Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Caesar salát

26. února 2007 v 19:28 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Saláty
Velmi slavný a oblíbený americký salát byl poprvé připraven šéfkuchařem italského původu, Caesarem Cardinim, který působil v mexickém restaurantu v Tijuaně již v 30. letech minulého století. Zvláštností na tomto salátu je to, že kuchaři ho promíchávali až před hostem přímo na jeho stole.

Na Caesar salát použijeme křupavý a šťavnatý římský salát, tak praví originální receptura! Není však výjimkou, že ho dostanete se salátem jiným, např. ledovým. Já jsem ovšem pro římský salát, neboť tento je pro salát Caesar skutečně nejlepší. Na stránkách www.vitarian.cz najdete všechny jeho přednosti a mnoho jiného zdravého (nejen salátového) čtení.
na salát Caesar potřebujeme:
  • 1 hlávka římského salátu
  • 2 kuřecí prsíčka bez kůže
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • opečené krutonky z bílé bagetky
  • kousek parmazánu (event. jiný výrazný sýr)
na dressink:
  • 2 žloutky
  • 2 sardelové filety
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 1 lžíce aceto balsamico
  • 1 lžíce medu
Nejprve připravíme krutonky. Bagetku nakrájíme na cca 1 cm kostky a na sucho krátce opečeme v troubě (při opékání na oleji do sebe nenasaje tolik oleje). Když se pečivo malinko vysuší, tak na pánvi rozehřejeme olivový olej a krutonky na něm krátce opečeme. Můžeme přidat stroužek jemně usekaného česneku, aby krutonky lépe voněly a chuťově vynikly. Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké nudličky, promícháme s trochou olivového oleje a okořeníme solí, pepřem (používám pikantnější směs na grilování) a necháme chvilku odležet. Salát omyjeme, listy dobře vysušíme (použijeme salátovou odstředivku, neboť ta je pro přípravu salátu zcela nezbytná), pokud ji nemáme, osušíme alespoň v utěrce. Na dobré vysušení salátu dbáme, neboť mokrý salát se nám nepodaří dobře promíchat se salátovým dressinkem. Listy salátu natrháme na kousky a připravíme do hlubší mísy. Nyní si vyrobíme salátový dressink. Všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, což je ideální dressink na tento salát. Nyní zbývá jen kuřecí maso, které vhodíme na rozpálenou pánev bez tuku. Bude nám stačit jen olivový olej, ve kterém se kousky masa marinují. Na pánvi zprudka orestujeme po dobu 4 minut, aby kuřecí kousky zůstaly šťavnaté.
Na stůl dáme mísu se salátem, připravený dressink, krutonky, misku se strouhaným sýrem, opečené maso a zcela stylově salát zamícháme přímo na stole před zraky všech přítomných. A takto jednoduše vykouzlíme slavný salát Caesar. Možná si ho oblíbíte a jeho přípravu uzpůsobíte svým rodinným zvyklostem a budete mu říkat úplně jinak ;) Rozhodně je to dobře, neboť podíl listových salátů na našem stole by měl být co největší. Na takovém jídle si pochutnáte a ještě vám dodá slušnou porci energie. Budete ji potřebovat na boj s jarní únavou, neboť jaro již klepe na dveře.

Pokud máte saláty rádi, tak by se vám jistě hodila takováto salátová odstředivka. Já používám skvělou centrifugu a tu mohu s nejlepším svědomím doporučit všem, co hodlají se salátem ve své kuchyni opravdu "navážno" začít laškovat. Ostatní salátomilci jistě již nějakou mají a ty její výhody znají ;)
Z pohodlí domova si ji právě zde můžete koupit.

(ZYLISS Switzerland - Na počátku byla vize. Karl Zysset, inovativní mechanik bicyklů si vymýšlel různé mechanismy, až se v r. 1950 rozhodl vyrábět mačkadla na citrusy a na česnek. Tak se zrodil Zyliss. Zakladatel firmy byl označován za impulsivního vynálezce. Dnes je Zyliss proslulý po světě mnoha patentovanými mechanickými strojky pro domácnost)

Až ji budete mít, tak pochopíte, že sušit salát v utěrce je záležitost minulého století ;) Dobrou odstředivku nelze ničím nahradit a dobrý salát bez odstředivky je téměř nemožné připravit! ;) Jděte s dobou a ubytujte si salát ve své lednici každý den. Postará se o vaše zdraví, když mu dáte šanci na svém talíři co nejčastěji. Ale to vy víte ;) Dokonce i všichni ti, co ho nejedí a v jejich chladničkách bydlí vedle klobásky kus salámu nebo voňavý párek ;) Tak těm pošeptám to, co už věděl Oto von Bismarck: "Se zákony je to jako s párky! Je lepší, když nevidíme, jak se dělají" ;) Vezměte salát na milost.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 27. února 2007 v 7:21 | Reagovat

Tento salát sice zrovna nemusím (nesedí mi zálivka) ale co můžu doporučit je odstředivka na salát. Mám jen malinkou co byla u nějakého ručního robotu od Tescomy.Ale co jsem ji vyzkoušel jsem nadšená. Naprosto jiný zážitek. Snad se mi na léto podaří koupit si větší.

Jinak když potřebuju odstředit víc salátu: zabalím do utěrky vyběhnu ven a prudce točím. ;))) sousedi si zřejmě myslí že jsem mimoň, ale stojí to za to!! Nedoporučuju dělat doma :))

2 Lenka Lenka | 27. února 2007 v 7:23 | Reagovat

Jinak nedávno byla hezká odstředivka v Tchibu tuším za 300. Ale zaváhala jsem

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. února 2007 v 8:31 | Reagovat

Lenka ;) ať si sousedi myslí co chtějí, hlavně že máš potom na stole parádní salát ;) Pokud se týká té zálivky, tak jsem ji vylepšila tou kombinací balsamikového octa a přiměřeného množství medu. V kombinaci s dijonskou hořčicí to nemá chybu. Ostatně na zálivce není třeba trvat, tu si každý může ušít právě na tu svou vlastní chuť! Způsobů je milion. Ale bez té odstředivky to není ono. Fakt doporučuji tu salátovou centrifugu je výborná. Pravda je, že ta moje doporučovaná je trochu drahá.

4 Rudka Rudka | E-mail | 27. února 2007 v 8:48 | Reagovat

Salátek je lákavý a obzvlášť, když se do něj přidává maso. Vůbec jsem nevěděla, že existuje salátová odstředivka. Je vidět, že se musím ještě hodně učit. Chtěla bych se právě více zaměřit v tom našem (né moc zdravém) jídelníčku na saláty. U nás se na ně dost zapomíná a přitom je máme moc rádi.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. února 2007 v 10:05 | Reagovat

Rudka ;) to se snadno napraví. Pokud máte rádi papriky, naučím tě jeden fantastický z opečených papriček udělat. A to rovnou o víkendu. Mám ho na programu a vy tady chybět nebudete ;)

6 Bali Bali | 27. února 2007 v 13:13 | Reagovat

salatovou odstredivku vlastnime, ale ne tak peknou :-(

Je to MOC prakticka vecicka.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. února 2007 v 13:55 | Reagovat

Bali ;) pekna byt nemusi, hlavne ze umi odstredovat ;) Tady v CR dost malo pouzivana vecicka. Vzhledem k tomu, ze tu byl zvyk pripravovat salat namoceny v octove zalivce, tak se vlastne clovek ani nedivi. Dnes, kdyz nakupuji ruzne salaty, tak prodavacce musim radit, jak se ktera sorta jmenuje, nebot se jim casto pletou ty vsechny endivie, rucoly, raddicia ;) To nemluvim o sortach melounu - v tech se vyznaji jen ty ostrilenejsi. Vsechny zacatky jsou krute, den ode dne se to zlepsuje ;)

8 Ludmila Ludmila | E-mail | 27. února 2007 v 17:57 | Reagovat

Ahoj,chci se ozvat ke třem článkům,tak to všechno vypíšu sem,ať neskáču z komentáře do komentáře.

Díky za tip na centrifugu,sháním už přes rok a všechny byly nekřesťansky drahé.Hned včera jsem objednala,o víkendu to roztočím...

Před chvílí jsem vytáhla z trouby jablkový koláč.Z mouky špaldové,jak jinak.Na všední den super rychlovka.Teď jen okřikuju dceru,která se vine kolem plechu,aby ještě chvilku vydržela mávat nožem ve vzduchu.

No a sobotní sekačka měla taky úspěch.O knedle jsme se pohádali,včetně mě,která tuto přílohu řadím na poslední místo oblíbenosti.

Už jsem přemýšlela,že na tyhle stránky juknu jen tak jednou za 14 dní,pořád se něčím s chutí cpu a linie trpí,ale s centrifugou se tomu postavím čelem.

Ten koláč prý nemá chybu...

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. února 2007 v 19:46 | Reagovat

Ludmila ;) trojnásobné potěšení na mé straně. Díky za tvou odvahu a čas se pustit do mých receptur. Jsem ráda, že fungují i jinde než pouze v mé kuchyni. To mě těší ze všeho nejvíce. Odstředivka na salát je senzace, tak jsem potěšená, že jsem malinko tvou honbu za tímto kuchyňským aparátkem usnadnila. To abych začla trochu dietněji ;) Taky budu muset s jarem nastartovat zdravější program. Ale už se na to těším. Ostatně je období masopustní - je třeba vyhnat maso z baráku a do Velikonoc se držet jídel prostých a nabitých vitamíny. Proti jarní únavě se nám to bude hodit ;) Měj se moc moc fajn a ke koláčku přeji dobrou chuť.

10 Mauš Mauš | 26. března 2007 v 16:19 | Reagovat

Moc mne zaujaly brambory s rozmarýnem. Určitě je vyzkouším a podám zprávičku.

Já dělám brambory  ke grilované panence/taky jsou výborné/.

naspod nádoby dám hodně cibule nakrájené na kolečka. Přidám osolené, napůl uvařené brambory. Podleji smetanou /případně šlehačkou/ a zapékám. Nakonec ještě hodně cibule na kolečka aby se opražila. Je to kalorická bomba, když se ještě posype sýrem.

Moc zdravím z Brna a přeji vše dobré, protože člověk, aby byl spokojený, musí být dobře najezený.

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. března 2007 v 16:41 | Reagovat

Mauš ;) výborný recept na zapečené brambory! opravdu díky za něj. Jídlo nám opravdu poskytuje nejen zdroj energie, ale taky zábavy, radosti, slasti, pohody a mnohé další rozkoše ;) Moc zdravím do Brna a přeji taky vše dobré a velkou porci spokojenosti u stolu i jinde v celém tom složitém životě ;) Děkuji za komentář

12 Jezinka Jezinka | E-mail | 17. září 2008 v 19:01 | Reagovat

Lenko... kdyby Vás ta odstředivka od Tchiba ještě zajímala mrkněte na stránky www.tchibo.cz  odd. gurmansky koutek- tam ji mají za Kč 549,--

Mějte se :oD

13 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2008 v 22:51 | Reagovat

12 - Jezinka :-)

Díky za dobrý tip!

14 siddy siddy | 3. října 2008 v 15:20 | Reagovat

ve scontu umělohmotná za 50 kč.

15 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:41 | Reagovat

14 - siddy :-) To je víc než rozumná cena! Díky

16 yannka yannka | 27. února 2009 v 12:24 | Reagovat

Sarko, myslite ze ta zylisska je stejne funkcni i v te plastove verzi, co je ve videoukazce na Vasem odkazu? Je o dost levnejsi a i se mi vic libi nez ta nerezova, ale samozrejme hlavne chci aby dobre fungovala... pokud ji nekdo mate odzkousenou, budu rada za referenci:) - diky!

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. února 2009 v 14:38 | Reagovat

16 - yannka :-)

Určitě je ta plastová odstředivka stejně dobrá! Navíc se ušetří a to není k zahození. Jednu plastovou mám doma taky a je perfektní. Doporučuji ;-)

18 yannka yannka | 3. března 2009 v 21:31 | Reagovat

Diky moc, tak ted uz jen cekam az budou mit tu zelenou a pak to roztocim:))

19 Milena Milena | E-mail | 12. srpna 2010 v 19:16 | Reagovat

Jedna taková plastová stařenka mi skvěle slouží už nejméně dvacet let a plní i úkoly, které určitě nečekala :)Dávám v ní odstředěný salát do lednice nakřehnout - pevně uzavřená s trochou vody na dně dělá divy.Ale i jinak se ten košíček vznášející se nad hladinou dá využít - nádherně se v něm nakličuje. Pohodlně se párkrát denně vyndá, zrní propláchne, voda na dně vymění a odstředivka zase pevně uzavře. Funguje to báječně :D

20 DolceVita DolceVita | Web | 17. srpna 2010 v 0:07 | Reagovat

[19]: Milena:

Bez odstředivky milovník salátu nedokáže žít :-) Ale musím se přiznat, že použít odstředivku na nakličování je naprosto geniální záležitost, na kterou jsem ještě nenarazila. Díky moc za tuhle cennou a odzkoušenou radu!!! Nepochybuji o tom, že to funguje :D

21 PETO PETO | E-mail | 18. prosince 2010 v 12:46 | Reagovat

V CAESAR šaláte nemá čo hladať kuracina !!!!!!

22 tadik tadik | 2. června 2011 v 17:11 | Reagovat

A kdyz se vynecha to kure a do zalivky namisto ancovicek pouzije se worchestrova omacka a vynecha se med a aceto balsamico a naopak se prida trochu vinneho bileho octa, tak by to mohl byt i Caesar salat :-) Nic ve zlem! :-)

23 Hell Hell | 4. června 2011 v 22:05 | Reagovat

[22]: No to je pravda, ze kura, med a balsamico tam nepatri, ale anchovicky urcite ano. Treba vsak povedat, ze existuje strasne vela moznosti ako robit caesar salatu, kazdy kuchar si ho upravuje podla seba. Ziaden originalny Caesar salat nie je, teda je, ale aspon ja neviem, ktora verzia bola prva :)

24 Péťa P. Ríová Péťa P. Ríová | Web | 31. srpna 2011 v 9:51 | Reagovat

[23]: První verze Caesaru je z Mexika, kde jí udělal jeden Italský kuchař. Patří do něj pouze a jenom: římský salát, česnekové krutony a do zálivky ančovičky, dijonská horčice, parmazán, citronová šťáva, žloutek a tím to hasne! Nic jiného do Caesaru nepatří... Vše ostatní není Caesar...

25 Vládík Vládík | E-mail | Web | 24. října 2011 v 21:39 | Reagovat

Pěkný....

26 Jaroslava Jaroslava | E-mail | 23. srpna 2012 v 16:46 | Reagovat

Tak,tento salát jsem připravila podle paní Šárky,no byl to můj sváteční nedělní oběd.Akorát nemám tu odstředivku na salát,musel stačit cedník.

27 DolceVita DolceVita | Web | 23. srpna 2012 v 23:40 | Reagovat

[26]: Jaroslava:

V horkém letním dnu je to opravdu ten nejlepší oběd. A rozhodně sváteční :-) Děkuji za milou zprávu!

28 michal michal | E-mail | Web | 8. února 2014 v 22:23 | Reagovat

Saláty recepty mám také ráda, už jenom proto, že jsou tak zdravé

29 Stanislava Stanislava | Web | 30. března 2016 v 13:06 | Reagovat

Začla jsem hubnout a tak hledám zdravější receptíky. Takže recept na cézar salát se bude určitě hodit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama