Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Růžové Fettuccine

20. ledna 2007 v 7:00 | Šárka |  Těstoviny & Rýže
Těstoviny jménem Fettuccine jsou chutné na všechny možné způsoby, ale třeba tento můj růžový recept najde své oběti ;) Blíží se oslavy sv. Valentýna, tak špetka růžového mámení v podobě tohoto pokrmu by se mohla hodit ;) Pokud se dobře rozhlédnete, najdete v obchodě čerstvé těstoviny, tj. "pasta fresca" v poměrně velkém zastoupení. Doporučuji pro tento recept zvolit typ fettuccine, ploché dlouhé nudle v šířce asi 1 cm, které jsou římskou obdobou známých tagliatelle.


  • 1 balíček čerstvých těstovin fettuccine /250 g pro 2 osoby
  • 1 sklenička treska a´la losos (drcená v oleji, jemně uzená)
  • ½ pórku
  • 150 g sýra Roquefort, (Niva, popř. jiný s modrou plísní)
  • 1 dl smetany
  • čerstvě mletý pepř

Dáme vařit vodu na těstoviny a uvaříme dle návodu. Nahřejeme silnostěnnou pánev a přidáme obsah celé skleničky tresky a´la losos i s olejem. Jsem odpůrce všeho, co nese název a´la, ale musím říct, že tuto tresku na způsob lososa až tak úplně nezatracuji, protože jsem si ji uzpůsobila právě pro tento recept a tam mě její mírná přesolenost a rudá přibarvenost pěkně poslouží. Drcenou tresku zprudka krátce orestujeme a přidáme k ní pórek pokrájený na silné plátky. Zarestujeme společně na oleji z tresky a žádný jiný olej nepřidáváme ani nesolíme (to vše zvládne mrňavá sklenička s treskou suplující lososa). Když pórek změkne, přidáme nadrobený sýr a přilijeme 1 dl smetany. Již na mírnějším ohni necháme sýr rozpustit a rozmícháme se smetanou na onu zmiňovanou růžovou omáčku. Mezi tím jsou těstoviny vařené a můžeme servírovat. Navrhuji na talíři jemně popepřit a protože to jsou těstoviny s rybou, tak zakápnout citrónem. Kdyby byla bazalka, neváhala bych použít právě tuto aromatickou bylinku a na talíři několika lístky ozdobit. Bohužel je leden a bazalka nebyla k mání, tak posloužila petržel. Růžové fettuccine jsou na světě a řekněte, že to nebyla "procházka růžovým sadem?" Máte-li doma nějaké vhodné těstoviny, nenechávejte je ladem a pusťte se do nich. Třeba jinak, po vašem … přeji dobrou chuť všem.

Těstoviny "pasta", jak se říká v Itálii existují v mnoha myslitelných i nemyslitelných variacích. Prý doposud není jasné, zda byly vynalezeny v Číně nebo Itálii. Jasné však je, že Italové jsou na těstoviny skutečnými specialisty. Snad neexistuje tvar, který by nepřevedli do podoby těstovin. Prý existuje více než 300 druhů rozličných těstovin. Proto nás nesmí překvapit, že pro Itala je téměř vědou, rozhodnout která omáčka lépe sedí k tomu kterému druhu těstovin. Platí pravidlo, že čím "těžší a vydatnější" omáčka, tím širší nudle musí kuchař znalý italské kuchyně použít. Např. pappardelle jsou tím nejlepším doprovodem k tmavým masovým omáčkám. Též nudle krátké, jako penne nebo rigatoni skvěle doplňují těžší druhy omáček s masem a zeleninou. Dlouhé makarony a špagety lze doplňovat téměř se všemi omáčkami, nejčastěji s aromatickými bylinkovými a rajčatovými. Stále však platí, že vlastnoručně vyrobené těstoviny chutnají nejlépe. Pro samotnou přípravu je nejdůležitější kvalita mouky. Profesionálové používají mouku farina di semola fine (lze ji sehnat ve specializovaných italských prodejnách). Domácí přípravu italských těstovin bych nechala na někdy jindy. Jak jsem zmínila v úvodu, tentokráte jsem koupila čerstvé těstoviny fettuccine již hotové a stačilo jen 4 minuty ve vroucí vodě povařit a byly al dente. V Itálii platí zlaté pravidlo, že každých 100 g těstovin potřebuje rovný litr vody. Trocha přidaného oleje do vroucí vody zamezí tomu, aby doma vyrobené těstoviny překypěly. Často se proslýchá, že olej se přidává kvůli tomu, aby se těstoviny neslepily. Musím říct, že "opravdové italské" těstoviny se nikdy neslepí (pokud použijete dostatek vody), neboť při jejich výrobě je používána mouka, která slepení zabraňuje. Zchlazování uvařených těstovin bychom měli používat jen tehdy, jestliže je připravujeme na salát. Tak totiž narušíme tenkou vrstvičku škrobu, která jinak dokonale pomáhá, aby omáčka k těstovinám lépe přilnula.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 0:13 | Reagovat

Teda Šárko,  já jsem pořád čekala, kdy na mě vybafne ta tvoje růžová esence, a ono je to všechno úplně jinak :)

Stejně jsi holka odvážná, já bych asi nivu s treskou á la losos smíchat asi nedokázala, a to jsem poměrně velký experimentátor. No a co se týká případného použití bazalky, tak to už si vůbec neumím představit! Ale růžové je to pěkně :)))

2 Petruška Petruška | E-mail | 22. ledna 2007 v 1:08 | Reagovat

Vážení a milí. V komentářích se dá často číst, že daný recept určitě hned vyzkoušíte atd. A jelikož jsem si říkala, že mnohdy převládají spíše slova nad činy, tak jsem se do toho dala. Recept jsem dnes večer vyzkoušela, fettuccine byly tedy u mě doma k večeři. A musím říci, že i téměř bez ingredience - treska á la losos (kterou jsem si pak doma sama vyrobila) - výsledek byl ohromující a sklidil úspěch. I já jsem se obávala již výše zmíněného spojení mezi chutěmi Nivy a lososa, ale nakonec se to vše sloučilo ve velmi chutnou "omáčku". Tento pokrm by si neudělal ostudu ani v nejlepších restauracích. Takže kdo ještě nesebral odvahu...vyzkoušejte to. Stojí to za to.

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 8:53 | Reagovat

Flo ;) nenech se polekat prvním dojmem - i když raději dvakrát měř a jednou řež. To je má zásada. Odvážná jsem, to je pravda ;) donutily mě okolnosti. Až se k tomu jednou dostanu, tak napíši nějaký ten smysluplný úvod k tomuto mému bezvýznamnému blogu. Měla jsem tu možnost, splnit si jeden svůj sen ;) je to na delší vyprávění, ale závěr je ten, že jsem netušila, jak těžká může být taková snová realita. Několik let jsem vedla naši vlastní restauraci a v těch končinách se neodpouštěla ani taková maličkost, jako je nenahřátý talíř na teplý chod. Lososa jsme pošírovali např. i v šampaňském, úspěch měl grilovaný losos s koprovou omáčkou a divokou rýží, závitky ze pstruha plněné uzeným lososem a špenátové nudle s omáčkou z lesních hub ;) Tahle treska a´la losos posloužila v těchto těstovinách jako zajímavá kořenící sůl a vlastně barvivo. Jak říkám, věci a´la nemám nejraději, ale tyhle těstoviny dělám již delší čas a svou chutí překvapují toho, kdo najde odvahu je ochutnat ;) Mám ráda klasické recepty, ale nebráním se ani fantazii, když ovšem nezpůsobí chuťové ródeo! Např v poslednímChefGurmánu je recept na rajčata plněná kuskusem a škvarkama - neumím si představit, že bych našla odvahu nacpat do rajčete (díky za ten dar přírody a téměř žádné kalorie) teplé škvarky ;) Na to bych odvahu neměla, ale troufnout si na bezbranné fettuccine a zkamarádit je s treskou a kouskem roquefortu jsem se nerozpakovala ;) Co z toho plyne? Co kuchař, to jiný úhel pohledu. O tom to vaření je. Umění nejen uspokojit, ale občas překvapit a vyvolat diskusi nad tím, co do jídla dát či nikoli. To je na celé gastronomii nejzábavnější ;) Milá Flo, moc děkuji za tento tvůj komentář.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 9:01 | Reagovat

Petruška ;) díky moje malá experimentátorko. Očekávám od tebe nějaké tradiční a lety osvědčené (zaručeně domácí) receptury od těch kouzelných dam ze Sicílie, o kterých mi Roberto vyprávěl. Pořád na to myslím a spřádám plány, jak letos vyrazíme za tebou do Itálie na lov autentických gastronomických zážitků ;)

5 Pegg Pegg | Web | 22. ledna 2007 v 9:51 | Reagovat

Já Vás obdivuji, kde pořád ty nápady berete ????

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 9:59 | Reagovat

Ahoj Pegg ;) myslím si, že nápady máme všichni, ale sebrat "drzost" a ještě se o nich rozepisovat a přidat fotografický doprovod to možná každý neudělá ;) Děkuji za milou porci obdivu.

7 Renáta Renáta | 24. dubna 2007 v 14:52 | Reagovat

Paní Šárko, Váš manžel pochází ze Sicílie?

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. dubna 2007 v 18:50 | Reagovat

Renáta :-) nepochází, ale má slabost pro italskou kuchyni

9 olu olu | 10. ledna 2008 v 22:34 | Reagovat

Tak jsem svého milého zaúkolovala koupit tresku v oleji, což byl nadlidský výkon - v našem "zapadákově" ji sehnal jen tak tak. Ale tímto receptem jsme byli oba velmi mile překvapeni, i když jsem se trochu bála. Švédské masové koule chystám na sobotu a taky se trochu bojím - tak jen doufám, že to dopadne stejně výborně! díky za bezva inspiraci :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 23:05 | Reagovat

olu :-)

Těstoviny jsou velmi tvárný materiál a já bohužel nemám tolik času na to, abych tuto rubriku doplnila a další dobré tipy, jak je snadno připravit tak, aby chutnaly báječně a pokaždé trochu jinak. Mám mnoho materiálu ve svém archivu, tak snad někdy příště se tu něco objeví. Tento recept je snadný a chuťově zajímavý. Občas si na něj vzpomenu a momentálně jednu takovou skleničku slané tresky doma v zásobě mám. Když je hodně málo času, je to rychlá večeře, která nemá za úkol jenom zasytit, ale člověk si i pochutná. Základem všeho jsou ovšem "dobré" těstoviny. Přeji ti, aby i další receptura na švédské masové koule dopadla ke tvé (i spokojenosti tvého milého) opravdu dobře. Strach neměj :-)

11 míša míša | E-mail | 23. září 2008 v 12:50 | Reagovat

Hledala jsem puvodne pres Google recept na kulajdu a objevila jsem tenhle "varici"web-vyborne:-) Postupne se davam inspirovat;-) Dnes jsem napr.  tady  objevila i pro mne  znamy a oblibeny a casto vareny tenhle recept-tak jen pro zajimavost a mozna i jako tip pro ostatni: ja tam pridavam jeste pod tresku rozdrceny strouzek cesneku(i 2), a na tresku (lososa) sklenku brandy a stavu a pripadne i duzinu z 1 pomerance a sladkou smetanu. Pak je to taky vytecna mnamka. (Ale nedavam tam vzdy nivu, ale  jeste lepsi je samozrejme parmezan ( a nebo jiny strouhany "indiferentni" syr). Jinak znem  tenhle recept puvodne z TV od Petra Novotneho z Chutovek - cca 5 let stary;-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2008 v 19:08 | Reagovat

11 - míša :-)

Všechno už tu jednou bylo :-) Recept je taková drobná improvizace, když je málo času, hlad a solená treska v lednici, po ruce těstoviny ... je to jenom domácí improvizace :-) 5 let staré chuťovky už nejsou chuťovky :-) Od Petra N. recept neznám, je to domácí improvizace, které se dějí bez receptů (v závislosti na domácích zásobách ;-) Díky Míšo

13 VeVe VeVe | E-mail | 29. května 2012 v 13:24 | Reagovat

Šárko, podle Vás vařím už dlouho a žádný chlap si nikdy nestěžoval (za tu dobu jsem jich pár vyměnila, ale na Vás dopustit nedám ;o) !). Děkuji za Vaše úžasné recepty a nápady a tento recept je opět výborný :o) Díky díky díky

14 DolceVita DolceVita | Web | 30. května 2012 v 22:02 | Reagovat

[13]: VeVe:

;o) Díky!

15 mother of the groom outfits mother of the groom outfits | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:51 | Reagovat

I have recently been searching all over for this info. Luckily I just discovered this at Google. Robert.
http://www.untildress.net/prom-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama