Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Teplý bramborový salát

14. listopadu 2006 v 15:45 | Šárka |  Brambory
Teplý bramborový salát
V našich končinách možná trochu nezvyklé, jsme přeci jenom zhýčkáni naším českým bramborovým salátem, v chladu pěkně uleželým. Ale nemějte z toho žádnou obavu, zkuste si připravit zase něco nového. To, že bude chutnat zaručuji a navíc - báječně na stole vypadá. Jen škoda, že moc dlouho nevydrží a je rozebrán a zkonzumován rychlostí blesku. I když náhodou zbude, studený je též výtečný. U tohoto receptu je fajn, že ho můžete různě obměňovat (podle sezónních bylinek, chuti a fantazie).
Potřebujeme brambory (salátové, varný typ A; snad i B se snesou) - pokud si to nechcete vůbec komplikovat, tak "brambory" :-) Budeme je vařit ve slupce, tak dbáme na jejich omytí a v hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly všechny ponořené. Já doporučuji vodu osolit, neboť při vaření se přes tenkou slupku sůl k bramborám dostane a nemusíme potom tolik solit při samotné přípravě salátu. Než se brambory uvaří (40 minut nám na to bude stačit, to podle velikosti bramborových hlíz), připravíme si pánvičku a na dobrém oleji osmahneme cca 2 střední cibule, pokrájené na kolečka a přidáme plátky čerstvých žampiónů a společně orestujeme. Na závěr vhodíme do pánve tence pokrájený pórek a čerstvou cibulovou nať, zlehka promícháme, krátce osmahneme.
Vařené brambory vyjmeme z horké vody a oloupeme za pomoci vidličky. Přepůlíme nebo rozčtvrtíme a naskládáme do větší mísy, kde se nám budou dobře prohazovat dvěma salátovými lžícemi (postačí i dvě vařečky, obracečky - vezměte to, co máte po ruce). Nyní brambory osolíme (používám nějakou sůl s bylinkami), opepříme (už nebudu říkat, že čerstvě mletý pepř přímo z mlýnku je v mé kuchyni favorizován, je to prostě tak a jiný doma už léta nemám), přidáme celý obsah pánve a ještě hrst čerstvé petrželky, naťové cibulky či něčeho zeleného chuťově zajímavého. Můj tip je použít čerstvé špenátové listy (ty jsou nejlepší a dají se konzumovat bez tepelné přípravy!) nebo například salát polníček (ten jsem použila ve svém receptu já, tak ho možná na fotografii poznáte). Vše několikrát prohoďte za pomoci patřičného náčiní na salát a když je skoro hotovo přidáme nikoli majonézu, ale francouzský dressink s jogurtem (cca ½ malé sklenky zn Spack, protože má delikátní šmak). Naposledy zamícháme a můžeme servírovat. Doporučuji na nějakém plochém talíři či míse, lépe to vynikne. Pokud jsme pracovali rychle, tak brambory ještě nestačily vychladnout. Ozdobíme ještě podle chuti a nálady nějakou tou bylinkou, hrstičkou strouhané nivy (ta je na chuti nejvýraznější) a můžeme podávat. Těšte se na první sousto! Je to vážně dobré. Jako přílohu volte něco jemnějšího na chuti, u nás to bylo kuřecí maso, ale nějak jsem v tom fofru nestihla fotografovat a aranžovat, tak ten neméně zajímavý recept nechám na příště. Jestli se najde někdo, kdo se do receptu s odvahou pustí, tak ať mi dá vědět, jak dopadl výsledek. Budu se těšit. Improvizujte a přicházejte na nové kombinace, vaření bude zábavné a já se ráda dozvím něco o nových chutích, díky za vaše budoucí komentáře :-)
Poznámka:
Dressink si samozřejmě můžete udělat doma svůj. Dělám to tak často, ale někdy je dobré mít v záloze pár hotových produktů, co chutnají a pomůžou trochu uspořit čas. Ještě jeden tip! Často používám červený palmový olej Carotino Premium. Má mnoho předností a když ho přidáme k bramborám /tomuto salátu či bramborové kaši/, vykouzlí skoro zázračný barevný nádech. Přátelé mi tvrdí, že je to jistě po "šafránu" … a může za to jenom pár kapek červeného oleje z Malajsie. Seznamte se s ním blíž, myslím, že vás to může zajímat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 15. listopadu 2006 v 11:21 | Reagovat

Už jsem si několik nápadů z brambor od Tebe opsala,jak bude příležitost,tak některé vyzkouším.Tento bramborový salát je také zajímavý.

2 edy edy | E-mail | 15. listopadu 2006 v 11:35 | Reagovat

Rudinko on je také vynikající, mohu vřele doporučit. Možná, že až k nám zase jednou "zabloudíte", tak budeš ho moci i u nás vyzkoušet. Řeknu Šárce aby ho udělala v dostatečném množství, aby se na všechny dostalo, ty víš proč.....:).

3 Šárka Šárka | 15. listopadu 2006 v 11:37 | Reagovat

Tak se budu těšit na tvé hodnocení. Zrovna před chvilkou mě říkala dcera Petra, že ho taky zkusí, tak jsem ráda, že jste tak odvážné a důvěřujete mým receptům! Říká se důvěřuj, ale prověřuj - a to je přesně ono, každý recept se musí důkladně prověřit. Informujte mě holky, díky a pěkný den.

4 Jindra Jindra | E-mail | 10. září 2007 v 12:28 | Reagovat

Salát jsem dělala v sobotu a byl vynikající !!!!

5 Šárka Šárka | E-mail | 10. září 2007 v 13:25 | Reagovat

Moc mě to těší Jindro a děkuji za milý komentář :-) Měj se fajn, zdraví Šárka

6 red heels red heels | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:33 | Reagovat

Q. How do you tease fruit?
http://www.shoesgreat.com/

7 informal wedding gowns informal wedding gowns | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:31 | Reagovat

A. You are too little to smoke.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama