Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Tortilla s restovaným masem a slaným sýrem

27. listopadu 2006 v 0:49 | Šárka |  Recepty všelijaké
Tohle jídlo vzniklo během krátké doby, když k nám jela parta přátel a měli v úmyslu stavět se na oběd cestou v oblíbené restauraci. Bohužel hospůdka praskala ve švech a já byla telefonem požádána, ať doporučím jinou, protože mají všichni hlad jako vlci. Byli už jen pár kilometrů od našeho domu, tak jsem jako správná hostitelka zareagovala jediným správným způsobem: "Nikam nechoďte, oběd si dáte u nás. Něco se tu najde." No a začal trošku problém, protože nachystáno nebylo nic a když se slibuje oběd, mělo by to být alespoň na vidličku. Smečka čítala 2 hladové muže a 2 dámy, což s námi bylo 6. Před časem jsem koupila mexické tortilly, kterých bylo 8 kousků, pěkně vakuově balených. V lednici jsem měla ještě slušnou porcičku krůtích jatýrek (od pokusu mého zde uveřejněného receptu na jatýrka v jablečném těstíčku). Blesklo mě to hlavou hned, že by to mohla být trysková záležitost a začala improvizace na téma "co lednice dala". Ovšem musím upozornit, že má lednice vždycky něco dá, neboť ji pravidelně a zcela systematicky zásobuji různými ingrediencemi na všemožné receptury, které bych chtěla vyzkoušet a mnohdy se k nim nedostanu a skončím zase u svých vlastních nápadů, které si potom nepamatuji tak přesně (což ovšem nyní již není pravda, neboť si čas od času nějaký ten recept stačím nafotit a popsat v tomto mém blogu). Dávám tak sobě možnost uskutečnit reprízu receptury v původní její podobě. Musím říct, že za 20 minut bylo na stole, a to není k zahození. Pochutnat si a věnovat tomu tak málo času, je prima. Nesmím však myslet na to, že nejméně 5 minut jsem fotografovala a tím se zdržovala (taky ta stydnoucí porce byla moje, ale u tohoto jídla ani tak nevadilo, že malinko vystydlo). Vážně to bylo dobré! Ráda si tohle jídlo zopakuji a v lednici mám zase nové tortilly (jeden rezervní balíček dokonce i v mrazničce).
Nyní k receptu: masovou směs do tortill jsem připravila bleskem tímto způsobem - v pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme tak 3 cibule pokrájené na tenčí kolečka. Když začínají chytat barvu, přihodíme čerstvou papriku krájenou na proužky (měla jsem barevné papriky, což směs oživilo), společně restujeme a ve chvíli, kdy směs chytá zlatavou barvu, přidáme do pánve maso (pokrájená jatýrka v mém případě - ale použít křehká kuřecí prsa též není od věci, ostatně častěji to budu dělat právě z masa drůbežího, neboť játra kupuji dost sporadicky). Pokud hovořím právě o játrech, pamatujte, že solit budeme až při samém závěru restování (játra by ztvrdla). Maso společně s cibulí a paprikami krátce osmahneme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, špetkou chilli nebo nějaké ostřejší směsi (např. na grilování, ale ponechala bych to na každém z vás, jen všeho s mírou, protože ještě před podáváním něčím chuťově zvýrazníme, ale to až v dalším odstavci). Orestujeme prudce 7-8 minut, to vážně postačí a maso zůstane šťavnaté a o to nám v tomto receptu jde. Zakápneme trochou sojové omáčky (pokud máme, můžeme i ústřicové), podlijeme malinko vodou (v tom fofru žádný vývar jistě nemáme po ruce), takové 4 lžíce vody uvolní všechnu připečenou báječnou šťávu ze stěn pánvičky a vznikne nám "sosík", který masu prospěje. Je hotovo.
Nyní se budeme věnovat tortillám, neboť bez nich se neobejdeme. V mém případě se návštěva hrnula do dveří (zatím jen garáže). Řešila jsem otázku, jak nejrychleji připravit tortiilly, aby byly poživatelné. Na tortilly nejsem zrovna žádný odborník, tak jsem študovala návod na jejich přípravu (v troubě! trvalo to moc dlouho a nebyla rozehřátá; v mikrovlnce! když nemusím "nemikrovlním", jen v případě krajní nouze; na suché pánvi! to mě oslovilo). Ouha, ona ta tortilla je docela velkého průměru a všechny mé pánve menší (krom té jedné, ve které jsem připravila směs do tortill). Doma jsem měla Wok pánev a byl to dobrý nápad. Bleskem jsem ji rozehřála na plotně (indukční sklokeramická deska mě vážně fofrem vyhověla) a do suché pánve jsem házela jednu tortillu za druhou. Minutka strana jedna, otočit a minutka strana druhá, hop s tortillou na talíř (bacha na prsty, trochu jsem si je popálila, ale bylo to dáno tím, že návštěva se už hrnula do dveří kuchyně). Než jsem je uvítala, tak jsem vylovila z útrob lednice balkánský sýr (ten mám taky skoro vždycky, mám ho šíleně ráda) a do oka mě padla zelená cibulka (svazek asi poloviční, prostě slušný zbytek). Sýr jsem nastrouhala na struhadle s velkými oky, cibulku nasekala, rozdala příbory, na každém talíři již trůnila horká tortilla a začala jsem rozdělovat na každou placku jednu naběračku voňavé masové směsi, pozor! nezapomenout osolit, neboť sůl jsme programově vynechali. Avšak druhé pozor! Máme-li balkánský "slaný" sýr, kterým jsem každou hotovou placku s masem přiměřeně ohodila, slané to bude dost. Na samý závěr ještě cibulka, přehnout placku a "smečce hladových kamarádů" nosit na stůl.
Ve velmi krátkém časovém limitu jsem zvládla nakrmit celkem početnou smečku přátel, kterou jsem nečekala k obědu a zachránila mě "mexická tortilla". Od té doby na ní nedám dopustit. Koukněte na odkaz, kde se o mexické kuchyni (resp. produktech, co jsou k mání u nás) dozvíte víc. www.nuevoprogreso.cz/
Poznámka: nenechte se vyděsit potřebou pánve wok - vážně se to dá dělat různými způsoby, např. ta horká trouba a suchý plech pojme tortill hned několik a žádné zdržování to nebude. Já jenom neměla ten čas, tak jsem to řešila po svém, pro někoho komplikovaným způsobem :-) Zapojte do toho pěkně svoji fantazii: "ve dvou se to lépe táhne" !
Recept na přípravu mexické tortilly přímo u Vás doma - zde je recept:
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek teplé vody
Do mísy prosejeme hladkou a kukuřičnou mouku. Uprostřed uděláme důlek a postupně přiléváme teplou vodu. Nožem s plochým ostří vymícháme tuhé těsto a dáme ho na vál posypaný moukou. Těsto zpracováváme asi tři minuty dohladka. Pak ho rozdělíme na díly, podle toho, jak chceme mít tortilly veliké. Díly tence vyválíme na slabě pomoučeném vále (těsto by mělo mít tloušťku asi jako list papíru). Ty díly, s nimiž nepracujeme, zabalíme do fólie, aby neosychaly. Nasucho rozehřejeme pánev se silným dnem nebo speciální plochý talíř na přípravu tortill a vložíme jednu placku. Když se začnou okraje stáčet, obrátíme ji na druhou stranu. Pro tepelnou úpravu každé strany stačí několik sekund. Přebytečnou mouku z tortill, která se začne připalovat na dně pánve, vytřeme papírovým ubrouskem.
Tortilly po delším stání změknou. Natrháme je na menší kousky a podáváme s omáčkami na namáčení. Můžeme je také plnit nejrůznějšími náplněmi, nebo svinout jako burritos. V dobře uzavřené nádobě vydrží tortilly čerstvé asi týden. Při podávání je ohřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Vyschlé je možno je natrhat nebo nalámat a osmažit dokřupava na sádle nebo oleji. Podávají se stejně jako kukuřičné chipsy k namáčení v omáčce. Recept byl objeven na této adrese.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 27. listopadu 2006 v 13:31 | Reagovat

Tak ta smečka Ti moóóóóć děkuje.Tvoje specialitka byla vynikající a umím si představit,jak jsi jezdila po kuchyni.Tohle je právě to umění,udělat za krátký čas krásný a hlavně dobrý oběd.

2 Šárka Šárka | 27. listopadu 2006 v 15:44 | Reagovat

:-) pro lidi, co to umějí vychutnat se móóóóc dobře vaří a člověk to dělá rád

3 Miska Miska | E-mail | 17. ledna 2007 v 9:36 | Reagovat

Sarka ahoj,

natrafila som na tvoje recepty na labuznikovi a velmi som rada, lebo som hladala recept na Ciabatu, mam domacu pekaren a mojim velkym hobbym je skusanie chlebikov a roznych receptov.

Teraz som nasla aj tvoje stranky a som milo prekvapena kolko veci a hlavne kolko roznych receptov tu mas. Super.... hned sa pustim do citania

Miska

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 10:39 | Reagovat

Ahoj Miska,

to jsem moc potesena, ze ti moje recepty alespon trochu malo dokazou pomoci :-) Ciabatta je fakt dobrá, peču ji celkem často a domácí pekárna fakt poslouží při té "hrubé práci" hnětení těsta :-) Měj se moc fajn a díky za komentář a hlavně za návštěvu na mém blogu.

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. ledna 2007 v 10:42 | Reagovat

fakt :-) - kde se vzala tu se vzala - je tu závislost na slově "fakt" :-) měla jsem za to, že bez tohoto slova se obejdu. Jak hluboce jsem se mýlila. Mé češtinářce by lezly oči z důlků ... :-)

6 HanaS HanaS | 12. července 2010 v 23:13 | Reagovat

Koukám, že jsem recept objevila a vyzkoušela už jako archivní, po téměř 4 letech, ale ani to mu neubralo nic na kráse :)
Musím přiznat, že recept opět nezklamal a řadí se mezi další z vynikajících a lahodných delikates, zasluhujících repete. Moc děkuji, pochutnali jsme si na tortillách pěkně na zahradě.

7 DolceVita DolceVita | Web | 13. července 2010 v 9:23 | Reagovat

[6]: HanaS:

Také jsem byla překvapena dobrou kombinací chuti :-) Od té doby dělám tímto způsobem maxické tortilly velmi často a ke všeobecné spokojenosti celé rodiny. Ty mé receptíky ze začátku existence blogu jsou úsměvné (hlavně ty mé fotografie, kterým jsem nepřikládala pražádnou důležitost ;-)

Moc děkuji za milý komentář!
Přeji krásné a pohodové léto, Šárka

8 Asirka Asirka | E-mail | 9. února 2012 v 11:18 | Reagovat

Ahoj Sari, objevila jsem tvuj recept a nechala se jim inspirovat : ) Zrovna mi totiz zbylo trochu chleboveho kvasku. Pridala jsem do nej vodu a spaldovou mouku a upekla na panvi neco na zpusob tortil. Opravdu vynikajici! Odted me oblibene. Diky za napad!

9 DolceVita DolceVita | Web | 11. února 2012 v 14:45 | Reagovat

[8]: Asirka:

Ahoj Asirko,
ten tvůj napad zni opravdu moc dobre! Diky za zpravu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama