Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Řežábek

6. listopadu 2006 v 7:06 | Šárka |  Zelenina
Dobrota s názvem "Řežábek"
Původ tohoto zvláštního názvu pro vynikající nákyp z cukety nejde vystopovat. Byla jsem jen ujištěna, že již před mnoha desítkami let se tento famózní pokrm právě takto nazýval, tak proč to měnit. Poprvé jsem měla čest ochutnat na jihu Čech asi tak před třemi lety v létě. To jsme se nastěhovali zpět do Čech. Naše báječná paní sousedka nám postavila vrchovatý talíř s řežábkem na stůl při své první návštěvě. Od té doby jsem si recepturu osvojila a v malinko upravené podobě ji dělám celkem často. Vždy mě moc těší, když nabídnu hostům a nechám je hádat, "z čeho že to je připraveno?" … nevěří tomu, že ta odporná cuketa takhle mimořádně chutná. Recept potom nestačím rozdávat. Jestliže tím pomůžu "cuketě", aby se na stůl dostala častěji, tak ten recept zveřejním a pro ještě lepší představivost doplním voňavými fotografiemi ze samotné přípravy. Věřte, stojí to za to!

Receptura na "Řežábek" je následující:
800 g hrubě strouhané oloupané cukety (pokud jsou cukety mladé, neloupeme; máme-li cuketu velkou, je třeba vydlabat semena - ale to vy jistě víte. Jen si nezapomeňte nějaké to semínko schovat, až toto jídlo sníte, budete cukety pěstovat ve velkém), 150 g tvrdého sýra na strouhání (pro naši potřebu eidamský sýr plně postačuje), 250 g uzeniny pokrájené na kostičky (doporučuji nějakou kvalitní a delikatesní uzeninku, já preferuji uzená krůtí prsíčka nebo libovou anglickou slaninu), 1 jemně nasekaná cibule, 1 prášek do pečiva, na špičku nože majoránku (když máte na záhoně, není nad to použít čerstvě drhnutou v dlaních, neboť té vůni se nic jiného nevyrovná), 1 lžička soli, 5-6 prolisovaných stroužků česneku, 5 vajec (mám vyzkoušeno, že stačí 4), 250 g polohrubé mouky, hrstička sekané čerstvé petrželky či mladé cibulové natě (dle vaší chuti prostě cokoli zeleného), ½ sklenky dobrého oleje (myšleno sklenka o obsahu cca 2 dl, já dávám nejčastěji kvalitní slunečnicový olej)

Uvedené přísady smícháme a vlijeme do vymazaného plechu na pečení (s vyšším okrajem) a pečeme asi 45 minut při teplotě 180 °C. Slovo "asi" není na místě. Já přesně vím, že pečeme 45 minut (i teplota sedí - jen dbejte na to, aby byla trouba pěkně rozpálená, až tam budete "řežábek" dávat. Recepty jsou to odzkoušené, tak žádné "asi" nebudeme používat.

… takhle to bude vypadat, když všechny ingredience smícháme

… na ukázku plech, na kterém peču já a mohu doporučit, protože výška řežábku po upečení je právě tak akorát (zkuste obyčejný velký koláčový plech)

… takhle pokrm vypadá, když poprvé z trouby zavoní a my dostaneme chuť celý proces pečení trochu uspíšit

… portrét právě upečeného, ještě horkého a svůdně vonícího řežábku (doporučuji nechat chvilku stát, čas na mírné prochladnutí pokrmu je žádoucí. Ptáte se proč? Zkrátka proto, že je tam strouhaný sýr, dejme mu šanci trochu ztuhnout a budeme mít úhlednější řezy nakrájeného řežábku.
... foto "naparáděného" řežábku na talíři
… detail řezu … tak a to bylo poslední foto a řežábek byl v " cuku letu" pryč
Závěrem nebudu popisovat žádné pocity ze samotné konzumace. To nechám jen na vás, zda vyzkoušíte dle této mojí receptury. Dejte mi jen vědět, zda se dílo podařilo a jestli chutnalo natolik, že nezůstane jen u premiérového vaření. Pokud si tento receptík zařadíte mezi své "rodinné oblíbené", tak je to pro "hloupou, zelenou, nepřitažlivou" cuketu velké vyznamenání :-) A já budu mít samozřejmě radost. Přidám jen pár rad a skromných doporučení na závěr.
Pokud nebudete mít cuket dostatek (což je cca 800 g) nevadí! Přistrouhejte brambor a bude to též výtečné. Jestli se vám stane, že cuketami bude vaše domácnost z nějakých důvodů zamořena, vzpomeňte si, že na tuto recepturu se dají nastrouhat a uložit do mrazničky. Strouháte a zamrazujete v létě, pochutnáváte si v zimě. Ještě doporučení pro případ, že nebudete mít chuť vařit z uzeniny. Je to můj častý případ, tak se rozdělím o nápad. Místo uzeniny použijte s klidem žampióny, právě přinesené čerstvé hříbky z lesa, ev. hlívu ústřičnou. Houby předem orestujte na kousku másla na pánvi, okořeňte podle sebe (nejčastěji si vystačím jen se solí a mletým kmínem). Máte náramně chutnou náhradu za uzeninu. Tak vám přeji "nechte si chutnat". Máte-li nějaké zajímavé recepty, např. též z cukety, potěší mě, když se o ně rozdělíte.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Valentová Rudka Valentová | E-mail | 6. listopadu 2006 v 9:31 | Reagovat

Vypadá to velice lákavě a umím si představit,jak výtečně to chutná,protože již několik dobrůtek od Tebe jsem  měla tu čest ochutnat a nikdy jsi mne nezklamala.Vláďa cukety miluje,tak mu tuto pochoutku určitě udělám.

Loučím se Rudka

2 Péťa Péťa | E-mail | 6. listopadu 2006 v 10:10 | Reagovat

Ahoj mami,

to je dobrý nápad. Protože jsem zrovna přemýšlela, co bych si mohla uvařit. Už jsem unavená z typických těžkých jídel. I ze zeleniny se dá občas vykouzlit důstojný hlavní chod, a řežábek paní Dvořákové si pamatuji moc dobře. Takže si dnes odpoledne koupím ty cukety. Když na něco dostanu chuť, zbytečně to neodkládám. Dám vědět, jak to dopadlo.

P.S.: Jestlipak bájný Pan Cuketka (jehož my dvě dobře známe:-) ví, že se z něj dají dělat tak dobré recepty. To by mě fakt zajímalo.

3 Šárka Šárka | 6. listopadu 2006 v 10:15 | Reagovat

Ahoj Rudko :-) Díky za komentář. Jelikož vím, že jsi výborná kuchařka, tak si umím představit Vláďu, jak se bude olizovat. Měj se moc hezky a dej vědět, až receptík vyzkoušíš.

4 edy edy | E-mail | 6. listopadu 2006 v 10:18 | Reagovat

Mohu opravdu všem fajnšmekrům vřele doporučit. Už jsem ho měl tu čest v různých úpravách pojídat a tento upravený recept je ten nejlepší. Dobrou chuť! Taky by mě zajímalo, jestli by to chutnalo panu "cuketkovi". Myslím si, že určitě ano.

5 Šárka Šárka | 6. listopadu 2006 v 10:23 | Reagovat

Milá Petruško, tebe tady obzvláště ráda vidím. Vlastně nebýt tebe, tak tyto stránky nikdy nevznikly. Mám v úmyslu, aby tyhle stránčky "hlavně pro tebe", byly takovou pomocnou maminčinou ručkou, která dosáhne až do Itálie a občas ty poradily, na čem si smlsnout. Recepty se snažím psát opravdu tak, jak skutečně fungují, nezapomenout na žádnou, byť malinkou záludnost, která by jídlo mohla pokazit. Já sama si při svých kuchařských začátcích vzpomínám na ty omyly, kterých jsem se dopustila. Jenže jsem měla velkou výhodu! Mohla jsem vždy zaskočit ke své mamce a ta mě to pomohla napravit :-) Nejlepší bylo to, že jsem se na vaření mohla vykašlat a běžela jsem nadzvednout pokličku pěkně "domů", mamka mě nikdy nezklamala, vždy jsem si pochutnala. Je mě líto, že nemůžeš zaběhnout do mé kuchyňky a jsi tam daleko na všechno sama. Tak přijmi alespoň tyhle stránky v těch hustě spředených pavučinkách netu, kde najdeš takovou tu pomyslnou "kuchyňku", kde vládne tvoje mamka. Aby to nebyla jen potrava pro tělo, najdeš tu pár věcí i k nasycení duše a občas i něco pro zasmání.  I na tu dálku si můžeme být alespoň takhle trochu blíž. Tak věř, že tyto stránky tu jsou především pro tebe :-) Zajdi jak nejčastěji budeš moci.

6 Šárka Šárka | 6. listopadu 2006 v 10:24 | Reagovat

moc mě mrzí, že jsem si to nejdřív nepřečetla, protože jsem tam vysekla mnoho zbytečných chyb !!! tímto se omlouvám

7 Bali Bali | 2. března 2007 v 14:12 | Reagovat

ježíškote, toto je řežábek??? ;-)

To jsem pekla vloni a moc nám tento cuketový "bramborák"chutnal!!

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. března 2007 v 16:21 | Reagovat

No vidíš ;) tak až budeš někdy na jihu Čech a budou ti nabízet "řežábek", je to přesně ono! S čerstvými hříbky místo uzeniny je to lahoda ;) Řežábek je název, o jehož původu mnoho nevím, ale prý se tomu tak říká odnepaměti ;) Na druhou stranu tomu říkat cuketový "bramborák" mi přijde taky divné, protože prostě brambory tam nejsou. Ale fakt je, že je to dobré ;)

9 Vendula Vendula | 17. května 2007 v 13:43 | Reagovat

Pěkný den!

pátrala jsem po svém rodokmenu a zjistila jsem konečně, co vlastně to naše jméno Řežábek je  a jak báječně vypadá:-) díky moc

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. května 2007 v 15:14 | Reagovat

Vendula :-))) tak to mě moc těší, že při tom pátrání jste došla až na mé stránky. Já díky moc za komentář a přeji pěkný den též ;)

11 Hanka Hanka | 31. srpna 2007 v 21:12 | Reagovat

Jen na vysvětlenou. Řežábek se říká v Jižních Čechách výhradně velikonoční nádivce. Toto již je jen taková odvozenina. Možná tomu tak říká paní sousedka.:-) Slovo "řežavý" znamenalo ve staré češtině "rozpálený". Pravděpodobně se řežábek původně dělal na rozpáleném roštu. Dnes v troubě. Já tam nedávám olej a prášek do pečiva,  smažím na pánvi a říkám tomu "cukeťák". :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 31. srpna 2007 v 23:41 | Reagovat

Hanka :-) Díky za vysvětlení prapůvodu tohoto slova :-) Jihočeškou jsem jen pár posledních let, ale s tímto pojmenováním tohoto jídla jsem se setkala již vícekrát, tak jsem nakonec uvěřila tomu, že je to taková de facto pečená cuketová nádivka. Krajové názvy všech místních pokrmů jsou léty pomíchané a mnohdy se v nich už ani čert nevyzná. Řežábek = řežavý, to skutečně mnohé vysvětluje. Význam slova se mi zdál nejasný, ale po tomto vysvětlení mu rozumím. V každém případě je to velká dobrota :-) Moc díky za vysvětlující komentář a prima víkend přeji.

13 Petr Řežábek Petr Řežábek | E-mail | 25. února 2008 v 23:42 | Reagovat

Děkuji a jsem rád, že někomu chutnám -))))

14 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 12:00 | Reagovat

Petr Řežábek :-)

Tak to si příště rozmyslím se do vás zakousnout :-))) V každém případě to jméno má velmi chutné zákulisí. To vám může kdekdo závidět. Je to dobrota, určitě vyzkoušejte :-)

Až to budu příště připravovat, dám si na to více záležet. To abych vám nekazila dobré jméno a pověst ;-)))

15 hanula hanula | 6. srpna 2008 v 20:45 | Reagovat

No tak nevím, ale asi jsem tam měla hodně oleje, ale mě to moc nejelo, měla jsem to s podušenýma hříbkama, ale fakt, mě se to asi nepovedlo.., ale manžel si pochutnal a vymetl téměř celý plech, a děcka  to ani neochutnaly - potvůrky..

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. srpna 2008 v 9:09 | Reagovat

15 - hanula :-)

Tak znám prvního človíčka, kterému to nechutnalo :o) Už jsem si říkala, že to ani není možné, aby tato receptura měla tak velký fan club. Famózní koprovka dělí národ na dva tábory - jedni ji milují a druzí je jé bojí jako čert kříže :-) Proč by to nemělo být stejné se zelenou cuketou? Měj se hezky a mám radost, že manžel měl tím pádem celou dobrotu jenom pro sebe ;-)

17 luckydina luckydina | 29. srpna 2008 v 21:06 | Reagovat

jelikož přes zimu vždy zapomenu, že omezím tykve tak dost často tuto nádivku peču, říkám jí cukeťák a dělám ji od oka, prášek do pečiva nedávám, ale přidám pár rohlíků na kostičky a čerstvé bylinky dobromysl,saturejku ap.

18 Šárka Šárka | E-mail | 29. srpna 2008 v 23:38 | Reagovat

17 - luckydina :-)

Tak to je dobrý nápad s těmi rohlíky. Dnes řežábek taky dělám hodně navoněný bylinkami, protože tím se nikdy nic nezkazí. Díky ;-)

19 iveta iveta | E-mail | 23. ledna 2009 v 12:14 | Reagovat

Tak právě jsme řežábek dojedli a bylo to velmi ale velmi dobré. Místo masa jsem použila hlívu a domácí sterilované hřiby, česneku jsem dala trochu míň kvůli dětem, aby neprskali a olej jsem dala olivový a jen trochu, měla jsme strach, aby to nebylo moc mastné. A opravdu další chutný recept z cukety se zabydlí v našem jídelníčku. :-) Díky

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. ledna 2009 v 13:02 | Reagovat

19 - iveta :-)

Jsem ráda, že jste si s receptem poradila po svém. Já si ho postupem času též hodně vylepšila a hlíva ústřičná, to je opravdu elixír zdraví. Je potřeba nechat řežábek trochu vychladnout, protože se daleko lépe krájí v momentě, když sýr trochu zhutne. Jenže ... u nás se na něj všichni vrhnou v momentě, když ho vytáhnu z trouby ven :-) Je to příjemná změna a člověk se obejde i bez masa a uzeniny, což je pozitivní. I já jsem nahradila olej slunečnicový za olivový a dávám ho daleko méně, než uvádí receptura. Ostatně recept je z mých počátků na blogu, proto i fotografie jsou méně lákavé. Chtělo by recept nafotit znovu :-)

21 Lucie Lucie | 6. dubna 2009 v 9:17 | Reagovat

Řežábek jsme dělala loni v létě a vzpomněl si na něj manžel, když jsme třídili fotky. A protože jsme poslušná manželka, tak jsme mu jej upekla :-), ale protože jsme neměla cuketu, udělala jsme to jen z brambor a použila celozrnnou mouku. Očička zářila, ale musíme oba uznat, že ten z cukety je prostě lepší!

Díky za bezvadné inspirace!!!

22 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. dubna 2009 v 0:47 | Reagovat

21 - Lucie

I na takový pokus u nás došlo :-)

1/2 dávky cuketa : 1/2 dávky brambory, ale ten z cukety prostě nemá chybu! I mně chutná víc :-)

23 fake watches for sale fake watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:42 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.theirwatches.com/

24 bridesmaid dresses 2012 bridesmaid dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:08 | Reagovat

Q. What sort of star is dangerous?
http://www.felldress.org/

25 christian louboutin discount christian louboutin discount | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:13 | Reagovat

A. Swimming trunks.
http://www.shoesgreat.com/

26 flower girls dresses flower girls dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:40 | Reagovat
27 fake tag monza watches fake tag monza watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:55 | Reagovat
28 long beach dress long beach dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:59 | Reagovat

Pretty useful info here. BTW, I think I read a especially similar article on another blog today, in fact i'm pretty certain. I 'll check it out and let you know, maybe they copied your content, who knows.
http://www.threedress.net/

29 komule komule | E-mail | 11. září 2013 v 14:15 | Reagovat

milá Šárko! mám od Vás několik oblíbených receptů a mezi ně patří i řežábek. kalendář, ve kterém recept na něj vždy v sezoně hledám, už je celý upatl.... vloni se mně cukety nevedly, tak jsem chodila s prosíkem k sousedovi. zato letos je řežábek na jídelníčku minimálně ob týden :-).
zkusila jsem do něj přidávat i houby - konkrétně masáky - a nemá chybu!
dnes jsem si potřebovala udělat rychlý oběd pro jednoho. péct se s celým pekáčem řežábku se mi fakt nechtělo, protože jsem byla docela hladová a nechtěla čekat na hodinové pečení v troubě. tak jsem vyzkoušela pánev. ingredience jsem více/méně dodržela, i špetku prášku do pečiva dala, ale vynechala jsem olej a směs "omastila" anglickou slaninou. nazvala jsem si to pro sebe "cukeťák", protože kromě sýra jsou suroviny jasnou sestrou bramboráku a navíc to bylo v cuku letu hotové! a chuť? výtečná! takže vřele mohu doporučit i tuto "single" variantu.
díky za Vaše super stránky!!!

30 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 25. března 2014 v 13:58 | Reagovat

[29]: komule:

Vždycky je mi moc líto, když se v tom množství komentářů nějaký ztratí a já na něj nestihnu ve správné době odpovědět. Bohužel, stalo se mi to právě nyní, kdy odpovídám s ročním zpožděním :-( Moc se omlouvám. Jinak jsem ráda, že obě vzdáváme hold cuketám a receptům z nich :-) Je to báječná zelenina, která má opravdu velký potenciál. Mějte se krásně, zdravím a děkuji za milý komentář. Šárka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama