Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vánoční štóla

23. listopadu 2006 v 19:49 | Šárka |  Sladká kuchyně
Někomu jsem slíbila recept na dobrou VÁNOČNÍ ŠTÓLU, tak ho zde narychlo zveřejním (fotografiemi přímo z pečení doplním počátkem prosince, neboť to je doba na pečení štóly, aby se mohla dobře rozležet, než nám bude zdobit vánoční stůl). Bez obrázku to není ono, tak alespoň pro tuhle chvilku něco z mého kuchařského archivu.
Na 2 kusy potřebujeme: 1kg hladké mouky, 80g droždí, 100g cukru, 10g soli, 2 vejce, 125 ml mléka, 500g másla, 300g rozinek, 200g mandlí, 125 ml rumu, 100g kandované citrónové a pomerančové kůry, 100g másla na potření, 100g moučkového cukru na posypání, papír na pečení
Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Vsypeme do něj 50g mouky a 10g cukru. Do této směsi rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme vykynout na teplém místě. Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr i sůl a uděláme důlek, do něhož rozklepneme vejce, rozkrájíme máslo na plátky a přidáme kvásek. Po chvilce těsto zpracujeme. Poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě dvě hodiny kynout.
Do vykynutého těsta přidáme spařené, oloupané a nakrájené mandle (nebo koupíme mandlové plátky a uspoříme si čas :-), rozinky namočené v rumu kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a rozdělíme na dva díly, z nichž utvoříme oválné bochánky a necháme 20 minut kynout. Delší polovinu každé šišky těsta vyválíme (válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tak nám vznikne charakteristický tvar štóly.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C 45 minut, teplotu snížíme a ještě 5 minutek dopečeme. Ihned po upečení ještě teplou štólu potřeme rozpuštěným máslem (nešetříme), hustě pocukrujeme moučkovým cukrem (když máme pravou vanilku, tak ji přidáme a pečivo krásně vánočně ovoníme), zabalíme do alobalu (neprodyšně) a necháme 2-3 týdny odležet.
Na pečení vánoční štóly máme pomalu čas.
Pokud nemáte kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, tak se štóla neurazí, a postačí klidně oříšky, mandle, rozinky v rumu. Když se do receptu pustíte, tak vám přeji "ať se dílo podaří", já se do pečení pustím počátkem prosince a uveřejním tady i fotografie.

Návod, jak upéct dobrou VÁNOČNÍ ŠTÓLU jsem pro vás připravila i s fotografiemi a srozumitelně rozepsaným postupem. Určitě se povede!

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Shira313 Shira313 | E-mail | 26. listopadu 2008 v 11:27 | Reagovat

Tak ako minulý rok, chystám sa počas prvého adventného víkendu popasovať s Vašou štólou, aby som tak ako minule zožala pochvaly :o)

A tak ako minule, keďže namáme chladnú komoru, zabalím štóly do alobalu a v pevnej krabici ich vyložím do tieňa von pod strechu. Dúfam len, že sa prudko neoteplí ;-)

Škoda, že zmizli predchádzajúce komentáre. Niekedy bolo fajn podeliť sa o skúsenosti a pripomienky iných.

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 12:00 | Reagovat

1 - Shira313

Tak jsem si konečně všimla, že tu chybí fotografie :-) Někde je v archivu mám, protože tuto štólu peču rok co rok. Správný údaj je, 2 štóly, protože to je dávka na dva pěkné kousky tohoto chutného vánočního pečiva.

S těmi komentáři je to moc divné! Taky je hledám. Vůbec jsem netušila, že se to může stát bez mého vědomí.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 12:03 | Reagovat

http://dolcevita.blog.cz/0712/uz-to-u-vas-doma-zavonelo-vanilkou

Tady jsem našla recept na štólu i s fotografiemi a komentáři. Toto byl asi nějaký rychlý článek jenom na recept. Aha! V roce 2006 :-) To jsou počátky blogu, tak se tomu nedivím.

4 Shira313 Shira313 | E-mail | 26. listopadu 2008 v 15:42 | Reagovat

Veľmi sa ospravedlňujem za nedorozumenie a otravovanie.

Recept som si otvorila podľa názvu a už som ďalej nepátrala, mea culpa.

5 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. listopadu 2008 v 16:49 | Reagovat

Mea culpa! Mám tady mít pořádek :-)

6 replica tag golf watch watches replica tag golf watch watches | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:29 | Reagovat

I have recently been searching all over for this info. Luckily I just discovered this at Google. Robert.
http://www.latewatches.com/montblanc-limites-edition.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama