Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Sýr s historií - PARMIGIANO REGGIANO

6. listopadu 2006 v 7:30 | Šárka |  Sýry
Tento skvostný dárek jsem dostala od jednoho z nejmilejších členů mé vlastní rodiny, který v té "gastronomické říši" zvané Itálie žije. Mám zaručeno, že na můj stůl se dostávají ty nejlepší lahůdky, co jsou k mání. K báječnému sýru Parmigiano Reggiano patří též originální nůž, kterým se sýr odlupuje, pokud ho chceme konzumovat v malých soustech, tzv."tozzetti" Neobejdeme se též bez jemného struhadla, kterým si ostrouháme vždy jen tolik, kolik je potřeba.
Jen správně vyrobený a uzrálý sýr může mít nakonec na vnější kůrce vypálenou značku "Parmigiano Reggiano" a to po celém vnějším obvodu sýra. Poprvé tuto značku přikázal vypalovat vládním dekretem již v roce 1751 velkovévoda Filip Bourbon.
Parmegiano Reggiano alias "Parmazán" je slovutný italsky sýr. Již v písemnostech starých Římanů, před více než 2000 lety, nacházíme zmínky o sýru vynikající chuti a neuvěřitelně dlouhé trvanlivosti, vyráběném v oblasti okolo Parmy. Ve druhé polovině prvního tisíciletí ho vyráběli mniši v klášterech v téže oblasti. Až v období renesance, kdy došlo k velkému rozšíření tisku, i kuchařského umění, nacházíme v mnoha knihách a manuálech zprávy o parmazánu a jeho výrobě.
Množství 100 g parmazánu má nutriční hodnotu asi 400 kalorií, obsahuje ušlechtilé bílkoviny, které jsou velmi snadno stravitelné a to díky změnám, kterými procházejí během dlouhého zrání. Obsahuje 28,5% tuků, hodně vysoký obsah vápníku a fosforu. Množství 100 g parmazánu obsahuje denní dávku těchto látek.
Je to šlechtic mezi sýry a italskou kuchyni bez jeho chuti si nelze ani představit. Určitě postupem doby přibudou nějaké mé vlastní receptury s použitím tohoto sýra. V mé lednici má výsostné místo a vzhledem k tomu, že je při dobrém skladování téměř nezničitelný, mám ho vždy k dispozici.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Petruška Petruška | E-mail | 6. listopadu 2006 v 10:17 | Reagovat

Ahoj mami, to je fajn, že ti můj malý gastronimický dárek přinesl tolik radosti a hlavně užitku. Jak si asi dovedeš představit, já ho jím nastrouhaný na těstovinách takřka každý den. A ještě se mi nezprotivil. Je to opravdu dobrý a kvalitný sýr. Čím jsem ale byla překvapená byl fakt, že Italové si jako antipasto nebo i po jídle samotném rádi ukrajují kousky tohoto tvrdého sýra a jedí to jako laskominu. Pro mě je to zvláštní, protože se jedná o tvrdý sýr mimořádně silné chuti, který mi v Čechách nejsme zvyklí jíst tímto způsobem. Dalším důvodem, kromě toho labužnického, proč Italové jedí kousky tohoto sýra (bez přílohy) je ten, že po jídle vyčistí ústa (i díky své tvrdosti).

2 Šárka Šárka | 6. listopadu 2006 v 10:35 | Reagovat

Máš pravdu, všechny gastronomické dárečky si umím náležitě užít. Než je sním, tak si s nimi prožiji i focení (to tedy až nyní, co mám ten svůj malý nenápadný blog), protože takový pořádný kus výborného sýra je hřích nevyfotit. Až bude pořádně zdokumentován, tak potom teprve ho začnu porcovat a užívat si jeho společnost na svém talíři, těstoviny bez parmazánu si ani představit neumím. Alespoň víš, čím že mě to potěšíš, když budeš mít pocit, že nevíš čím mě obdarovat, tak takovými dárky mě nikdy nezklameš (to ty ostatně víš). Nyní se chystám na přípravu "tiramisu", tak náležitě zdokumentuji celý postup a zhodnotím výsledek :-) Recepturu mám již léty odzkoušenou a všechny suroviny jsou právě pro tento dezert "přísně originální". Tam se nedá nahradit nic, ale tobě to říkat nemusím, ty o italské kuchyni víš daleko víc. Já se těším na všechny tvé zaručené rady.

3 Šárka Šárka | E-mail | 17. srpna 2007 v 16:24 | Reagovat

Dočetla jsem se pozoruhodnou věc, že Parmazán obsahuje látky, které prý zabraňují vzniku zubního kazu :-) Zda je to doporučeno devíti stomatology z desíti nevím, ale něco na tom jistě bude :-)

4 Lenka Lenka | E-mail | 28. června 2009 v 14:02 | Reagovat

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat jak správně uchovát Parmazán a jak dlouho vydrží.Děkuji

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. června 2009 v 10:06 | Reagovat

[4]: Lenka:

Určitě se musí tento sýr skladovat v chladu a měl by být dobře zabalený proti okorání a vysychání. Čím kvalitnější parmazán, tím je jeho doba skladovatelnosti delší. Vydrží několik měsíců v naprosto ideální formě :-) Mám na mysli samozřejmě parmazán v kuse, nikoli strouhaný.

Pěkný den přeje Šárka ;-)

6 wholesale wedding dress wholesale wedding dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:31 | Reagovat

A. Three clothes-pins held up two shirts!
http://www.felldress.org/

7 replica breitling superocean heritage watches replica breitling superocean heritage watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:47 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama