Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborové placky z Černé kuchyně

12. prosince 2006 v 1:54 | Šárka |  Povídání (nejen) o jídle
Komplex budov hradu a zámku v Jindřichově Hradci pořádá tradičně adventní dny, které byly zahájeny již v pátek 8. prosince. Během adventu můžete převážně na třetím zámeckém nádvoří nahlédnout do časů minulých, podívat se na živý betlém a ochutnat speciality černé kuchyně.
(již z dálky lákal stoupající dým z Černé kuchyně)
Zdejší Černá kuchyně je jednou z nejstarších a nejlépe zachovaných gotických hradních kuchyní u nás. Její středověká atmosféra umožňuje navodit dokonalou iluzi přípravy jídel a stolování našich předků. Stavba pochází z období pozdně gotické přestavby hradu a byla dokončena koncem 15. století. Její členitá silueta nám umožňuje učinit si představu o vzhledu našich hradů pozdní gotiky. Její neobvyklé řešení s komíny v rozích bylo vyvoláno tím, že patro nad kuchyní zaujala náročná prostorná Soudnice. Soudnice patřila mezi nejvýznamnější prostory hradu. Stěny pokrývala rozsáhlá fresková výmalba, ve dvou pásech nad sebou je zde znázorněno zasedání zemského soudu s trůnícím králem. Soudnice byla v průběhu 16. století přeměněna na udírnu, když byly v podlaze proraženy otvory do spodní Černé kuchyně.
(sličná kuchtička válí jednu bramborovou placku za druhou)
(klobásky se tenkráte v této kuchyni nepekly, ale dnes tam na ně stála pořádná fronta; ve velkých hrncích se vařila česnečka a nalévala se do čerstvě upečených dalamánků; všude byl kouř, tma, světlo jen z ohně a poletující saze, k tomu vůně pečených křupavých bramborových placek a z horkých konví na plotně se dralo k našim nosům voňavé mámení svařeného vína s vůní skořice a hřebíčku - zcela reálná atmosféra nefalšované Černé kuchyně v adventním čase - jako by těm kuchtíkům za zády stála sama dohlížející štědrá Perchta "Bílá paní" - nešidili, všechny nás podělili)
Dobročinnost Bílé paní měla na Jindřichově Hradci každoročně zcela konkrétní podobu v rozdávání sladké kaše, které probíhalo již od 2. poloviny 15. století. Ke kaši se dle historických záznamů z doby pobytu jezuitského učence Bohuslava Balbína přidávala také polévka, jídlo z ryb, bochníček chleba a džbánek piva. Ústřední prostorou při takovýchto konání byla od svého zřízení zdejší Černá kuchyně, která se funkčně a téměř v původním stavu dochovala do dnešní doby.
(horká a křupavá, kouřem ovoněná, sazemi ozdobená, z brambor připravená PLACKA)
Historický recept na ni:
  • na 1 kilo brambor
  • 4 velké lžíce mouky hladké
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • horká litinová plotýnka, kovová obracečka
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Rozmačkáme (dnes jednoduše nastrouháme), přidáme rozšlehaná vejce, mouku a sůl. Vše důkladně prohněteme, zatopíme v kamnech a necháme plotnu pořádně rozpálit. Uloupneme kousek těsta a v dlani rozmačkáme do tvaru placky (nestyděla bych se vzít si na pomoc kuchyňský váleček či něco podobného). Vhodíme na rozpálenou plotnu a z každé strany opékáme jen chvilku, šikovně obrátíme a můžeme pokračovat zase těsto vyvalovat, házet na plotýnku, obracet a konzumovat. Nejlépe chutnají horké. Já se však přiznám, že si pro tu atmosféru raději zase přijdu za rok do Černé kuchyně a nebudu se o něco podobného doma pokoušet :-)
Nepotkala jsem nikoho, kdo by si na místní pochoutce nepochutnával, i pejskové loudili - a jak známo, těm brambory zrovna nejedou!
(zámecké dámy a chudý šlechtic, soudě podle oděvu :-)
(milé úsměvy pro fotografku :-)
(adventní atmosféra všude, kam se oko podívá)
(živý betlém)
Tak takhle se žije na Jindřichově Hradci panstvu i těm z podhradí :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zuzka Zuzka | 12. prosince 2006 v 9:04 | Reagovat

Já tam byla a nemohla jdem odolat smutnému pohledu pejska kterému ta placka moc voněla.Ale já já jsem taky nemohla odolat a musela jsem ochutnat.Jenom jsem to nezapila douškem horké medoviny,která všude tak voněla.

2 Šárka Šárka | 12. prosince 2006 v 9:58 | Reagovat

To máš pravdu. Já zase měla v rukách pořád fotoaparát, tak jsem tomu taky moc nedala :-) Však jsme to potom dohnaly - medovinu v teple domova vyměnily za portské, tím jsme si to plnohodnotně vynahradily :-)

3 edy edy | E-mail | 12. prosince 2006 v 10:54 | Reagovat

Chtěl bych tímto Šárce poděkovat za tu ¨mravenčí práci¨, kterou jistě měla se sháněním tolika zajímavých informací o JH a jeho tradicích. Všem jsi nám rozšířila naše znalosti o tomto krásném jihočeském městě. I já, který zde žiji jsem se dozvěděl mnoho nového. Gratuluji i k těm povedeným fotografiím, které to krásně oživily. Ještě jednou díky!

4 Pegg Pegg | Web | 12. prosince 2006 v 22:50 | Reagovat

Edy: souhlasím.

5 Petruška Petruška | E-mail | 13. prosince 2006 v 13:31 | Reagovat

Soudě podle článku a fotografií, pomalu ale jistě se z tebe stává zapálená fotoreportérka. Zámek v Jindřichově Hradci si moc dobře pamatuji, byla jsem tam toto léto (i  s Robertem), procházeli jsme se v okolí zámku, na nádvoří a v zahradě, ale dovnitř jsme bohužel neměli tu možnost se podívat, snad jindy. Zato jsem ale na cestě od zámku potkala Hanu Hegerovou, která právě vcházela do zámeckého komplexu. Když už je o hradech a zámcích řeč, ráda bych si jednou prohlédla interiér Hluboké n. Vltavou. Ty máš výhodu, mami, že bydlíš tak blízko od mnoha kulturních památek a přírodních krás.

6 Pegg Pegg | Web | 14. prosince 2006 v 11:33 | Reagovat

Petruško: pokud jste v Hluboké nad Vltavou ještě nebyla, určitě neváhejte a rozjeď te se tam. Mě se tam velmi líbilo. Bohužel už je to zase tak dávno :-( . No a možná se nám poštěstí, že nám Vaše maminka připraví spoustu fotografií a informací přímo pod nos :-)

7 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 11:53 | Reagovat

Pořád je mnoho míst, kam se vyplatí pro zážitky zajít. Hluboká je majestátní stavba, 1x jsem tam byla, ale v tom davu lidí to není to pravé kouzlo. Chystám se tam nyní, bude tam krásně liduprázdno a mohla bych si dát rande s kastelánem :-) Čímž bych pozvolna přešla ze svého hobby do sféry pracovní :-) Myšlenka mě zaujala, tak díky Pegg za tu zmínku o Hluboké.

8 Petruška Petruška | E-mail | 14. prosince 2006 v 12:04 | Reagovat

Pegg: díky za Váš komentář. Na Vánoce jedu  za mamkou do Čech, a tak se určitě vydám i do Jindřichova Hradce a prozkoumám lépe onen středověký skvost, jakým jindřichohradecký hrad určitě je.  Škoda jen, že není termín prohlídek, ale i tak se dá v okolí zámku vidět spoustu pěkných věcí. A Vy byste se měla do Hradce také znovu vydat, abyste zavzpomínala na staré dobré časy:-) Je to malé, ale hezké a sympatické město.

9 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 14. prosince 2006 v 14:22 | Reagovat

Moc pekne! Zvlaste ta cerna kuchyne. JH mam moc rad a casto ho navstevuji. Kdyz uz jsme u toho.. zastavila jste se na navsteve v likerce Hill's? :-)

10 Šárka Šárka | 14. prosince 2006 v 14:48 | Reagovat

Díky za komentář k mému článku. Co se týče likérky, chodím kolem, ale nejvíc jsem se o ní dozvěděla z vašich stránek (jako bych tam už byla :-), napsáno tak, že alkoholový opar stoupá z vět přímo k nosu, provokativní reportáž. Jednou mi někdo řekl, že nejsem správná hospodyně, když nedohlédnu na to, aby doma byl rum :-) Od té doby dohlížím, i když u nás jsme spíše na víno. I když u JH bydlím celkem krátce, začínám ho taky mít ráda. Jižní Čechy vůbec, vznáší se nad nimi kouzlo, které vidí jenom ten, kdo umí nahlížet pod povrch věcí. Ne vše je tu ideální, zvláště když se člověk vrátí po nějaké té době ze světa. Zpočátku vidí více všechna negativa a pěkně v barvách :-) Naučila jsem se trochu klopit zrak a nebrat si vše k srdci. Prostě to tu mám ráda.

11 Karel Karel | 17. prosince 2006 v 18:56 | Reagovat

Připojuji se k Edovi a blahopřeji Šárce.

12 Šárka Šárka | 17. prosince 2006 v 22:00 | Reagovat

Děkuji ... především za tvůj čas, který věnuješ návštěvě mých stránek

13 fake rolex watches for sale fake rolex watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:00 | Reagovat

Awesome Blog. I add this Post to my bookmarks.
http://www.writewatches.com/

14 ball gowns prom dresses uk ball gowns prom dresses uk | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:28 | Reagovat

Howdy there,just found your Blog when i google something and wonder what hosting do you use for your blog,the speed is more faster than my blog, i really want to know it.will back to check it out,i appreciate it.

15 replica christian louboutin replica christian louboutin | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:30 | Reagovat

I like the blog too much. Keep working on it.
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama