Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Langusta

14. prosince 2006 v 12:08 | Šárka |  Ryby
Tak, … zítra si dám langustu k večeři.
Rozhodla jsem se a spokojeně zavřela oči a představovala si, jak blažený to bude pocit, až ta šťavnatá sousta budu vkládat do úst, pěkně jeden kousek bílého masíčka za druhým, budu si moci oblizovat v restauraci konečky prstů a nikoho to nebude pohoršovat. Přesně jsem věděla, jak moc si ji vychutnám a přála jsem si honem rychle usnout, ať jsem tomu labužnickému zážitku blíž.
Nadšeně jsem se vzbudila do nového dne a pořád s myšlenkou na báječnou langustu na talíři. Jak asi bude chutnat? Miluji mořské potvůrky a všechny další divné tvůrky, však do sbírky mých chuťových zážitků jich ještě řádka zbývá, které jsem nedala do pusy. Ne snad, že bych se do jejich společnosti nedostala, ale taková nějaká nepopsatelná obava z toho, že když na mě na talíři někdo kouká, tak není vhodné se do něho zakousnout. Po dnešním večeru odškrtnu langustu! Rozhodla jsem se zcela dobrovolně, že si tu chuťovou extázi nebudu odpírat. Navnadil mě jeden můj oblíbený film, kde jsem po hereckém výkonu konzumentů langust prostě dostala neodkladnou chuť si to taky užít. Kdy jindy, když ne teď! Jsem názoru, že si svá přání máme plnit.
Byl pátek - vždycky v pátek jíme ryby! Příhodnější den jsem nemohla zvolit, jaká to šťastná náhoda. Večeře v mém oblíbeném restaurantu měla být završením báječného kulturního odpoledne s přáteli. Těšila jsem se nejen na langustu, ale hlavně na kamarády :-) Jako vždy jsme měli rezervaci na nejpěknějším místě v mé oblíbené hospůdce. Dílem toho, že plánuji a tím pádem rezervuji včas. Nenápadně nám podstrojuje personál :-) malinkou protekci tam mám, ale hýčkají si tam každého hosta, tak to vlastně nestojí za řeč. Cestou ke stolu jsem si prohlédla svou langustu. O ten pohled se s vámi rozdělím, no řekněte, není krásná? Kráska z Normandie si se svými štíhlými tykadly pohrávala ve slané vodě a malovala na sklo akvária, očividně měla radost ze života. Jistě si mě ani nevšimla. Netušila, že já o ní přemýšlím již od včerejšího večera.
Když padl dotaz, co budeme pít, hned jsem věděla, že po sklence Martini Extra Dry (potrpím si na něj) si dám bílé vínko. Nemusela jsem říkat, že podle toho, co budu jíst, si zvolím to, co budu pít. Prostě jsem jednou měla jasno, a to nebývá tak často. Zapečená bretaňská langusta s krevetkami, sýrovou krustou, limetkovým máslem a velkou zeleninovou oblohou (čerstvá a restovaná zelenina), koloniální brambor (živá z našeho akvária). "Co si dáš?", ozvalo se u stolu a já polohlasem řekla, že tu krásnou langustu, co plave v tom velkém akváriu. Všechny oči se na mě upřely a potom na langustu. Nějak s mou brutalitou nikdo nesouhlasil, vycítila jsem to zcela jasně. A co hůř! Kdosi se zeptal, jak tu langustu vlastně kuchař sprovodí ze světa? Ta otázka padnou neměla. Začala jsem vyprávět všechny své teoretické poznatky (nikdy před tím jsem já osobně vlastně nic živého nezabila), působila jsem však, že bych dokázala vyškolit i kata!
Nejprve ji za protestu vyděšené langusty vyloví z akvária a obratně sváže ocas a nohy pevně k sobě. Nejchutnější je langusta zavařená živá do vroucí slané vody. V Bretani prý langusty připravovali i tak, že je vařili přímo ve slané mořské vodě! Možná za dob, kdy moře bývalo čistější. Avšak na použití mořské soli by se mělo trvat. Pokud chce kuchař langustě utrpení zmírnit, tak ji vloží živou do mrazničky na 10 minut, to její životaschopnost oslabí a nastane útlum a odevzdání se osudu skončit na talíři (mém). Též je možné jehlicí propíchnout skrz krunýř hlavy mozek a tak langustu usmrtit. Mnohem častěji se volí varianta vaření živého tvora ve vroucí vodě. Za nějakých 15 až 20 minut je vařeno. Má finální úprava by měla být se sýrovou krustou a limetkovým máslem, což vyžaduje ještě pár minutek k vlastnímu zapečení a .. "To ti jí není líto?" …nějak mě přestalo chutnat i Martini a otevřela jsem jídelní lístek na stránce s rybí nabídkou. Byl přeci pátek a rybu jím v pátek vždy. Uvědomila jsem si, že živou langustu já prostě nikdy neochutnám, ale jen proto, že nechci být impulsem k této popravě. Je v tom kus slabošství asi, ale vážně se mi trochu ulevilo. U stolu stojí milá obsluha a já objednávám "Máslově jemný filet z escolara s limetkovou omáčkou, brokolicí a divokou rýží".
Teď už víte, proč nejsem rybářem, ale ráda s nimi kamarádím. Ryby mám ráda, ale má citlivá duše mi nedovoluje jim ublížit. Věřím, že v tomhle sama nebudu a je nás víc. Aby se pro vás tento článek nestal zbytečným, zapamatujte si (pokud to už ovšem nevíte), že langusta se pozná podle toho, že nemá žádná klepeta, ale jen a pouze dlouhá tykadla. Vše ze světa pod hladinou (jak si na rybách pochutnat v těch nejlepších úpravách, jak je konzumovat a podrobné postupy filetáže, prostě všechno "na co si v souvislosti s rybami vzpomenete", najdete ve skvělém Mánkově rybím restaurantu! Klikněte a vejděte.
Když už jste došli ve čtení mého článku s "dobrým koncem pro langustu" až sem, tak aby tento článek nevyzněl naprázdno, možná si všimnete i dalších fotografií, na kterých je humr. Lidé si často tyhle potvůrky pletou, tak jenom pro srovnání tyhle akvarijní exempláře čekající na společnost nějakého gurmána, který na ně s odvahou ukáže.
Lépe bude věnovat tak krásným mořským tvorům samostatný článek. Však v tom akváriu taky nebyli s madam langustou! Tento rituál podržím i nadále a elegán "Humr" bude mít svůj vlastní článek, jen si beru čas na jeho přípravu, nějak jsem se do toho zakousla :-)
Poznámka: určitě článek stihnu vyrobit ve čtvrtek, protože v pátek o rybách nepíšu - v pátek je jím! :-)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si rovnou od autorky objednat její knihu receptur.
<![CDATA[//><!]]>
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Jíte divotvorné mořské potvůrky?

Jím je s velkou chutí 54.4% (37)
Jen některé méně exotické 10.3% (7)
Atmosféra moře mě k tomu zláká 5.9% (4)
Jen občas 17.6% (12)
Nejím ryby vůbec 11.8% (8)

Komentáře

1 Petruška Petruška | E-mail | 14. prosince 2006 v 12:20 | Reagovat

"Kráska z Normandie si se svými štíhlými tykadly pohrávala ve slané vodě a malovala na sklo akvária, očividně měla radost ze života."  - Literárně vydařená věta. Jak víš, tak ráda píši, a tahle věta me donutila pozastavi se a pousmát se nad metaforickou hrou slov.

2 Petruška Petruška | E-mail | 14. prosince 2006 v 12:25 | Reagovat

Hezký článek. První komentář jsem psala intuitivně hned, jak jsem narazila na onu zmiňovanou větu. Pak jsem se vrátila ke čtení. V polovině jsem tě pak proklínala, že jsi chtěla popravit tu milou langustu. Během tvého popisování "langustího" běžného typu "popravy" jsem langustě v akváriu fandila, a nakonec jsem byla ráda, že ses rozhodla pro nevinný filet, který alespoň nevyžadoval tak kruté obětování onoho mořského tvora tvora.

3 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 12:28 | Reagovat

:-) takhle psát o někom, koho chci "sežrat" je morbidní :-) ale to je gurmánství! Posuzovat život sousty a zapojit do hry všechny chuťové preceptory - žít všemi smysly naplno. Gurmán se umí postavit k životu i bez přiboru v ruce a vytěžit z něj maximum, má totiž "šestý smysl" - nadání si života užívat.

4 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 12:30 | Reagovat

OK - ber to jako nevinný flirt hladového gurmána a langusty :-) V mém případě to dopadlo pro langustu 1:0 / častěji je to obráceně :-) zůstanu věrná svému pravidlu, že zvířátka s očičkama do pusy nedám!

5 mánek mánek | E-mail | 14. prosince 2006 v 15:41 | Reagovat

Šárko, moc hezky napsané! Jenže tu chudinku langustu od jejího osudu už nikdo nezachrání, jen se jeho naplnění trošku oddálilo... Ten způsob "popravy" uvařením zaživa mi vadí také, moc, a docela si uvědomuji, kolik mušlí a klepetáčů ji denně podstupuje, aby ukojili naše choutky a hlad. Ale konání kuchaře v restauraci neovlivním, a zkusit se prý v životě má všechno. Ostatně, očička mají i ty ryby, prasátko, kravička, a raději nepátrám, jak se s nimi zacházelo. Splňte si svoje přání a klidně si svou langustu dejte! :-)

6 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 17:30 | Reagovat

Vím :-) jde mi vlastně jen o ten pocit, že zvíře nezhyne kvůli mě (jsem slaboch, co se potom nachomýtne ke konzumaci). O bramborách a špenátu bych taky přežila, mám to vyzkoušené. Kdybych maso měla jen za cenu toho, že zvíře ulovím a usmrtím, tak je ze mě vegetarián. Ještě že je mi nablízku vždy muž "lovec" :-) a tuhle práci udělá za mě. Děkuji mánku za pozornost věnovanou mému článku.

7 Pegg Pegg | Web | 14. prosince 2006 v 23:40 | Reagovat

Miluji jídlo, ale nikdy bych nesnědla nic, co jsem viděla živé. Ze mě by nejspíš dobrá hospodyně nebyla. Já bych ani tu husu nepodřízla, natož oškubat, upéct a sníst. Langustu jsem ještě nejedla, ikdyž ryby a mořské plody mám ráda. Což mi připomnělo, že se blíží Štědrý den a s ním i kapr. Doufám, že ho neuvidím plavat ve vaně. :-)

8 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 23:58 | Reagovat

:-) tak jsme na tom stejně. Můj kapřík ve vaně plavat nebude, koupím čerstvé kapří filety a nebudu se cítit provinile.

9 mánek mánek | E-mail | 15. prosince 2006 v 7:20 | Reagovat

Pegg, ten pocit, že se řeže do mého vlastního prstu, kdykoliv jsem byl přítomen podřezání drůbeže, moc dobře znám. Proto jsem byl přesvědčen, že k TOMU mě nikdy nikdo nedonutí... Nikdy neříkej nikdy! Jednoho dne po příchodu z práce mě čekala má milovaná s rozzářenýma očkama: "Mám pro tebe překvapení!". No, překvapení to bylo úúúúúžasné: Na balkoně se přiklopené přepravkou krčily dvě slepice!

"A co já s tím?" zeptal jsem se naivně. "No přece, zabiješ je, ne?" opáčil ten něžný tvor vedle mě. Prostě, abych to zkrátil: Jistila to flaška rumu, a protože přišlo několik přátel na návštěvu, kteří zjistili, že je to láce (jedna slepice se prodávala za 15.- Kč), podřízl jsem jich do večera s pomocí další flašky ještě 40!!! (ano, čtyřicet!) a byt jsme větrali ještě za měsíc.

Howgh, tolik muž - lovec. :-)

10 Šárka Šárka | 15. prosince 2006 v 8:20 | Reagovat

:-) chudák chlap! (co všechno na něj je schopná žena přichystat :-) ale pro tu vaši statečnost vás máme rády! ve světě zvířat je to mnohem složitější a např. v případě lvů loví pro smečku výhradně "samice lvice" - jsem ráda, že jsem jiný živočišný druh a o všechno se postará "muž-samec", který i přes tyto poněkud brutální povinnosti dokáže zůstat "něžným a jemným" tvorem, za to vám patří dík ...

11 mánek mánek | E-mail | 15. prosince 2006 v 10:07 | Reagovat

:-)!

Bez obav, neobešlo se to (díky jistým "okolnostem") bez prolité krve i z mé strany, ale vzhledem k dostatečnému přísunu "posilovadla" mi to tak nějak v tu chvíli bylo "šumtamfuk"! :-)

12 Pegg Pegg | Web | 15. prosince 2006 v 23:19 | Reagovat

Brr, když si vzpomenu, jak soused zabíjel slepice a ony pak běhaly po dvoře bez hlavy. :-)

Ten můj taky jednou přines domů překvapení. Kapra. No a samozřejmě, že živého. No, nebylo to zase až tak drastické, ale otitulovat ho jako vraha bezbraných zvířátek jsem si neodpustila :-)

13 Šárka Šárka | 16. prosince 2006 v 9:37 | Reagovat

pegg :-) a čeká nás to zase, Vánoce už klepou na dveře a tradiční kapr by neměl na stole chybět. Živého nekupuji, ale ... všechna zvířátka mám raději živá!

14 boomer boomer | 30. listopadu 2007 v 12:16 | Reagovat

jsem tady ty potvory (lobstery) vařil celý léto na floridě a mám jich plný zuby :D

15 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 12:22 | Reagovat

boomer :-)

Tomu jsem ochotná uvěřit :-) Čeho je moc, toho je příliš :-) Ovšem léto na Floridě má svá kouzla!

16 DelphyM DelphyM | Web | 24. února 2010 v 0:44 | Reagovat

[6]:
No prave. Jsem toho nazoru, ze clovek by mel byt opravnen jist jen to, co si sam dokaze ulovit, zabit a pripravit.

Pak by bylo vyrazne mene masovych poprav:-/

Jsem ted na NZ, a nedavno jsem poprve v zivote videl Crayfishe (jak nespravne zde nazyvaji Spin Lobstery, ci-li jak jsem se pozdeji dopidil, langusty), ulovil hned 2 vlasrnima rukama, a dalsi 4 jsem dostal od vasnivych lovcu-porapecu, co nalovili nad limit.
http://www.facebook.com/album.php?aid=2049419&id=1527588675&l=8fcb5f2368

Jeden padnul - uvaren za ziva:-o
a sezran jen tak...jo pozor, dali jsme tam trochu celeru a bylinek (rosmaryn, bazalku,...), cibulku, bile vino... a na tom to povarili, ci spise naparili.

dalsi se chystam udelat dnes zmrazeny (tez za ziva:-o) jinak to asi nejde... nebo nevim

17 DolceVita DolceVita | Web | 24. února 2010 v 13:31 | Reagovat

[16]: DelphyM:

Super fotka na FB :-)

Přeji další skvělé úlovky a pořádně si ty mořské potvory vychutnejte ;-) Co si člověk uloví, to si taky sní - s tím se dá jenom souhlasit!

Zdravim na NZ

18 charlotte olympia pumps charlotte olympia pumps | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:31 | Reagovat

Your website includes a really cool blueprint. That getting stated the factsbelow is totally free and is of high-superiority. Im subscribing to your feed right now.
http://www.shoesgreat.com/

19 bridesmaid prom dresses bridesmaid prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:30 | Reagovat

Thank You For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama