Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Elixír mládí

10. ledna 2007 v 22:19 | Šárka |  Houby
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ s ústřicovou omáčkou / ELIXÍR MLÁDÍ
Již po staletí všichni hledají elixír mládí a bez povšimnutí procházejí kolem houby zvané "Hlíva ústřičná". Tuto dřevokaznou houbu již před dávnými věky Číňané nazvali skutečným elixírem mládí a moc dobře věděli proč. Ač sama celkem nenápadná, je skutečným zázrakem přírody a pro člověka velice prospěšná a tak snadno dostupná ve své čerstvé podobě. Je označována za zimní houbu. I když letošní zima je poněkud svérazná:-) Pod nohama nám nekřupe sníh, ale šlapeme po rozkvetlých sedmikráskách. Když si nemůžeme vychutnat zimu, tak alespoň nějakou tu pochoutku ze zimní houby hlívy ústřičné. Včera jsem si namíchala opravdový elixír mládí za pomoci téhle čarodějné hlívy a trochu vám ho odliji v podobě mého receptu.

Jelikož jsem si předem nic neplánovala, bylo snadné rozmyšlení, co s nakoupenou hlívou ústřičnou, která se má konzumovat skutečně v čerstvém stavu. Sníst ji a moc se s přípravou nezdržovat. Vychutnat si ji v té její pravé chuťové podobě. Kdo čeká nějakou tu recepturu a´la dršťková polévka či něco podobného, tak se nedočká. Když ji vydávám za elixír mládí, tak by měla zůstat ve své nejsilnější podobě "přírodní - neboť jen příroda sama je skutečným elixírem mládí". Jak ji upravit nenásilně, chutně a elegantně - tak právě na to jsem přišla! Ze všech svých vlastních nápadů, uděluji tomuto receptu nejvíce možných bodů, protože výsledkem je neuvěřitelná chuťová kompozice. A věřte tomu, že tento elixír mládí dopřeji nejednomu svému domácímu hostu :-) Dokonce si myslím, že bych mohla i nějakého toho zarputilého nepojídače hub obrátit na "houbařskou víru". Je to výzva :-)

Hlíva ústřičná s ústřicovou omáčkou
  • 250 g čerstvé hlívy ústřičné
  • olivový olej extra virgin
  • hrubě mletá mořská sůl
  • čerstvé lístky šalvěje (rovnou ze zahrady, ještě pořád je čilá a zelená se)
  • rozmarýn (ten na zahradě nebyl, tak posloužil sušený)

Do zapékací misky natrháme větší kousky hub, menší necháme celé. Průmyslově pěstované houby není třeba omývat. Pokropíme olivovým olejem a houby v něm promícháme a rozprostřeme po celé zapékací nádobě. Posolíme hrubě mletou solí a přidáme špetku koření (jen malinko pro oko a chuť, lístků šalvěje na ¼ kg hub cca 8 ks a rozmarýnu zlehka dvakrát nabrat mezi prsty). Rozpálíme troubu na 180 °C. Pokud připravujeme v nádobě z varného skla, nezapomínáme na to, že je třeba vložit do studené trouby (to byl můj případ). Nádobu nepřiklápíme a v troubě ji vložíme na střední rošt. Od doby vložení do trouby ji tam ponecháme přesně 45 minut a bude dokřupava upečeno, připraveno servírovat. Všimli jste si něčeho? Nebyl zapotřebí ani kuchyňský nůž, jediným pracovním nástrojem byly naše ruce. V tomto receptu se k surovině chováme opravdu něžně :-) Však ona se nám za to na talíři odvděčí.

Můj tip!
Naložíme si hromádku hub na talíř. Zakapeme přiměřeně ústřicovou omáčkou a ozdobíme tenkými proužky čerstvého pórku. Jeho poněkud ostřejší chuť se chuťově snoubí s křupavě pečenou hlívou a ústřicová omáčka celý tento pokrm lahodně zjemnila. Krystalky soli se nádherně třpytí a drobné úlomky pečeného rozmarýnu krásně voní a nijak neodvádějí pozornost od královny tohoto pokrmu, kterou se stala hlíva ústřičná, podtržená chutí pravé ústřicové omáčky. Doporučuji podávat jenom toast (já upřednostňuji tmavý) a sklenku vychlazeného bílého vína. Dala jsem si své oblíbené Chardonnay (tentokráte z českých sklepů) a byla to královská lehká večeře, která mě skutečně překvapila. Nechci se vychloubat, ale jen tak už se překvapit nenechám :-) Pokud jde o "Elixír mládí" slibovaný v úvodu, mohu jenom říct, že "Mládí není období života, ale duševní stav!" To věděl už Johann Wolfgang Goethe. A já vám mohu slíbit, že každá dobrá večeře s někým milým vás přivede do stavu duševní blaženosti. A právě v tomto stavu se mládne. Každý ten svůj elixír máme na dosah.
Tuto recepturu zařazuji na seznam svých nejlepších předkrmů, protože dokáže svou chutí opravdu navnadit. Když pomyslíme na jisté afrodiziakální účinky ústřic, nechci ani dále pomyslet :-) Rozmyslete si, komu tento elixír servírovat.

Ještě malý výčet toho, co ta zázračná hlíva ústřičná umí:
  • zvyšovat imunitu organismu
  • snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • zmírňovat chronické infekce, záněty a únavu
  • zmírňovat strnulost šlach a končetin
  • odstraňovat bradavice virového původu
  • regulovat peristaltiku střev
  • snižuje krevní tlak
  • čistí a upravuje cévní systém
  • zpomaluje proces stárnutí
  • detoxikuje organismus
  • je vhodná jako skvělá dietní potravina

Toužíte-li přeci jenom po guláši z hlívy ústřičné, tak zde najdete na něj recept a též mnoho jiného: Recepty z hlívy & další zdravé, vegetariánské, zajímavé

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 23:12 | Reagovat

Ha! A já jsem zrovna nedávno přemýšlela o tom, jestli už skutečně nastal čas premiérově hlízu ústřičnou vyzkoušet. Jak tak koukám na to tvé vábení, Šárko, asi právě nastal :)

2 edy edy | E-mail | 10. ledna 2007 v 23:38 | Reagovat

Že jsem tedy opravdu každý den kulinářsky hýčkaný, ale toto na první pohled obyčejné jídlo, je opravdový skvost. Tak dobře jsem si už dlouho nepochutnal. Chuťově naprosto vyvážené a dokonalé. Tato pochoutka bude ode dnes stát na vrcholu mého žebříčku, ještě před domácí sekanou, rajskou omáčkou a hrnečkovým knedlíkem a to po tolika letech. Díky!!!

3 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 23:49 | Reagovat

Tak teď už to tuplem musím vyzkoušet!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 23:53 | Reagovat

Flo: Já když nakupuji, tak nepřemýšlím a mám zrovna mánii, že všechno zdravé musím přinést domů :-) Tak se tam tak válel tácek s hlívou a přišlo mi ho líto. Tohle vaření byla bleskovka a upřímně řečeno ústřicovou omáčku na nic moc nepoužívám, ale mám pocit, že je nutnost ji mít doma. K tomu špetka mé lenosti a bylo to. Opravdu mohu doporučit. Nastal čas :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. ledna 2007 v 23:57 | Reagovat

Edy :-) jsi takový můj pokusný objekt, díky za statečnost. Recept prezentuji tehdy, když mám naprostou jistotu, že konzument přežil :-) To je jen ujištění případným náhodným objevitelům receptu, kteří se ho rozhodnou vyzkoušet.

6 edy edy | E-mail | 10. ledna 2007 v 23:57 | Reagovat

Flo: Nebudeš toho litovat, opravdu ne.

7 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 11. ledna 2007 v 0:20 | Reagovat

mně z toho vychází: instantní klasika! díky.

přesně tenhle typ receptu, kdy se kuchař plete surovinám co nejméně do cesty, miluji! .)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. ledna 2007 v 9:51 | Reagovat

pan Cuketka: nejvíc námahy dá odolat svodům a nepřihodit nic z ostatních lákadel, co jsou doma /žádná smetana, slanina, sýr! Za statečnost následuje chutná odměna ;) Díky za komentář

9 Mánek Mánek | E-mail | Web | 11. ledna 2007 v 13:08 | Reagovat

Jsem na tom podobně jako Flo. Hlívu jsem měl premiérově teprve předminulý týden (ostuda, já vím!!!), ale okamžitě upozadila dosud používané žampiony. Ať žije hlíva!

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. ledna 2007 v 13:29 | Reagovat

Mánek :-) nejen hlíva budiž pochválena! v lese rostou houby hřibovité - kdo by to čekal v lednu? -  příroda zešílela :-)

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 11. ledna 2007 v 15:12 | Reagovat

Nojo, ale kde mám v Praze najít les??? :-)

12 Rudka Rudka | E-mail | 11. ledna 2007 v 18:49 | Reagovat

Musí to být výborná pochoutka a přitom nenáročná na přípravu. Tento recept asi vyzkouším, už jen proto, abych věděla, jaké jídlo Edy dal na první místo před rajskou omáčku.

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. ledna 2007 v 11:54 | Reagovat

Rudka: taky mě to překvapilo :-) Na druhou stranu to vítám, protože s tou rajskou a sekanou mám přeci jenom trochu víc práce. Stejně si myslím, že to bylo momentální pobláznění a za dva či tři pátky se bude u nás ta rajská zase vznášet v ovzduší :-)

14 edy edy | E-mail | 12. ledna 2007 v 12:56 | Reagovat

No to si tedy nejsem tak jistý, protože tou rajskou se sekanou se vždycky vysloveně pře.....(promiňte, ale nedovedu se nikdy ovládnout, jak mě to chutná. Pro omluvu musím ovšem dodat, že si to dopřávám jenom tak 1x ročně, aby mě to též nezevšednělo:-) a pak mě není moc dobře. Naproti tomu po tomto odlehčeném, vysloveně dietním jídle je mě vždy super.

15 jirka jirka | E-mail | 13. ledna 2007 v 18:34 | Reagovat

Děvče,

veliké a příjemné překvapení. česká žena, která umí vařit a ví co dělá, klobouk dolů

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. ledna 2007 v 0:02 | Reagovat

Díky za důvěru v kuchařské umění nás žen :-)

17 Ludmila Ludmila | E-mail | 26. ledna 2007 v 19:22 | Reagovat

Vaše stránky jsem objevila dnes na doporučení pana Cuketky a jsem nadšená.Podobnou dobrotu dělám v houbové sezóně z hrubě nakrájených hřibů pokapaných máslem,zbytek postupu stejný.Nedostatek zázračnosti hříbků a nezdravost másla kompenzuju předchozím dvouhodinovým pobíháním po lese.Účinek na tlak,cholesterol,mládí a ostatní je tím zachován.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. ledna 2007 v 19:45 | Reagovat

Mám radost, že se vám moje stránky líbí. Díky za prozrazení vaší rodinné receptury, houby zapékané v troubě mají své velké chuťové kouzlo. Je to možná náhoda, ale zrovna jsem tento recept z hlívy dělala k dnešní večeři. Tahle hlíva má výhodu, že je k mání téměř po celý rok. Děkuji za návštěvu mého blogu a za velmi milý komentář.

19 mn mn | 24. července 2007 v 16:15 | Reagovat

Vyzkoušeno - výborné, jednoduché, efektní! Děkuji.

20 Šárka Šárka | E-mail | 24. července 2007 v 19:05 | Reagovat

mn - potěšení na mé straně :-) díky

21 babička babička | E-mail | 13. února 2008 v 21:31 | Reagovat

Dobrý večer. Občas se u Vás stavuji a - jak již někdo napsal - slintám do klávesnice. Dnes jsem zakoupila hlívu ústřičnou s tím, že udělám polévku nebo guláš, ale zaujala mě hlíva pečená. Nemám však ústřicovou omáčku. Lze nahradit? A čím? Jinak mám tyto stránky ve svých oblíbených a moc obdivuji. Díky za ně.

22 Šárka Šárka | E-mail | 13. února 2008 v 22:53 | Reagovat

babička :-) díky, potěšení je na mé straně

Ústřicová omáčka se dá jen těžko nahradit, ale není to nedostupný produkt. Ve větším marketu se sehnat určitě dá. Houba hlíva ústřičná chuť ústřic velmi připomíná a "ústřicová omáčka" do křupava pečeným houbám dává opravdu pikantní chuť. Díky za komentář a přeji dobré pochutnání na této velmi zdravé houbě. Zdraví Šárka

23 Madla Madla | Web | 14. února 2010 v 18:52 | Reagovat

Tak zrovna dneska jsme se s tchyní bavily o hlívě, tak jsem si říkala, že k vám musím nakouknout, jestli tu nani nemáte nějaký recept a ejhle :-) Takže příští týden kupuju hlívu a bude se konat velká hlívová premiéra.

24 Pivli Pivli | E-mail | Web | 31. března 2010 v 21:29 | Reagovat

Včera jsem v bedýnce měla krásný kus hlívy, takže je jasné, co s ní udělám.
Už teď se těším! :-)

25 Pivli Pivli | E-mail | Web | 3. dubna 2010 v 17:19 | Reagovat

Ozkoušeno, snědeno! bylo to skvělé! Výtečný recept.Spolu  rozpečenou bagetkou a sklenkou vína to nemělo chybu.
Šárko, jak to děláš, že Tvé recepty TAK fungují a jídla podle nich TAK chutnají?
Myslím, že jsem už ozkoušela hodně Tvých receptíků  podle knížky i podle podle stránek), ale ani jednou se nestalo, že by to nefungovalo. Fakticky! ;-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 19:39 | Reagovat

[25]: Pivli:

Je to ostuda, že jsem tento tvůj milý komentář objevila s ročním zpožděním :-( Omlouvám se za to a musím na něj reagovat i s prodlevou. Vážím si tvých slov a hlavně toho, že recepty prošly tvým testem a získaly tak bezva ocenění :-) Představ si, že zrovna dneska jsem se k tomuto receptu zase vrátila a nechala se znovu jeho jednoduchostí uchvátit. Pochutnala jsem si, znovu vše nafotila a když mi čas vyjde, zveřejním jeho reprízu na Gurmánce.

27 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 12. října 2015 v 8:56 | Reagovat

Mám ráda hlívu na všechny způsoby i třeba v dršťkové polévce, možné jsou i jiné recepty http://www.lady.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama