Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Selská bramborová polévka

14. ledna 2007 v 1:00 | Šárka |  Polévky teplé & studené
Řeknete si, že to není žádný zázrak, jen obyčejná polévka. Je tomu tak, ale i tak prostá "bramboračka" může být zážitkem, když je udělána právě tak, jak by měla. Ostatně tato polévka patří k základním pilířům staročeské kuchyně. Jistě si každý vzpomene, že náramně ji uměla již jeho babička a měla zaručeně ten nejlepší recept a ta, která se vaří dnes u vás doma, taky nemá konkurenci. Nepřicházím s žádným originálním nápadem, jak ji vařit lépe. Přicházím jen připomenout, že pokud jste loni v létě a na podzim pobíhali po lese a sušili hříbky do bramboračky, je čas si ji udělat (pokud jste to už ovšem neudělali bez mého doporučení :-) Však ony ty voňavé houby letos porostou zas a co potom s těmi loňskými? Vezměte jich rovnou plnou hrst a namočte je a těšte se na chutnou polévku, kterou si z nich uvaříte. Mám osobní zkušenost, že dobře připravená česká bramboračka neurazí žádného gurmána od Paříže po New York. Udělejte ji jak nejlépe umíte, pochvala k vám doletí hned, jak se její vůně zvedne nad hrncem a sušené hříbky s majoránkou vytvoří příjemný zimní polévkový parfém. K tomu vůně čerstvě rozkrojeného chleba. Myslím, že nelze odolat.

Dnes jsem ji vařila a říkala si, že fotit takovou obyčejnou polévku snad ani nemá cenu. Nezáří žádnou krásnou barvou a její vůně se ve fotografii zvěčnit nedá. Přesto mě to nedalo a této polévce jsem věnovala kus ze svého času a recept na tu "mou" si zde napíši. Je to první polévka na mém blogu a napadá mě, že toto čestné místo ji skutečně patří. Českých originálních jídel opravdu mnoho není, a ona je tím čestným zástupcem z mála. Je mnoho receptur dle krajů (šumavská, krkonošská, atd., ale já zvolila název "selská"). Tuto polévku mám ráda hustou, plnou hub, slušnou porci majoránky, kořenovou zeleninu a kousek kapusty. To vše tam musím mít a na lžíci to musí býti vidět. Základem je samozřejmě dostatek brambor. Na takovém selském dvoře se jistě připravovala zrovna tak. Selka a sedlák měli dostatek surovin a nebylo nutno při přípravě bramboračky šetřit. Recept na ni si představuji asi takto:

Selská bramborová polévka

  • 2 lžíce másla na jíšku (selka možná vzala sádlo :-)
  • 2 lžíce hladké mouky (já používám celozrnnou, když mám možnost si vybrat)
  • hrstička majoránky
  • sušené houby
  • brambory
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • kousek kapusty
  • sůl a pepř
  • petrželka na ozdobu
  • čerstvý chléb jako nejchutnější příloha

Hned jak dostaneme nápad vařit tuto polévku, namočíme hrst sušených hub do vody a necháme je pořádně změknout (vodu z namáčení též použijeme). Rozehřejeme v hrnci máslo a opražíme mouku na jíšku. Já poslední dobou používám celozrnnou, která se snadno opraží dozlatova a nepřepálí se. Jíška je krásně tmavá a přeci jenom je tato mouka zdravější než ta obligátní "bílá" (avšak nevymlouvám vám ji). Když mouka zavoní, zalijeme ji vodou a rozmícháme do hladka. Jako mladá jsem nevěděla, že jíška se zalévá vodou studenou. Však takovou triviálnost nikde nepsali :-) Cestou vlastních omylů jsem to záhy pochopila a vaření bylo rázem radostnější. Do povařené a hladké jíšky s vodou vlijeme namočené houby i s výluhem, osolíme, přidáme špetku pepře, majoránku a přišel čas na brambory a zeleninu. Očistíme, pokrájíme na drobnější kousky a vsypeme do vařící se polévky. Od tohoto momentu chvilku mícháme, doladíme trochu slanost polévky, aby byla akorát a necháme určitě 35 až 40 minut na mírném plameni vařit. Asistovat nemusíme, bramboračka to zvládne sama a za krátký čas si na ní pochutnáte. Řeknu vám, že to nebylo vůbec k zahození a "bramboračka" nakonec byla i docela fotogenická.
Jistě ta Vaše "bramboračka" je v něčem jiná, možná nechybí cibule, česnek, kmín, nové koření, bobkový list, někde dokonce hrst krupek přidávaji, květák i kedluben, též se dá zelenina i s cibulí předem orestovat - variant je právě tolik, kolik je kuchařů :-) Já zvolila poměr ingrediencí právě tak, aby polévce skutečně dominovaly brambory a sušené hříbky a v tomto receptu tomu tak je.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pegg Pegg | Web | 14. ledna 2007 v 10:43 | Reagovat

Bramboračku miluju :-)

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. ledna 2007 v 11:51 | Reagovat

Taky jsem si to uvědomila, když jsem jí jedla :-)

3 edy edy | E-mail | 16. ledna 2007 v 10:45 | Reagovat

Jsem rád, že i takovéto "obyčejné" recepty zabloudí na tvé stránky. Já osobně si velice vážím, že naše strava je velice pestrá a že si vezmeš ten čas a uvaříš i jídla naších babiček (které mely toho času asi o mnoho více), která jsou tak časově náročná. Tento recept je pro ty mladé, nezkušené, které se nemají třeba koho zeptat a rádi by si tu polévku uvařili.

4 ala ala | 16. ledna 2007 v 10:52 | Reagovat

Já bych se přimlouvala, aby se voda z namočených hub nepoužívala, měla by být hodně slaná a pak vytahuje ze sušených hub nahromaděné škodlivé látky...

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 11:07 | Reagovat

Už jsem to též slyšela, ale v tomto případě je "pro mě" zvyk železná košile :-) Mám ráda to silné houbové aróma sušených hříbků a nikdy mě to nedá, abych výluh nenávratně zlikvidovala. Staročeská kuchyně zužitkovala vše (i když to mohlo býti na škodu). Tento recept řadím do kategorie "staročeských" a tak mu nechávám tu autentičnost. Vím, že houby dokáží na sebe vázat těžké kovy z ovzduší a tím se mohou stát silně kontaminovanou potravinou. Mám jen jistotu, že ty mé houby jsou z lesa relativně zdravého (chráněná oblast), a tak snad toho obsahu škodlivin je tam o trochu méně. Jsem ráda za tento komentář! Každý se svým vlastním zdravím hospodaří sám :-) pamatujte na to. Z hub nevařím až tak moc často, dám tělu možnost se zregenerovat a detoxikovat po zamoření bramboračkou :-) Moc děkuji Alo.

6 dan bašus dan bašus | E-mail | 23. prosince 2007 v 17:37 | Reagovat

Jsem mladý i nezkušený žijící ve Španělsku a rád bych si uvařil tuto polévku. Zkusím to, ale pro mě jsou tam stále informační nedostatky. Větou přišel čas na brambory a zeleninu se ztrácím.

7 Šárka Šárka | E-mail | 23. prosince 2007 v 23:59 | Reagovat

dan bašus :-) Na větu, která se zdá býti zmatenou, navazuje věta další :-) Psát recepty není tak snadné, jak samotné vaření. Poslední dobou jsem se trochu polepšila a všechny nové recepty jsou srozumitelné (dle vyjádření těch, kteří se do vaření pustili). Ostatně tato polévka je velmi snadná a podle sezóny může mít vždy trochu jinou chuť. Díky za komentář a za připomínku :-)

8 Verunka Verunka | E-mail | Web | 2. ledna 2009 v 17:34 | Reagovat

jejejejeej tak dobrou polevku jsem dlouho nejdedla...Moc Vam dekuji

9 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. ledna 2009 v 11:31 | Reagovat

8 - Verunka

Ne nadarmo je bramboračka nejoblíbenější českou polévkou :-)

10 Kevin Kevin | E-mail | Web | 20. května 2009 v 8:04 | Reagovat

workers into theirwork.In thewages and conditions
<a href=http://fabiansociety.org/62-renegade-members-of-parliament>renegade members of parliament</a>
strike depends onuniformTrade-union[url=http://fabiansociety.org]fabian society[/url]commissions shallstatistics, togetherbe the special duty

11 Jiří Jiří | E-mail | 11. ledna 2010 v 23:48 | Reagovat

Dobrý den, paní Šárko.
V článku o bramborové polévce píšete, že "Českých originálních jídel opravdu mnoho není, a ona je tím čestným zástupcem z mála." To je asi nějaký omyl? - Každý, kdo se hlouběji zabývá českou kuchyní a jejími regionálními variacemi, tak potvrdí obrovské bohatství i originalitu české a moravské kuchyně.
Pravda, česká kuchyně vždy byla ovlivňována svými sousedy, ale to byla každá kuchyně, včetně vyhlášených, jako je třeba italská. Nebo vezměme třeba kuchyni rakouskou silně ovlivněnou mj.i českými prvky. Ale takové vlivy jsou přirozené.  
Podstatu české kuchyně nemůžeme hledat v socialistické gastronomii II. poloviny 20. století - jinak si nemohu Vaše tvrzení vysvětlit. Ale možná jste to myslela jinak.
Škoda, že my Češi tak často zapomínáme na své tradice.
Zdravím, JiříJan Brno

12 DolceVita DolceVita | Web | 12. ledna 2010 v 17:22 | Reagovat

[11]: Jiří:

Dobrý den pane Jiří,
mám stejný názor jako vy, bylo to míněno trochu jinak, ale nenašla jsem právě v tomto článku z počátku vzniku mého blogu dost prostoru na to, abych to vysvětlila. Tradiční česká kuchyně je něco, co já bezmezně ctím. Z toho důvodu jsem svou první knihu „Rande s gurmánkou v české kuchyni“ věnovala právě tradičním českým specialitám, kdy se snažím znovu připomenout i zapomenuté receptury našich babiček. Právě tradice se staly smyslem celé mé činnosti zde (www.dolcevita.blog.cz) i na stránkách www.gurmanka.cz, které za tímto účelem provozuji. Ve své publikační činnosti nezapomínám právě zmiňovat tradiční postupy přípravy pokrmů a pokud možno si i ze zdejších lokálních zdrojů opatřuji suroviny.
V tomto článku jsem si zavzpomínala na dobu, kdy jsem byla ve Švýcarsku a vedla restaurant. Bylo těžké prosadit některé tradiční české speciality, aniž by si okolí nemyslelo, že jsou to typické pokrmy pro sousední Rakousko či Německo. Česká kuchyně za hranicemi nemá tak zvučné jméno, ale přesto naše kuchyně za pozornost stojí! To rozhodně ano ;-)
Zdravím do Brna a jsem moc ráda, že na zdejší kuchyni dokážeme najít mnohá pozitiva.

Šárka Škachová
www.gurmanka.cz

13 Faustino Weishar Faustino Weishar | E-mail | Web | 12. října 2010 v 7:53 | Reagovat

Ježiš koukej co jsem našla na fejsu http://bit.ly/natalie_kviz

14 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 7. května 2011 v 15:41 | Reagovat

Recepty na bramboračku si jsou dost podobné. Moravskou variantu podle naší babičky - http://recepty.jiribures.cz/polevky/bramborova-polevka/ - jsme vařili dneska. A byla výborná. Jenom ty houby do polévky nedáváme (nemáme je rádi).

15 coast bridal dresses coast bridal dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:35 | Reagovat

Thank You For This Blog, was added to my bookmarks.
http://www.threedress.com/

16 cocktail party dresses cocktail party dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:45 | Reagovat

A. Tulips

17 evening dresses on sale evening dresses on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat
18 untrue untrue | Web | 19. června 2015 v 3:43 | Reagovat

nebankovní půjčka online lázně bohdaneč :-D

19 DeBurgh DeBurgh | Web | 7. září 2016 v 20:57 | Reagovat

sms pujcka online opočno ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama