Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečená nadívaná jablka

23. ledna 2007 v 20:11 | Šárka |  Sladká kuchyně
Za okny začal padat sníh a jak se tak skládala jedna vločka na druhou, přišla jsem o možnost sledovat to dění venku. Rázem byla na okně sněhová peřina. Toť nevýhoda střešních oken v mé kanceláři. Co bych tam za těmi okny vlastně viděla? Bílo, bílo a jen nekonečné bílo. Se zpožděním ta zima přeci jenom dorazila do těch našich končin. Příroda si udělala pořádek, protože binec v ročních obdobích se nedělá.
Když sněží, tak mám vždy náladu zatopit v krbu. Hned jsem to udělala. Když praská a voní dřevo po domě, tak potom mám zase chuť na něco "horkého a dobrého", aby to zahřátí a teplo domova bylo dokonalé. Na velké vaření zrovna chuť nebyla, ale přemýšlela jsem alespoň o nějakém voňavém štrůdlu a hrnku kávy nebo čaje. Jak jsem se tak dívala na ta celkem pěkná jablka, řekla jsem si, že je jich vlastně škoda a zkusím z nich udělat něco jiného a neméně dobrého. A tak přišel nápad na pečená nadívaná jablka. A tak nějak to dopadlo ;)
Pečená nadívaná jablka
Je po vánočních svátcích a tak se jistě najdou všude zbylé pracně vyloupané ořechy ;) Alespoň u nás to tak je, máme velmi plodný "ořešák" a náramně hodné kamarády, tak ještě jednou upřímný dík. Důležité je mít nějaké šikovné nářadíčko, aby se jablka dobře vydlabala. Použila jsem takovou tu věcičku na "odjádření" - má to nějaký lepší název? asi ano, ale já na něj nepřijdu. To udělá práci důležitou, ale je třeba vnitřek jablek důkladněji vydlabat, aby se do nich vešlo dostatek chutné nádivky. Mám takovou tu ostrou kovovou lžičku a tou to šlo fakt báječně. Když se popereme s dlabáním jablek, tak nastavíme troubu na 200 °C a necháme ji pořádně rozpálit.
Do každého otvoru jablka jsem dala na dno kousek nugátu, nasypala špetku mletých vlašských ořechů, přidala nějakou hrozinku, lžičku pikantní meruňkové zavařeniny (ta se s čokoládou velmi dobře snáší), zasypala ořechy, špetkou tmavého třtinového cukru, položila pěkný plátek másla a zlehka poprášila skořicí. Takto připravená jablka jsem zakryla pokličkou z odkrojeného vršku, posadila je na zapékací misku (není třeba ničím vymazávat), šťáva z jablek a stékající kapky másla zabrání tomu, aby se jablka připekla k nádobě. Pečeme přesně 20 minut při nastavené teplotě a vypadá to asi tak nějak.
Horké jablko chutnalo výborně s karamelovým krémem, který jsem vytáhla z chladničky. Kombinace horkého sladkého jablka a dobře vychlazeného karamelového krému byla vážně exkluzivní, tak si to musím pěkně napsat, abych příště mohla vykouzlit identickou dobrotu ;)
Pokud již nyní víte, že nemáte doma ty ingredience, o kterých mluvím já, zkuste zapojit svou vlastní fantazii. Má domácnost je extrémně zásobená vším, co vy možná ani nepotřebujete. Třtinový cukr prostě zaměňte za klasický bílý rafinovaný (vanilkový by byl fajn), atd. Pokud použijete jen ořechy s cukrem a skořicí, jistě to bude fantastické. Nezapomeňte však na máslo, to je pro delikátní chuť pečených jablek skoro nepostradatelné.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 24. ledna 2007 v 9:49 | Reagovat

Vypadá to velice lákavě, kafíčko mám připravené na stole a k tomu se dívám na fotečky. Tak asi tohle nevydržím a dám si koblihu.

2 edy edy | E-mail | 24. ledna 2007 v 11:19 | Reagovat

Nejsem já to Rudko chudák:-) Každý den (správně řečeno, několikrát denně) jsem nucen (dělám to ale moc rád) testovat ty Šárčiny specialitky. Mám potom smůlu, že když jdeme zase my otestovat nějakou tu hospůdku, nikde mě moc nechutná. A to chci ještě stále, nějaké to kilo po svátcích nabité, shodit. No snad to nějak přeci jenom zvládnu.

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. ledna 2007 v 11:23 | Reagovat

Rudka: závidím ti koblihu ;) jestli je s malinovou zavařeninou, tak ti ji závidím dvakrát, ale s meruňkovou taky není špatná. Navnadila jsi mě s kafíčkem, letím si ho honem uvařit a nechám si zdát o koblihách bíle pocukrovaných.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. ledna 2007 v 11:27 | Reagovat

Edy: není to tak černé, jak to vypadá. Posledně v hospůdce "hranolky z candáta" byly famózní a navrhuji v brzké době repete ;) Kila po svátcích nabitá půjdou dolů tak rychle, jak rychle bude padat sníh, než se ten bílý svinčík uklidí, tak jistě nějaké to kilo bude pryč ;)

5 Iva Iva | 24. ledna 2007 v 12:27 | Reagovat

Báječné vzpomínky, takováhle jablka mi dělávala moje prababička a já na ně skoro zapoměla, Šárko díky moc za připomenutí. To máslo tam opravdu musí být, úplně cítím na jazyku chuť´štávičky z másla a jablíček, dovnitř dávala vanilkový cukr, ořechy a rybízovou zvařeninu. Je to pochutnáčíčko jako stvořené pro dnešní večer - takže u nás určitě budou.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. ledna 2007 v 12:44 | Reagovat

Iva: to mám fakt radost. Říkala jsem si, že rybízová /brusinková zavařenina by byla též zajímavá, díky za doporučení. Tak ať je ten "dnešní večer" pro tebe sladký a nevšední. A nemůsí to způsobit jen recept na pečená jablka ;) I když tento obyčejný pokrm opravdu příjemné pocity navodit umí.

7 Rudka Rudka | E-mail | 24. ledna 2007 v 13:38 | Reagovat

Edy: jsi takový testovací chudák. Až přijedu zase někdy k Vám na návštěvu, tak Ti trošku pomůžu s tím těžkým údělem. A věř mi, že budu ráda tím chudákem.

8 edy edy | E-mail | 24. ledna 2007 v 14:32 | Reagovat

Moc se všem "češtinářům" omlouvám, že mě tam občas uklouzne nějaká ta chybička, ve formě třeba špatného i/y. Ale to víte, žil jsem většinu mého života v zahraničí a česky jsem občas jenom mluvil. Nemám ani žádný akcent, mluvím stále hezky po našem.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. ledna 2007 v 15:30 | Reagovat

edy ;) je nás víc! já už se za chyby ani neomlouvám (a že je sakra vidím), to už je pozdě ... ;)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. ledna 2007 v 15:51 | Reagovat

Rudka ;)

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 25. ledna 2007 v 7:38 | Reagovat

Chroupám právě jablíčko, ale není pečené, ani plněné, je jenom přírodní. Ale vím, že pečená plněná jablíčka jsou móc dobrá! :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. ledna 2007 v 9:03 | Reagovat

Jablíčko ve své přírodní nahotě je zdravější ;)

13 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 26. ledna 2007 v 0:32 | Reagovat

Super! Tak presne tohle bych si dal:) A taky ze dam:) Diky za pripomenuti... uplne citim tu vuni peceneho jablka..skorice a orechu...

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. ledna 2007 v 8:42 | Reagovat

Diky ;) skořice dělá v každém jídle zázraky a umí pozvednout náladu - u mě to tak funguje - tak přeji mnoho příjemných pocitů s tímto obyčejným, leč velmi voňavým jidlem ;)

15 Líba Líba | E-mail | 4. října 2007 v 8:21 | Reagovat

Jablka jsou výtečná a to kdykoliv, n

16 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 8:46 | Reagovat

Líba :-) souhlasím! zrovna nedávno jsem z nich upekla zajímavou dobrotu, která se tu snad brzy objeví ;)

17 Líba Líba | E-mail | 4. října 2007 v 8:52 | Reagovat

Śárko, omlouvám se za poslání nedokončeného..... Zazvonil telefon a už to bylo......Chtěla jsem napsat, že tato jablka jsou výborná už i tím, že náplń se dá vždy trochu pozměnit. Ale ještě mne zaujal ten karamelový krém.... Je to vyšlehaný karamelový puding s máslem?  Děkuji a zdravím všechny milovníky jablek a nápadité kuchařky.....

18 Ball Gown Wedding Dresses Ball Gown Wedding Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:12 | Reagovat

I like the blog too much. Keep working on it.
http://www.felldress.org/

19 replica cartier baignoire watches replica cartier baignoire watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:17 | Reagovat

Q. What do you get when you put a fish and an elephant together?
http://www.latewatches.com/breitling-air-wolf.html

20 party dresses 2013 party dresses 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:05 | Reagovat

A. He didn't want to wake the sleeping pills!
http://www.untildress.net/bridal-party-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama