sebe bič a nyní je musím pravidelně připravovat, protože o ty kupované nějak není zájem ;)

9 edy edy | E-mail | 21. února 2007 v 20:56 | Reagovat

Jak by taky byl. Kdo někdy zkusil ty tvoje, tak už jiné nechce. To je přeci normální. Neměj mě to za zlé, ale kdo už zkusil, pochopil:-) A to blažené štěstí sálající z očí pojídajících jedlíků ti je snad zadostiučení za tu práci navíc. Nebo se snad mýlím??

10 Ivos Ivos | E-mail | 3. března 2007 v 17:08 | Reagovat

Ahoj Sarko,

diky za tip na sekanou i za chutne stranky. Udelal jsem ji podle Tveho receptu, jen jsem pritom debatoval a zapomnel tam vrazit vejce. I tak jsem mel ale uspech, i kdyz myslim, ze muj uspech se ztratil ve stinu sekane. Mej se, Ivos

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. března 2007 v 0:49 | Reagovat

Ivos ;) diky za ten cas ve spolecnosti sekane a mych stranek ;) Dobre zjisteni, ze to jde i bez vejce. Kdyz vari muz, vzdy prijde na neco noveho ;) Mej se moc prima

12 LATECOMER LATECOMER | E-mail | 13. listopadu 2007 v 0:40 | Reagovat

Čauky Šárko,

sekaná dle tvého receptu dopadla suprově a měl jsem úspěch u celé mé rodiny.Po týdnu mi to nedalo a dal jsem se znovu do míchání těchto ingrediencí ,jen jsem šišky zabalil do vykoštěného kuřete,které jsem potřel medovou hořčicí a postrouhal ementálem.Trošku něco jiného,ale byla to dobrota i za studena.Měj se krásně,Lat.

13 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 9:03 | Reagovat

LATECOMER :-)

To zní vážně úžasně. Medová hořčice dělá divy a s takto naplněnou kuřecí roládou to rozhodně nemohlo mít žádnou chybu :-) Díky za inspiraci a zdravím, Šárka

14 Evča Evča | E-mail | 17. prosince 2007 v 15:29 | Reagovat

Tentokrát jsem dělala sekanou přesně podle Vás (  myslela jsem si  vždycky, že moje je nej...) už si to nemyslím. Od teď ji dělám podle Vašeho excelentního receptu, díky za něj. :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 17. prosince 2007 v 23:04 | Reagovat

Evča :-) takový komentář je pocta! Díky ze něj ;-)

16 Mirka Mirka | 7. února 2008 v 19:41 | Reagovat

Šári, tak dneska jsem spáchala tuhle tvou sekanou (pravda, maličko odměněnou - po návratu z porodnice se dalo vařit jen z toho, co dům dal:)), ale naštěstí na sekanou bylo skoro všechno:)

Je vynikající, trik s cibulí nemá chybu a co teprve ta hořčice;)

Takže děkuju moc za inspiraci:)

A vidíš, už nás je doma šest:) Včera jsme si přivezli z porodnice našeho čtvrtorozeného Káju:)

Mirka

17 Šárka Šárka | E-mail | 7. února 2008 v 21:21 | Reagovat

Mirka :-)

Gratuluji !!! Doufám, že malého Káju sudičky podarovaly tím nejlepším osudem, jaký si lze přát! Sekaná je dobrá vždy a každá malá změna jí jenom prospěje. Jsem ráda, že ti chutnala. Dík za komentář a posílám pohlazení pro miminko :-) Šárka

18 Marvin Marvin | 26. února 2008 v 12:31 | Reagovat

Mňo...Zkusil jsem to, ochutnal to a když se vrátila moje dcera s mamčou domů, sklidil jsem velký úspěch. V zásadě souhlasím s tvrzením, že záleží na momentální chuťové náladě. Ten masový vývar je fakt super nápad. Děkuji moc a přeji mnoho dalších nápadů.

                                                                                                    Čusiny:)

19 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 21:33 | Reagovat

Marvin :-)

Gratuluji k úspěchu! Když začne vařit chlap, vždycky to vyjde ;-)

20 Diana Diana | E-mail | 20. března 2008 v 15:58 | Reagovat

Zdravím a mám dotaz, právě mám v lednici maso na tuhle báječnou sekanou a doufám (věřim), že se povede:) Ale zpátky k dotazu, vždy když jsem dělala sekanou, tak se mi jakoby rozlezla/rozpadla/rozjela, můžete mi poradit jak tomu zabránit? Napadá mě jen dát to do alobalu, ale to se mi moc neche. No nicméně jak vidím na obrázku, tak vám to neplechu nedělá, takže znáte tajemnství Vontů:) Našla jsem v článku, že maso melete 2x, nemám strojek, takže mám namleto z obchodu. Nějaký jiný figl?:)

21 Šárka Šárka | E-mail | 20. března 2008 v 18:00 | Reagovat

Diana :-)

Jeden fígl by tu byl. Chystám se tématiku mletého masa zpracovat ještě jednou a důkladněji. Zatím mohu poradit jen malou fintu s přidanou vodou (studeným vývarem). Maso tekutinu pohltí a lépe drží pohromadě. Potom je dosti nutné maso zpracovat tak, jako těsto. Poválet po pracovní desce, sem tam s ním udeřit a hmota nebude mít žádnou šanci se rozpadnout při samotném pečení. Chce to vyzkoušet, jistě se dílo povede.

Druhý dobrý tip, jak si s mletým masem poradit je v mé rubrice "Maso" pod článkem "Kdo nekoulí není Švéd" :-) Skrývá se tam článek o švédských masových kuličkách a ty mohu s klidným srdcem též doporučit.

Jinak maso namleté z obchodu stačí k tomu, aby se sekaná či jiná dobrota povedla. Není třeba mlýt 2x. Zdravím a přeji úspěchy při vaření ;-)

22 Diana Diana | E-mail | 20. března 2008 v 20:51 | Reagovat

Šárko, tak všechno dopadlo na jedničku s moc moc moc hvězdičkama! Dokonce se ani nerozlezla, což hodnotím hned na druhym místě, na prvnim je samozřejmě chuť, která byla nepřekonatelná!!

Mám takovej dojem, že většinu receptů svojí stávající sbírky vyměním za vaše recepty:)  

Jo a díky:)

23 Šárka Šárka | E-mail | 20. března 2008 v 21:04 | Reagovat

Diana :-)

Tak ten dobrý výsledek je jen a pouze zásluhou šikovné kuchařky! Gratuluji Ti :-) Sbírka receptů obstojí jen v případě, že je funkční a snadno realizovatelná v domácích podmínkách. Když do své sbírky zařadíš nějaký ten můj recept, bude to pocta :-) Díky!

24 Mirka Mirka | 16. dubna 2008 v 16:15 | Reagovat

Ahoj Šárko, prohlížím si tvé recepty a jsem úplně unešená. Všechny vypadají fantasticky. Sekanou taky zpracovávám s vodou. Dávám na 1,25 kg masa asi 3 dcl vody, ve které rozpustím masox nabo houbový bujon. Pak přidám do sekané osmažené nebo konzervované žampiony a sypnu houbové koření.  Ale fakt to pak chce řádně maso prohňácat. Nakonec pomažu hotový bochánek bílkem a docela řádně pokapu Maggim (polévkové koření). Taky to krásně přidá na chuti i barvě. Ale určitě vyzkouším i tu hořčici. Ale naprosto neocenitelný je tvůj nápad s cibulí. Opravdu super !!

25 Šárka Šárka | E-mail | 16. dubna 2008 v 20:02 | Reagovat

Mirka :-)

Díky! Já jsem zase unešena tvým dokonale houbovým naladěním. Určitě tuto varinatu sekané v létě vyzkouším (snad najdu nějakou tu čerstvou houbu, když ne, žampióny poslouží taky výtečně). Dobrá hořčice umí udělat kouzlo a navíc příjemně zahustí při podlévání vypečenou šťávu. Od loňského roku jsem sekanou zase párkrát dělala a dokonce i fotografie mám lákavější. Můj muž domácí sekanou jedním slovem miluje, tak ji zase někdy brzy budu muset připravit :-)

26 kutulin kutulin | E-mail | 16. května 2008 v 14:42 | Reagovat

Tak jsem zkusil upéct výše uvedenou sekanou a musím říct, že jsem asi něco nedělal tak jak se má neboť výsledek byl průměrný.... Pokud bych tuto sekanou pekl znova, rozhodně bych nepřidával masový vývar a nebo bych ji už vůbec nesolil a když už vývar,tak poctivý a ne z masoxu. Jinak nevím v čem autorka ( Mirka) dokáže upéct sekanou za 50minut. Sekaná správně propečená by měla být až po více jak hodině až 1,30 hod. tak na 150 stupňů. Jinak asi nejchutnější sekanou kterou jsem kdy dělal je stále tato: http://www.jidelnanavalech.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=35 Holt stará dobrá klasika... Magdaléna Rettigová. Jinak super stránky jen tak dál...zdraví vás Kutulin.

27 Šárka Šárka | E-mail | 17. května 2008 v 15:58 | Reagovat

26 - kutulin :-)

Chuť u sekané je vždy zcela zásadní záležitost, kterou musí kuchař doladit sám. Tzn. mít talent pro odhad té správné špetky toho či onoho. Dobré je udělat si malý průzkum předem, než dáme sekanou do trouby péci. Na pánvičce během chvilky osmahnout malý kousek masa a zhodnotit výslednou chuť. Kdo si není jistý, ten může ještě doladit kořením. Přidání malého množství tekutiny do mletého masa je tradiční způsob, jak masovou hmotu zpevnit, aby nám při pečení nepraskla a stala se kompaktnější. Nemyslím si, že to je rada špatná, ostatně není ani neznámá. Sekanou za rovných 50 minut upeču taky. V horkovzdušné troubě nastavené na 180 °C to není žádné umění. Pokud má šiška sekané standardní velikost, rozhodně se to povede (viz. výsledek z fotografie). Za svými recepty stojím, neboť jsou z praxe a v případě sekané vyzkoušené snad 100x. Ovšem musím souhlasit i s tím, že podle jiných receptů se sekaná upeče taky. Někdo ji peče v alobalu, ve formě na srnčí hřbet atd. Na sekané se pozná umění kuchařské :-) Je to zdánlivá banalita, na kterou vlastně není třeba žádný recept. Když se vše chuťově vyváží, vždycky z toho vyjde úžasná pochoutka. Kdo by sekanou neměl rád?

Zdravím a díky za komentář a za odkaz na stránky, na které se jdu podívat :-) Prima víkend přeji. Šárka

28 Šárka Šárka | E-mail | 17. května 2008 v 16:06 | Reagovat

26 - kutulin :-)

Koukla jsem na starý dobrý recept a musím konstatovat, že se od doby M.D.R. mnoho změnilo. Poměr 4 vajec na 1 kg mletého masa je opravdu velmi štědrý a zbytečný. Jsem pro versi masovější sekané s menším množstvím přidané housky. Ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát :-) Receptur na sekanou je opravdu mnoho a musím říct, že když je sekaná dobře ochucená, chutná mi každá.

29 iveta iveta | E-mail | 27. září 2008 v 11:27 | Reagovat

Mám sekanou právě v troubě a jsem zvědavá na výsledek. :-) Ale podle toho kolik jsem už zkoušela Vašich receptů a jak chutnaly, by to snad mohlo dopadnout  ... :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:52 | Reagovat

29 - iveta :-)

Budu si přát, aby chutnala :-)

31 Hanka Hanka | E-mail | Web | 24. října 2008 v 11:07 | Reagovat

Ahoj Šárko, Tvou sekanou jsem zkoušela už o prázdninách. Dostala jsem pochavlu jak o přítele a sestry, tak i od mamky. Která prohlásila, že ji dělám lepší jak ona (a ona ji má vždycky skvělou). Takže tento víkend sekanou opět zopakuj a už se na ni moc moc teším. Díky

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. října 2008 v 19:59 | Reagovat

Ahoj Hanko :-)

Vůbec nepochybuji o tom, že tvá sekaná je ještě lepší než má :-) Máš šikovné ručičky, to jsem právě viděla na tvém pěkném webu. Pěkný víkend a dobrou chuť ;-)

33 YF YF | E-mail | 23. ledna 2009 v 16:35 | Reagovat

skvělý, jen jsem ještě přidala trochu kmínu

34 YF YF | E-mail | 23. ledna 2009 v 16:36 | Reagovat

no zkus ji..

35 Hermi Hermi | 19. září 2009 v 19:33 | Reagovat

Milá Šárko, dnes jsem poprvé dělala sekanou (nejsem hospodyňka-začátečnice, ale zaměřuji se spíše na lehčí zeleninová jídla, leč momentálně stavíme, a tak musím své muže krmit "pořádným jídlem", aby to bylo co nejdřív hotové :)). Váš recept mi Google nabídl jako první, zalíbil se mi a použila jsem ho jako inspiraci (téměř nikdy nevařím úplně přesně podle receptů). Za sekanou jsem sklidila velké ovace, jejichž část patří i Vám :)

36 Šárka Šárka | Web | 23. září 2009 v 1:06 | Reagovat

[35]: Milá Hermi, to je po čertech pěkná pochvala, které si vážím. Ani já téměř nikdy nevařím úplně přesně podle receptů, ale poslední dobou se k některým osvědčeným vracím. Týká se to hlavně pečení, protože tam se přílišné experimenty nemusí vyplatit :-) Mám radost, že chlapům i vám chutnalo a držím palce, aby se stihlo rychle postavit! Bydlení v novém je vzrušující :-) ... ať se vám všechno podaří a hlavně ... ať se vám tam krásně žije. Díky za moc milý komentář a hlavně za vyzkoušení receptu na domácí sekanou. S pozdravem Šárka

37 Miroslav Miroslav | 24. února 2010 v 16:42 | Reagovat

Dneska som to robil na obed a fantazia nieco nadherne a chutne dakujem za recept :)

38 DolceVita DolceVita | Web | 26. února 2010 v 16:58 | Reagovat

[37]: Miroslav:

Děkuji za důvěru v recepturu a též za komentář! Je to stejné, jako bych dostala pozvání k vašemu stolu ;-)

39 Milča Milča | 26. října 2010 v 13:00 | Reagovat

Teď jsem si pochutnávala na sekané a taky syn. :-)Je fakt výborná,jste moc šikovná.A co mě udělalo velkou radost,tak ten nápad s cibulí.Vždy se mě sekaná přichytla,tahle ne a ještě cibule byla dobroučká na bramborech.Díky za receptík.A tyhle stránky jdou do mých záložek,protože sekanou,jedině tuhle tu.Hezký den a díky.

40 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2010 v 13:40 | Reagovat

[39]: Milča:

Děkuji Milčo za pochvalu :-) Sekaná je věda, protože záleží na tom, jak ji kdo ochutí. Pokud se povedla, tak jste taky moc šikovná !!!!! :-) Mám radost, že se recept tak dobře osvědčil a sekaná se nepřichytla. Hezký den a díky za zprávu. Šárka ;-)

41 Tadík Tadík | 18. listopadu 2011 v 19:47 | Reagovat

To je milé Šárko, jak některé recepty/příspěvky jsou tak časově neomezené a trvají stále bez možnosti ukončení :-) Myslím, že i nad sekanou se tady budou stále dokola objevovat nové a nové radující se z tohoto receptu, který je narozdíl od mnoha jiných na webu, stoprocentně funkční a skvělý. Mě učil sekanou věhlasný Václav Frič a občas dělám drobnou kombinaci s tímto receptem, ale používám rohlík v mléce namočený namísto strouhanky, která většinou koupená není nic po čem by člověk toužil a namísto vývaru či vody používám kuřecí rosol a myslím, že důležité je neopomenout mletinu pořádně, ale opravdu pořádně "uplácat" by se zbavila všech vzduchových bublin - o moc lépe pak drží pohromadě. No a pak už jen užívat rozvíjející se vůni v kuchyni. Tohle je prostě mimořádně zábavné ! Konečně, přesně tohle se teď u nás odehrává :-)

42 DolceVita DolceVita | Web | 19. listopadu 2011 v 0:30 | Reagovat

[41]: Tadík:

O sekané se dá říct, že je to v podstatě naprostá banalita, ale přesto i hromádka mletého masa má svá jistá úskalí, která nejde jen tak obejít. Líbí se mi chlapský přístup k vaření. Je z toho cítit ta správná míra radosti a zodpovědnosti :-) Naučit se pěkně vyladit sekanou, to opravdu může chvilku trvat. Ale rozhodně je to věc zábavná a na konci čeká chutná odměna :-) No není to vaření krásně pozitivní a užitečná věc? :-)

Z komentáře cítím, že jsme na stejné vlně :-)

43 Tadík Tadík | 21. listopadu 2011 v 12:35 | Reagovat

Krása jednoduchosti :-) podobně jest jako s paštikou, kterážto toliko na podzim aktuální myslím! Když se z obyčejných věcí stávají věci neobyčejné, myslím, že to je skutečné vaření :-) "Stejná vlna" je neoddiskutovatelná! :-)

44 Valda Valda | E-mail | 19. ledna 2012 v 15:05 | Reagovat

[3]: Marti, vítečně máž zprávňe ale opraf sy víkendový na výkendoví.

45 VioletTaylor32 VioletTaylor32 | E-mail | Web | 1. března 2012 v 5:17 | Reagovat

It is known that money can make people free. But how to act when one doesn't have money? The one way is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> or student loan.

46 Nika Nika | Web | 18. března 2012 v 23:11 | Reagovat

Dobrý den, dnes jsem dělala sekanou podle Vás, Šárko. Dělala jsem ji pro děti, takže jsem nakonec dělala kombinaci telecí s vepřovým masem a byla výborná. Vždycky když hledám inspiraci a rady k vaření, tak zakotvím u vás:-) Díky moc! Nika

47 Joy Hendry Joy Hendry | E-mail | Web | 24. března 2012 v 12:36 | Reagovat

In case you don't know, there is never a need to wonder who the owner of a Verizon phone number is - your answers are as close as doing a <a href="http://www.findacellphoneuser.com/2009/09/verizon-wireless-reverse-phone-search.html">Verizon reverse phone lookup</a>.  This is what I am trying to get across.

48 Danča Danča | 8. dubna 2012 v 20:45 | Reagovat

Je hodně receptů na sekanou, ale tahle opravdu nemá chybu. Šárko, za recept děkuji je fakt úžasný. Konečně jsem našla to co jsem hledala. Už se těším, až vyzkouším něco dalšího :-)

49 otiss otiss | E-mail | 30. května 2012 v 11:29 | Reagovat

tak jsem to namíchal a za chvíly to vrazím do trouby.Dělám to poprvé,tak jsem zvědav.Dám vědět.Otakar

50 DolceVita DolceVita | Web | 30. května 2012 v 21:57 | Reagovat

[46]: Nika:

Sekaná nikdy nezklame a kombinace telecího napůl s vepřovým musela být velmi lichotivá. Díky za milý komentář :-) Šárka

51 DolceVita DolceVita | Web | 30. května 2012 v 21:59 | Reagovat

[48]: Danča:

Moc mě to těší :-) Díky za návštěvu, za vyzkoušení a za komentář! Šárka

52 DolceVita DolceVita | Web | 30. května 2012 v 21:59 | Reagovat

[49]: ottis:

Tak ať se zadaří :-)

53 Pavel Pavel | E-mail | Web | 14. července 2012 v 22:27 | Reagovat

Tahle sekaná k rajské je skvělý nápad. Dík velkému množství hovězího ideální kombinace.
Super ji dělal můj otec. Pouze z vepřového kolena, zabalenou v bránici nebo kůži z krůty.
Studená s chlebem, hořčicí a okurkou byla parádní.

54 jana jana | E-mail | 25. října 2012 v 11:40 | Reagovat

tak sem ji take vyskousela.a jeste jsem pridala posekanou petrzelku a houby. nakonec jsem pridala dizonskou hortici a vse smichala.sekacka nemela chybu a ja dostala pochvalu.vsem doporucuji.

55 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. října 2012 v 13:08 | Reagovat

[53]: Pavel:

Sekaná nemá chybu a říká se, že chlapi ji umějí tak, jak to ženy nedokážou :-) I když si také neskromně myslím, že se mi podaří tak dobře, že bych i od přísných pánů schytala nějakou tu pochvalu :-) Zatím to tak funguje. Jak o tom tak přemýšlím, dala bych si kousek studené sekané s tou hořčicí a okurkou. Mňam!

56 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 28. října 2012 v 13:09 | Reagovat

[54]: jana:

Sekaná je vděčné téma do kuchyně :-) S houbami je ještě dokonalejší, úplně ji cítím. Také posílám velkou pochvalu a poděkování za komentář! :-)

57 Breiting  watches Breiting watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:14 | Reagovat

awesome song david guetta super star rocking music bookmarks this Thanks for post. Its really good for me becuase i m big fan of david guetta.
http://www.writewatches.com/

58 Monika Monika | E-mail | 3. listopadu 2012 v 22:57 | Reagovat

Dobrý den, tuto sekanou jsem pekla někdy asi před rokem, mohu potvrdit, že je bezkonkurenční a výtečná. Hodlám jí udělat znovu. Zítra zřejmě zkusím hrnečkové knedlíky, zaujaly mně :-) Moc děkuji za tento blog s recepty! Monika

59 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 9:53 | Reagovat

[58]: Monika:

Milá Moniko, děkuji za vyzkoušení receptu a následnou pochvalu. To opravdu moc potěší :-) Sekanou je třeba umět chuťově vyladit a je jasné, že jste to zvládla na jedničku. Gratuluji :-) Hrnečkové knedlíky jsou zajímavou alternativou k těm tradičním kynutým. A vždycky se povedou. Moc děkuji za milou zprávu. Šárka ;-)

60 jura jura | E-mail | 29. března 2013 v 8:54 | Reagovat

[2]:Šťouchaný brambory se dělaly na vojně,protože vojáci špatně oškrabali brambory-je to humus! Kopírujete recepty na sekanou jedna od druhý i s chybama. Majoránka patří do karbošů, ne do sekačky.Vříte jako pejsek s kočičkou dělali dort.

61 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:31 | Reagovat

ty jo sekanou uz jsem nemela ani nepamatuju, uplne jsem na ni dostala chut,  skoda ze je tak pozde na to neco varit :)

62 dany dany | 26. dubna 2013 v 12:53 | Reagovat

Dobrý den, poprvé v životě jsem dělala sekanou. Vybrala jsem si Váš recept, jelikož je bez pečiva. Skvělý, senzační a sekaná se velmi zdařila (jenom musím vyladit bylinky).
A když jsem ji vytáhla z trouby, zrovna přišla známá, která sama fantasticky vaří a pracuje mnoho let v restauraci v kuchyni. Moc jí chutnala a tak jsem jí Váš recept vytiskla, protože nemá net. Moc díky

63 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. dubna 2013 v 10:46 | Reagovat

[62]: dany:

Dobrý den, mám radost, že jste se pustila do své "první" sekané dle mého receptu :-) Ještě větší radost mám z toho, že se dílo vydařilo. S mletým masem je potřeba si vyhrát, dobře ho propracovat a vytěsnit z něj všechen vzduch, aby při pečení nepraskala. No a potom je nejdůležitější ji pěkně ochutit. Chce to umět vyladit poměr tak, aby ničeho nebylo příliš mnoho ani moc málo :-) A to je ten největší kumšt. Postupem doby si člověk přijde na své vlastní a nejlepší chuťové kombinace, ale i tak se přikláním k tomu, moc se od tradičního receptu na českou sekanou neodklánět, protože ten je nejlepší :-) Moc díky za zprávu a přeji hezký víkend.

Pokud se Vám líbí recept na sekanou, mohla by se Vám líbit i má kniha Rande s gurmánkou v české kuchyni, kde jsou samé pěkně vyladěné tradiční české recepty a přidala jsem i pár nových nápadů, které se v české kuchyni neztratí. Zde se můžete na knihu podívat, popřípadě si ji objednat:

http://www.gurmanka.cz/kniha-rande-s-gurmankou-v-ceske-kuchyni

Šárka

64 ilo ilo | E-mail | 11. května 2013 v 13:17 | Reagovat

Dobrý den,právě jsem dopekla sekanou dle Vašeho receptu a je vynikající :))

65 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. května 2013 v 17:06 | Reagovat

[64]: ilo:

Dobrý den, děkuji za milou zprávu z kuchyně. Sobotní odpoledne ve vůni právě dopečené sekané musí být krásně poetické :-) Jsem ráda, že se sekaná podařila a chutnala. Šárka ;-)

66 dany dany | E-mail | 15. července 2013 v 12:29 | Reagovat

Dobrý den, děkuji za milou odpověď. Vaši sekanou jsem již dělala podruhé, jenom jsem ji upravila a připravia jsem ji v kombinaci s krůtím masem (ze zdravotních důvodů) a taky dopadla - přímo senzačně :-)(spousta čerstvých bylinek již vyrostla, a tak se jsem jich přidala spíše více, než méně.) Já si Vaši knihu prohlédla velmi důkladně a určitě objednám, je krásná a přívětivá, ale spíše přemýšlím, že bych jich objednala víc výtisků najednou i jako dárek pro známé. Jenom teď nenápadně zjišťuji, komu by se mohla hodit a udělala radost :-).
Pokud se nebudete zlobit, dovolím si dát odkaz na Vaši sekanou na fórum www.zhubneme.cz, jelikož Váš recept, s nepatrnou úpravou splňuje nároky na stravu při Atkinsonově dietě. Děkuji za pochopení, snad Vám to nebude proti mysli. Hezký den

67 Iva Lantos Iva Lantos | E-mail | 30. listopadu 2013 v 16:43 | Reagovat

Budu zkouset...a posilam pusu Iva

68 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 6. prosince 2013 v 23:56 | Reagovat

[67]: Iva Lantos:

Díky za komentář :-) Tobě také pusu a krásný adventní čas! Šárka

69 miluše miluše | E-mail | 28. ledna 2014 v 13:46 | Reagovat

Ahojky...včera jsem našla Váš recept na sekanou...dneska jsem udělala no není co k tomu dodat byla výborná a už jinou dělat nebudu...velké díky....

70 Marta Marta | 10. března 2014 v 18:06 | Reagovat

Lepsejsi sekanou jsem nejedla,,nemam slov,Bozi,,,dekuji za takovou kucharku

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.