Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Růžová esence

16. prosince 2006 v 23:21 | Šárka |  Sladká kuchyně
Jedna úplně zbytečná receptura, bez které se úplně všichni obejdete :-)
Jedna naprosto zbytečná receptura, jaká vás může napadnout. Spíše bych se sázela, že vás ani nenapadne :-) Vznikla vlastně nevím proč, zřejmě z letní nudy. Nebo možná ve mně zanechal stopy Rhodos, který nese jméno po růžích, co tam tak omamně poletuje jejich vůně v ovzduší. Pravdy se už nedoberu. Jednou ráno jsem se vzbudila a měla silný pocit, že zkusím něco originálního. Byla doba letního zavařování, i když to dnes už není absolutně třeba, nějak mám pocit, že se tím uklidňuji, když si tak skleničku po sklence a kousek po kousku to odcházející léto konzervuji na zimu.
Na zahradě nám roste nádherná pnoucí růže, taková elegantní dáma v nejlepších letech. Pne se po celé šířce bílé zdi mezi ovocným sadem a obytným dvorem. Její temně rudá barva a množství květů na sebe dokáže upoutat. Ta růže tu rostla dávno před tím, než jsme pojali myšlenku se do Čech stěhovat. Nejspíš ji sázel někdo, pro svou vlastní potěchu a uvědomil si, jak moc dobře udělal. Ta růže tomuto domu velmi sluší, hlavně když se pyšní tím množstvím královsky ušlechtilých květů. Odborníky mám potvrzeno, že ta rudá kráska nese mužské jméno: don Juan. Původ pnoucích růží je složitější. Většinou jsou to mnohonásobní kříženci odrůdy Rosa multiflora a R.wichuriana z Japonska a "prérijní růže" - R.setigera z Ameriky. Dostala jsem nápad si zakonzervovat kus té její krásy a vůně a přemýšlela jsem "jak?".
Víte, že tou nejstarší růží je nalezená zkamenělina z amerického Colorada, jejíž stáří se odhaduje na 32 až 35 miliónů let! Vládkyně Egypta Kleopatra nechala přichystat svému pozdějšímu milenci Marku Antoniovi koberec z okvětních plátků růží a vrstva tohoto růžového koberce dosahovala výšky 30 cm. Vůně růže byla vždy vysoce ceněna. I ve slavném parfému zn. Chanel č. 5 najdeme stopy růžové esence. Růže je symbolem lásky snad všude na světě.
Vybavena těmito informacemi jsem brzy po ránu (to prý je všechna vůně v květech nejsilnější) sebrala množství rudých orosených kvítků do koše a ještě před snídaní jsem kuchyň proměnila nepozorovaně v alchymistickou a čarodějnou komnatu a obrala všechny okvětní plátky, vybrala z nich ty nejpěknější, zakapala je limetovou šťávou, kapkou koňaku, dolila vodou a zanesla divotvornou mísu s budoucí růžovou esencí do chladného sklípku s vínem. Je třeba nechat do druhého dne macerovat. Byla jsem fakt ráda, že po celou tu dobu jsem nikoho nepotkala, nikdo se mě na nic neptal a nepřipadala jsem si tím pádem pošetile. Mohla by vzniknout domněnka, že co přede mnou neuteče, to zakonzervuji! Druhý den bude všechno v suchu, měla jsem v plánu zavařit nějaké borůvkové džemy (jamy :-), do toho se to "růžové" bláznění schová. Evidentně si ten život na vsi se vším parádně užívám. Nelituji, že už nejsem holka z města :-)
Recept na očarování smyslů s magickým a uhrančivým efektem, který po prvním přivonění a polknutí jedné sladké a voňavé kapky, sklouzne rovnou do srdce "růžová esence"
K čemu se vlastně hodí? Výborná je s vanilkovou zmrzlinou, to se vážně chuťově zajímavě doplňuje. Též palačinky s jahodami a kapkou růžového sirupu byly báječné. Snad by to mohlo svádět k přípravě nějakého koktejlu, ale to jsem nezkoušela. Co se nápojů týče, mám raději čistější chuťové formy pití, tak moc nemíchám a nešejkruji. Ve Francii (a nejen tam) je obliba pít šampaňské s likérem Créme de Casis (silný aromatický likér z černého rybízu). Je to slavnostní aperitivní nápoj s královským názvem Kir Royal - moc dobrý! Tak snad i takhle by se dala tahle růžová sladká zbytečnost použít. Netvrdím, že musíte použít to nejlepší šampaňské, jako je Moët Chandon Dom Perignon, zdejší BohemiaSekt brut nám postačí. I když podle mého názoru si luxusní šampaňské ani dobrý sekt ničím neničím! Ona ta růžová esence (sirup, chcete-li, je vážně k ničemu :-) Spíše než gastronomický zázrak je to balzám na duši. Dejte však pozor, neboť taková silná esence může býti zákeřná zbraň. Vůně rudé růže rozpaluje smysly. Co teprve silná esence z náruče růžových rudých květů se jménem don Juan? Možná ani nevím, co mám doma za lektvar :-)
Poznámka na okraj: Nebýt důkladnějšího vánočního úklidu sklepních prostor, ani bych si nevzpomněla, že jsem tuhle nádheru v létě zavařila. Vylovila jsem v mrazničce vanilkovou zmrzlinu, dala nohy na stůl a s chutí se zasnila do léta. Teď před vánoci to jsou takové marné sny, ale den co den jsme létu blíž. Nebýt zrovna doma sama, tak bych tou tajemnou esencí někoho omámila, mají štěstí, že jsou všichni pryč.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 18. prosince 2006 v 15:44 | Reagovat

Už tolikrát jsem litovala, že nemůžu do receptu použít růžovou vodu, protože ji prostě neseženu, a teď lituju ještě víc! Tvoje růžová esence musí být opravdu magická. Hned na jaře začnu popohánět tu svoji pnoucí růži, aby se už konečně přestala styděl a konečně už vykvetla!

2 Šárka Šárka | 18. prosince 2006 v 16:13 | Reagovat

Flo, tobě určitě vykvete :-)

3 Karel Karel | 19. prosince 2006 v 22:39 | Reagovat

Téma královských květů (vč.jejich dokumentace) je natolik působivé, že budu dnes obtížně sám usínat...

4 Zuzka Zuzka | 19. prosince 2006 v 23:09 | Reagovat

Ani nevíš jak ráda bych si s tebou sedla k takové dobrotě a zavzpomínala na léto.Škoda,že jsi tak daleko.Obrázky růží jsou krásné,málem cítím jejich vůni.Poslední dobou dostávám tyto nádherné květy.

5 edy edy | E-mail | 21. prosince 2006 v 12:28 | Reagovat

Jaképak štěstí, smůlu jsem měl, že jsem byl v tu chvíli tak daleko od domova! Jak rád bych se nechal omámit. Tak snad někdy jindy.

6 Šárka Šárka | 21. prosince 2006 v 17:13 | Reagovat

:-) beru tě za slovo

7 lydia lydia | 21. dubna 2008 v 14:02 | Reagovat

mám také na zahrádce krásné růže, nestříkané - to je nejdůležitější - a dělala jsem růžové želé. Také bylo dobré a voňavé. Dala jsem do připravené skleničky malé poupátko a zalila růžovým želé, bylo to i pro oko pěkné:-)

Sklenička prosecco a trochu růžové vody taky není k zahození:-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 21. dubna 2008 v 23:22 | Reagovat

lydia :-)

To je naprosto geniální nápad! Růžové želé ... to zní fantasticky, a navíc to utajené malé poupátko, to je opravdu umělecký počin! Prosecco musí chutnat opravdu božsky. Vymyslela jsi vážně nádhernou kombinaci. Moc díky za tvé nápady a zdravím *

Šárka ;-)

9 winter wedding dresses winter wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:32 | Reagovat
10 v neck wedding dress v neck wedding dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:31 | Reagovat

You make a lot of fine arguments with this blog post however it is tricky in my opinion to focus on the content because of the broken page design!.
http://www.queweddingdresses.org/red-color.html

11 Kamila Kamila | E-mail | Web | 3. června 2015 v 13:50 | Reagovat

Esenciální oleje jsou skvělou kosmetickou volnou. Já je používám na akné, dobrý je i výtažek z tea tree oil http://www.bioaromakosmetika.cz/prirodni-kosmetika/akne/lecba-akne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama