Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rillettes z makrely

22. ledna 2007 v 21:53 | Šárka |  Ryby
Rillettes de maquereaux
  • 500 g čerstvého rybího masa z makrely
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje extra vergine
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g Créme fraiche (husté kysané smetany)
  • svazek petrželky či jemnějšího kerblíku


Pod pojmem Rillettes si představme jemnou francouzskou paštiku. Jako předkrm se tento lehký rybí recept dá velmi dobře zakomponovat jako entrée do menu, kde budou následovat jako hlavní chod pokrmy těžší. Příprava není složitá, ale je třeba si dát malý náskok a začít připravovat den předem. Rillettes se nejčastěji připravuje z masa (králičího, husího, kachního, drůbežího i vepřového), není však výjimkou ani verse z masa rybího.
Vezmeme makrelu a odstraníme hlavu a ocas. Rybu očistíme a osušíme. Zahřejeme zeleninový vývar a makrelu do něj na 5 minut položíme, odstavíme z ohně a necháme odstát. Stáhneme kůži a snadno vyjmeme páteř a vybereme drobné kůstky. Takto připravené filety rozmělníme vidličkou. Cibuli a česnek oloupeme a velmi jemně nasekáme. V pánvi zahřejeme olivový olej a krátce orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Maso z makrely okořeníme solí a pepřem. Celý tento základ smícháme s Créme fraiche (kysanou smetanou) a v pánvi či jiné nádobě (s pokličkou) na mírném plameni zahřejeme a 5 minut zlehka prohříváme. Přiklopíme poklicí a necháme vychladnout. Nasekáme petrželku, promícháme s rybí směsí a připravíme malé keramické misky, jejich dno vyložíme jemně nasekanou petrželkou, lžící vtlačíme rybí krém a v chladničce necháme 24 hodin odpočinout. Podáváme jako předkrm s opečenou bílou bagetkou, zakápnutou olivovým olejem a posypanou provensálskými bylinkami. Delikátní francouzský předkrm (entrée) je na světě.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 23. ledna 2007 v 9:11 | Reagovat

Móc hezká snídanička, móc hezká! Mňam!

2 Pegg Pegg | Web | 23. ledna 2007 v 9:25 | Reagovat

Vypadá to na ňamku....

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. ledna 2007 v 9:57 | Reagovat

To je to kouzlo francouzské kuchyně - obyčejnou makrelu umějí vyšlechtit na delikatesku ;), tato receptura je toho důkazem a makrela dostala jiný delikátní charm. Receptura je to tradiční, jednoduchá, účinná, díky za povšimnutí a vyjádření sympatií vám oběma.

4 edy edy | E-mail | 24. ledna 2007 v 11:12 | Reagovat

A je to mńamka, věřte mi. Mohu všem vřele doporučit. Jako snídani, předkrm nebo malou večeři - vynikající.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. ledna 2007 v 13:09 | Reagovat

Poznámka: nemusí to být vždy makrela, i z tresky je to fajn ;)

6 Nikolas Nikolas | Web | 21. září 2012 v 23:40 | Reagovat

Vypadá to skvěle. Přítel má brzy narozeniny a já se budu (poprvé) snažit udělat tříchodové menu - zvolila jsem Francii a tento předkrm jsem se rozhodla vyzkoušet. Doufám, že nic nepokazím a bude nám to chutnat. :)

7 DolceVita DolceVita | Web | 24. září 2012 v 11:53 | Reagovat

[6]: Nikolas:

Budu držet palce, aby se oslava povedla a všechno chutnalo výtečně! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama