Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tete de Moine, švýcarský sýr

29. prosince 2006 v 1:43 | Šárka |  Sýry
Bonton velí nejprve sýr představit a potom ho sníst :-) Přesně tak jsem postupovala se svými přáteli, neboť všichni (až na jednoho) ho jedli poprvé.
Sýr s názvem "Tete de Moine" je švýcarská specialita vyráběná mnichy v opatství BELLELAY v pohoří Jura je jedním z nejznámějších švýcarských produktů v Evropě. Název tohoto delikátního sýra znamená v překladu "Mnichova hlava". Je to jeden z mála sýrů, který neprochází při své výrobě fází vaření. Avšak abychom ho konzumovali tak, jak se to správně má, musíme mít dřevěné kulaté prkénko, které má ve svém středu ostrý bodák, na který sýr napíchneme uprostřed. Nasadíme otáčivý nůž a seškrabujeme po povrchu sýra překrásné nadýchané růžičky. Toto zvláštní prkénko bylo patentováno v roce 1981 a nese název Girolle. V místě původu se tento sýr prodává již v rozetkách, které jsou balené v malých sympatických porcích, které vhodně doprovodí sklenku aperitivu.
A protože tento sýr byl součástí mé gastronomické nadílky, tak nemohlo trvat dlouho a musela jsem se s ním pomazlit a šlechetně se též s přáteli a rodinou rozdělit. Kdybych své sousto nefotila, mohlo na mě zbýt víc. Musím uznat, že po všech těch bramborových salátech a smažených přílohách, prokládaných svůdnými kousky vánočního cukroví. to byla změna přímo báječná a zase se zvedlo mé chuťové sebevědomí, které bylo vánočním hodováním doslova omámené. Všem Vám přeji hojnost všeho dobrého (nejen na vidličku) a do nového novoročního předsevzetí ještě hodně sil k tomu, aby bylo splněno to "letošní", pokud to náhodou někomu zatím nevyšlo. A taky "statečný žlučník", protože tyto svátky jsou tak trochu zatěžkávací zkouškou. Tak se držte :-)
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 29. prosince 2006 v 8:24 | Reagovat

I já přeji celé této sympatické "rodince", která se tady na těchto stránkách schází, všechno nejlepší do Nového roku, mnoho štěstí a zdraví a "navštěvujte se" často na svých stránkách a nešetřte komentáři, vždyť víte, že právě ty komentáře Vám dodávají další energii pro tu Vaši skvělou, tvořivou a kreativní mravenčí práci, kterou pro radost Vašich čtenářů, kolegů, přátel... odvádíte. A to všechno "kostenlos" - chapeau / smekám před Vámi, protože vím kolik volného času se za tou Vaší prací ukrývá! Děkuji i všem Vašim blízkým, kteří tím třeba i trošku nepřímo trpí a přesto Vás ve Vaši krásné činnosti podporují, protože vědí, že Vaše práce přináší radost druhým a co může být ještě krásnějšího než právě to. A kdo už v dnešní době dělá něco nezištně pro své bližší? I před nimi chapeau!

2 Rudka Rudka | E-mail | 29. prosince 2006 v 14:59 | Reagovat

Samozřejmě se připojuji, přeji Vám všem, zdraví ( a to na prvním místě), vše jen dobré. Mnoho osobních a také pracovních úspěchů, štěstí a úspěšné vykročení do nového roku. Prostě klidný a pohodový rok.

3 Šárka Šárka | 29. prosince 2006 v 17:30 | Reagovat

Díky Edymu i Rudce za komentáře. Snad se mi povede ještě nějaké novoroční přání na svůj blog doručit všem těm, co se na mé stránky zatoulají. Přeji ještě nezapomenutelné okamžiky roku starého a ať se to kouzlo Vánoc a rodinné soudržnosti nerozplyne tak rychle. Touto hodinou jsou naše děti roztroušené po světě, ale vzpomínky na tyhle vánoce pořád hřejí. C´est la vie ...

4 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 2. ledna 2007 v 18:24 | Reagovat

tak s mnišskou opleškou jste mně krásně předběhla, zrovna jsem oprašoval girolku a šup šup vidím váš článek!

moc pěkné, alespoň jste mi ušetřila práci s představováním ;)

5 Šárka Šárka | 2. ledna 2007 v 21:05 | Reagovat

Jéé, to mě mrzí - moje fotky tomuto vznešenému sýru moc nelichotí. Poslední dobou mám takovou úchylku, že vedle příboru pokládám i foťák. Než do něčeho kousnu, tak fotím :-)

6 Elis Elis | 29. listopadu 2009 v 18:35 | Reagovat

Opravdu mě mrzí, že sem tento sýr neobjevila dřív, avšak o to větší chuť na něj v tuto chvíli mám. A když jsme četla Šárky článek, přistihla sem se jak se mlsně olizuju. Krásně napsané:). I když je to celkem starý příspěvek a už sem dlouhou dobu nikdo nic nepřipsal, tak kdyby sem někdo náhodou zabloudil a měl skvělý tip, jaké víno se k sýru tete de moine hodí, tak sem s ním;).

7 Šárka Šárka | Web | 30. listopadu 2009 v 0:55 | Reagovat

Elis: Tak to je opravdu hodně starý příspěvek, ale sýr nestárne a dala bych si ho taky :-) Díky!

8 wedding gowns wedding gowns | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:35 | Reagovat

Very informative post. Thanks for taking the time to share your view with us.
http://www.threedress.com/

9 wedding dresses 2013 wedding dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat

Q. Why did the scientist install a knocker on his door?
http://www.caredresses.org/prom-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.