Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rybí frikadely na dva způsoby

15. ledna 2007 v 22:48 | Šárka |  Ryby
Rybí frikadely
Tohle báječné jídlo si musím poznamenat, protože když to neučiním teď, zapomenu co jsem tam při přípravě dala (spíše nedala), chtěla bych zůstat u prostoty chutí a nepřekořenit, nepřekombinovat. Použila jsem celkem málo ingrediencí a chuť byla výtečná, moc ráda si jídlo zopakuji a pokud máte chuť a odvahu, zkuste to taky. Základní ingrediencí je rybí filé (čerstvý kousek vždy upřednostním). Vzala jsem jedno filátko z Pangase (mohlo ho být tak čtvrt kila), víc určitě ne - přesto to bohatě stačilo pro dva hladové. Tak jdu lovit v paměti, abych si tu recepturu popsala věrohodně. Předpokládejme, že jsme někde ulovili čerstvou rybku (filé). Pangase nejčastěji ulovím na pultech v Makru. Filátko na hromádce ledové drti už moc odporu neklade, tak takhle lovit ryby zvládne každý. Na udičku je to kumšt!
Rybí frikadely - varianta č. 1
  • 1 ks rybího filé (např. Pangas o váze cca 250 g)
  • mořská sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • šťáva z půlky citrónu
  • strouhanka z 1 ks bílého rohlíku
  • kousek čerstvého pórku
  • špetka čerstvé nasekané petrželky (sušené)
  • 1 žloutek
  • 1 bílek ušleháme na sníh
  • 1 malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (Rio Mare)
  • špetka anglické hořčice v prášku (když vynecháte, nic se neděje)
  • mouka na obalení
  • olej na smažení
Jemné rybí maso (vyfiletované, tzn. bez kostí) rozmělníme v elektrickém mixéru se širšími noži nebo proženeme masovým mlýnkem. Osolíme, opepříme, přidáme žloutek, špetku práškové hořčice (umí chuť pikantně zvýraznit), ale není to životně důležité. Já ji doma mám a tak jsem usoudila, že při tvorbě tohoto receptu se mi tam chuťově bude hodit, a taky že jo :-) Přidáme strouhanku z jednoho rohlíku či jiného bílého pečiva. Když nemáme strouhanku, použijeme rohlík celý, ale musíme ho dobře rozmělnit a společně s masem nasekat, aby rybí fáš byla velejemná. Směs zakapeme citrónovou šťávou a přidáme jemně nařezané proužky pórku, máme-li petrželku, též jemně usekáme a přidáme do směsi. Ušleháme bílek na sníh a zlehka ho do směsi zabalíme, tzn. nemícháme moc vehementně, jen směs převracíme a tím bílek do hmoty šetrně zapracujeme, aby si ponechal tu svou kypřící (nadzvedávací) schopnost. Vznikla nám nadýchaná směs na frikadelky velmi jemné chuti. Měla jsem dojem, že by bylo třeba něčím malinko ozvláštnit a napadla mě konzerva tuňáka a při představě chutných soust růžového tuňákového masíčka, jsem neváhala a konzervu otevřela a prsty maso zlehka natrhala na kousky, které budou v samotné struktuře rybí fáše dominovat opticky i chuťově. Rozpálíme kvalitní olej na smažení a v silnostěnné pánvi smažíme malé frikadelky, které vytvarujeme rukama a uhladíme do tvaru dlaní. Aby byly křupavé, obalíme je před skokem do oleje v misce s moukou. Použila jsem celozrnnou hladkou (tak nějak tradičně na ni nedám dopustit a zase se mi to osvědčilo). Vhodíme do rozpáleného oleje několik frikadelek a smažíme asi 2 minutky a už je vidět, jak jsou frikadelky křupavé a do zlatova opečené. Obrátíme a i z druhé strany smažíme 2 minutky. Vyjmeme je z oleje a osušíme na savém papíru. Uchováme v teple a když máme všechny osmažené, servírujeme. Třeba jenom se salátem jako lehkou večeři. Můžeme si pochutnat i na nějakém chuťově zajímavém dresinku (možná ten s lehkou chutí česneku bude nejlepším doprovodem pro tuto rybí pochoutku. Alespoň já jsem zvolila právě tuhle variantu omáčky. Frikadelky byly v ústech lahodné a chuť tuňáka příjemně podtrhla méně výraznou leč delikátní chuť Pangase. Myslím si, že tato receptura již nepotřebuje žádné jiné ingredience a proto si ji zrovna v této podobě udělám zas.
(na počátku byl čerstvý filet)
(rybí filet jemně nasekaný, zlehka kořeněný, pórkem vyšňořený)
(sněhovým bílkem nadlehčený)
(konzervované tuňákové masíčko přišlo na pomoc)
(a už se to může začít smažit a nemuseli jsme se ani moc snažit) viz foto v úvodu
Varianta receptu na frikadelky č.2 - viz níže
(neptejte se mě, které jsou chutnější - já to prostě nevím, řekla bych "oboje")
Rybí frikadely - varianta č. 2
Nevydržela jsem jenom u toho smažení a napadla mě verse dietnější! Vytvarované frikadely jsem neobalila v mouce a nesmažila v oleji. Svařila jsem v kastrolu osolenou vodu a syrové rybí kuličky krátce ovařila 4 minutky, vyndala a v pohárku naservírovala jako ozvláštnění k té první variantě. Ani nevím, které byly chutnější. Tyhle byly též famózní a už pro ně vidím široké uplatnění od doplňku salátového talíře, po pohár s vychlazenými frikadelkami a koktejlovou omáčkou, vložka do zajímavého rybího krému atd. Určitě se tu něco z toho objeví, protože tuhle dobrotu si chci zapamatovat. Připojuji pár neumělých fotografií ze samotné přípravy i servírování, tak posoudit alespoň vizuálně můžete sami. Já mohu jen doporučit ;)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petruska Petruska | E-mail | 15. ledna 2007 v 23:03 | Reagovat

Mami, skvely recept. Jeho jednoduchost me vabi:-) V techto dnech premyslim nad faktem, ze jim malo ryb a klisicke kure me uz nudi. Z ryb jsem ale mela vzdy tak trochu strach - mam malo zkusenosti s jejich pripravou. Ted nemluvim o rybe smazene, to je snadne. Ale rada bych rybu pripravila, kdyz uz ji tedy delam jednou za uhersky rok, nejak nevsedne a se smrncem. A frikačky tedy rozhodne smrnc maji a jsou bajecne jednoduche, a zrejme i chutne. V mrazaku mam platky filetu, takze uz je jasne, jaky bude jejich osud!

Mimochodem, jak prisly frikadely ke svemu jmenu?

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. ledna 2007 v 23:19 | Reagovat

Zapeklitá otázka :-) Jak přišly ke jménu frikadely, to tedy opravdu nevím. Jedná se však o masovou směs (fáš) z masa či zeleniny, hub i kombinaci obojího. Jemně nasekaná směs, lehce okořeněná, vytvarovaná do menších tvarů kulatějších, placatějších a osmahnuté krátce v oleji. Domnívám se, že je to tak :-) Žádná lexikon nevlastním, tak to tak rychle nevylovím. Původně jsem chtěla recepturu nazvat "Rybí kroketky" - klidně jsem to mohla udělat, ale ty "Frikadely" mě přišly vznešenější - a ty na mě s takovou otázkou :-) Možná nám někdo ten původ slova osvětlí a bude znát i historii vzniku názvu. V gastronomii jsou to velmi často zajímavé příběhy, tak uvidíme. Určitě ti toto mohu doporučit a rybky si zamiluješ hned :-)

3 Lenka z Luleå Lenka z Luleå | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 0:19 | Reagovat

Ve Svedsku se tomuhle rika rybi kulicky, neboli fiskbullar... je to velka basta a moc mi chutnaji. Daji se delat ze vsech moznych ryb. Vubec, ony i ty klasicke svedske masove kulicky jsou vyraznejsi, pokud se do nich prida trochu ancovicek :-)  mas tu deeesne zajimave recepty, chystam velkou narozeninovou oslavu s ceskym menu...a jako hlavni chod bude Husa se zelim a bramborovymi knedliky. Jaky bys navrhla k tomu predkrm?

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 1:05 | Reagovat

Přemýšlím o tom předkrmu :-) Česká husa se zelím a knedlíkem dá žaludku zabrat, tak by to mělo být něco opravdu lehkého. Držela bych se zásady, že správná stavba většího menu je prostřídání teplých a studených pokrmů. Nevím kolik chodů máš v plánu, ale já osobně bych podávala jen nějaký zajímavý salát s lehkým dressinkem, aby to konzumenti zvládli :-) Určitě s kouskem nějaké rybí pochoutky (losos, krevetky, atd.) Vlastně proč ne lehoučké „Carpaccio“ z lososa na toastech a s trochou listového salátu? K tomu bych otevřela šampaňské a všichni se výborně navnadí na tu husičku :-) Asi bych to udělala zrovna tak. Sestavovat menu s vydatným českým jídlem je trochu komplikace, tak si myslím, že tři chody (když vezmu v úvahu dezert), by pro mě stačily. Poznámka: tvé recepty jsou parádní a odnesla jsem si hoooodně inspirace. Moc mě zajímá, jak zvládneš tu oslavu a co budeš podávat. Ať se ti to vydaří (o tom nepochybuji) a ať si všichni pochutnáte. Jsi výborná a nápaditá kuchařka, jak jsem za krátkou chvilku zjistila, gratuluji :-)

5 Mánek Mánek | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 8:14 | Reagovat

Bezva receptík! Nemá chybu. Ale dívám se, že jsme včera sáhli oba do stejných vod! :-)))

Bohužel, na dodekorování mých fotek se mi nedostává zeleně, červeně a žlutě (v suteréní ubytovně kytky nerostou a s přeplněnou ledničkou zásobami ostatních, již dříve bydlících, lze mít pouze věci k okamžité spotřebě).

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 9:02 | Reagovat

Mánek :-) sáhli do stejných vod? :-))) to je tedy náhoda. Hned se jdu podívat do tvé rybí hospůdky.

7 edy edy | E-mail | 16. ledna 2007 v 10:16 | Reagovat

Petruško, jak tak koukám, tak ti ještě nikdo nevysvětlil původ toho slova frikadely. Jak jistě víš, tak franzouská kuchyně je v kulinářském světě dost uznávaná a mnozí se snaží, už jenom tím jménem, dát tomu jídlu tak trochu ten šmrnc. Fricadelle znamená ve francouštině masové kuličky ( z masa nasekaného na drobno). V němčině (též to převzali od francouzů), znamená frikassieren "rozbít" na drobno. I ve Švédsku znají tyto masové kuličky a IKEA (kterou jistě všichni znají) je nabízí svým zákazníkům jako švédskou specialitu se smetanovou omáčkou, brusinkami a pommes frites nebo bramborem. A švédské rybí kuličky - fiskbullar, jak píše Lenka, jsou ve Švédsku skoro jako národní jídlo a moooc dobré.

8 Petruška Petruška | E-mail | 16. ledna 2007 v 15:04 | Reagovat

Edo, díky za tvou obětavost, nyní už konečně vím, jak přišly frikadely ke svému jménu. Máš pravdu, francouzská kuchyně dala názvy mnoha pokrmům užívaným v celém světě. Francouzština je zkrátka šmrncovní. A abych pravdu řekla, pochutnám si více na fricadelle než na rybích kuličkách:-) Co se řetězce Ikea týká, slyšela jsem, že v jejím občerstvovacím koutku si všichni vždy moc pochuntali, především na lososu a ostatních jídlech.  A dají se tam koupit i moc zajímavé věci, typické pro švédskou kuchyni. A jelikož v tomto týdnu tam musím zajet a koupit knihovnu na mé knížky, tak si zajdu do ikeáckého "bufíku". Pak podám zprávu, co jsem si dala a jak to chutnalo.

9 edy edy | E-mail | 16. ledna 2007 v 16:14 | Reagovat

Petruško, při tvé návštěvě Ikei bych k jídlu doporučoval ty frikadelky, ty seženeš v té kombinaci jenom tam (hlavně v Italii) a jsou opravdu vynikající. Lososa atd. si můžeš dát i někde jinde. Ale nechám to na tobě. A do Ikei půjdeš třeba i vícekrát a můžeš vyzkoušet i jiné dobrůtky. Tak si nech chutnat! Čau bella.

10 edy edy | E-mail | 16. ledna 2007 v 17:40 | Reagovat

Tak snad ta chyba teď zmizí.

11 Orange Orange | 16. ledna 2007 v 17:46 | Reagovat

Milá Šárko, díky za inspiraci, právě jsi mi připomněla dětství a dědovy neodolatelné rybí karbenátky z cejnů, které nikdo v jiné podobě nechtěl jíst, protože se musí hodně obírat... vlastně ani nevím, jak je dělal, možná spíš z uvařených ryb, ale to je jedno... (málokdo ví, jak dobrá je uvařená ryba, mňam...).  Budu to muset zkusit.

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 20:26 | Reagovat

Orange: tak to jsem potěšena, že ti můj recept připomněl příjemné okamžiky tvého dětství. Ostatně dobře udělaným rybím karbanátkům se jen tak něco nevyrovná, umím si představit, jakou pochoutku dělal tvůj děda. Díky za komentář a měj se moc a moc hezky ;)

13 Lenka z Luleå Lenka z Luleå | E-mail | Web | 16. ledna 2007 v 22:45 | Reagovat

K tomu menu s husou, ty mi ctes myslenky... Zrovna dnes se mi dostal do ruky recept na tatarak z lososa a kraba na toastu, tak mne napadlo, ze by to mohlo byt dobre... Budu delat oslavu 50. narozenin, pro asi 30 hostu... Takze hotovy studeny predkrm bude jedine uleva v priprave a ten recept zni zajimave, dam ho urcite na blogg. Jako desert pocitam s  dortem, piskot a lehkou brusinkovou penou  a la igloo. Pokusim se, aby si hoste pochutnali, ale neprejedli se... snad se to povede. :-))

Zdravim Lenka

14 Mánek Mánek | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 8:04 | Reagovat

Orange,  recept na karbanátky z cejnů máš tady, stačí vynechat naložení do nálevu: http://manek.bloguje.cz/438345-nakladane-rybi-karbanatky.php

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 11:58 | Reagovat

Lenka: varit pro 30 hostu uz neni legrace! Hotovy a studeny predkrm je opravdu tim nejlepsim, co te napadlo :-) Budu se tesit, az bude recept na tvem blogu. A ten desert zni moc zajimave. Pro severske staty jsou brusinky velmi stylove - dort a la igloo s lehkou brusinkovou penou musis vyfotografovat a ja si ho prijdu prohlednout na tvuj web. Jsem na nej moc zvedava. At se ty padesatiny a cela oslava vydari a oslavenci mnoho zdravi a stesti ;)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 12:04 | Reagovat

Mánek: za velmi pohotový recept děkuji :-)

17 Orange Orange | 18. ledna 2007 v 21:31 | Reagovat

Mánek: no tea, díky moc! A teď už jen ty cejny :-) - děda už totiž není a taťka toho moc neuloví...

18 děda děda | 3. února 2007 v 18:46 | Reagovat

poprve jsem se mohl dnes proběhnout po tomto báječném blogu. Nadchly mě nejen skvělé předpisy (polykal jsem naprázdno), ale i jejich umělelecká prezentace, dráždění chuťových buněk znásobující.

Navíc mne upoutala výměna Šárka : Lenka, neboť ona oslava padesátin se nás trochu týká, i když na velikou dálku. Milá Šárko, fandím Vám!

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. února 2007 v 23:10 | Reagovat

děda: Tento velmi milý komentář mě moc potěšil a děkuji za něj. Pokud mé stránky někoho potěší, je to přesně to, co bych si přála. Já sama musím říct, že stránky Lenky jsou pro mě velmi inspirativní, obzvláště ty její báječné severské recepty. Přeji vám všem, aby ta oslava padesátin byla nezapomenutelná a vydařená ve všech ohledech. Pokud oslavu chystá (a vaří) Lenka, tak to ani jinak být nemůže ;)

20 Vojta Vojta | 7. září 2008 v 14:20 | Reagovat

Milá Šárko, opět nemůžu než pochválit vynikající recept, který jsem dnes vyzkoušel. Moc jsem nedoufal, že se mi podaří frikadely udělat dost "nadýchané", ale povedlo se :) Moc nám doma chutnaly, určitě si to někdy zopakujem.

21 Šárka Šárka | 7. září 2008 v 15:56 | Reagovat

20 - Milý Vojto,

jsem potěšena, že receptura zafungovala spolehlivě a vlastně mám radost, že mě tento komentář dovedl k mému starému receptu, který bych měla zase znovu zrealizovat a vytvořit lepší fotomateriál, který si tento dobrý rybí recept zaslouží. Díky ;-)

22 Kocour Kocour | Web | 17. června 2009 v 20:04 | Reagovat

Dobrý recept. Mrkni se na moje stránky na povídku "Jak jsem se naučil jíst ryby" - je tam recept se kterým jsem vyhrál internetovou soutěž 2009.

23 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. června 2009 v 22:54 | Reagovat

[22]: Kocour:

20 trumanů za to čekání u břehu s udičkou stálo :-)

24 informal wedding dresses informal wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:41 | Reagovat

Q. What did the carpet say to the floor?
http://www.standdress.com/evening-dresses.html

25 dress for prom dress for prom | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat
26 christian louboutin shoes on sale christian louboutin shoes on sale | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:22 | Reagovat

I think am just having some problems with subscribing to RSS feed here.
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama