Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Salát z čerstvých syrových žampiónů

30. ledna 2007 v 22:22 | Šárka |  Houby
Žampióny můžeme směle považovat za stravu moderního člověka. Svým složením jsou podobné masu a zelenině. Obsahují vitamíny zejména skupiny B, jsou bohaté na bílkoviny a mají zvýšený obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Pro jejich vysokou schopnost čištění lidského organismu je jejich konzumace doslova žádoucí. Jsou dostupné téměř po celý rok, tak není komplikované dostat je do své kuchyně. Pokud se najde dokonce někdo, kdo opravdu z duše nerad vaří, tak mám recepturu na senzační žampióny v syrovém stavu. Není to žádná převratná novinka, každý Francouz by vám potvrdil, že jíst žampióny syrové je pro ně vlastně "všední" událost. Ovšem s nevšedním chuťovým požitkem.

Salát z čerstvých žampiónů - Salade de champignons crus
  • kupte si asi tak ¼ kg čerstvých žampiónů v té nejlepší kondici (tj. nožičky na řezu nechť jsou sněhobílé a bez zbytečných nánosů nečistot)
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • petrželka
Pokud jsou žampióny opravdu v nejlepší kondici ;), tak je neloupeme ani nemyjeme. Když mají jen drobné nečistoty, postačí je štětečkem dočistit (tak se totiž tvrdé houby čistí nejlépe). Pokud to nejde jinak, umyjte je, ale poté dobře osušte. Nakrájejte na plátky. Aby houby nezhnědly, zakapejte je trochou citrónové šťávy a uložte v chladu. Nyní si připravte jednoduchou zálivku. Olivový olej rozšlehejte se zbylou citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Žampiónové plátky promíchejte s tímto dressinkem a nechte v chladu marinovat určitě celou jednu hodinu. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou. Uvidíte, že tyhle žampióny budou chutnat báječně a na stole budete mít takový lehký závan Francie. Když doplníme francouzským červeným vínem, bagetkou a kouskem sýra, váš stůl bude mít opravdový francouzský charm - a nemusíte být ani kuchař a určitě zapůsobíte ;)

Takhle nějak začíná každé francouzské jídlo. Je to vždycky obřad. Místní hostitelka nám nachystala plnou mísu tradičního salátu, nechyběly ani syrové marinované žampióny, červené víno a sýr. I když hodování ještě zdaleka nezačlo a od počátečního entrée se salátem je k poslednímu chodu, tj. sýrovému desertu ještě hodně daleko, je opravdu nutné, aby na stole byl. Sýr musí mít dostatečný čas na to, aby bez obalu a v pokojové teplotě rozvinul všechny své vůně a chutě. Jíme ho poslední, ale na stole má privilegium být první. Staré francouzské přísloví praví: Tabule bez sýra je jako kráska bez oka.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 31. ledna 2007 v 8:09 | Reagovat

Já rád krásky s oběma očima a sýry také! :-) Žampionky za syrova jsem ještě nezkoušel, protože mám zafixováno od svých předkyň (hezké slovo, že?), že houby se (kromě syrovinky) MUSÍ tepelně upravit. Takže jdu směle do toho, protože co mě nezabije, to mě posílí! :-D

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 31. ledna 2007 v 10:37 | Reagovat

Když jsem se s tím prvně setkala, též jsem pojala malou nedůvěru. Francouzské kuchyni důvěřuji, tak jsem chuti syrových žampiónů podlehla ;)  U stolu si troufám "skoro" na všechno ;)

3 Bali Bali | 31. ledna 2007 v 13:08 | Reagovat

syrove zampionky frantici pouzivaji casto. Manku neboj!

Sarko a na co si treba netroufas?

Ja jeste vaham nad ochutnavkou morskeho jezka :-(

Ale jinak jsem jedlik vseho.

4 DolceVita DolceVita | Web | 31. ledna 2007 v 17:37 | Reagovat

Bali ;) ústřice je něco, po čem netoužím, aby mi sklouzlo do krku. Chvějící se živý tvor ve mě neprobouzí pražádné vášně, ale říkám si, co když se ochuzuji o mimořádný zážitek? ;) Jinak miluji koně - nejím koňské maso. Bohužel ve Francii, Švýcarsku a přilehlých státech tak oblíbené. Jinak jsem taky jedlik vseho ;)

5 Ludmila Ludmila | E-mail | 31. ledna 2007 v 22:05 | Reagovat

Ničeho se nebojte!!!Naopak - syrové jsou podle mě nejlepší.Následují narychlo opečené.Dušené nebo vařené ztratí chuť a hlavně vůni,která je stejně od počátku velmi jemná.Jenom pozor na doprovodné skleničky vína,přece jen jsou i průmyslové houby hůř stravitelné,což mám vyzkoušeno na vlastní kůži.

Nezakapávám je citronovou šťávou a nemění barvu,prostě se během večírku zcuknou jako jakákoliv jiná doprovodná zelenina či pečivo.Což se stane jen v případě,že nastražíte něco ještě lepšího.

Ale marinované vyzkouším.

A ta hlíva byla skvělá.

-

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 31. ledna 2007 v 23:53 | Reagovat

Ludmila ;) díky za komentář a za všechny zkušenosti a rady v něm. Co se týká té hlívy, tak ta je mým favoritem. Jsem ráda, že vítězí i jinde.

7 Mánek Mánek | E-mail | Web | 1. února 2007 v 13:01 | Reagovat

Copak o to, já se nebojím! Když to přežili jiní, přežiju to taky. Hlásím, hlavní surovina pořízena, ostatní  ingredience mám (kromě petrželky, ale to ještě stihnu vyřešit)! :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. února 2007 v 18:34 | Reagovat

Odvážnému štěstí přeje ;) A taky se říká, že všechny houby jsou jedlé. Některé jenom jednou!

9 Mánek Mánek | E-mail | Web | 2. února 2007 v 8:36 | Reagovat

Vyzkoušeno, netušeně dobré! Více v mém <a href="http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=2591&l=manek"; target="_blank">deníčku</a> na labužníkovi.

(A teď doufám, že tu fungují odkazy...)

10 Mánek Mánek | E-mail | Web | 2. února 2007 v 8:37 | Reagovat

Jasně, nefungují. Takže ještě jednou: http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=2591&l=manek

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 10:56 | Reagovat

Mánek ;) velké potěšení na mé straně! Pokud takto připravené žampióny chutnaly, tak konzument získal ještě bonus: nastartoval detoxikaci organismu ;), doporučuji v pravidelných cyklech pokračovat a proložit recepturou na pečenou hlívu ústřičnou. To je pravý elixír mládí ;) Jinak musím zmínit báječné receptury na zavařeniny, které se v poslední době objevují na stránkách báječného "mánkova rybího restaurantu" a poděkovat za tu porci dobré inspirace.

12 Mánek Mánek | E-mail | Web | 2. února 2007 v 12:29 | Reagovat

Šárko, za zavařeniny a podobné receptíky je nutno poděkovat Possum, která mi je z té dálky z Klokánkova překládá a posílá. Má na to u mě vytvořenou samostatnou rubričku na recepty z mikrovlnky, já jsem pořád rybičkový! :-D

Tu zapečenou hlívu zkusím také, jenom jsem ji teď nějak v obchodech neviděl (teda v těch, co je mám u nosu).

A ještě díky za tvoje stránky, jsou moc fajn!

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. února 2007 v 12:58 | Reagovat

Mánku, tak milou Possum z Klokánkova pozdravuj, její recepty jsou opravdu zajímavé! Docela ráda si v létě užívám těch alchymistických hrátek s ovocem ve své kuchyni. Máme vlastní ovocný sad, tak alespoň část z toho se snažím nějak užitečně zpracovat. Takové hrušky se skořicí a Martini nejsou k zahození ;) Je to taková romantická dřina, ale kdo město vymění za venkov dobrovolně, ten se v tom perverzně vyžívá ;)

Též díky za tvé stránky! Jsou opravdu nevyčerpatelnou studnicí, jak si s rybou v kuchyni poradit!

14 Mánek Mánek | E-mail | Web | 2. února 2007 v 15:26 | Reagovat
15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. února 2007 v 0:32 | Reagovat

Mánek ;) děkuji, budu uvažovat ;)

16 possum possum | 5. února 2007 v 14:09 | Reagovat

Sarko, zdravim z Klokanie :-) Ten tvuj salat z zampionu vypada dobre, takze taky zkusim. Uz me tu naucili jist zampiony neloupane a nemyte, takze bez potizi. :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. února 2007 v 15:18 | Reagovat

possum ;) vítám návštěvu od protinožců. Musím říct, že recepty na zavařeniny jsou moc fajn, zvláště chilli jam a pomerančová whisky zavařenina. Pravda je, že moc nemikrovlním, ale jímá mě chuť něco z toho zkusit. Taky ráda zavařuji a experimentuji s konzervací ovoce a zeleniny, tak tvým receptům moc fandím. Syrové žampióny jsou ve světě známé, ale tady u nás moji přátelé nedůvěřivě koukají, když je neloupané krájím a hážu do salátu ;) Dnes už jsem je to naučila, ale jde to ztěžka ;) Zvyk je holt železná košile. Snažím se je šokovat stále něčím novým a rozšiřuji jejich kulinářské obzory ;) Některé tvé recepty určitě v létě vyzkouším, díky za velkou dávku inspirace a za tento komentář.

18 yarda yarda | Web | 13. července 2007 v 18:20 | Reagovat

Dobrejch receptů není nikdy dost.

19 Šárka Šárka | E-mail | 14. července 2007 v 0:58 | Reagovat

yarda :-) taky si to říkám, když na nějaký narazím.

20 breitling replica watches breitling replica watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:33 | Reagovat
21 elegant mermaid style wedding gowns elegant mermaid style wedding gowns | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:21 | Reagovat
22 http://www.bpcatalane.fr http://www.bpcatalane.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:17 | Reagovat

Sem napište komentář doma objeví celkem výjimečně, tak jsem upřednostnila olivový olej a máslo. Byla to výtečná volba, která receptu prospěla. Vy u sádla klidně zůstaňte, to nikomu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama