Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Camembert s ananasem a brusinkami

1. února 2007 v 19:48 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sýry
Kdo nemá rád smažený sýr? Já patřím k těm, co ho zbožňují. Dobrý sýr většinou sním ve své přirozené podobě a nic dalšího s ním nepodnikám. Sem tam mě popadne chuť na smažený sýr a ze všech smažených sýrů mám nejraději právě Camembert. Tento sýr s plísňovým kožíškem pochází z Normandie. Když se mi do cesty nepřikutálí originál z Francie, tak nepohrdnu ani jeho zdařilou napodobeninou místní provenience, Hermelínem. Musí být vyzrálý tak akorát, s měkkou slzou uprostřed, dostatečně pevný a hebký na dotek. Když má všechny tyto předpoklady, tak ho běžným způsobem obalím. Mouka, rozšlehané vejce a jemná strouhanka. Nesolím ani nepepřím. Rozehřeji na pánvi dostatečné množství oleje (kvalitního slunečnicového) a v horkém oleji po obou stranách osmažím. Posadím ho na talíř a mohla bych ho klidně sníst. Já ho mám však nejraději s ananasem a brusinkami. Říká se "král sýrů Hermelín", tak tuhle korunovaci mu před konzumací dopřeji. Plátek ananasu (jako zlatá královská koruna) a pěkná porce brusinek uprostřed (zdobená rubínama). Takto si na něm často pochutnám. Kombinace horkého sametově hladkého sýra, ananasu a smyslná chuť divokých brusinek je něco, co se báječně doplňuje. A musím říct, že mnohým gurmánům ze země původu Camembertu, toto jídlo rozšířilo kulinární obzory (v praxi odzkoušeno ;) Pro Francouze není běžné měkké sýry smažit (pokud se to za poslední rok nezměnilo ;)
Nezanedbatelný detail: Sáhla jsem do trvanlivých zásob mé domácnosti, proto to kolečko ananasu je konzervované (zbytečně na můj vkus dosti silné!). Nejideálnější je slabý řez ananasu čerstvého.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ludmila Ludmila | E-mail | 1. února 2007 v 22:47 | Reagovat

Na podzim jsem dostala košík aronie (jedlé jeřabiny) a nevěda co s tím,vrazila jsem to mamince,která to zavařila "na divoko".Se spojením s plyšovými sýry to dostává krásně drsný odpich.Ananas nemusím,ale rodině ho příště podstrčím.No a brusinkám musím zkontrolovat trvanlivost,protože jsou momentálně opomíjené.

A nejvíc mi tahle kombinace chutnala se sedlčankým kozím hermelínem,nebo místním kozím plyšovým.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. února 2007 v 22:54 | Reagovat

Plyšový sýr ;) hezké přirovnání - ty sedlčanské jsou opravdu moc fajn. Když se vystihne moment správné vyzrálosti, tak za slavným Camembertem ten Hermelín moc nezaostává. Ještě o stupínek výš než Camembert řadím Brie.

3 Rudka Rudka | E-mail | 2. února 2007 v 8:53 | Reagovat

Krásně jsi popsala hermelín a on si tuto pozornost právem zaslouží. Je vynikající pochoutkou.

4 Mánek Mánek | E-mail | Web | 2. února 2007 v 10:29 | Reagovat

Na ty sametové sýry jsem ujetý já i dcera, ale manželka je vůůůůbec nemusí. Ještě že nám je aspoň kupuje! :-D

Tahle kombinace vypadá moc zdařile!

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 10:46 | Reagovat

Rudka ;) díky, mám v záloze ještě jiné sýrové roztodivnosti, ale pravda je, že sýr ve stavu syrovém, se správnou měrou vyzrálosti a sklenkou kvalitního červeného vína je vždy mimořádnou pochoutkou. Tak nějak si říkám, že kvůli lásce k sýru zásobujeme náš vinný sklípek dobrým červeným vínkem víc a víc ;)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 10:50 | Reagovat

Mánek ;) sýry v plísňovém kožíšku mají velký fan club i v naší rodině, ale najdou se i u nás odpůrci této lahůdky ;) Milovníků camembertu je u nás víc, tak nejedlíci sýru jsou v oslabení a jsou nuceni sýr na stole akceptovat velmi často ;)

7 Petruška Petruška | E-mail | 2. února 2007 v 11:33 | Reagovat

Tento recept si pamatuji. Já osobně mám moc ráda smažený sýr, a pokud se nemýlím, tak právě letos jsi mi připravila obalovaný camembert s brusinkami. Ten ananas tam tenkrát nebyl a bylo to přesto vynikající. Podávané s bramborovou kaší. Jedli jsme to u kulatého stolku na zahradě. To je paměť... Smažený sýr je jednoduchý a přitom chutný a vděčný pokrm.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 12:50 | Reagovat

Petruška ;) Tak vidíš, jak malý kulatý sýr dokáže vyvolat souvislý sled vzpomínek. Jak je to se smaženým sýrem v Itálii? Nenašla jsem ani jednu indícii, že by něco takového dělali. I když mozarella je k mání i uzená a ta by díky své hutnější konzistenci klidně smažit šla. Též existuje mozarella dánského typu, ale ta se povětšinou používá strouhaná. Lidské fantazii se však meze nekladou, tak zjisti, jak to se sýrem válejí tam u vás na jihu ;)

9 Petruška Petruška | E-mail | 2. února 2007 v 13:20 | Reagovat

Abych pravdu řekla, tak od té doby, co tu žiji, se mi na talíři smažený sýr ještě neocitl. Ne proto, že by snad Italům nechutnal, ale zkrátka tu nemá asi moc velkou tradici. To spíš my Češi si libujeme ve všem, co je smažené. Dá se tu však koupit, jak jsi už ty naznačila, smažená mozarella. Je obalená v křupavém těstíčku, uvnitř je mozarella v rýži, někdy i s rajčatovou omáčkou. A to vše je právě obalené a tento pokrm existuje v mnoha variantách, je celkem populární, hlavně děti jej milují. Co se smažených pokrmů obecně týče, samozřejmě jich tu je mnoho na výběr - cordon bleu, smažené rybí tyčinky, krokety, smažený kuřecí řízek a různé varianty. Ale to spíš když večer není čas na domácí vyvařování, tak se čapne balení před-připravené smažené mňamky a večeře je hotová. Většinou však Italové dávají přednost potravinám čerstvým a spíše než smažené upřednostňují jiné způsoby úpravy.

10 Petruška Petruška | E-mail | 2. února 2007 v 13:24 | Reagovat

Slibuji ale, že jakmile ochutnají smažený camembert á la Šárka, už si netroufnou považovat "smažák" za potupný fast-foodový pokrm. A jelikož mě smažený sýr moc chutná, zajdu si koupit pár hermelínků malého formátu, obalím je, nahážu na pánvičku a bude dnes večer vystaráno. Těstoviny jsou sice fajn a já mám velké štěstí že ani při jejich časté konzumaci se mi nezají, ale občas to chce změnu. Naštěstí je tu příjemný zvyk mít dva chody - primo piatto (těstoviny většinou) a secondo piatto. Takže si každý přijde na chuť. Ovšem večer se moc necítím na velké přejídání, takže buď dělám jen jeden piatto nebo oba, ale v malých porcích. Teda aby si někdo nemyslel - ne že vařím stále já:-) I ON vezme do ruky vařečku, a rád. Takže jsme všichni spokojení. Neboť já nejsem učebnicová hospodyňka která se otáčí okolo sporáku - vařím, když je chuť, inspirace. Nějak si to všechno rozdělíme.

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 13:28 | Reagovat

Petruška ;) díky za pěkně "vysmaženou reportáž" ;) Co třeba smažený květák? Vím, jak na něj udiveně koukali a divili se, že se něco takového dá udělat. Ochutnali a pochopili ;) To je přeci velká dobrota - ale ve světě se též moc připravuje. Že by to byla originalita české kuchyně? Skoro to tak vypadá. Pokud ovšem zapomenu na japonskou tempuru, protože tam do těstíčka obalují úplně všechno!

12 radka radka | E-mail | 5. února 2007 v 18:47 | Reagovat

mela jsem stesti,ze jsem prave u vas byla a tak jsem si mohla pochutnat na originale.Pokusim se otestovat stejnym receptem nase sousedy ve Vogezach.Mozna tvuj recept obohati mistni kuchyni.Kamaradi Barbory-mlsny Francouzi zboznujou, kdyz udelam knedliky s vajickem.Jo a rodice deti zase k aperitivu klasicky cesky chlebicky.Spravny smer globalizace pro gurmany.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. února 2007 v 19:17 | Reagovat

Radka ;) dobře udělané knedlíky s vajíčkem jsou chloubou české kuchyně! ;)  jinak ten Camembert byl docela hit našeho restaurantu v takovém tom letním mezičase (mezi obědem a večeří), kdy byla chuť pouze na něco malého se sklenkou vína (Camembert paniert, mit Ananas und Preiselbeeren serviert, dazu Ofenkartoffel und Knoblauchsauce) - Francouzi i Švýcaři bez rozdílu si libovali. Nakonec ty si naší hoteliérskou éru pamatuješ, tak alespoň v některých těch receptech trochu vzpomínám, ale ta atmosféra  mi tu chybí. Česká kuchyně se ve světě neztratí, když ji budeme takto šikovně propagovat ;)

14 jacket evening dresses jacket evening dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:19 | Reagovat

I retain listening to distinct news speak about getting free online grant applications so I have been looking around for genuine greatest website to get one.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama