Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Španělská "Tortilla"

17. ledna 2007 v 16:19 | Šárka |  Brambory
Tortilla - španělská bramborová omeleta
(nezaměňovat s mexickou tortillou)
Tortilla je oblíbené španělské jídlo, které je k mání po celý den všude, dokonce i v kavárnách. Podává se nakrájená na dílky, jako koláč. Jí se teplá i studená. Původem je velmi prostá, na suroviny nenáročná. Není universální recept, který by omezoval naši fantazii. Ve Španělsku narazíte na mnoho tortill, které se podle oblastí liší tím, co do nich kuchař přidal. Základem však vždy bude vynikající "bramborová omeleta", do křupava opečená a velmi chutná. Její samotná příprava je opravdu snadná a tak bych se divila, že si ji neoblíbíte ;) Pusťte se do škrábání brambor hned. Neprohloupíte! S necelou hodinkou času však počítejte (kuchař bude mít příjemné prostoje, ale "tortilla" chce své), ta její chuť vážně stojí za to. Není třeba tortillu nijak vychvalovat, protože ona se pochválit umí sama. Ochutnejte a pochopíte. V chuťové jednoduchosti je ta pravá krása a toto je jeden z těch klasicky dokonalých receptů a chlouba Španělska.
Tortilla španělská bramborová omeleta
  • olivový olej na dno pánve (nešetřete ;)
  • 3 cibule střední velikosti
  • 5-6 syrových brambor
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 zelená paprika
  • 6 vajec (držte poměr "kolik brambor, tolik vajec)
V silnostěnné větší pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli krájenou na rustikálnější plátky (prostě "nahrubo"). Když začne chytat zlatavou barvu a krásně vonět, tak ji z pánve vybereme a dáme stranou. Použijte děrovanou nabírací lžíci, ta vám ten transport usnadní. V horkém oleji v té samé pánvi osmahneme oloupané a nakrájené syrové brambory. Krájet můžeme na tenčí plátky o síle cca 3 mm, nebo na kostičky (zhruba tak 1 cm/1 cm). Vezměte to podle citu, ale je důležité, aby se v té pánvi syrové brambory snadno propekly. Proces opékání odhaduji určitě na 10 minut. Pro pestrost směsi přidáme proužky papriky. Když začnou zlehka zlátnout je čas je odstavit. Přihodíme k nim opečenou cibuli, osolíme, opepříme a "horkou" směs přemístíme do zapékací nádoby, kterou nemusíme vymazávat, jen brambory s cibulí rovnoměrně rozprostřeme a nyní přijde to hlavní! Rozšleháme vejce, která osolíme a vlijeme na horkou směs. Nyní si dáme 10 minut pauzu a takto připravenou tortillu necháme jen tak lelkovat. Tento čas je důležitý právě pro vejce! V horké směsi se nám zlehka srazí a protečou do každé skulinky mezi všemi opečenými kousky brambor a cibulky. Nemíchejte za žádnou cenu a rozpalte troubu na 180 °C a když máme jistotu, že je dostatečně horká, šoupneme tortillu do žáru trouby a teď máme 25-30 minut pauzu. Po této době tortillu rovnou servíruji na stůl, nechám zlehka prochladnout (jde lépe krájet) a potom už si jenom pochutnávám. Je to neuvěřitelně dobré. Mám však ještě pár poznámek k samotné tortille.
Původně se tato omeleta připravovala (a dodnes připravuje) způsobem, kde na těžké litinové pánvi (dnes teflonové či titanové) opečeme jednu její stranu (v troubě či na kamnech), šikovně za pomoci druhé pánve či velkého talíře otočíme a opečeme i stranu druhou. Našla jsem si však i tento jednodušší způsob, kdy tortilla neztratí nic ze své krásy a nám usnadní život. Dříve jsem ji dělávala právě tak, ale to bych potom doporučila při samotném obracení pořádně trhnout pánví, aby se omeleta skutečně všude odlepila a neroztrhla se nám. Což potvora často dělá ;) Drobný trik, před obracením vložte plátek másla na stěnu pánve, máslo steče pod omeletu, když trhneme pánví, tak omeleta "uklouzne" a máme vyhráno. Proč si to však neusnadnit? Zkuste to jako já. Můj recept funguje.
(před vložením do trouby)
Pokud míníte tortillu podávat studenou, vůbec to není špatný nápad. Můžete ji použít jako chutný předkrm, bude to parádní chuťová rozcvička. Doporučuji např. nakrájet na čtverce velikosti sousta, ozdobit olivou, propíchnout párátkem a na světě je z jedné omelety plný talíř chutných soustíček z velké rodiny španělských "tapas". Já tentokrát v domácích podmínkách vyrobila menší řezy tortilly s ovčím pařeným sýrem, grilovanou (loupanou) paprikou, lístkem rukoly a na vrchu posazenou černou španělskou olivou. Vložte do toho svou fantazii a vymyslíte třeba něco závratnějšího ;) Pro premiéru tohoto receptu bych se přimlouvala za tortillu veleobyčejnou! Pořádně ji vychutnejte ve své pravé podobě a teprve na druhý ráz čarujte s jinými surovinami a přidejte co chcete ;) Máte-li zajímavý tip, prozraďte ho mě i ostatním. Předem za něj velký dík!
(upečená tortilla, pomalu chladnoucí a čekající na totální likvidaci - většinou nikdy nezbude)
Poznámka k samotnému krájení hlavních surovin, tj. brambor a cibule: U cibule je to jedno, plátky krásně změknou a stanou se velmi poddajnými. Pokud krájíme brambory na plátky, je trochu kumšt je správně na oleji promíchávat a zaručit, že se všechny kousky spravedlivě v horké olivové lázni vystřídají (předpokládám, že nevlastníte pánev velikosti traktorového kola). Plátky mají tendenci být neukázněné. Kdežto bramborové kostičky respektují rytmus vaší obracečky a v pánvi se ukázněně střídají a tím pádem i rychleji opečou a odmění se křupavostí ze všech světových stran. Abych to řekla jednoduše: "na tento způsob krájení nedám dopustit". Jinak k tortille už opravdu vůbec nic nemám … ;) Snad jen "Dobrou chuť"! Buď jak buď, na obyčejných bramborách já ulítávám. Receptů z nich tu budu mít jistě postupem doby nejvíc. Tedy pokud bude zachována "frekvence mé pilnosti" při tom všem ostatním ještě vařit, fotit a mezi mytím nádobí zapisovat receptury ;)
Jo a abych nezapomněla! Pánev po opékání neumývejte, toho olivového oleje je škoda. Však už něco vymyslíte, co s "načatou pánví" provedete ;)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 22:17 | Reagovat

téda, tady se to pěkně rozjelo!!! :) tohle je klasika...

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 22:35 | Reagovat

pan Cuketka: ... a ta jak známo, nikdy nezklame :-) v mém případě mě nezklame skoro žádný recept z brambor, protože je mám na chuťové stupnici dost vysoko, tak bravo tortille - to se Španělům povedlo ;)

3 Lenka z Luleå Lenka z Luleå | E-mail | Web | 18. ledna 2007 v 9:40 | Reagovat

Zni to velmi delikatesne... Mam spanelskou kuchyni rada, Tappas je oblibenym tematem firemnich veceru ve Svedsku... Tohle jsem jeste nikdy nezkousela, tak az nebudu hlidat kalorie, zkusim to :-)))

4 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. ledna 2007 v 13:51 | Reagovat

Trošku mi to připomíná naši "selskou omeletu". A tu mám moc rád, hlavně když ji mám pomatlanou plnotučnou hořčicí! Jen ji opékám jen z jedné strany. Nu což, vyzkoušíme, uvidíme, určitě to bude nejmíň stejně dobré! :-)

5 HoNem HoNem | E-mail | Web | 18. ledna 2007 v 18:19 | Reagovat

Včera jsem ten recept přečetl, dnes jsem byl na obědě s dvěma Španěly, tak jsem jim o tom vyprávěl. Přesvědčovali mě, že jejich Tortilla se v troubě nedělá. Tak jsem si to teď uvařil a je to exklusivní. Budu muset ukázat Španělům, zač je toho loket. Díky!

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. ledna 2007 v 13:23 | Reagovat

Lenka & Mánek: vyzkoušet doporučuji :-) A taky mě napadlo, jak říká Mánek o "pomatlání hořčicí" - tak já se přiznám, že hořčici ve všech jejích podobách mám taky moc ráda. Asi bych zkusila rozšlehat vejce s dostatečnou dávkou dobré hořčice a tím celou takto připravenou tortillu zalít. Hořčice by se zdánlivě utajila, ale její chuť by jí při konzumaci prozradila. Milovník hořčice by si přišel na své :-) Mezi milovníky hořčice se počítám, tak určitě příště zkusím právě tak.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. ledna 2007 v 13:25 | Reagovat

HoNem: tento komentář je pro mě zvláště potěšující, protože to je důkaz toho, že mnou popsaný recept uspěl a dokonce dokázal "nadchnout" :-) Vážně za to moc děkuji a já jsem na oplátku nadšená tímto komentářem. Díky!

8 HoNem HoNem | E-mail | Web | 20. ledna 2007 v 11:09 | Reagovat

Ještě to musím předložit těm španělům. Pak to teprve bude bomba, až si spletou tu jejich s tou Vaší :)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. ledna 2007 v 17:45 | Reagovat

HoNem: to bych neriskovala :-) tradice bezmezně ctím a ve Španělsku si vychutnám tuhle dobrotu ve své původní podobě, pěkně dokřupava z obou stran vypečenou. Kdyby to náhodou mělo být jinak, tak se budu na kuchaře zlobit ;) Leč doma si ji udělám po svém, neboť se mi osvědčila ;)

10 Lenka Lenka | 11. března 2007 v 22:11 | Reagovat

Shodou okolností jsem torillu dělala včera k obědu, zapéct do trouby jsem ji nedávala, ale už při jejím náročném obracení na pánvi jsem si byla jistá, že příště to rozhodně udělám. A jsem ráda, že nejsem sama kdo sdílí tento názor :-) Není nad křupavě opečené brambory z trouby :-) Španělé neví, o co přicházejí! Moje vylepšení bylo navíc v tom, že jsem do tortilly nakrájela klobásku :-) ach ta voněla!

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. března 2007 v 7:57 | Reagovat

Tu vůni si umím představit ;) Tak jsem ráda, že jsme dvě, co máme na věc stejný názor ;) Proč si to malinko neusnadnit, když to jde. Tortilla je z trouby křupavá dost. Díky za připomenutí, jak je tohle jídlo dobré. Asi si ji brzy zase udělám ;)

12 hanula hanula | E-mail | 19. června 2007 v 11:40 | Reagovat

Tak jsem přemýšlela , co udělám na obě, a času mám dost , tak asi bude tortilla. Brambory u nás milujem.... Na všechny způsoby..

13 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 11:47 | Reagovat

hanula :-) schvaluji a doporučuji. Přijďte se rozdělit o zkušenost, jak jste si s tortillou poradila. Dobrou chuť ;)

14 Bára Bára | E-mail | 19. ledna 2008 v 12:53 | Reagovat

Za týden odjíždím na půl roku do Španělska, a tak jsem se rozhodla udělat rozlučkový večírek ve španělském stylu - oblečení, hudba, kulisy a samozřejmě jídlo a pití - sangría už se mi chladí, za toasty potřené rajčaty a olivovým olejem budou za chvilku... pak nějaké tapas, ale hlavně tortilla. Jsem ráda, že jsem objevila váš recept, protože už jsem si říkala, jak ji zase budu na pánvi obracet a celá se mi rozpadne... :) takže fakt díky za ulehčení!

15 Šárka Šárka | E-mail | 20. ledna 2008 v 23:56 | Reagovat

Bára :-)

Jsem ráda že recept pomohl dobré věci a hlavně báječný čas ve Španělsku!

16 usyafuaywtavifuwegrigvsdifg usyafuaywtavifuwegrigvsdifg | 1. dubna 2008 v 19:45 | Reagovat

kouknul jsem se na to, ani jsem si to neprectl ale ty obrazky jsou supr

17 Ronia Ronia | E-mail | 25. srpna 2008 v 0:33 | Reagovat

Miluju Španělsko a miluju jídlo ^^, proto bych se chtěla zeptat, jestli nemáte nějaký recept na španělské bezmasé (klidně může být i s masem, ale jen mletým nebo v hodně malém množství) jídlo. Jestli nějaké takové recepty máte, neposlala byste mi je prosím na mail? Předem děkuji.

Tu tortillu musim zkusit - už jsem na ni i dostala chuť ;-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2008 v 23:12 | Reagovat

17 - Ronia :-)

Recepty určitě nějaké mám, ale vždycky je zpracovávám až s fotografiemi a rovnou na blog. Určitě brzy něco podobného bezmasého se tu objeví. Moc zdravím :-)

19 Sharis Sharis | 31. ledna 2010 v 9:33 | Reagovat

Včera jsem udělala tortilu k obědu a moc jsme si pochutnali. Díky za nápad šoupnout tortilu dopéct do touby. Výborné je podávat s bílým smetanovýcm jogurtem, nebo zakysanou smetanou.

20 manolia manolia | 31. července 2012 v 19:02 | Reagovat

Zrovna jsem si ji udělala, v troubě jsem  ji pekla a přidala jsem čerstvé bylinky tymián, rozmarýn, smil/kari, vonělo to úžasně a taky tak chutnalo.
Chci také poděkovat za recepr na VINAŘŮV CHLÉB, taky výborný.

21 DolceVita DolceVita | Web | 1. srpna 2012 v 16:50 | Reagovat

[19]: Sharis:

Díky ;-) Tortilla je dobrý způsob, jak zahnat rychle hlad a přitom si pochutnat.

22 DolceVita DolceVita | Web | 1. srpna 2012 v 16:52 | Reagovat

[20]: manolia:

Děkuji za milou zprávu a za vyzkoušení rcp. Tortilla je úžasná vždy a čerstvé bylinky její kouzlo jen prohlubují. Smil mám též v zahradě a jeho vůně je mi víc než příjemná.
Vinařův chléb je zajímavý recept, ale určitě záleží na chuti kuchaře, protože on s těstem pracuje a musí vychytat ten správný poměr toho či onoho. K vínu je to prima zakousnutí, které se jen tak neokouká :-)

23 ysl shoes ysl shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:41 | Reagovat
24 unique vintage prom dresses unique vintage prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat

Q. Why did the little boy put lipstick on his head?
http://www.threedress.net/

25 replica tag heuer watches replica tag heuer watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:02 | Reagovat

Very Interesting Information! Thank You For Thi Blog!.
http://www.latewatches.com/

26 Daria Daria | 2. června 2015 v 11:28 | Reagovat

Vše, co potřebujete vědět o španělském fotbale:

http://www.fotbal.guru/category/zpravy/zahranici/spanelsko/

27 dizzy dizzy | 14. ledna 2016 v 20:23 | Reagovat

Tak tento "španělský recept" je fakt perla..to jsou spíš dojmy z vaření. Vajíčko do trouby na 180 na půl hodiny? to snad pouze pokud je kolem něj i slepička, ne?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama