Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Recepty na saláty z Goldene Stadt

5. listopadu 2006 v 23:34 | Šárka |  Česká kuchyně ve světě
Recepty na saláty z Goldene Stadt
(recepty, co reprezentovaly českou kuchyni)
Pražský celerový salát
Celer uvaříme ve vodě, do které jsme přidali několik lžic octa. Se stejným množstvím uvařených brambor nakrájíme na plátky a za tepla promícháme s olejem, solí, octem a pepřem. Povrch salátu ozdobíme osmaženými cibulovými kroužky. Zdobíme jikrami ze slanečka, červenou řepou či naloženými houbami. Salát necháme vychladit a poté podáváme.
Celerový míchaný salát
Uvařený celer nařežeme s větší mrkví a jablkem na nudličky, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme vlašské ořechy pokrájené na čtvrtky, přisolíme a osladíme. Ozdobíme polovičkami ořechovým jader.
Hráškový salát
Čerstvý, mladý, zelený hrášek vyloupeme s lusků, podusíme na oleji se šunkou, kterou jsme nakrájeli na tenké nudličky. Do směsi přidáme lžíci dobrého kečupu, citrónovou šťávu, sůl a zjemníme práškovým cukrem. Před podáváním salát vychladíme v ledničce.
Chřestový salát
Uvařený, na kostky pokrájený chřest promícháme s majonézou, kterou jsme rozředili bílým vínem, citrónovou šťávou, solí a ušlehanou smetanou. Podáváme dobře vychlazený.
Okurkový salát lázeňský
Oloupané okurky zbavíme semen, rozkrájíme na větší nudle a krátce podusíme na oleji. Poté zalijeme bujónem, přisolíme a okořeníme bílým pepřem. Povařené ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Zjemníme sladkou smetanou s rozšlehanými žloutky, promícháme s usekanou zelenou petrželkou a vychlazené podáváme.

Okurkový salát s krabem
Oloupané okurky nakrájíme na kostičky a ovaříme v okyselené a osolené vodě. Studené okapané okurky spojíme s majonézou, na kousky nakrájeným krabem, s ušlehanou smetanou a dochutíme citrónovou šťávou a solí.

Pampeliškový salát
Mladičké puky pampelišky spojíme zálivkou z oleje, citrónové šťávy, hořčice a strouhaného vařeného žloutku.

Bramborový salát s vínem
Uvaříme brambory ve slupce, aniž by docela změkly, oloupeme je a polijeme na míse vývarem z masa. Poté postupně přidáváme 6 lžic oleje a červeného vína, 4 lžíce octa, 2 jemně nakrájené cibulky, pepř, sůl a zamícháme. K ozdobě se hodí plátky uvařené červené řepy.

Terstský bramborový salát
Vybereme masité salátové brambory. Uvaříme je ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky a hned za horka dáme na pánev. Tam je necháme podusit s kostkami slaniny a rozsekanou cibulkou. Když je cibulka žlutá, brambory vyjmeme, zakápneme octem, osolíme, opepříme a podáváme za tepla.

Anglický bramborový salát
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, necháme je vychladnout a potom je promícháme s cukrem moučkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, skořicí, žloutky a třešněmi bez pecek, kterými nemusíme spořit. Přimícháme sníh z bílků, vložíme do máslem vymazané formy a 45 minut pečeme na mírném stupni. Salát se nakrájí na kousky a podává za studena hlavně k telecí pečeni.

Ředkvičkový salát se sýrem
Ředkvičky nakrájíme na plátky, posekáme čerstvý kopr, hrubě nastrouhaný ementál, osolíme, přidáme citrónovou šťávu a spojíme kysanou smetanou.

Sýrový salát s celerem
Na kostičky nakrájené studené uvařené brambory, vařený celer, oloupaná syrová jablka, sterilované okurky, ementál, přidáme drobně pokrájenou cibulku a spojíme zálivkou z citrónové šťávy, sladké smetany, hořčice, oleje, pepře a soli. Při podávání posypeme posekanou zelenou petrželkou.

Vaječný salát s hříbky
Studenou vaječnou omeletu, šunku, a hlávkový salát nakrájíme na nudličky. Přidáme na kousky nakrájené nakládané hříbky, promícháme s kysanou smetanou a ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí.

Sýrový salát se žampióny
Na kostičky nakrájíme plísňový sýr, oloupaná jablka, pomeranče a přidáme podušené žampióny na olivovém oleji. Tuto směs spojíme zálivkou z citrónové šťávy, oleje, pepře, soli a kysané smetany.

Sýrový salát lázeňský
Na kostičky nakrájíme moravský bochník, vařené telecí maso, sterilované okurky, hlávkový salát, přidáme hroznové víno, jemně nastrouhaný křen, sůl a spojíme kysanou smetanou.

Vídeňský salát
Na kostičky nakrájíme tři oloupaná kyselejší jablka a jednu cibuli nasekáme na jemno. Do této směsi přidáme dva na nudličky rozkrájené slanečky a vše spojíme zálivkou z octa, oleje, pepře a soli. Salát se předkládá hned po úpravě.

Mělnický šnekový salát
100 gšneků, 50 g nakládaných hříbků, 20 g jader vlašských ořechů, 30 g cibule, 10 g pažitky, 10 g česneku, 30 g oleje, 10 g másla, špetka pepře, 1 bílek a listy hlávkového salátu
Konzervované šneky drobně nakrájíme, na malé kousky pokrájíme nakládané hříbky, ořechy, cibuli a vše ochutíme pepřem, se solí utřeným česnekem a pažitkou. Tuto směs podusíme na oleji s máslem. Podáváme studené, zdobíme vařeným bílkem a hlávkovým salátem.

Liběchovský šnekový salát
Konzervované šneky máčíme v pivním těstíčku, smažíme na oleji do červena a podáváme se zeleným salátem. Pivní těstíčko: ¼ l světlého piva, 3 vejce a hladká mouka.

Jablka krásné Pražanky
500 gkuřete, 100 g šlehačky, 700 g jablek, 33 g křenu, ½ citrónu, 50 g třešní, 2 dcl bílého vína, 60 g vlašských ořechů
Studené vařené kuře vykostíme, nakrájíme na kostičky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a promícháme jemně strouhaným křenem. Přidáme drobně nasekané vlašské ořechy a na konec promícháme se šlehačkou. Velká křehká jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jaderníku. Každou půlku jablka vyhloubíme do podoby misky, máčíme 1 hodinu v bílém víně a naplníme shora uvedenou nádivkou. Zdobíme šlehačkou a kompotovanou třešní.
(jenom pro představu, jaké saláty byly tenkráte na jídelním lístku pana Hubáčka; bohužel jsem zatím nezjistila, jak to s restaurantem vypadá dnes ... na tu jeho adresu se co nevidět vydám a pokusím se zjistit o Goldene Stadt něco zajímavého - pokud někdo něco ví, prosím o informaci a předem za ni děkuji)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 6. listopadu 2006 v 10:22 | Reagovat

Jestlipak naši dobří přátelé z Mělníka znají alespoň ten Mělnický šnekový salát. No nevím??

2 replica watches for sale replica watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:16 | Reagovat

Very Interesting Blog! Thank You For Thi Blog!.
http://www.theirwatches.com/

3 flower girls dresses flower girls dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:20 | Reagovat

A. One more crack like that and I'll plaster you!
http://www.spelldress.net/prom-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama