Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Doma upečený chleba

11. února 2007 v 18:59 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Recepty všelijaké
V německém Ulmu je Muzeum chleba. První historické údaje o chlebu pocházejí ze 4. tisíciletí před n. l., a to z Egypta, kde měl chléb podobu nekvašených placek. Kvašený chléb se poprvé objevil v krajích s vinicemi, kde se mouka zadělávala kvasícím vinným moštem. Chléb v dnešní podobě je starý dva tisíce let. Doma upečenému se ovšem nic nevyrovná ;) I když se nepovede, vyjde z toho alespoň zábavná procedura. Některé dobré rady najdete na tomto odkaze.
Báječné chlebové stránky (pro ty, co to chtějí zkusit samostatně)
Jak dopadly testy kvality našeho chleba vezdejšího se dozvíte ZDE (pro ty, kteří důvěřují pekařům a hrátky s pečením chleba odsunou na někdy jindy).
Pokud můžu mluvit za sebe, tak bez chleba by to nešlo. Mám ráda žitnej a celozrnnej, ale když zavoní čerstvě upečený chleba jakýkoliv, taky mě to nenechá v klidu.Upřímně musím říct, že v cizině se po českém chlebu i zastesklo ;) Chleba je holt chuť domova.
Tady si někdo prima vyhrál a tento chlebový PC mě docela dostal. Počítačové pirátství na Ukrajině potírá zákon! Co potom má takový chudák se závislostí na svém PC dělat? Je vidět, že to vyřešil svérázně ;) Smysl pro humor v ukrajinské věznici přežívá ;) Vtipnej plakát, ale pirátství pokvete dál ...
Koho chleba jím, toho píseň zpívám ;) CUIUS PANEM EDO, ILLIUS CARMINA EDO - to platí už staletí. Kdo chce zpívat po svém, tak si musí ten svůj chlebík opatřit.
Pokud by se to náhodou někomu nedařilo, tak stále platí, že "Dobrý vtip vydá za kus chleba a veselá mysl nahradí nejen pohár vína".
Tuto zásilku báječného tmavého chleba z Bio pekárny pana Kolingera mám zrovna doma. K tomu i chlebovou mouku v bio kvalitě, tak se o nějaký ten chleba pokusím ;) O chlebu na obrázku jsem již psala, ten za pozornost stojí. A pan majitel pekárny byl tak galantní, že mi dokonce chleba dovezl až domů. Tak tohle se každý den nestává! Předcházejte si svého pekaře ;) Já tomu svému vzdávám dík.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 11. února 2007 v 22:46 | Reagovat

Dobrý chléb, to je základ. Před časem jedna zákaznice v krámku nevěděla co má koupit a po chvilce řekla: chleba, když mám chleba, tak mám nakoupeno. A měla pravdu, také mě chléb někdy zachrání, vždyť v lednici je vždy něco co mu sluší. Když máme náladu a hodně inspirace, pak je luxusní jídlo na světě.

2 Michal Michal | E-mail | Web | 12. února 2007 v 0:12 | Reagovat

Nojo domácí chleba ... jenže kde v naší cizině vzít ingredience když tu prodávají jen jeden druh bílé hladké mouky? :-(

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 1:20 | Reagovat

Rudka ;) s tím se musí souhlasit. Bez chleba to není ono. Já osobně nemusím mít ani housku-rohlík, když je na stole chleba, tak vždycky mu dám přednost. Ale houstičky se tady pečou výborný - všechna čest pekařům!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. února 2007 v 1:24 | Reagovat

Michal ;) to je ten problém a potom si člověk o dobrém českém chlebu sní. Moje dcera žije taky jen o bílém chlebu a když dorazí do vlasti, tak touží po pořádném krajíci z českého bochníku. To už je jednodušší narazit na dobré cizokrajné pivo - to vařit umějí celkem slušně všude. S chlebem je to horší ;) Člověk si časem zvykne na všechno. Pozdrav rodince (Oskarovi & Šárce, mé jmenovkyni)

5 Petruška Petruška | E-mail | 13. února 2007 v 10:29 | Reagovat

Svatá pravda! Směrem na západ se těm, jež milují chléb a kvalitní pečivo, žije špatně. Itálie, Francie atd.  V supermarketech si můžete sice koupit spoustu druhů chleba, ale všechny jsou vyrobené z bílé hladké mouky. Chléb se tu většinou utrhává a jí spolu s hlavním jídlem, i proto, že nakrájet jej na úhledné plátky je takřka nemožné. Těsto je příliš měkké, hodně drobí a často se tak krajíc rozlomí. Takže o chlebu s mazacím sýrem si mohu jen snít (stejně tak jako i o mazacích sýrech, jejiž nabídka zde se ani zdaleka nevyrovná té české). A o celozrnném pečivu téměr ani památky. To upřímně nedokáži pochopit - v ČR a určitě i v jiných zemích slaví celozrnný chléb a rohlíky takový úspěch, proč ne i tady? Dost mi český chleba chybí. Zásadně jsem se rozhodla, že nebudu chleba trhat. Jen krájet na plátky. Zatím jsem tu našla jen jeden jediný chléb, který mi vyhovuje a který vydrží dobrý a měkký třeba i týden. Ostatní chleby jsou sice chuťově dobré, ale jen první den, pak hned musí putovat do mrazáku, neboť druhý či třetí den ztvrdne jako kámen. A nemluvě o bagetách, jež jsou po dvou dnech doslova betonové. Ale abych to zakončila smírně - italská kuchyně je bezesporu zřejmě tou nejlepší světovou kuchyní, velmi kvalitní, pestrou a chutnou. Jen ten chléb, který je pro mě coby správnou Češku základem, mi tu fakt chybí. Asi si ho budu muset péci sama, dle máminých receptů.

6 Bali Bali | 13. února 2007 v 11:44 | Reagovat

ja mam rada ve Francii bily i tmavy venkovsky chleb. Necham si je u pekare rovnou nakrajet.

Francouzum u nas  moc chutnal Kovářův chléb z Kauflandu. Ted si ho kupuji taky, je chutny a ma krasnou krupavou kurku.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 11:55 | Reagovat

Musím říct, že ač je Francie známá svými křupavými bagetkami z bílé mouky, byla jsem překvapena, jaké nepřeberné množství tmavého pečiva např. v Alsasku bylo. Jezdili jsme ho pravidelně nakupovat do St. Louis či Ferrete. Byly to skutečně desítky delikatesních chlebových produktů. Chce to hledat a nevzdávat se. Mám dojem, že kousek dál od Milána směrem k jihu by se nějaký zajímavý chlebík typu "selský bochník" mohl objevit ;) Co se týše sýrů, tak Itálie je na sýrové produkty nesmírně bohatá, zapomeň na "taveňáky" a vrhni se na ty jejich dobroty! Nedá se to srovnat, i když zvyk je železná košile a lidé tavené sýry kupují častěji než ty kvalitní dražší z nepasterizovaného mléka. Já jsem sýrový maniak, tak bych se v té Itálie vyžívala ;) Zde je k mání dnes už od sýrů nepřeberné množství těch kvalitních ze všech koutů světa. Ale neodolatelný byl Pecorino ze Sardinie, který jsem od vás dostala dárkem !!! Od té doby po něm nepřestávám toužit, byl opravdu delikatesní. Když na něj dostaneš chuť - najdeš jeho foto v rubrice "sýry" ;) A to bílé pesto s ořechy a pecorinem je taky fantazie! Zrovna nedávno jsem si s ním připravovala těstoviny. Ještě jednou díky ;)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 11:59 | Reagovat

Bali ;) francouzsky chleb je pohadka! je dobre, ze ten venkovsky tmavy zminujes. Malo se to vi a mnoho lidi se domniva, ze Francouzi znaji jen bagety. Kdyz se Francouzi zvednou od stolu, tak po nich zustane nejmin tisic drobku z peciva ;) Je to znamka toho, ze jim naramne chutna ;)

9 Bali Bali | 13. února 2007 v 13:11 | Reagovat

presne tak! Vzdy po jidle rikam, ze skocim k sousedum pro slepici!

10 Petruška Petruška | E-mail | 13. února 2007 v 13:15 | Reagovat

Často si tu kupuji tvz. tvrdé sýry, a též i poloměkké. Je jich tu opravdu mnoho na výběr. Mazací jím jen výjimečně, ale občas se mi po nich stýská, proto jsem se o nich zmínila. Jinak musím dodat, že různé typy pomazánek s lososem, bylinkami, kořením atd. se dají sehnat spíše v českých supermarketech. Můj přítel říká, že jsme na to "experti" a že spoustu produktů tady v Itálii třeba nikdy neviděl. Ať už se na Lild lidé dívají jakkoli, mnoho Italů tam chodí nakupovat, neboť seženou produkty (jako např. zmíněné pomazánky a rybí či lososové pasty atd.),jež se běžně koupit nedají. Jistě, jsou tu zase jiné věci, ale ty, které pro mě připadaly samozřejmostí, jsou tu ještě vzácné. Např. müsli tyčinky, poprvé je Roberto ochutnal v Čechách, a v běžném supermarketu se nevidí. Ale co se sýrů všeobecně týče, jsou tu hody. Často si kupuji pravý tvrdý Parmiggiano Reggiano na strouhání, protože nic se nevyrovná tomu čerstvému. No, co se specialitek týče, to by bylo na dlouhé povídání. Chtěla jsem napsat pár slov i o zdejší čokoládě, jež si zaslouží pozornost, ale snad příště. Už jsem toho napsala víc než dost:-)

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 16:06 | Reagovat

Bali ;) dobrý nápad - takhle nějak by mohla vypadat ekologická domácnost ;)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 16:10 | Reagovat

Petruška ;) čokoláda !!! Připomněla jsi mi tu chilli italskou čokoládu - záludná dobrůtka. Té bych se klidně ujedla bez výčitek svědomí až do bezvědomí ;) Další vyjímečnej dáreček od tebe, vzpomínám ... a děkuji za ty gurmánské radosti ;)

13 Bali Bali | 14. února 2007 v 14:22 | Reagovat

ve Francii, v cokoladovem butiku, si kupuji hořkou cokoladu s palivou paprickou z Espelette. Je to bajecne!

Nedavno jsem i tady narazila na nejakou svycarskou cokoladu s kousky citronu a peprem! Nebyla spatna!

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. února 2007 v 15:50 | Reagovat

v kazdem pripade se da s cokoladou experimentovat ;) kdyz neni ta uzasna s paprickama chilli, tak mam rada nugatovou. Predstava cokoladoveho butiku je libezna ;) Mozna ani nevim, co vsechno mam rada.

15 Petruška Petruška | E-mail | 15. února 2007 v 11:22 | Reagovat

No, tak to vidíte, že nakonec jsme se k té čokoládě ještě vrátili. Měla bys mami napsat nějaký příspěvěk o čokoládě, ať se rozjede pořádná čokoládová diskuse k tématu. Já toho využiji nyní a prozradím, že kromě orginální italské Nutelly nedám dopustit na krém z oříšků značky Novi (italská). Už je to téměř rok, co nenakupuji některé výrobky bez pohledu na popis ingrediencí. Člověk si občas uvědomí, jak se nás výrobce snaží ošidit. Běžné čokoládové oříškové krémy obsahují zhruba 2-6% oříškového základu, což je málo. Nutella obsahuje 13%. A již zmíněný krém od Novi obsahuje, hádejte, 40%! Chuť je opravdu výtečná. A mami, ty čokoládky s chilli jsi letos dostala ode mě pod stromeček. Snad ti chutnaly. Jinak dodávám, že já osobně také preferuji nugát - to je nebeská lahoda.

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 16:03 | Reagovat

Petruška ;) kombinace chleba & čokoláda není pro mě to nejlepší. I když Nutella je výborná. Obě věci mám ráda samostatně a nedávám je dohromady. Nugát je od Boha ;) Co se týče čokolády samotné, tak jeden článek jsem už psala dříve. Najdeš ho v rubrice "Víte, že ..." a nese název: "Jak dlouho už zná lidstvo čokoládu".

17 Petruška Petruška | E-mail | 15. února 2007 v 16:46 | Reagovat

Mami, já se však o chlebu ani nezmínila, neměla jsem vůbec na mysli kombinaci chleba s čokoládou, to bude nějaké malé nedorozumění. Hovořila jsem pouze o čokoládě jako takové, pro vychutnání na lžičce jen tak. A popsala jsem dva čokoládové krémy, které nejvíce preferuji. Až pojedu do Čech, tak ti ten krém od Novi přivezu, určitě ti bude chutnat.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. února 2007 v 17:25 | Reagovat

Petruška ;) tyto komentáře jsou pod článkem o chlebu - a už debatíme o čokoládě. To mě jenom tak napadlo, že vlastně kombinaci čokolády a chleba ráda nemám. I když si někdo na krající bílého chlebíku s nutellovou pomazánkou pochutnává, tak proti gustu žádný dišputát ;)

19 Petruška Petruška | E-mail | 15. února 2007 v 23:52 | Reagovat

Včera jsem dostala k Valentýnu krabičku nugátových pralinek. Hádej kde všechny skončily? Byly moc dobré:-)

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 10:03 | Reagovat

Petruška ;) to si umím představit

21 Pegg Pegg | Web | 16. února 2007 v 13:16 | Reagovat

Koukám, že se tu řádně rozvinula debata na téma chléb. To by byl hřích, kdybych se nepřipojila. Domácí chleba je domácí chleba, a když ho zvládnu i já, tak to už musí každý :-) Poslední dobou jsem na chleba nějak zanevřela, už to není co to bývalo. Kam se poděla ta křupavá kůrčička s pěnovým prostředkem, který se rozplýval na jazyku??? Kdo ví....

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. února 2007 v 17:01 | Reagovat

Pegg ;) kdo zvládne upéct chleba, zvládne v životě všechno ;) tak ti gratuluji

23 Pegg Pegg | Web | 20. února 2007 v 17:30 | Reagovat

No, tak to si nejsem až tak jistá :-)

24 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. února 2007 v 20:41 | Reagovat

Pegg ;) zásadně nikdy o sobě předem nepochybuj ! ;)  věř, že máš dost sil zvládnout všechno. Pokud náhodou něco nevyjde, tak za to jistě mohou okolnosti, které nešlo obejít, ale na druhou stranu se z vlastních chyb vždy nejlépe poučíš ;) Buď si sama s sebou vždy jistá! ;)

25 Pegg Pegg | Web | 1. března 2007 v 17:15 | Reagovat

Já jsi jsem sebou jistá :-) Jen pokud jde o chleba nebo o knedlíky, tak bych za sebe ruku do ohně nestrčila :-)

26 Shira313 Shira313 | E-mail | 3. prosince 2007 v 15:58 | Reagovat

Keďže som tieto stránky objavila len nedávno, postupne si čítam všetky predchádzajúce príspevky. Nedá mi nepridať svoj názor na chlieb. U nás (v Leopoldove - SR) sme mali s čerstvým chlebom starosti. Výber veľmi obmedzený, po celozrnnom ani stopa, v sobotu po 10,00 už vôbec nebol a mohli sme len snívať o miestnej pekárni ... Preto sme raz za týždeň chodili do vzdialenejšieho supermarketu a kupovali chlieb do zásoby - do mrazničky. Už dlhšie som pokukovala po domácej pekárni na chlieb a minulý rok v júni sa "naša leopoldovská chlebová tragédia" skončila. Odvtedy sme chlieb či pečivo kúpili len na dovolenke. Pečieme každý druhý deň, cez víkend vyrábame aj pečivo. Skúšame to nedozierne množstvo receptov, ktoré sú na nete. Používame najrozličnejšie druhy múk (pohánková, amarantová, ryžová, ...) a chlebových zmesí. Nepohrdneme ani sladkými obmenami (tvarohový, perníkový, jablkový, vianočka, ...). Jednoducho paráda! Stálicou je u nás chlieb s acidofilným mliekom s tekvicovými semiačkami. Verte mi, tá vôňa pečúceho sa chlebíka stojí za tých pár minút váženia a preosievania. :-))

27 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 17:47 | Reagovat

Shira 313 :-)

Jsem moc potěšená, že to takto řešíte a pečeme vlastní domácí chleba. Tomu se opravdu nic jiného nevyrovná! Já sem tam taky doma chlebík peču, ale poslední dobou jsem našla dobré kontakty na kysaný chléb z prodejny zdravé výživy a v naší malé pekárně se specializují na žitný chléb, který si jednou v týdnu chodím kupovat. Jinak zkouším experimentovat v nepravidelných intervalech se svou domácí pekárnou. Zvykla jsem si připravovat domácí těsto na pizzu, koláče a jiné sladké pečivo. Pár dobrých receptur na chleba mám, ale zdaleka nejsem ve fázi, že bych tuto disciplínu pokořila a dokázala si vybrat z té široké palety receptů opravdu ty nejlepší. Například chléb s acidofilním mlékem jsem ještě nepekla a je mi naprosto jasné, že musí být báječný! Ráda bych ho zkusila podle nějakého osvědčeného receptu taky :-) Díky moc za pozitivní komentář a za to, že čtete i mé staré články :-) Přeji báječný dnešní večer. Já se jdu se uklidnit pečením vánoční štóly, která potřebuje nějaký ten čas na správné odležení. Snad se mi dílo podaří :-)

28 replica panerai marina watches replica panerai marina watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:13 | Reagovat

Q. Why don't they serve chocolate in prison?
http://www.latewatches.com/longines.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama