Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Medailónky z vepřové panenky ve smetanové omáčce s koňakem & domácí spätzli (špecle)

8. ledna 2007 v 14:32 | Šárka |  Maso
Naše rodinná receptura - po našem "Myši" - když se u nás řekne, že si dáme "Myši", tak každý ví, že jsou to medailónky z vepřové panenky s omáčkou ze smetany, sladké červené papriky a koňaku, plus domácí spätzli. Taková rafinovaná jednoduchost, co docela parádně vypadá a tomu, kdo toto jídlo připravuje, to vlastně vůbec nedá zabrat. Dobrota pro větší společnost, která nás bude stát chvilku přípravy a při vlastním vaření se můžeme se společností klidně posadit a sem tam do kuchyně odskočit a přece vykouzlíme chutné a originální jídlo. Zde je výsledek:

Na přípravu tohoto pokrmu potřebujeme
(Z filátek bylo 24 kousků; pro 6 lidí stačilo a ještě zbylo)
  • 2 velká vepřová filátka
  • 6 rajčat (větších a pevných)
  • cca 20 plátků slaniny (delších nepotrhaných proužků)
  • párátka
  • sůl, pepř
  • zapékací miska
na omáčku:
  • 2 zakysané smetany (hustější, např. od Ramy Cremefine)
  • 2 polévkové lžíce dobré sladké mleté červené papriky (maďarská je nejvoňavější)
  • sůl a lžičku sypké vegety nebo podobné směsi (lze použít též půl bujónové kostky), sklenka koňaku
    na Spätzli:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 celá vejce
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 dl vlažné vody
  • sušená petrželka (popřípadě nasekaná čerstvá)
  • (síto jako na halušky, plný hrnec horké osolené vody)
Filátka odblaníme a nakrájíme na cca 3cm špalíky. Rajčata překrojíme na polovinu a z každé půlky nakrájíme tak 3 dílky (ani velké ani malé, prostě tak akorát). Filátko položíme na plátek slaniny, na vrch filátka posadíme rajčatový dílek, slaninou obalíme filátko i s rajčetem a spíchneme párátkem, aby vše drželo (viz přiložený obrázek, jednoduchost sama). Takto připravíme všechny kousky masa a naskládáme do zapékací misky. Teprve nyní posolíme a opepříme (čerstvě mletým pepřem a solí nejlépe hrubou mořskou - je jemnější na chuti). Toť vše! Zapékací nádobu nevymazáváme a v žádném případě ničím nepodléváme! V horké troubě filátka pustí tolik výborné šťávy, že se budeme divit. Rozpálíme troubu na 220 °C (horkovzdušnou) a 12 minut zprudka zapečeme. Všechna šťáva z rajčat vyteče a spojí se s rozpečenou slaninkou (budeme potřebovat na omáčku). Dobrá rada: připravte si filátkové balíčky již den předem - jejich kvalitu to nepohorší, naopak vůně lépe přejdou do masa. Šťavnatá filátka jsou hotová a uchováme je někde v teple ještě pár minut než stihneme naservírovat.
Omáčka je jednoduchost sama. Dva kelímky kysané smetany vyklepneme do kastrolu a zasypeme mletou sladkou paprikou, metlou rozmícháme před vlastním zahříváním. Ještě za studena ochutíme solí, popřípadě vegetou či kouskem bujónové kostky a zvolna zahříváme na kamnech. Nepřesolme, okořeňme jen lehkou rukou. Když je papriková smetana zahřátá, přilijeme všechnu šťávu z pečeného masa a ta dá omáčce ten správný říz. Chuť rajčatové šťávy se slaninou je fantastická. Dobře společně na plameni prošleháme a závěrem přilijeme malou sklenku koňaku. Necháme odvařit alkohol a výborná omáčka k masu je na světě za necelých 5 minut naší mírné péče.

Mezitím se nám vaří voda na spätzle. Všechny zmíněné ingredience na tuto přílohu smícháme v míse a vznikne nám takové hustější lité těstíčko. Když se voda vaří, položíme na hrnec děrované síto na halušky a obsah mísy do síta vlijeme. Stěrkou propasírujeme přes otvory v sítu do vroucí vody a jen co spätzle vyplavou, tak za další 2 minutky jsou hotové. Slijeme přes síto a můžeme podávat. Pro mě je to nejjednodušší receptura co znám, která na první pohled vypadá, že se kuchař "sakra nadřel" :-) A též mohu slíbit, že recept nikde jinde nenajdete, neboť je to náš rodinný originál. A proč mu říkáme "Myši"? Snad proto, že to jako myška s ocáskem zdánlivě vypadá (musíte mít tu pověstnou "bujnou fantazii"). Nejspíš je to proto, že se nám to líbí a nového hosta to spolehlivě vždy vyděsí. Hned zjistíte, zda má smysl pro humor a lásku k hrabošům :-)

Za vše, co jsem zde popsala "ručím", všechny milovníky dobrého jídla zdravím.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 8. ledna 2007 v 15:44 | Reagovat

No teda, Šárko, zase jsi mě inspirovala :)

Díky za hezké povídání i za pár rafinovaných triků, už teď se těším, jestli to stejně dobře bude chutnat i v mojí kuchyni. A pochopitelně jsem taky zvědavá, co řeknou děti na ty myši na talíři.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. ledna 2007 v 16:44 | Reagovat

Díky za milý komentář Flo :-)  Myslím, že si děti budou ten název pamatovat (bez ohledu na to, zda najdou odvahu konzumovat). Horší bude, až se někdo zeptá, co dobrého mamka uvařila? To potom budeš muset vysvětlovat, že myši opravdu nejíte :-) Ať tak či tak,  je alespoň zábava - a o tom to je :-) Tento recept jsem dlužila přátelům, jako vysvětlení, že na talíři měli obyčejné vepřové filátko, nikoli exotiku vysvlečenou z myšího kožíšku. Vypali, že mě podezírali. Tak nyní už nebudou, doufám ... :-)

3 Zuzka Zuzka | 8. ledna 2007 v 19:40 | Reagovat

Já za to taky ručím neboť jsem měla to štěstí a mohla jsem toto jídlo už myslím dvakrát ochutnat.Pokaždé to byla dobrota a opravdu to není náročné,mohla jsem se kuchařince dívat přes rameno.Až budu mít doma koňak tak to musím zkusit, doufám, že mi také zadaří.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. ledna 2007 v 12:47 | Reagovat

Díky Zuzko :-) Nepochybuji o tom, že ty to zvládneš!

5 Mánek Mánek | E-mail | Web | 9. ledna 2007 v 16:05 | Reagovat

Až se sliny sbíhají!

6 Karel Karel | 9. ledna 2007 v 23:56 | Reagovat

Koňak koupím...

7 Karel Karel | 9. ledna 2007 v 23:56 | Reagovat

Zuzko, koňak koupím...

8 Karel Karel | 9. ledna 2007 v 23:59 | Reagovat

Zuzko, promiň... ZZZítra koupím další...

9 edy edy | E-mail | 10. ledna 2007 v 11:21 | Reagovat

Taky bych je chtěl vyzkoušet někde jinde. Zuzko, co mám přinést???

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 11:57 | Reagovat

tak to já taky přijdu :-) židli si přinesu, Karel obstará dostatečnou zásobu koňaku a v tomto složení se nudit nebudeme :-) Kdy máme dorazit? Když nás bude víc, alespoň nebude problém "co s načatým koňakem" :-)

11 Karel Karel | 10. ledna 2007 v 14:06 | Reagovat

židli už mám taky.Ale kkkoňak už mi nechtějí prodat.Nevíte někdo,proč vyrábějí židle s jednou nohou uprostřed ? Edo, kde jsi ? Během poslední návštěvy jsi mi nabídl podporu...

12 edy edy | E-mail | 10. ledna 2007 v 14:19 | Reagovat

To se zase někdo snaží spořit. Neboj, já vezmu příště ještě jednu nohu náhradní. Na dvou nohách se sedí přeci jenom bezpečněji. Nebo, že by chodí....? No to je už jedno, ale v každém případě jsou dvě nohy vždycky lepší :-)

13 Karel Karel | 10. ledna 2007 v 15:28 | Reagovat

Edo díky. Věděl jsem, že nezklameš.

14 Zuzka Zuzka | 10. ledna 2007 v 16:30 | Reagovat

To jsem ani nečekala, že bude taková odezva na můj komentář. Tak si rozdělíme úkoly-Karel obstará koňak, Šárka mi bude napovídat a Eda bude dělat, že mu to chutná i kdyč se dílo nezdaří.Já si ale dám na kuráž trochu koňaku hned na začátku,na jídlo určitě zbude.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 16:37 | Reagovat

Jasně! Dobrá týmová spolupráce :-) S nápadem souhlasím a svého úkolu se zhostím zodpovědně :-)

16 1plus@seznam.cz 1plus@seznam.cz | 10. ledna 2007 v 16:51 | Reagovat

Zamlouvám si ten nejdůležitější a nejlepší úkol. Zuzko, neboj budu chválit a zhostím se ho také zodpovědně.

17 Rudka Rudka | E-mail | 10. ledna 2007 v 16:51 | Reagovat

Pardon

18 edy edy | E-mail | 10. ledna 2007 v 18:14 | Reagovat

Tak jak tak koukám Zuzko, tak se k tobě sjede půl republiky. Gratuluji!! Máš vůbec tak veliké hrnce:-)

19 pupi pupi | 10. května 2007 v 21:09 | Reagovat

Recept vypadá lákavě, už dlouho se na něj chystám. Tuto sobotu čekám hosty na oběd, tak ho chci vyzkoušet.  Nemám ovšem síto na halušky, takže špecle nezvládnu. Uvažuji, čím je nahradit - napadá mne buď indiánská rýže nebo koupené gnocchi... vy, co jste už vyzkoušeli, co byste zvolili? Nebo něco docela jiného?

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. května 2007 v 23:53 | Reagovat

pupi :-) Gnocchi by byly jistě dobré. Ostatně s rýží si to také umím představit. Doporučuji "špecle", protože v této kombinaci to mělo v našem restaurantu velký úspěch. Myslím si však, že to bude chutnat i s jinou přílohou. Přeji hodně úspěchu u sobotního oběda a hlavně dobrou chuť.

21 Linda Linda | 10. září 2008 v 11:33 | Reagovat

hm, tenhle recept znám....říkáme tomu party filet a děláme ho s farfallemi, ta omáčka je výborná

22 Linda Linda | 10. září 2008 v 11:36 | Reagovat

známe ho do známých švýcarů

23 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2008 v 11:44 | Reagovat

21 - Linda :-)

To je náhoda! Recept je v naší rodině zabydlen již hodně dlouho. Původní  nápad na suché pečení kousků vepřové panenky byl snad v nějakém gastronomickém místním časopise a jmenoval se "vepřové myšky" :-)

Nejsou ti vaši známí Švýcaři náhodou od Basileje? :-)

24 linda linda | 12. ledna 2009 v 12:32 | Reagovat

Basilej ne, Stans, to je u Luzernu:-)

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. ledna 2009 v 15:34 | Reagovat

24 - linda :-)

V každém případě to byla jedna ze specialit v našem podniku, který byl v Juře. Věhlas dobrého jídla se šíří rychlostí blesku třeba i za moře :-)

26 Jan Jan | E-mail | 30. ledna 2010 v 22:53 | Reagovat

Dnes to varim pro navstevu zde u nas ve Vancouver-Canada ... dam vedet jak to chutnalo ....

Budu to trosku vylepsovat ale zde tato zakladni forma je naprosto usvedcujici, ze to bude senzace !!!

27 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 16:05 | Reagovat

[26]: Jan:

Sakra, já jsem tento komentář propásla :-) Tak doufám, že to chutnalo! V Canadě to budu vařit pro své přátele v květnu. Jedu je tam na pár dnů navštívit a myslím si, že by jim to mohlo chutnat :-) Já tohle jídlo miluji a nikdy mě nezklamalo a udělalo jen dobrou reklamu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama