Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Masarykovy koláčky

2. prosince 2006 v 0:57 | Šárka (recept je původem od paní hospodyně z domu T.G.M.) |  Recepty známých
Originální receptura hospodyně pana Masaryka. Tak jak ji kdysi dávno zveřejnila a dodala, že pan Masaryk toto pečivo velmi miloval. Je jen na vás, zda se do tohoto starého receptu pustíte a možná si též na těchto koláčcích vypěstujete silnou závislost :-)
Potřebujeme tyto suroviny:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 lžíci kakaa, 2 žloutky, 170 g jader lískových oříšků (asi hodinu před samotnou přípravou je namočíme do vody)
Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Na závěr do těsta zapracujeme celá jádra lískových ořechů. Vytvarujeme váleček, který necháme odpočinou přes noc v lednici. Druhý den nakrájíme půl centimetru vysoké plátky, které pečeme na suchém plechu dorůžova. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru
Pokud vás nezaujaly oblíbené koláčky pana Masaryka, možná vás bude zajímat něco podstatnějšího z jeho života či díla. Pro tento případ je zde adresa, která vám jeho osobnost přiblíží
Test receptu! - bylo vyzkoušeno, tak rozšiřuji o fotografie a krátký komentář. Z uvedené dávky se vyrobí jeden celý plný plech tohoto pečiva. Troubu rozpálíme na 170 °C a pečeme 20 minut (pokud budete mít plátky stejně vysoké jako já!, jinak pamatujte na nějakou tu minutku navíc). Když se těsto zpracovává, nemá moc velkou soudržnost. To se však změní v momentě, kdy do těsta vhodíte mírně vlhká jádra lístkových ořechů, které se máčely ve vodě (vodu přirozeně slít). Potom se těsto propracuje celkem dobře.
V receptu je doporučení obalit ještě teplé koláčky v moučkovém cukru. Jak patrno z fotografie, udělala jsem to přesně tak, ale můj názor je takový, že to ničemu nepomohlo, spíše se celý vjem pohoršil a nevyniká vlastní struktura tmavého těsta a světlých ořechů. Efekt je "tentam". Pečivo je chutné, voní příjemně, ale po pravdě řečeno, kdybych měla ohodnotit bodovým systémem, kdy nejvyšší počet by byl 10 - recept by dostal 5. Jsou to výborné máslové sušenky s kakaovou příchutí (použila jsem opravdu kvalitní holandské) a příjemnou ořechovou chutí. Čekala jsem však trochu víc.
(obalení v cukru neshledávám šťastným řešením, neobalený kousek má o něco větší šmrnc :-)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si rovnou od autorky objednat její knihu receptur.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Saraah Saraah | 2. prosince 2006 v 18:29 | Reagovat

Dělám je už roky,ale nejmenuje se to takhle.Nevadí-jsou moc dobré.Jen můžu doporučit.:-)

2 Šárka Šárka | 3. prosince 2006 v 0:10 | Reagovat

Díky za doporučení, nemám s nimi zkušenost, jen ta receptura mi přišla zajímavá. Někde jsem to objevila pod tímto názvem, ale je to už dávno. Pod jakým názvem ten recept znáte vy? Díky za všechny komentáře a za případnou odpověď, zdravím :-)

3 Květa Květa | E-mail | 27. února 2007 v 7:04 | Reagovat

Zatoulala jsem se na tenhle Web a moc mě to potěšilo. Krása. Moc chválím. A k Masarykovým koláčkům - pečuje už deset let a z té škaredější strany (od plechu) je mažu čokoládou. Jsou nejoblíbenějším cukrovím mého manžela. Já jsem spíš na krémové kousky :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. února 2007 v 8:25 | Reagovat

Květa ;) díky za tento komentář a za podporu těmto koláčkům ;) Malinko se mi nelíbily, ale chutnaly náramně. Příště je zkusím podle tebe. Příjemný den a děkuji za milou porci obdivu těmto stránkám ;) Recepty se tu kupí pomalu, ale je to jen z toho důvodu, že se snažím vše přímo v kuchyni vyfotit a taky nejčastěji ze všeho experimentuji a daných cizích receptur se držím minimálně ;) Ctím pouze klasiku! Jinak do hry na vaření je vždy dobře zapojit vlastní fantazii. Velmi oceňuji ten nápad s čokoládovou polevou, těmto koláčkům to musí daleko víc slušet než pouhé obalení v cukru. Už ani nevím, kde jsem na tento recept přišla (tuším jen, že jsem na něj narazila v nějaké knize, ale bylo to v dobách, kdy jsem ještě neměla pro vaření velký zápal  a recepty jsem si opisovala, vystřihovala a zakládala. No a jednoho dne přišel na řadu ;) Krásný den ti přeji.

5 Zůza Zůza | E-mail | 29. listopadu 2007 v 20:06 | Reagovat

Tento recept jsem získala z kuchařky, kterou vydala paní Bohdalová. Koláčky patří nejoblíbenější pečivo naší rodiny. Když jsem se o receptu zmínila jedné paní cukrářce, řekla, že je to dobré i bez kakaa se skořicí. Je to mňamka. V polovině pečení koláčky otočím  a jsou rovnoměrně opečené z obou stran. Nápad s čokoládou letos vyzkouším.

6 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 8:35 | Reagovat

Zůza :-)

Taky už jsem se s těmito koláčky setkala ve versi bez kakaa a skořice. Tento recept je celkem oblíbený a mám ho opsaný z jednoho opravdu dost starého časopisu po babičce :-) Jak známo, recepty nestárnou a tak jsem ho minulé vánoce vylovila ze šuplíku a zrealizovala. Díky za připomenutí. Je to celkem zajímavé pečivo a možno tu světlou versi letoš vyzkouším taky ;-)

7 Janina Janina | E-mail | 27. května 2008 v 16:47 | Reagovat

Tak já jsem zkusila namočit mandle, a dala jsem bez kaka a skořici.

Bylo to moc super !!!

Díky za inspiraci.... jo a mimochodem, ty namočené mandle jsou výborné :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 27. května 2008 v 19:44 | Reagovat

7 - Janina :-)

S mandlemi to je taky dobrý nápad. Možná jim dám zase někdy příště šanci a vyzkouším inovovaný recept na tyto prastaré prezidentské koláčky :-)

9 designer bridesmaid dresses designer bridesmaid dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:41 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!

10 brazilian body wave brazilian body wave | E-mail | Web | 30. ledna 2015 v 9:27 | Reagovat

looks like a good read!

11 Věrka Věrka | E-mail | 11. prosince 2016 v 21:15 | Reagovat

Masarykovy koláčky peču každoročně. Ořechy namáčím do rumu a po vytažení z trouby koláčky tímto rumem potřu a teprve potom obalím v cukru.

12 XxX XxX | 4. února 2017 v 18:40 | Reagovat

Saraah, já vím, že ty bys radši koláčky Klementa Gottwalda, ale věř nám, jsou to Masarykovy koláčky ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama