Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vyznáte se v odrůdách brambor?

14. listopadu 2006 v 8:00 | Šárka |  Brambory
Vyznáte se v odrůdách brambor? Říká se jim "erteple, zemáky, zemská jablíčka"... vše to jsou názvy jedné jediné plodiny, která se botanicky jmenuje lilek brambor neboli brambor hlíznatý. Nese latinský název - solanum tuberosum.
… nebo patříte k těm, co pokaždé sázejí na náhodu a jednou jste nadšeni, že vámi zakoupený pytel brambor je fantastický na přípravu vařených a bramborovou kaši ne a ne udělat tak hebkou, jako z posledně koupeného pytlíku? A jak je možné, že příště je tomu naopak? Koukat se na jméno obyčejným bramborám vás přinejmenším zdržuje a fragmenty z abecedy "A,B,C,D" vám stejně nic neřeknou. V tom případě tento článek je určen právě vám a já mohu zaručit, že pokud si tyto základní informace alespoň jednou pročtete, již se vám nikdy nestane, že kvalitou brambor budete zaskočeni. Přestanete vybírat jen zrakem a po očku hodíte též na cedulku, která brambory v sáčku či na pultě doprovází. Zjistíte, že i brambory mají svá krásná jména a některá si na první pohled oblíbíte a po ochutnání na to krásné jméno již nikdy nezapomenete. Ona totiž není brambora jako brambora. Zkuste to zjistit, začněte třeba hned u tohoto článku.
U čeho začít?
Domnívám se, že začít od varných typů by bylo to nejlepší. Od této chvíle budete vědět, nač je ta záhadná abeceda na cedulkách a taky, jak kterou varnou sortu použít.
Varný typ A (barva zelená)
Brambory s pevnou, lojovitou, jemnou až středně jemnou dužninou, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Co z nich připravit? Hodí se k přípravě salátů, nejlepší jsou vařené ve slupce, jsou to ideální brambory "na loupačku".
Varný typ B (barva červená)
Brambory s polopevnou, mírně moučnatou dužninou jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jde o ideální přílohu, hodící se rovněž do salátů, gulášů, polévek i těsta, ideální jsou k restování.
Varný typ C (barva modrá)
Hlízy mají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na přípravu bramborové kaše i do těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, použít je lze na bramborák, placky, do gulášů a polévek.
VELMI RANÉ ODRŮDY
Colette / varný typ: B-A
Angela / varný typ B
Finka / varný typ B
Flora / varný typ B
Presto / varný typ B
Bellarosa / varný typ B
Anuschka / varný typ AB
Leyla / varný typ B
Belana / varný typ AB
Marabel / varný typ B
Quarta / varný typ B, BC
Rosella / varný typ B
Skala / varný typ B
Jelly / varný typ B
Marena / varný typ B
Laura / varný typ B
Filea / varný typ A
Ambra / varný typ B-A
Astoria / varný typ A-B
Berber / varný typ B
Carrera / varný typ B
Leoni / varný typ B
Flavia / varný typ B-C
Valetta / varný typ A
Rosara / varný typ A
Ukama / varný typ B
Verona / varný typ B-A
Vitese / varný typ B
Velox / varný typ B
Oriana / varný typ AB
Saline / varný typ B
Krasa / varný typ B
Vera / varný typ B-A
Magda / varný typ B
RANÉ ODRŮDY
Augusta / varný typ B-BC
Baccara / varný typ BA
Camilla / varný typ B-BC
Rosalind / varný typ B
Vitara / varný typ B
Vineta / varný typ B
Bettina / varný typ B
Esprit / varný typ B
Krone / varný typ B
Milva / varný typ A, AB
Nicola / varný typ A, AB
Arnika / varný typ A
Annabelle / varný typ A
Baltica / varný typ B
Carmona / varný typ B
Miranda / varný typ B
Belladona / varný typ B
Dali / varný typ A-B
Monalisa / varný typ A-B
Princess / varný typ A
Red Scarlet / varný typ B
Secura / varný typ B
Vivaldi / varný typ A-B
Rodriga / varný typ B
Janine / varný typ B-A
Mirage / varný typ A-B
Kordoba / varný typ B
Kornelie / varný typ B
Nikoleta / varný typ B-BA
Sázava / varný typ B
Adéla / varný typ B-A
Aneta / varný typ B
Vilma / varný typ B
Veronika / varný typ B-BC
POLORANÉ ODRŮDY
Granola / varný typ B
Innovator / varný typ B-C
Redstar / varný typ C
Satina / varný typ B
Victoria / varný typ B
Dynamica / varný typ B
La Norma / varný typ B-BC
Daniela / varný typ BA
Olympia / varný typ B
Cyrano / varný typ B-BC
Rafaela / varný typ A
Andante / varný typ A
Suzanne / varný typ A
Delianne / varný typ A
Rosetta / varný typ AB
Ditta / varný typ A-BA
Lolita / varný typ BA
Red Anna / varný typ B-BA
Kariéra / varný typ A-AB
Keřkovské rohlíčky / varný typ A
POLOPOZDNÍ ODRŮDY
Solara / varný typ B
Tizia / varný typ B
Asterix / varný typ B-BC
Mozart / varný typ B-BC
Akira / varný typ B
Cecilie / varný typ A-AB
Samantana / varný typ B
POZDNÍ ODRŮDY
Bionta / varný typ B-BC
ZAJÍMAVOST
Léčivý modrý brambor VALFI - brambory s fialově modrou dužninou nejsou ničím novým a ve světě se pěstují už několik let. U nás byli představeny minulý rok jako novinka. Fialová kaše nebo hranolky nás možná nenadchnou. Vědět se nicméně vyplatí, že tyto brambory obsahují ve zvýšené míře antioxidační látky, jež zabírají na rakovinné bujení. Modrá barva dužniny vařením ani dlouhým skladováním nemizí Odrůdu u nás udržuje společnost Medipo Agras H.B.
Poznámka:
Pokud nemáte k bramborám žádný vztah, tak možná vám tento jmenný seznam odrůd pomůže při hledání jména pro svého nenarozeného potomka :-)
http://www.e-knihovnicka.cz/nej/06_brambo/obsah.htm (pokud jste dočetli až sem, tak zde máte jeden zajímavý odkaz k tématu - třeba na tu obyčejnou bramboru dostanete chuť) http://zdarskevrchy.cz/view.php?cisloclanku=2006092502 (na této adrese se též něco dozvíte)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 17. listopadu 2006 v 13:54 | Reagovat

Tak to jsem snad ani neměl číst. Co je mě to teď platné, když u nás v obchodech mají skoro pokaždé jen jeden druh a to bůh ví jaký, protože ani prodavačka mě není schopná informovat a ještě se jenom diví, že existují různé druhy brambor. A to ještě ten jeden druh je napolo shnilý a plný hlíny, no hrůza. Jezdíme pro brambory asi 20 km do většího města, kde mají někdy až 3 druhy brambor - asi z dovozu, protože ty české u nás na vesnici nejsou prostě k ......

2 edy edy | E-mail | 17. listopadu 2006 v 14:00 | Reagovat

Zapoměl jsem ještě autorce Šárce poděkovat za tak obšírné a poučné informace. Odkud bereš tolik zajímavých vědomostí? Klobouk dolů. A díky!!

3 Katka Katka | 22. ledna 2007 v 12:58 | Reagovat

Hledám nějaké info ohledně odrůd "sladkých brambor". Z běžných lilkovitých odrůd mi nebyla doporučena žádná z nich, pro lektiny které obsahují - usazují se ve tkáních okolo kloubů a krev. skupině "0" způsobují artritidu... Znáte nějaké a zda jsou v ČR vůbec k dostání?

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 13:35 | Reagovat

Katka: Sladké brambory, zvané "batáty", pocházejí patrně ze střední Ameriky, ale nejsou známé plané druhy. Dnes je největší produkce v Číně a Indii. Jedná se o kořenové hlízy svlačcovité rostliny Ipomoea batatas ... a to je asi tak vše, čím vám mohu posloužit. Na batáty nejsem specialistka. Ač jsem je v jedné brazilské restauraci ochutnala, tak jsem je ve své kuchyni neupřednostnila před klasickými odrůdami nám známých brambor. Jistě je to škoda, batáty jsou chutné a ze zdravotního hlediska mají též co nabídnout. Snad v budoucnu je vezmu více na milost ... jinak je vídám na pultech zeleninových obchodů, většinou ve specializovaných na zdravou výživu a též v obchodním řetězci Makro jsou k mání. Je mi líto, ale víc posloužit neumím. Jistě je někde seženete.

5 Katka Katka | 23. ledna 2007 v 9:26 | Reagovat

Milá Šárko,  děkuji vám za odpověď- moc mi pomohl typ právě třeba na Makro.-) a i osobní názor z vlastní zkušenosti oceňuji:-)

Mějte se moc hezky, ať se Vám daří.

6 štěpán němec štěpán němec | E-mail | 1. února 2007 v 19:32 | Reagovat

Chtěl sem se zeptat jestli nevíte něco o odrůdě Melody?dík za odpověd

7 taky Šárka taky Šárka | E-mail | 8. března 2007 v 18:28 | Reagovat

Brambory brambory na jakýkoli způsob! O ano, já bych mohla brambory pořád, jen tak vařené nebo pečené s trochou soli ani nic jiného bych mít nemusela a vyžila bych :) Moc dík, že se jim taky někdo stará o čest.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. března 2007 v 20:30 | Reagovat

Šárka pro Šárku ;) tak to jsme dvě milovnice brambor na tisíc způsobů. Mám v plánu se bramborovým receptům věnovat víc, ale plánů je mnoho a času málo ;) Brambory si pozornost zaslouží. Jejich historie je fascinující. Moc díky za komentář.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. března 2007 v 20:36 | Reagovat

Štěpán Němec: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod / www.vubhb.cz/_t.asp?f=ustav/11lc.htm / na této jejich adrese se možná o odrůdě Melody zjistí víc. Osobní zkušenost s tímto druhem brambor nemám, tak nemohu poradit. Snad alespoň ten odkaz pomůže.

10 Mirek Mirek | E-mail | 13. března 2008 v 14:20 | Reagovat

Poslední roky měním na poli odrůdy brambor,zatím s odrůdami Colette,Karin,Ditta,Kariera,z červených Rosara jsem byl vždy spokojený. Šárko,v TV, nevím jaký to byl už pořad s herečkou Bohdalovou presentovala také znalkyně brambor pro mě neznámou odrůdu vyloženě na výrobu hranolků.Nevíte,která odrůda je na tento druh pokrmu nej? Že by Anabela? Děkuji,mějte se hezky.

11 Šárka Šárka | E-mail | 13. března 2008 v 20:20 | Reagovat

Mirek:

Anabela je rozhodně sorta brambor, která se vyznačuje prvotřídní kvalitou. Hranolky z Anabely musí být mimořádně chutné. Bohužel, ten pořad jsem neviděla, ale Anabelu mohu doporučit. Tento druh brambor mám nejraději. Díky za komentář a mějte se báječně. Šárka *

12 Miro Miro | 30. března 2008 v 19:01 | Reagovat

Šárka,

zdravím zo Slovenska...svokor kúpil dnes sortu Adéla...mohli by ste mi o nej niečo napísať, alebo uviesť nejaký odkaz, kde by som si to našiel?...Ďakujem ..Miro

13 Šárka Šárka | E-mail | 30. března 2008 v 19:39 | Reagovat

Miro:

Zdravím a přidávám pár informací na danou otázku. ADÉLA

raná konzumní odrůda, varný typ B, hlízy oválné, pravidelné, žlutá dužnina, velmi vhodná pro přímý konzum, střední výnos, dlouhodobé skladování. Vše potřebné se najde na adrese šlechtitelské stanice, která je zde

http://www.sadba.cz/adela.htm

14 zcitek zcitek | E-mail | Web | 13. dubna 2008 v 22:28 | Reagovat

Dobrý den milá Šárko.

Odrůda brambor Annabele se myslím nehodí na hranolky,protože jsou A.Nejlepší je ředa C,ale ty těžko seženete,tak volte BC,což jsou moučné brambory,ideální na hranolky,nebo lupínky,které pak křásně chřupou.Vyrábíme jednoduché strojky na bramborové lupínky a spirálové lupínky včetně hranolek,které předvádíme a pečeme na výstavách a často máme problém správné typy brambor koupit.

Kdo máte zahrádku,sežeňte si brambory BC,budete s hranolky a lupínky nadšeni.

15 Šárka Šárka | E-mail | 14. dubna 2008 v 10:12 | Reagovat

zcitek :-)

Díky za odbornou radu! Je pravda, že není brambor jako brambor a dlouho se to podceňovalo. Já nakupuji několik sort a používám je přesně k tomu, k čemu jsou nejvhodnější. Nyní mám zrovna období těch nových brambor jen tak s máslem a se solí. Ovšem správně připravené hranolky, těm se těžko odolává :-)

16 BadyLu BadyLu | E-mail | 11. září 2008 v 16:34 | Reagovat

Ano, není brambor, jako brambor.

Včera jsem koupil v Kaufl. Adélu a Marenu. U té bylo uvedeno, že se jedná o pozdní. Po uvaření a porovnání vyšla Marena jako méně se rozvařující.

Nejsem si ale jistý, s jakou dobou skladovatelnosti mohu počítat? - Podzemní sklípek, neizolovaný proti vlhkosti.

Pořád to s označováním odrůd a varných typů v obchodech kulhá, je ale asi třeba být asertivní vůči organizaci a umět se ozvat.

17 Šárka Šárka | E-mail | 12. září 2008 v 9:58 | Reagovat

16 - BadyLu

Pořád je co vylepšovat a brambory nás vážně umí překvapovat (v  poslední době mám též negativní zkušenosti). V našem pozemním sklípku se studánkou se bohužel uskladněným bramborám moc nedaří, tak velké zásoby nedělám.

18 Marie Čížková Marie Čížková | E-mail | 3. října 2008 v 13:49 | Reagovat

Prosím o zprávu, kde se dají koupit modré brambory, které se uvádějí pod  jménem VALFI ?  Předem děkuji za odpověď Čížková

19 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:38 | Reagovat

18 - Marie Čížková:

Zkuste použít některou z doporučovaných adres v článku, např. www.zdarskevrchy.cz

20 Khanemis Khanemis | Web | 30. listopadu 2008 v 12:29 | Reagovat

Zdravím.

Je pěkné vidět, že jsou stále lidé, kteří si udržují nadšení z brambor, oné jedinečné rostliny. Naše nadšení pro ně však zašlo ještě dále a to až do formy vytvoření jejich církve (můžete se podívat na web), která oslavuje Nejklíčkatějšího:-)

Pozn.: tímto příspěvkem nechci nikoho urazit. Jde o jistý druh recese. Přesto si myslím, že zajímavé:-)

Brambor s vámi.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 30. listopadu 2008 v 13:05 | Reagovat

20 - Khanemis :-) ÚŽASNÉ !!!

Opravdu výborný web! Nadšení pro brambory mi nechybí, to přiznávám i já. Ostatně na mých stránkách je k mání pár zajímavých bramborových receptur, trochu víc prostoru jsem jim věnovala ve své knize "Rande s gurmánkou v české kuchyni" a v současné době pracuji na "Bramborové kuchařce", která bude přílohou časopisu DIAstyl. Brambory, to je téma na 1000 + 1 den a pořád bude co povídat :o) Fakt velice zajímavé stránky. Určitě budu sledovat, jak se jejich obsah bude plnit bramborovou tematikou. Pokud máte zájem, jsem pro, aby některé mé bramborové receptury doplnily obsah vašeho webu. Povídat o bramborách a nepochutnat si na nějakém chutném receptu z brambor, to je prostě škoda :-)

Brambor i s Vámi!

22 Khanemis Khanemis | Web | 30. listopadu 2008 v 17:07 | Reagovat

Děkuji za velmi kladnou reakci na naše stránky:-) Pokouším se na nich pracovat kdykoliv je čas a chuť, horší je to již přimět ostatní členy, aby byli rovněž aktivní (znáte to, člověk je od přírody líný tvor:-)) Pokud by to bylo možné, rozhodně bych s radostí některé recepty odtud vybral a umístil je na stránky (patrně jako samostatný soubor do sekce "Literatura"), samozřejmě že s odkazem sem a s díky autorce:-)

Vskutku brambory mají velmi široké uplatnění, které téměř nemají konkurenci. Člověk se až diví, jakými všemi způsoby se dají připravit a přitom by ani jednoho skoro nenapadlo, že jde stále o stejný základ. Brambory jsou vskutku jedna z nejlepších věcí, které máme z objevení Ameriky:-)

23 Martin Ziminkov Martin Ziminkov | E-mail | 26. ledna 2009 v 13:14 | Reagovat

Ja ybch se jen vratil k tématu sladkých brambor. Ja je znám pod označením topinambury. Ale ty s bramborymi moc společného nemají. Snad jen podobný tvar. Jsou mnohem delší protáhlejší, mají jiné složení uhlohydrátů. Nespadají ani do lilkovitých. Jejich cukry jsou energeticky hodnotné a mají značný anabolický efekt.

24 watches replica watches replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:23 | Reagovat

awesome song david guetta super star rocking music bookmarks this Thanks for post. Its really good for me becuase i m big fan of david guetta.
http://www.writewatches.com/

25 ball dresses nz ball dresses nz | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:18 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.

26 cheap plus size prom dresses cheap plus size prom dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:59 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?

27 ludmila ludmila | E-mail | 13. prosince 2012 v 23:12 | Reagovat

prosím koupila jsem brambory na salát a to kerkovské rohlíčky (nahoře napsáno konzumní pozdní)ale vy píšete že jsou to polorané má to nějaký vliv?proč je tam napsáno něco jiného děkuji

28 DolceVita DolceVita | Web | 16. prosince 2012 v 21:47 | Reagovat

[27]: ludmila:

Popis odrůd v článku vychází z údajů bramborářů. Pokud jde o salát, nemohou keřkovské rohlíčky zklamat. Pravidelně vánoční salát připravuji právě z této bramborové odrůdy a už se letos těším, jak báječně bude salát chutnat. Přeji krásnou adventní neděli a díky za zprávu. Šárka ;-)

29 short wedding dresses for the beach short wedding dresses for the beach | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:04 | Reagovat
30 christian louboutin shoes on sale christian louboutin shoes on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:25 | Reagovat

Q. What did the carpet say to the floor?
http://www.shoesfloor.com/

31 bridal plus size dresses bridal plus size dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:30 | Reagovat
32 rolex watches replica rolex watches replica | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:34 | Reagovat

Very inspirational post! Thank you!.
http://www.shouldwatches.com/

33 Lukas Lukas | 17. července 2014 v 15:02 | Reagovat

Sladké brambory jsou batáty a chutnají mi víc jak normální brambory, jsou uvařené za 5 minut, a s máslem chutnají dobře. Topinambur mi nechutná. Pro krevní skupinu O jsou vhodné, ale moc na ty krevní skupiny nehledím, protože logicky uvažuji. Naši předci jedli co bylo a pochybuju, že by někdo o krev.sk. věděl :) Dnes se do všeho moc šťourá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.