Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Šťavnatý steak PORTOBELLO

3. prosince 2006 v 18:55 | Šárka |  Houby
Šťavnatý steak PORTOBELLO
Připravíte-li burger s Portobellem, možná už nikdy nebudete chtít hamburger. Pokud jde o "burgery" (masité, rybí, sýrové, všelijaké), jde především o to, jak jsou šťavnaté a chuťově dovádivé, barevně podmanivé. Burger jíme očima! Je nám nad slunce jasné, že to není nic slavnostního, kaloricky hodnotného, ale když jdeme kolem a naparáděný burger na nás jukne z reklamního plakátu, možná kdekdo z nás se nechá svést a vezme za kliku u dveří a instinktivně se zařadíme do fronty a už se těšíme, jak si pochutnáme. Když ho dojíme,olízneme mastné prsty, slíbíme si, že to bylo fakt naposledy, protože si zasloužíme restaurant s ubrusem a příborem.
Mám pro všechny milovníky burgrů všeho druhu takový docela zajímavý nápad. A když uvážíme, že mnou nabízený burger má ještě mnoho jiných plusů a navíc si ho zvládneme připravit za krátkou chvilku doma, byla by škoda si tento recept nepřečíst :-)
Co je Portobello? Krom níže uvedené fotografie ještě malé představení. Jedná se o steakový krémový žampión, zvaný Portobello. V obchodní síti ho pořídíme za cca 75,00 Kč (ale cena je za 4 pěkné velké šťavnaté kusy!)
Budeme potřebovat tyto ingredience:
  • steakové žampióny Portobello
  • pečivo (tmavá či světlá bulka)
  • olivový olej
  • hlavička česneku
  • šťáva z ½ citrónu
  • grilovací koření
  • bylinková sůl (popř. běžná kuchyňská)
  • sezónní bylinky (tymián, šalvěj, saturejka - přežívalo ještě včera na mé zahradě)
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • salátové listy, rajče (dle chuti a fantazie)
  • dressink (francouzský s pikantní chutí hořčice byl fajn!)
  • trouba s grilem nebo jiná alternativa grilu
  • 20 minut času
Pokud jsou žampióny špinavé, očistíme je šetrným způsobem (např. kartáčkem či vlhkým hadříkem - v žádném případě nemyjeme pod tekoucí vodou a neloupeme svrchní slupku, žampión musí zůstat suchý). Rozložíme je do vhodné zapékací misky či na plech. Rozděláme si marinádu z olivového oleje (na každou hlavičku počítáme 2 lžíce oleje), oloupaného prolisovaného česneku (na každou hlavičku doporučuji 1 a ½ stroužku, zařiďte se dle intenzity vaší lásky k česneku, s ohledem na statečnost vašeho žlučníku!; použijte klidně granulovaný sušený česnek, je též výtečný - bohužel nedělá optickou parádu), přidejte špetku bylinkové soli, a vymačkanou šťávu z citrónu. Marinádu prošlehejte a lžící nanášejte na žampióny a přelijte pomalu přes žebra všech kloboučků, česnek stejnoměrně rozetřete. Rozpalte troubu s grilem na 200 °C. Žampióny před vložením do trouby jemně ohoďte hrubou mořskou solí, třikrát nad každým zatočte pepřovým mlýnkem, vhoďte špetičku grilovacího koření a šoupněte je pod gril. Na dvacet minut na ně zapomeňte.
Nyní si připravte pečivo, protože pořádný "burger" se bez něj neobejde. Rozkrojte a každou polovinu namažte brynzovou pomazánkou. Ozdobte nasekanými bylinkami (použila jsem tymián, šalvěj, saturejku - povrch jsem jemně posypala "vegetou s chilli kořením" - ale nutné to není). Takto připravené pečivo šoupneme na poslední 3 minutky do trouby (nenechávejte v troubě déle, pečivu to neprospěje). Tak a je hotovo.
Na rozpečené pečivo posadíme horké Portobello steaky, vhodíme na talíř, přidáme kousek zeleného salátu a rajčátek. Na samý závěr přelijeme dressinkem. Když už jsme v klidu domova, "Portobello-burger" máme na talíři, vezměte si na něj ostrý steakový nůž, protože budete mít pocit, že koušete do chutného a šťavnatého steaku mimořádné chuti. Jestli jsem vás navnadila, tak jsem ráda, byl to můj úmysl. Mohu prozradit, že jsem si fakt pochutnala a průmyslový hamburger po zbytek svého života klidně oželím.
Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si rovnou od autorky objednat její knihu receptur.
<![CDATA[//><!]]>
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 3. prosince 2006 v 19:09 | Reagovat

Bylo to opravdu super. A to je sekaná (mleté maso), můj favorit. Mohu i všem "nemasožroutům" vřele doporučit.

2 Rudka Rudka | E-mail | 3. prosince 2006 v 19:25 | Reagovat

Samozřejmě,že jsi navnadila.No,tak to jsem tedy zvědavá.Zítra jdu do supermarketu,tak jsem zvědavá jestli takový žampion najdu.Nikdy mě nezajímalo,jaký je rozdíl mezi žampiony,ale teď jsi mi nasadila brouka do hlavy a to víš,že to musím vyzkoušet.

3 Šárka Šárka | 3. prosince 2006 v 22:18 | Reagovat

Tak přeji co nejméně práce s hledáním žampiónů v prosinci v regále supermarketu :-) Já je našla v Makru, ale určitě rostou na pultech i jinde. Jsem zvědavá, jak ti bude chutnat.

4 mánek mánek | E-mail | 4. prosince 2006 v 12:27 | Reagovat

Nejsem sice hamburgerový, ale takový hambáč musí chutnat přímo fantasticky! Houbičky já můžu na všelijaké způsoby. Řekl bych, že s pečenými brambůrkami to bude ještě větší paráda, než s bulkou. Už jsem se na ně v Makru díval, ale ještě jsem je nezkoušel. :-)

5 Pegg Pegg | Web | 4. prosince 2006 v 16:38 | Reagovat

Fotky vypadají moc nádherně, co se týká toho žampiónu, zatím sem ho nikde neviděla. Ale určitě je to velmi dobrá inspirace.

6 Šárka Šárka | 4. prosince 2006 v 21:32 | Reagovat

Mánek: taky se přiznám, že nejsem hamburgerová, ale sem tam neodolám. Žampióny se svůdným jménem "Portobello" mě lákaly už dlouho, až jsem jednoho dne neodolala a dotáhla to nejenom k jejich přípravě a konzumaci, ale i k této skromné prezentaci zde. Teď se vás všechny na ně snažím nalákat :-)

7 Šárka Šárka | 4. prosince 2006 v 21:34 | Reagovat

Pegg: občas se někde objeví, ale pravidelně na pultech nejsou (pokud vím).

8 mánek mánek | E-mail | 5. prosince 2006 v 11:54 | Reagovat

Pravidelně jsou pouze v tom Makru...

9 Šárka Šárka | 5. prosince 2006 v 16:47 | Reagovat

Souhlasím s Mánkem! Zrovna jsem se z Makra vrátila a našla jsem je na svém místě :-)

10 Rudka Rudka | E-mail | 5. prosince 2006 v 18:18 | Reagovat

Tak dnes jsem opět neuspěla.Tyto žampiony u nás ve městě nejsou k sehnání.Nevadí,ale aspoň jsem koupila tortilly,tak jsem zvědavá,jak se s tím poperu.

11 Zuzka Zuzka | 11. prosince 2006 v 18:53 | Reagovat

Tak jsem se po delší době podívala na tvé chuťovky a urychleně se budu snažit o jejich zakoupení.To musí být určitě dobrota.Můj mladej,jako většina mladých,baští hamburgry tak by mu toto třeba mohlo chutnat.

12 helča helča | 1. března 2007 v 15:50 | Reagovat

právě jsem zakoupila dva žampiony portobello, nikdy jsem to nezkoušela, nalákala mě paní prodavačka, prý jdou hodně na odbyt...

Takže večer jdu do toho!

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. března 2007 v 17:52 | Reagovat

helča ;) Tak to je moc dobrá zpráva a zajímá mě výsledek té premiéry. Přeji hodně zdaru a hlavně "dobrou chuť" ;)

14 Michal Michal | 28. února 2008 v 15:30 | Reagovat

Tak jsem si ho koupil od kamaráda, co se specializuje výhradně na houby všech druhů (www.holoubekapravnuci.cz). Fakt moc dobrej steak.

15 Šárka Šárka | E-mail | 28. února 2008 v 16:41 | Reagovat

Michal :-)

Díky za tu zajímavou adresu a jsem ráda, že steak nezklamal :-)

16 Vojta Vojta | 25. července 2008 v 22:36 | Reagovat

Ozkoušeli jsme s přítelkyní, udělali jsme pár úprav vynucených probranou ledničkou (koření, cottage cheese místo brynzy) a bylo to naprosto výtečné, tak děkujem!

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. července 2008 v 23:45 | Reagovat

16 - Vojta :-)

Cottage cheese je naprosto bezkonkurenční. Postupem doby jsem se taky propracovala k dietnějším versím. Mozzarella taky nemá chybu! Díky za komentář a zdravím :-)

18 anonym anonym | 1. května 2011 v 12:56 | Reagovat

Bylo to výborné, ale lepší to je bez citrónu :-)

19 DolceVita DolceVita | Web | 4. května 2011 v 13:40 | Reagovat

[18]: anonym:

Názor respektuji :-)

20 Mirka Mirka | 6. ledna 2012 v 13:35 | Reagovat

Steakové žampiony mívají i v Kauflandu.

21 fake rolex watches for sale fake rolex watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:04 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?
http://www.theirwatches.com/

22 wedding dresses lace wedding dresses lace | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:11 | Reagovat
23 cheap plus size bridal dresses cheap plus size bridal dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:14 | Reagovat

I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts.
http://www.threedress.net/

24 Hanka Hanka | 2. listopadu 2014 v 21:09 | Reagovat

Dobrý den, žampion při grilování otáčíte, nebo celých 20 minut necháváte bříškem nahoru? :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama