Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tvarohová štóla (na poslední chvíli)

23. prosince 2006 v 1:17 | Šárka |  Sladká kuchyně
Receptura na poslední chvíli pro všechny ty, kteří nezvládnou domácí vánočku, kupovaná jim nechutná a mají pocit, že bez doma upečené vánoční snídaňové dobroty by to nebylo ono. Co takhle štóla? Nechce se vám zadělávat těsto kváskem? Tak tato receptura je právě pro vás. Zkuste ji a možná nebudete chtít jinou. Tato štóla nemusí být nutně jenom na vánočním stole, velmi dobře se hodí i jako velikonoční alternativa ke všem těm mazancům a beránkům :-) Nepřeskakujme však roční období, na dveře klepou svátky vánoční.
Oproti štóle kynuté má tato "tvarohová" výhodu v tom, že není třeba ji nechat rozležet a konzumovat se dá hned! Je skutečně dobrá, tak by byla škoda na tento recept opomenout. Mám ji vyzkoušenou a mohu doporučit. Na přípravu je nenáročná, ale na první pohled se tváří "bůhvíjak" složitě :-) Určitě bude mít úspěch.
  • Na těsto potřebujeme:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g jemně nastrouhaných mandlí
  • z 1 citrónu nastrouhaná kůra
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu, polotučného
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek
  • 20 g rozpuštěného másla na závěrečné potření
  • 5 polévkových lžic moučkového cukru na finální posypání
Příprava: Na vál nasypeme mouku, kypřící prášek, cukr krupici, vanilkové cukry, nakrájené měkké máslo, mandle, citrónovou kůru, sůl, vejce a tvaroh. Vše ručně propracujeme v hladké nelepivé těsto. Těsto vyválíme na silnější plát, který posypeme kandovaným ovocem a rozinkami. Poté těsto opět rukama propracujeme a necháme asi čtvrt hodinky odležet. Na pomoučeném vále poté vyválíme z těsta obdélník asi 2-3 cm vysoký a budeme tvarovat štólu. Delší okraje proti sobě složíme tak, aby se dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu. Štólu přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
Doba pečení je 60 minut (horkovzdušná trouba 160 °C, elektrická asi tak 180 °C). Po upečení ještě teplou štólu potřeme rozpuštěným máslem bohatě posypeme moučkovým cukrem (vanilkou cukr zušlechtíme). Na nic nečekáme a klidně můžeme jíst. Tato štóla je velmi vláčná a není třeba ji nechat ani hodinku uležet. To zjistíte po prvním soustu :-)
Těm, kteří si tuto výtečnou štólu upečou, i těm kteří se na štólu vykašlou a dají si raději vánočku, přeji pod stromeček balík zdraví - vzácný poklad, jak se praví. Lásku, štěstí, žádné hádky, spokojenost - hezké svátky.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lindsey Lindsey | E-mail | Web | 23. prosince 2006 v 1:20 | Reagovat

Ahoj !!!

Timto bych Te chtela pochvalit za tenhle úzasnej blocek… drzim palecky aby ti to vydrzelo co nejdele… moc rada se sem budu vracet…. nejlepsi bude, když mi na blog napises komentar a das tam odkaz na svůj blog, abych tvou adresu nezapomnela…

Jinak jestli mate někdo rad seriál Kriminalka Las Vegas, tak se urcite kouknete na můj blog, je tam hodne fotek, videa, atd….

Jsem rada za kazde hlasovani v anketach i za každý komentar… diky pa Lindsey

libil se ti můj blog, tak pro me hlasuj http://maksik.blog.cz/0612/soutez-o-nej-vanocni-blog-hlasovani  o nejhezci vanocni blog, diky moc

2 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 24. prosince 2006 v 1:55 | Reagovat

Šárko, také přeji tobě, tvým blízkým i tomuto blogu jen to nejlepší do nového roku a krásné svátky v milé společnosti.

Flo.

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 24. prosince 2006 v 18:14 | Reagovat

Štolu jsme sice nedělali, ale ještě jsem dnes zapracoval na lanýžcích podle Florentýnina návodu. Takže také "na poslední chvíli"! :-) Hezký vánoční večer přeje Mánek.

4 Janaen Janaen | E-mail | Web | 28. prosince 2006 v 22:12 | Reagovat

Krásné, pokojné a láskyplné vánoční svátky, može štěstíčka a zdravíčka v novém roce 2007  ti přeji!!!

5 Šárka Šárka | 28. prosince 2006 v 23:43 | Reagovat

Za vánoční přáníčka děkuji a přeji mnoho pohody v posledních dnech tohoto roku a v tom novém mnoho dobrého, šťastného, za pomoci zdraví "pevného" ... Vám všem!

6 Karolyn Karolyn | 2. ledna 2007 v 18:00 | Reagovat

Zkoušela jsem tento recept a je to úžasná štóla, díky za recept a dobrý rok 2007.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 12:20 | Reagovat

Po Vánocích jsou tu Velikonoce a zase jsem si na tuto opravdu skvělou štólu vzpomněla a sáhla si na web pro recept :-) Díky Karolyn za pochvalný komentář, i když toto poděkování přišlo až v dalším ročním období :-) Tedy všem "Krásné Velikonoce". Ten čas letí ...

8 Vladěna Vladěna | E-mail | 6. prosince 2007 v 15:17 | Reagovat

Dobrý den, škoda, že jsem recept neobjevila dříve, minulý týden jsem narazila na podobný, ale z těsta se dělal váleček, nebylo tam to překládání, které je určitě lepší. Kynutou domácí štólu jsem ještě nezkoušela (napravím to), ale myslím, že i tato je dobrá, snadno a rychle se připraví. Hezký den.

9 Šárka Šárka | E-mail | 6. prosince 2007 v 15:26 | Reagovat

Vladěna :-)

Opravdu je tento recept snadný a výsledek vážně stojí za to. Štóla se dá koupit, ale ta domácí má jiné kouzlo :-) Prima den přeji.

10 ema ema | 31. ledna 2011 v 16:22 | Reagovat

tak já teď zkusím, upíci ji v domácí pekárně... co myslíte povede se????

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 1. února 2011 v 1:37 | Reagovat

[10]: ema:

Upřímně řečeno, raději bych ji udělala bez pomoci pekárny, pěkně ručně. Není to zas tak moc práce a výsledek je zaručen :-)

12 Martina Salkini Martina Salkini | E-mail | 5. srpna 2012 v 15:26 | Reagovat

Dobrý den, paní Šárko.
Já smekám!!! Ráda vařím i peču a provádím různé experimenty v kuchyni. Narazila jsem na váš blog a nemůžu se  nabažit!!! Váš styl psaní je tak úžasný, že se bavím už nějaké dvě hodinky, a to ani nic nehledám. Ale nemůžu to zaklapnout :D Přeji hodně sila a životního elánu, aby vám to psaní co nejdéle vydrželo.

Děkuji za moře inspirace

Martina

13 DolceVita DolceVita | Web | 7. srpna 2012 v 10:03 | Reagovat

[12]: Martina Salkini:

Hezký den, paní Martino.
Mám radost za takový milý komentář :-) Snažím se psát vždy ve chvilkách pohody a jsem ráda, jestli je to na mých receptech znát. Ona taková kuchařka je v podstatě velmi dobrá příručka pro život :-) Kupříkladu voňavý koláč na stole dokáže naši náladu zlepšit téměř okamžitě. Gastronomie je velká říše plná vůní a omamných chutí, tak vám přeji hodně příjemných chvil u vašeho prostřeného stolu. Vždy s partou báječně naladěných lidí :-) To je ta nejlepší životní inspirace.

Mějte se krásně a užívejte příjemné letní dny (pokud možno bez deštníku! :-)

Šárka

14 DolceVita DolceVita | Web | 7. srpna 2012 v 10:05 | Reagovat

Martina Salkini:

Ještě bych Vás srdečně pozvala na stránky

www.gurmanka.cz

o které se starám se stejnou radostí jako o tento blog :-)

15 plus size bathing suits plus size bathing suits | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:30 | Reagovat

Q. What is the center of gravity?

16 Madla Madla | Web | 4. prosince 2012 v 12:02 | Reagovat

Tato štóla je opravdu skvělá! Pekla jsem ji loni poprvé a hned jsem ji musela upéct čtyřikrát! (Jednou pro nás, pak pro tchána s tchyní, pro mé rodiče a jednu do mikulášských balíčků pro děti z mateřského centra).
Výborné je taky nahradit mleté ořechy za kokos a přidat nahrubo posekanou hořkou čokoládu a sušené brusinky.
Šárko, moc vám děkuji za tento velice variabilní a chutný recept a já jdu zadělat na těsto z dvojnásobné dávky :-)
PS: Nevadilo by vám, kdybych recept s odkazem na tento váš originální, dala na své stránky?

17 DolceVita DolceVita | Web | 4. prosince 2012 v 17:51 | Reagovat

[16]: Madla:

Milá Madlo,
přeji krásný adventní čas ve vůni vánoční štóly :-) Mám radost, že se pečení daří a proti odkazu nic nemám. Dobré recepty mají žít v mnoha domácnostech, tak jim tím jenom pomáháme a to je dobře :-) U nás doma se na pečení vánoční štóly také chystám. Dělám variantu z kynutého těsta a většinou dojde těsně před svátky i na tuto tvarohovou, protože tu první mi všichni chodí ujídat :-) Ať jde pečení pěkně od ruky! Je prima si recepty obměňovat. Se sušenými brusinkami pracuji hodně často. Krom příjemné chuti se nám odmění i svou krásně rubínovou barvu, tím zastíní i tradiční rozinky. Zdravím :-)

18 bridal dress bridal dress | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:11 | Reagovat

Q. What did the hamburger name his daughter?
http://www.threedress.net/

19 hair extensions uk hair extensions uk | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:19 | Reagovat

It is a wonderful idea!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama