Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ledový salát s pomerančem a ořechy

2. ledna 2007 v 23:41 | Šárka |  Saláty
Ledový salát je pochutnání pro všechny salátomilce. Křupavý, šťavnatý, dlouho vydrží svěží v chladničce, přiřadila bych ho k salátové jedničce. Svátky vánoční a oslavy konce roku jsou za námi a salát v ledničce se tvářil pořád vesele, i když ho předběhly řízky, kapří filety, hora bramborového salátu, uzená pečínka a jablečný křen, nakonec i kachna dostala přednost a putovala z lednice ven. Salát trpělivě seděl v nejtmavším rohu a nic z jeho svěží nálady se neztratilo ani po novém roce. Přišlo mi ho líto, zůstal tam v prázdné ledničce tak sám. Opodál lenošil pomeranč, ve dveřích se krčila smetana. Trojice kamarádů pro ten nejlepší salát, co jsem si mohla po těch gastronomických orgiích dát. Pohlazení pro tvrdě zkoušený žaludek. Takhle jsem k tomu přistoupila a do 5ti minut byl salát na stole.
  • 1 hlávka ledového salátu
  • 1 velký pomeranč
  • 1- 2 dl smetany
  • ocet (když máme nějaký ovocný, je to noblesnější)
  • lžíce cukru
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř
  • vlašské ořechy
Ledový salát očistíme (stačí svléknout svrchní listy), hlávku rozkrojíme (bývá pevně uzavřená a čistá, listy nemyjeme), pokud je to jinak, rozhodně listy propláchneme. Je potřeba přebytečnou vodu odstředit v salátové odstředivce. Proč? Jednoduše proto, že zálivka ulpí jen na suchém listě. Salát nekrájíme, ale natrháme na kousky a rozhodíme na mísu. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na menší kousky a rozhodíme na salát. Smetanu smícháme se lžící cukru, octa, osolíme a dobře prošleháme. Nalijeme na salát a salátovým příborem pěkně zlehka proházíme, až zálivka ulpí na každém kousku. Pro pikantnost chuti opepříme hrubě mletým pepřem a na závěrečné dozdobení použijeme hrubě sekané vlašské ořechy, které krátce opražíme na rozpálené suché pánvi. Chutný salát je na světě. Tedy jen jeden způsob z mnoha, jak si na ledovém salátu pochutnat.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 3. ledna 2007 v 10:24 | Reagovat

Tuto kombinaci ledového salátu mám nejraději, je velice osvěžující a ted´po svátcích je to určitě dobrá volba. Mohu všem opravdu doporučit. S dobrým pečivem máme i lehčí oběd.

2 Lara Lara | 3. února 2008 v 17:19 | Reagovat

Mockrát děkuji za výborný recept na salát :-)

3 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2008 v 22:17 | Reagovat

Lara :-)

Je to můj oblíbený :-) Jednoduchý, ale chutný. Pomeranče si se salátem dobře sednou.

4 BUBULINA BUBULINA | E-mail | 11. dubna 2008 v 15:11 | Reagovat

Zdravim vsechny priznivce ledoveho salatu,mame ho radi,ale potrebujeme radu jak ho uchovavat,koupime ho,nesnime ho cely dame do mikrosacku a do lednicky ale on je druhy den ruzovy, prosim poradte.Diky*Bubulina

5 Šárka Šárka | E-mail | 11. dubna 2008 v 15:26 | Reagovat

Bubulina :-) Nejlépe se tento salát uchovává vcelku, tzn. že povadlé svrchní lístky se odstraní a zpravidla v tomto stavu salát vydrží i týden. Pokud je už nakrájený, je potřeba ho spotřebovat co nejdřív, protože v tomto stavu opravdu dlouho nevydrží.

6 brides wedding gowns brides wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:46 | Reagovat

Great blog! I actually love how its easy on my eyes and the info are well written. I am wondering how I can be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which really should do the trick! Have a nice day!.
http://www.threedress.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama