Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Humr Thermidor

29. ledna 2007 v 23:08 | Šárka |  Ryby
Recept jsem neměla v plánu, ale někdo mě požádal o tip na úpravu vařeného humra, který se dá celkem běžně objevit v mrazícím boxu lépe zásobeného marketu či přímo ve specializované rybí prodejně. Co si budeme říkat, on ten vařený a mražený humr vyjde přeci jenom levněji než si ho nechat kuchařem přímo vylovit v luxusnějším restaurantu. Já bych se kvalitní mražené rybě nebránila a bránit se vynikajícímu humřímu masu, to by byla skoro šílenost ;) Otázka je, jak s ním naložit a co nejlépe si tu jeho prvotřídní chuť užít.
Humří maso samo o sobě dává tisíceré rozkoše, měla bych strach ho něčím chuťově přetlačit. Já si umím klidně představit jemnou majonézu s limetovou šťávou a ty kousky vařeného humřího masíčka cestou do úst v majonéze lehce vykoupat a zapíjet opravdu dobrým šampaňským. Držet se pravidla, že v jednoduchosti je krása.
Tento atribut by byl splněn též v případě použití receptu s názvem Humr Thermidor. Příprava je rafinovaně jednoduchá a proto tak oblíbená. Jedná se o vařené humří maso, které vybereme z krunýře a nakrájíme na kostičky. Připravíme jemný bešamel dle klasického receptu, ochutíme hořčicí (anglická či dijonská) a smícháme s nakrájeným humřím masem. Takto ochucené maso narovnáme zpět do krunýře a můžeme podávat. Pokud si chceme udělat specialitu rafinovanější, můžeme směs v krunýři posypat strouhaným sýrem a zprudka zapečeme v troubě. Potom už opravdu nic nebrání užít si tento gastronomický svátek, neboť humr na českém stole je vždy pokrmem královským, tedy nevšedním a na nevšední zážitky se nezapomíná.
O receptu:
"Thermidor" - tento název nevznikl sám o sobě. Recept své jméno získal v roce 1894, kdy ho vymyslel pařížský kuchař při příležitosti premiéry hry Victoriena Sardova, nazvané Thermidor. Zmíněná hra a vlastně i pokrm nese název dle jedenáctého měsíce kalendáře zavedeného v letech 1793-1805 přívrženci Velké francouzské revoluce. Thermidor byl letní měsíc a proto jeho řecký název doslova znamená"dar horka".Pokud ještě nyní přemýšlíte o tom, zda ve finále tento pokrm v žáru grilu (trouby) zapéct, tak já říkám "ano". Tím se přiblížíme k originálnímu receptu nejvíc.
Bešamel - bešamelová omáčka - fr. Sauce de Béchamel
Není to žádný sedmý div světa, nemusíte ji hledat hotovou v obchodě, můžete si ji jednoduše a rychle připravit doma sami. Však ta česká kuchyně se bez ní neobejde. Gurmán ví své a ten kdo o panu Louisi de Béchamel, též zvaném markýz de Nointel, ve své době známém finančníku a ještě známějším labužníku neslyšel, tak pochopí, že ač tento v kuchyni zručný cizinec nebyl možná nikdy v Čechách, díky němu je mnoho českých slavných omáček tak famózních. Bešamel je nepostradatelný základ všech jemných smetanových omáček.

Základ omáčky tvoří jíška, kterou připravíme z kvalitního másla a na něm opražíme hladkou mouku. Až mouka jemně zavoní a ještě nestačí přeměnit svou barvu, přidáme do základu mléko a omáčku provaříme do zhoustnutí. Nakonec omáčku lehce osolíme a okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. A máme bešamel v takové podobě, v jaké ho miloval i sám francouzský král Ludvík XIV. A že byl objevem omáčky nadšen natolik, že za ni udělil tvůrci královský řád, to asi nikoho z vařících nadšenců nepřekvapí. Vždyť bez této základní omáčky by nebyla koprová, houbová a "kdovíjakáještě" slavná česká omáčka. Jméno Béchamel si vysloužilo nesmrtelnost.

Základní pravidlo pro bešamelovou omáčku běžné hustoty je: 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 1 šálek (2dl) mléka, kořenit však s mírou sobě vlastní a jídlu neubližující ;) Pokud chcete omáčku hustější poměr surovin k tomu snadno uzpůsobíte.

Malá poznámka závěrem: mnohdy jsou mylně za bešamel vydávány omáčky, které sice tvoří světlá jíška, ale namísto mléka jsou ředěny vývarem. Tyto výtečné omáčky se nenazývají Béchamel nýbrž Velouté.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Olí Olí | E-mail | 30. ledna 2007 v 8:31 | Reagovat

super tip, velice děkuji. Náš humr byl také velmi dobrý. Ohřáli jsme ho v páře a podávali masíčko s omáčkou z tatarky, kečupu a česneku, také velmi dobré, doporučuji. Omáčku lze při větším obsahu česneku a kečupu také použít na jakákoli pečená masa.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. ledna 2007 v 11:47 | Reagovat

Perfektní ;) já bych taky upřednostnila nějakou studenou omáčku! Díky za tip.

3 Rudka Rudka | E-mail | 30. ledna 2007 v 13:44 | Reagovat

Tak humra jsem se nenaučila ani připravovat a ani jíst. Nikdy jsem  neměla tu příležitost nějaké podobné jídlo ochutnat. Já jsem ho vlastně takto připraveného nikdy ani neviděla. Je to pro mě velká neznámá a věřím, že je to výborná pochoutka, ale nevím, jestli by mě to oslovilo. Nemám na takové delikatesy asi jazýček.

4 edy edy | E-mail | 30. ledna 2007 v 14:22 | Reagovat

Rudka: jak to můžeš vědět? Humrový salát ti přeci tak chutná. Nebo snad ne? Já si myslím, že ty máš jazýček úplně na všechno:-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. ledna 2007 v 17:30 | Reagovat

Rudka ;) nepochybuj předem, humří masíčko je tak dobré, že se jí i rukama v té nejlepší společnosti ;) to už o něčem svědčí - prostě dobrota, kterou se ochutnat vyplatí.

6 radka radka | E-mail | 1. února 2007 v 15:03 | Reagovat

Bezvadny stranky-nejde je necist. Ode dneska bechamelku nekupuju hotovou -ted si ji konecne dokazu udelat sama!A ze by francouzi nemeli narodni hrdost?Nase znama z Hagenthalu vubec netusila o existenci tohoto seigneur.Ale abych ji nekrivdila umi udelat vybornou mistni specialitu a to kapra na kyselim zeli.Prelozim-poslu recept.

7 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. února 2007 v 18:30 | Reagovat

Ahoj Radko ;) kapr v Alsasu je to nejlepší, co znám! Kapří hranolky s horou salátu a výborným francouzským dresinkem - tak na tohle zdánlivě obyčejné jídlo mám ty nejlepší vzpomínky. Kapra na kyselém zelí neznám, ale pokud se jedná o místní specialitu, tak sem s ní. Francouzským receptům důvěřuji a na ty z Alsasu nedám dopustit ;) a taky na kamarády odtamtud! Dík, na recept se těším a posílám speciální pozdrav do Hagenthalu.

8 krehula radek krehula radek | E-mail | 10. prosince 2007 v 14:34 | Reagovat

jak připravit předvařeného humra

9 Josef Duben Josef Duben | E-mail | Web | 6. února 2009 v 17:51 | Reagovat

Humra thermidor vřele doporučuji,je skvělý a nemá chybu,recept je přesný.Pokud jej mohu dopřesnit,pak doporučuji koupit živého humra a to je potom 1.třída.A pokud mohu,vařte jej v rybím vývaru doplněného 1:2 s bílým vínem a trochou koření asi 20 min na 1kg váhy.Klepeta doporučuji nechat vystydnout a udělat z něj salát,výtečné a nenapodobitelné.dobrou chuť.Pokud někdo neví,humra velmi slušně nabízí Makro a ve výtečné kvalitě,možná i jiní ale já jej kupuji tam.

10 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. února 2009 v 1:47 | Reagovat

9 - Josef Duben

Díky za milé a odborné dopřesnění receptury :-) Vařený humr v rybí várce s bílým vínem je opravdu lahodný a tento způsob je asi tím nejlepším, jak si můžeme čerstvého humra doma připravit. Navíc je to výtečná příležitost, proč si otevřít dobré šampaňské a pozvat ke stolu někoho milého. Připojuji se k doporučení Makra, jako spolehlivého obchodu, kde se čerstvý humr v dobré kvalitě sežene. Díky za komentář, Šárka

11 věra věra | E-mail | 9. listopadu 2010 v 23:23 | Reagovat

ahoj no já ho chci udělat receptů je spoustu jen nevím co se zněho jí klepeta nebo co vlastně když ho dám na talíř celího tak co můžu a co né jíst moc děkuji za odpověd na mejl

12 ludevk ludevk | 20. prosince 2010 v 13:32 | Reagovat

Chtěl jsem se zeptat jestli se dá humr nějakým způsobem uchovat.Uvařit ve vodě a pak(zamrazit, vakuovat)??
Zajímal by mě Váš názor.Děkuji.

13 gíí gíí | E-mail | 10. prosince 2011 v 10:44 | Reagovat

Mam hluboce zamražene 2 humřiky chtela bych je dowarit v   paře ale na obalu je 5 min do vrouci vody .  Děkuji za radu. Gii

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama