Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vegetarián

29. listopadu 2006 v 14:35 | Šárka
Původ slova "Vegetarián" stojí za zmínku. Mohli byste se domnívat, že má něco společného se slovem vegetables (zelenina). Místo toho pochází z latinského vegetare znamenajícího "probudit k životu". Vegetariánství je dnes tím, čím bylo před 14ti stoletími - pozitivní, život pozvedající, osvícenou volbou. Pokud jde o diety, pak vegetariánství není rovno. Morálně tu jde o hodnotový systém soucitnosti. Eticky se dotýká zdraví naší planety stejně jako vašeho vlastního. Pokud jste vegetarián, jste v dobré společnosti: Mahátma Gándhí, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Charles Darwin, Tomas Alva Edison, Isaac Bashevis Singer, mnoho dalších …
Ideály vegetariánství pocházejí ze starobylého indického písemnictví. Hinduisté v Indii věřili po staletí, že zdržení se masa vede k delšímu, zdravějšímu a duchovnějšímu životu. V pátém století Buddha zpopularizoval vegetariánství.
Ve starém Řecku vegetariánství praktikovali pythagorejci, členové filozofické a náboženské skupiny, která existovala od šestého století před Kristem do čtvrtého století našeho letopočtu. Další starověcí filozofové věřili, že strava bez masa je prostě přirozená a citlivá. Sokrates, Platon, Horatius, Vergilius a Ovidius, ti všichni sdíleli tento názor. Dnes víte, že lidé, kteří nejedí maso nebo mléčné výrobky, mají o 50 % méně onemocnění srdce. Existuje též mnoho variant vegetariánství.
  1. Lakto-ovo vegetarián (pijí mléko, jedí sýr, jogurt a vajíčka (živočišné produkty)
  2. Ovo vegetarián (jedí vajíčka, ale nikoliv mléko)
  3. Vegan (nekonzumuje vejce ani mléko, tj. žádné živočišné produkty). Jejich strava je založena na zelenině, ovoci, obilí, luštěninách, ořechách a semenech. Jejich filozofie je vede k tomu, aby se též vyhýbali vlně, kůži, medu, kosmetice a mýdlu, tj. odvozeninám živočišných produktů)
  4. Frutarián (zastánci syrové stravy)
  5. Makrobiotik (makrobiotika se vztahuje k buddhismu a je extrémně ovlivněna asijskou filozofií, důraz se klade na konzumaci sezónních potravin, které jsou místní produkce). Jídla jsou převážně založena na celozrnném obilí a mořských rostlinách (a občas i rybách)
  6. Semivegetariánství (charakterizuje někoho, kdo běžně nejí maso nebo některý druh masa), dělí se na pescovegetariány (jí ryby) a pollovegetariány (jí kuřata)
  7. Příležitostní vegetariáni - to jsem já!
Má představa je být vegetariánem na poloviční úvazek, neboť nemám dostatek vůle k tomu, abych se masa vzdala ve všech jeho podobách jednou provždy. Vím, že zelenina je zdravější než maso, tak se na svých stránkách budu věnovat zeleninovým pokrmům "hojně", však přípravě masa se vyhýbat nehodlám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petruška Petruška | E-mail | 30. listopadu 2006 v 17:55 | Reagovat

Ani bych neřekla, že zelenina je důležitější než maso. Jak maso, tak zelenina by měly být konzumovány ve správném poměru. Občas se mi zdá, že dnešní svět, pod vlivem různých diet a trendů, jaksi zapomněl, že člověk je PŘEDEVŠÍM masožravec (a to již od samých počátků, kdy jsme si překrývali ona místa ledatak fíkovým listem). Je to tak, nemá cenu se tomu bránit, a lidské tělo má zapotřebí pravidelného přísunu bílkovin a jiných cenných látek, jichž je nejvíce právě v mase.

Vegetariáni se mohou bránit tím, že se jim příčí jíst zvířata, neboť je to proti přírodě a zvířata by se měla bránit. Tak k tomu bych dodala následující: bojujete na špatné frontě. Pokud vím, odmítáte jen běžně pojídané maso, čili z prasat, krav, kuřat, ryb a např. kachen. Zdá se vám, že je jich málo a jsou na vyhynutí? Mně tedy ne. Takže jestli jde opravdu někomu o život zvířat a jejich ochranu, ať se orientuje v programech na záchranu živočišných druhů, jež jsou opravdu na vyhynutí - lvi, sloni, kosatky, žirafy, tygři. Je smutné, že pod vlivem trendů se lidé nechají ovlivnit a změní své přirozené stravovací návyky, holedbajíc se jak chrání přírodu, a přitom nemají ani ponětí o tom, že tygři žijící ve volné přírodě se dají počítat už jen na stovky, nemluvě o ostatních druzích zvířat. Tak, to zase bylo delší, než by mělo, ale toto je můj názor a určitě má svůj účel:-)

2 lukas ;) lukas ;) | E-mail | 30. listopadu 2006 v 21:37 | Reagovat

To, že člověk je všežravec nebo dokonce masožravec, je hodne rozšířený OMYL, přečtěte si prakticky libovolnou srovnávací anatomii a uvidíte, že mnohem blíž máme k býložravcům (konkretně plodožravcům), ať jde o zuby, kyselost žaludku nebo trávicí trakt.

3 Majka Majka | E-mail | 30. listopadu 2006 v 23:27 | Reagovat

To Petruška: Víte toho o vegetariánech hodně málo, bylo by lépe si něco přečíst, než vyslovíte názor. Většina těch, kdo odmítají maso hospodářských zvířat k tomu má zcela jiný důvod - totiž zacházení s těmito živými tvory. Nehrozí jim sice vyhubení, ale tráví svůj krátký život ve velkém utrpení jen pro naši chuť na maso, kterého konzumujeme mnohonásobně více, než bychom vůbec potřebovali. Realita českých velkochovů a jatek je něco, s čím by se měl seznámit každý "masožravec" dříve, než začne kritizovat ty, co maso nejedí. Každý, kdo maso jí, by měl znát jeho skutečnou cenu.

4 Petruška Petruška | E-mail | 1. prosince 2006 v 0:06 | Reagovat

To lukas and Majka: Vyslovila jsem jen svůj názor. Samozřejmě, kdybych pak měla zacházet do podrobných případů jednotlivých vegetariánů a jejich motivace proč maso nejíst, možná by vaše reakce nebyly tak negativní. Chtěla jsem se jen lehce dotknout faktu (jež faktem opravdu je, stačí být více sensitivní, sledovat média a svět kolem sebe a tendenci chování masy lidí), že lidé často následují trendy, aniž by pro to měli rozumný a opodstatněný motiv. Pak samozřejmě jsou tací, jež dokáží dobře obhájit své rozhodnutí stát se vegetariánem, ke zvířatům mají velmi kladný, téměř spirituální vztah, a proto jejich maso nejedí. A co se reality českých velkochovů týče, to už je opravdu úplně jiná kapitola, na kterou v jednom prostém komentáři, jež mám možnost zde napsat, opravdu prostor není. To se mi moc nelíbí, že se pak někdo snaží analizovat jeden názor a ihned vychytat veškeré "mouchy" a zkritizovat i to, co v názoru chybí. Je velký omyl kritizovat někoho takovým způsobem jen proto, že nemá stejný názor jako vy.

Navíc já jsem se vyjádřila docela okrajově spíše k tendenci lidského myšlení a k podléhání trendům, nikdy bych si nedovolila "kritizovat vegetariány", a také jsem tak neučinila. Přesto je ale fajn, když tu můžeme spolu sdílet své úhly pohledu. Občas je ale zapotřebí více tolerance a dokázat číst mezi řádky...

5 Šárka Šárka | 1. prosince 2006 v 9:04 | Reagovat

Filozofie vegetariánství je mi sympatická, zvláště podoba "lakto-ovo-vegetarián". Snažím se podle těchto zásad stravovat co nejčastěji! Dám si občas s chutí rybu a masu se též nevyhýbám (jen ho mám na talíři méně častěji). S přípravou zeleninových pokrmů je mnohem více práce než hodin steak na pánev, ale věnovat hrátkám se zeleninou více času je pro náš organismus důležité. Časová investice není zbytečná. Ostatně dobře připravený žampión "Portobello" nahradí ten zmiňovaný steak a člověk si "pochutná". Zrovna včera jsem nějaké zajímavé produkty nakoupila a těším se, jak si např. houbové steaky "Portobello" připravím. Ráda bych tu recepturu zde zveřejnila. Lehká zeleninová jídla nás povznesou jak na těle, tak na duchu, tak se do nich pustím a obohatím svou sbírku receptur. Děkuji za všechny komentáře zde uveřejněné.

6 **Dominika** **Dominika** | E-mail | Web | 28. ledna 2007 v 20:49 | Reagovat

Prosím chtěla sem se zeptat , jaké zdravotní následky můžou mít vegetariáni . potřebuju to na referát , takže to docela spěchá.díky

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. ledna 2007 v 22:30 | Reagovat

Dominika - pokud člověk přistupuje k vegetariánství s dostatečnými znalostmi, tak se zdravotních následků není třeba obávat. Já sama vegetarián nejsem, tak nemohu posloužit žádnými informacemi z vlastní praxe.

8 Eichlerka Eichlerka | E-mail | Web | 16. května 2007 v 18:21 | Reagovat

Ahojky chtěla bych vás moc poprosit,abyste napsali svůj názor do komentářů na jeden blog.Je tam taková anketka a moc mě zajímají vaše názory.Na tento blog chodí denně docela hodně lidí,protože je o jedné zpěvačce z tábora,která je taky vegetariánka a tímto by chtěla vegetariánství podpořit.MOC VÁS PROSÍM KDOKOLIV SI TOHLE PŘEČTE INVESTUJTE SVŮJ ČAS.DĚKUJU..

ADRESA.http://barakaulitzova.blog.cz/

9 Evík (24) Evík (24) | 17. června 2007 v 19:20 | Reagovat

Ahojka, Jsem Veganka od svých 15 let. Většinu mého jídelníčku tvoří syrové ovoce a zelenina, dále oříšky, luštěniny, a sem tam různé obilniny, i ty méně známé.

Svou stravu jím dělenou - ve stylu Diamondových knížek "Fit pro život".

A lehce i dle rad Dr. Normana Walkera, který vyzdvihoval syrovou stravu, a dožil se přes 110 aktivních let (píše, že posměváčky přežil ;-) - ti totiž umírají o hooodně dřív)

Což je strave velice 1) pestrá (nechápu jak masožrouti mohou jíst tak omezeně a stereotypně), za 2) velice rychlá a jednoduchá na přípravu (když nemluvím o mytí - velice rychlé, oproti přivařeným mastným živočichům - to nebaví snad mýt nikoho), 3) chutná, po každé jinak, velice svěží a i můj partner si velice rád a rychle tento způsob stravy osvojuje, protože se z něho cítí lépe, a líp se mu pak pracuje.  4) velice etická - šetrná k této zemi, lidem, zvířatům i rostlinám (když přihlédneme k tomu, kolik rostlin se musí do zvířat před usmrcením nacpat..., kolik vody, směsí, antibiotok, kolik ta zvířata vyprodukují odpadu (zejména močoviny, která znečišťuje pitné vody, atd., atd.), kolik energie je třeba na mrazící boxy, nehledě na různé nemoci které může živočišná strava obsahovat.

takže v důsledku vyjde nejlevněji a nejpozitivněji.

Jsem teď v 9. měsíci těhotenství a lékaři mi jenom při každém vyšetření potvrzují, že jsme naprosto zdraví (jako bychom to sice nevěděli). Jinak se s doktory prakticky nevídám, kromě preventivních kontrol. Léky žádné nepotřebuji, jelikož má moje tělo vše co potřebuje, nemusím tedy nic "dohánět" a prakticky zvládám dost aktivit (byla jsem zvyklá před těhotenstvím pracovat 14 hodin 7 dní v týdnu, což pro mě bylo ideální ) i v těhotenství. Všichni mi říkají jak mi to sluší (žádných 20 kilo zbytečného tuku navíc, jen to co miminko potřebovalo cca 6 - 8 kg), jak mám krásnou pleť - je pravda, že akné neznám; stejně jako  nemoci, pálení žáhy, rýmy, apod. pro mě jsou věc o které ani nemám pocit, že by ještě existovaly. Mám spoustu energie a jak občas pozoruji lidi kolem - asi by jí potřebovali také, místo aby dál požírali mrtvoly a "otravovali" tak tímto neživým odpadem tělo do bodu, kdy je fakt unavené, nezdravé, smradlavé či hnusné.

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. června 2007 v 19:40 | Reagovat

Evík :-) Jsem ráda, že tebou zvolený životní styl tvému tělu stoprocentně prospívá a máš z toho sama ten nejlepší pocit. V životě by to tak mělo být vždy! Dělat jenom to, co je nám prospěšné. Bohužel to chodí tak, že někdo má rád holky a druhý vdolky. Ke zdravému životnímu stylu se každý musí propracovat sám. Je fajn, že dnešní doba přeje Bio produktům a lidé se učí přírodu kolem sebe vnímat a snad jednou přijde i doba, kdy ji budou respektovat!

Přeji tobě a děťátku, které již brzy přivedeš na svět, hodně štěstí a radosti a ať si umí od života vzít to, co ho bude činit šťastným a spokojeným ve všech ohledech. Určitě jako maminka pro něj budeš tím nejlepším příkladem. Měj se fajn a díky za názor ;)

11 neon neon | Web | 12. září 2007 v 16:54 | Reagovat

Makrobiotika se vztahuje k taoismu, budhismus nee.

12 Shira313 Shira313 | E-mail | 26. listopadu 2007 v 16:35 | Reagovat

Chcela by som pridať svoj pohľad na tému vegetariánstvo. Mám 35 rokov a od 18 som ovo-lakto-vegetariánka, t.j. vaječné a  mliečne produkty mi chutia (ako ja sladkosti :-) )  Dôvodom na zmenu stravovania u mňa boli jóga, hinduizmus a najmä rešpekt k všetkému živému.  V tom čase som bola presvedčená, že svojou "rebéliou" dokážem zmeniť svet. Chcela som tým vykričať môj svetonázor,  ale aj odlišovať sa od ostatných. Vekom som získala pokoru, možno aj rozhľadenosť, ale vegetariánkou som zostala. Naučila som sa veľa o výžive a donútilo ma to začať variť a manžel nevegetarián tvrdí, že dobre ;-). Dnes si už samozrejme uvedomujem, že akceptovaním väčšiny civilizačných "vymožeností" a podriadením sa konzumu tiež napomáham k devastácii našej planéty. Už netúžim navodiť pocit, že svoju cestu považujem za jedinú správnu a uvedomujem si, že som bola dosť pokrytecká. Veď nosím kožené topánky, nie vždy si vyberiem drahší bio či fair trade výrobok. Na druhej strane by sa vegetariánstvo  nemalo zavrhovať iba preto, že to nie je dokonalá alternatíva voči konzumu. Ešte stále to je priajteľná voľba k súčasnému dosť nezdravému životnému štýlu fast foodov.

13 Šárka Šárka | E-mail | 26. listopadu 2007 v 22:10 | Reagovat

Shira313

Naprosto s tebou souhlasím! Osobně se domnívám, že vegetariánská strava je tělu přínosem a já se jí nebráním. V každém případě s takovým vařením je mnohem víc práce, ale tato časová investice se vyplatí. Dnešní velkokonzum masa je proti přírodě a způsob chovu bych raději ani nechtěla zmiňovat. Žádný soudný člověk s tím nemůže být spokojen! Bohužel tak těžko měnit daný stav. Osobně se snažím o vyváženou stravu a proto i na mých stránkách jsou recepty čistě zeleninové s využitím dostupných bioproduktů a pokud jen čas dovolí, navštěvuji místní biofarmy atd. Jsem zvyklá z doby žití ve Švýcarsku, podporovat místní produkci. Je to přirozené a když se člověk zaměří pouze na místní zdroje, příroda mu dává přesně tolik v každém ročním období, kolik si tělo žádá, aby se v něm zabydlel i "zdravý duch" :-) Díky za pěkný komentář a moc ti fandím.

Mám kamarádku, učitelku jógy /přirozeně vegetariánku, tak na dané téma velmi často diskutujeme. Je tak velmi důležité věnovat pozornost tomu, co jíme. A je tak žalostné pozorovat "davy", jak jim je to vlastně jedno.

14 Werča16 Werča16 | 8. března 2008 v 13:33 | Reagovat

Ahoj , jmenuji se Verča a je mi 16let ... už od malička sem si držela velký odstup od masa .. Bohužel nemohu říci , že sem ho nikdy nejedla .. Protože mí rodiče jí maso normálně , tak i já v dětství sem musela jíst maso , ale jelikož mi nechutnalo zvládla jsem sníst pouze kuře .. Od svých 14let , když už jsem zjistila , že se mohu rozhodovat sama .. Nejím skoro vůbec maso , ale i tak jsem občas snědla lososa , či kuře .. Až ted´ sem maso omezila úplně + vajíčka .. Bohužel jsem nevychytala úplně všechny mouchy svého stylu a začala jsem pociťovat potíže .. takže sem měla lehčí náběh na chudokrevnost .. ale , tím že jsem snědla(s velkým odporem:-D) jednou za měsíc kousek lososa , se to vyvážilo .. proto doufám , že zde najdu rady , typy a recepty na vyváženou stravu , abych nemusela jíst už vůbec maso...A jsem ráda , že takové stránky existujou..Kde lidi mají stejné názory , jako mám já:)

15 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:11 | Reagovat

Werča16 :-)

Být vegetariánem je rozhodně dobrá volba, ale je potřeba mít stravu vyváženou a nikde nic neošidit. Mé stránky se nezabývají výhradně vegetariánstvím, ale některé recepty jsou zde k mání, které by mohly uspokojit dle výživového hlediska svou skladbou i všechny ty, kteří dávají přednost stravě bez masa. Sama mám některé vegetariánské pokrmy fakt moc ráda. Zdravím, Šárka ;-)

16 zuzana zuzana | E-mail | 6. června 2008 v 13:07 | Reagovat

Dobrý den, scháním kohokoli, kdo by byl ochotný zodpovědět krátký dotazník ohledně vegetariánství. Pokud byste měli zájem, napište prosím na uvedený mail, zašlu vám dotazník obratem. Dotazník je školní a nevýdělečný a (už) velmi spěchá:-)

děkuji

17 Shira313 Shira313 | 24. dubna 2009 v 11:32 | Reagovat

Pred časom som sem napísala moje skúsenosti s vegetariánstvom, stále si za tým stojím, ibaže sa už nemôžem považovať za vegetariánku, hoci som sa domnievala, že po skoro dvadsiatich rokoch je moje telo s vegetariánskou stravou dokonale uzrozumené.
Pred dvomi rokmi som začala pociťovať, že už nemám kondičku a pružnosť. Začala som behávať a keď sa mi po 8 týždňoch podarilo zabehnúť bez zaváhania 5km, bola som na seba patrične hrdá. Teraz behávam približne každý druhý deň od 6 do 12 km podľa chuti. No a pred pár mesiacmi som dostala poriadnu chuť na mäso a ryby. Až sa mi o tom snívalo. verím, že telo nie bez príčiny vysiela signály a žiada čo ozaj potrebuje. Dúfala som a asi stále dúfam, že po čase ma to prejde, ale neprešlo. Je mi ľúto, že sa kvôli mne musia zabiť zvieratá a tak sa aspoň snažím nakupovať čo sa dá v bio kvalite.
Dosť mi aj vadilo, ak v reštauráciách ponúkali ako bezmäsité jedlá samé vyprážané polotovary, teraz si radšej v takom prípade vyberiem niečo, čo by mohlo byť pripravené z čerstvých surovín a prírodnejším spôsobom.
Dúfam, že sa na mňa nikto nenahnevá, že si tu vylievam dušu. Možno sa nájde niekto, kto prešiel podobnou skúsenosťou a dá mi radu.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. dubna 2009 v 8:55 | Reagovat

[17]: Shira313

Sehnala jsem úžasnou první českou vegetariánskou kuchařskou knihu od Anuše Kejřové. Tam je tolik zajímavých bezmasých nápadů, že až zrak přechází. Až ji prostuduji, nějaké zajímavosti o té knize napíši a hlavně přidám recepty, které se v tomto na vitamíny bohatém období bez masa obejdou. Nabídka vegetariánských jídel v restauracích bývá dost podivná. Dokonce nacházím mezi vegetariánskými jídly i jídla s kuřecím masem, např. jedna restaurace nabízí salát VEGETARIÁN s kuřecími kousky nebo rybou :-) Jinak máš pravdu, že v nabídce jsou samé mražené polotovary, které stačí osmažit v oleji. Dobrých čistě vegetariánských restaurantů moc není, ale když ho někde objevím, ráta tam zajdu.

19 Ruis Ruis | E-mail | Web | 12. března 2012 v 18:16 | Reagovat

Na nás Lakto-vegetariány jsi zapoměla :-)

20 plus size dresses for special occasions plus size dresses for special occasions | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:01 | Reagovat

A. The month of March!
http://www.untildress.net/

21 Eliba Eliba | 8. prosince 2015 v 11:13 | Reagovat

Pardní a stylový vánoční dárek v podobě bedny pro býložravce:

http://manboxeo.cz/eshop/bedna-pro-bylozravce/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama