Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Raclette do trouby

25. listopadu 2006 v 0:40 | Šárka |  Sýry
O přípravě "Raclette" v jejich originální podobě jsem se již zmínila a článek jsem doprovodila fotografiemi. Ne každý má doma gril s pánvičkami na opékání sýrů. Proč by měl být o toto báječné jídlo ochuzen? Vždy se to dá nějak vymyslet, a přežijeme to i bez "raclettovače". Přesto si na nich můžeme pochutnat, jen s malinkou obměnou v samotné přípravě. Jde to jednoduše.
Pokud vás zrovna doma není celá parta, tak je dobré připravit si jen pár porcí v troubě. já to dělám tak, že předem uvařím brambory ve slupce, oloupu je, nakrájím na plátky a do zlehka vymazané zapékací misky (olivovým olejem) je naskládám. Okořením podle chuti solí, čerstvě mletým pepřem, event. sušenými bylinkami (to už je na vás, ale nepřebít chuť sýra!, ten by měl zůstat chuťově dominantní). Přes brambory položím plátky raclettového sýra a vložím do horké trouby (předehřeji na 200 °C).
Zapékám tak dlouho, až se na vrchu utvoří zlatavá kůrčička, což netrvá příliš dlouho (12 minut zapékání je tak akorát). Je hotovo, můžeme si pochutnávat. Nezapomeňte na bílé vínko a doprovod nakládaných okurek, cibulek atd. (viz článek o přípravě "Raclette" v rubrice "Recepty"). Nebo si to udělejte tak, jak chcete a jak je libo.
Prožít zimu bez raclette si v mém případě nelze představit.
Je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel :-), když mám na něj chuť, obejdu se i bez raclettovače. Ale musím vážně říct, že s partou kamarádů je to o hodně veselejší konzumace. O raclette se vždy rozdělte.
TIP: domnívám se, že chutí by se mohl malinko pravému raclettovému sýru blížit sýr značky "Blaťácké zlato", má takovou obdobnou konzistenci a zralost. Zajímala by mě jeho varianta se zeleným pepřem. Kdo zkusí, ať se přijde o dojmy rozdělit. Nyní už zbývá jen ... se osmělit :-)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pegg Pegg | Web | 25. listopadu 2006 v 14:40 | Reagovat

Nevěděla jsem, že se dá raclette připravit i v troubě. Vyzkouším a děkuji za zajímavý nápad. Už se těším, jak si s přítelem pochutnáme. :-)

2 Šárka Šárka | 25. listopadu 2006 v 17:57 | Reagovat

Tak jsem ráda, že jsem tě trochu inspirovala :-)

3 Pegg Pegg | Web | 25. listopadu 2006 v 20:54 | Reagovat

:-)

4 Šárka Šárka | 25. listopadu 2006 v 23:54 | Reagovat

Když se chce, všechno jde :-) pokud budeš zkoušet, podej zprávu, jak to dopadlo a co na to přítel? :-)

5 Pegg Pegg | Web | 26. listopadu 2006 v 12:04 | Reagovat

Udělaly jsme si je včera k večeři, a je to opravdu fantastické. Trochu jsme si je ještě upravily, přidaly jsme cibulku a nemělo to chybu. Vařil přítel, chtěl to vyzkoušet, tak jsem zjistila, jak mám doma výborného kuchaře :-). Ještě jednou děkuji za fantastický recept.

6 Šárka Šárka | 26. listopadu 2006 v 19:17 | Reagovat

Tak to mám rovnou dvakrát radost.

1) že jste si pochutnali

2) že se objevily nové kvality tvého přítele :-)

Děkuji za odvahu a čas vyzkoušet můj recept.

7 zuzka zuzka | 26. listopadu 2006 v 19:38 | Reagovat

Tak musím sehnat ten správný sýr a zkusím to udělat.Potom tě budu informovat zda se dílo zdařilo.

8 Šárka Šárka | 26. listopadu 2006 v 20:00 | Reagovat

Já myslím, že ještě tuhle zimu bude dost příležitostí udělat si raclette u společného stolu :-)

9 Karel Karel | 29. listopadu 2006 v 21:29 | Reagovat

Přijedu také - alespoň vyzkoušíte troubu !

10 Šárka Šárka | 30. listopadu 2006 v 9:23 | Reagovat

S tvou účastí počítám a zkouška bude daleko tvrdší ! Konzumace u společného stolu v rychlém sledu: horké sousto sýra, hlt vína, ... pořád dokola. Na pomoc si vezmeme našeho "elektrického troubu". Všechny naše síly utopíme v dobrém jídle! Je to nemravné, ale poskytuje nám to jisté rozkoše :-)

11 ren ren | 13. února 2007 v 1:33 | Reagovat

Sem dneska večer sehnala raclette sýr v sýrárně na Letenském náměstí, hbitě jsem uvařila brambůrky, nakoupila kyselosti (okurčičky, cibulky, papričky, houbičky, kukuřičky, mrkvičky), dala zapéct brambůrky se sýrem raclette do trouby a až byl sýr úplně zlatý, servírovala jsem - se zeleninkou a houbičkami, ještě teď jsem přejedená, můj přítel SEŽRAL půl pekáčku, já jen čtvrt, je to velká laskomina, ale brutální - měla jsem pocit, že jsem snědla půl pašíka. A to jsem vegetarián. K tomu jsem ještě zakoupila velmi starého Goudu, to byl tzv. došluk. Od zítřka už večer fakt nebudu jíst! Ale díky za úžasný recept, utužující kolektiv!

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 9:01 | Reagovat

ren ;) úžasně napsané hlášení o funkčnosti raclette do trouby ;) U nás se taky vždycky "sežere" beze zbytku. Majestát velmi starého Goudy celé toto jídlo vynesl do nebeských výšin ;) Umím si to představit. Originální sýr na raclette se tu sehnat dát, tak je možnost si raclette užívat častěji. Pro vegetariány je to super záležitost - zkus se podívat na recept steak Portobello - to je taky mňamka, která vegetariány může potěšit - nahlédni do rubriky houby. A číhni taky na elixír mládí (další jídlo, co by mohlo rozšířit vegetariánský jídelníček ;) Taky "zelenina" - recept na "řežábek" - to je mé nejoblíbenější zapékané jídlo. V budoucnu se budu snažit rozšířit vegetariánské receptury, mám tato jídla moc ráda. I když vegetarián nejsem, mám k vám velké sympatie. Díky ren, za velmi potěšující komentář ;)

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 9:06 | Reagovat

Pro ren: pokud najdeš čas na pročítání receptur: tak poznámka k "řežábku" / rubrika zelenina - na samém závěru článku je několik doporučení, tak se nenech odradit zmínkou o uzenině či anglické slanině! Toto nahrazuji osmahnutými žampióny, je to uvedeno závěrem, ale chtěla jsem to zmínit, protože takto upravená verse je čistě vegetariánská a já to tak dělám častěji než s tou uzeninou. Doporučuji zkusit ;) Přeji pěkný den a hodně radosti z vegetariánského zdravého vaření ;)

14 ren ren | 13. února 2007 v 11:48 | Reagovat

Šárko, jeden z mých nejoblíbenějších blogů je ten Tvůj, jen se obávám, že po roce jeho čtení a praktikování Tvých úžasných receptů bude můj přítel dvěstěkilový (teď je jen 100 kilový) a já, ačkoliv jsem nyní poloviční jeho, neprojdu dveřmi a začnu nakupovat ve velmi nadměrných velikostech. Ale ta inspirace je silnější než nějaká váha. :-)

Hodně krásných gourmetských zážitků! Pro Tebe i pro čtenářstvo a kuchařstvo.

PS: Taky jsi tu někde psala o langustách - myslím, že nejlépe chutnají podélně přepůlené (trochu brutální, zaživa, a mačetou, pořád přemýšlím o tom, že přestanu jíst i tyto nádherné tvory - jako vegetarián si někdy rybu nebo toto dám) na grilu udělané, česnekem a máslíčkem potírané, k tomu dušená zelenina v alobalu (papriky, mrkev, rajčata, lilek, cuketa, zeleninové banány, cibule, česnek atd.), rýže, brambůrky, cokoliv. Ideálně připravované na venkovním grilu na pustém ostrově s tropickým  mořem okolo. Nezapomenutelné.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. března 2007 v 12:03 | Reagovat

ren ;) ten pustý ostrov je idylická představa. Tolik dobrot, co to moře kolem poskytuje. Neznám své rybářské kvality, tak bych možná nepřežila ;) I když hlad člověka naučí různé kousky.

16 ren ren | 17. března 2007 v 2:24 | Reagovat

mé rybářské kvality jsou mizivé, spíš mínusové, ale okolo je vždy mnoho milých a příjemných "domorodců", kteří ti vše za slušný peníz naloví a připraví. A ještě se od nich ohledně "gourmetství" můžeš zdarma mnoho přiučit. Čeká nás to v červenci, tak se už těším. A taková rýže s čočkou jako příloha taky není k zahození. Nebo polévka callalou, viz zde odkazy: http://www.google.cz/search?hl=cs&q=callalou&btnG=Vyhledat+Googlem&lr=

taky není k zahození, je naprosto úžasná. O té bys zde též mohla napsat. Není těžká a milovníky polévek uspokojí na maximum.

Taková normální karibská kuchyně....

Přeju mnoho štěstí v další kulinářské i životní cestě. Pokud budu moci, dodám nějaké dobré receptíčky, sama kulinářského blogu nemaje.

17 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. března 2007 v 7:38 | Reagovat

Za báječné tipy na originální pokrmy děkuji opravdu moc ;) Recepty z karibiku jsou přesně takové, které se hodí k horkému letnímu počasí, které nás letos (doufám!) čeká i v českých končinách. Určitě něco vyzkusím, rýže s čočkou zní zajímavě. Bránit se novým chutím je hloupost, tak věřím, že s tvou pomocí vneseme i do české kuchyně karibský závan. V každém případě je to kuchyně víc než zdravá. Ať ti to těšení na červenec vyjde a moc báječně si to tam užijte! Hodně štěstí v pravidelných dávkách do tvého života. Nejlépe kapka denně ;), aby ten pramínek štěstí nikdy nevysychal.

18 ren ren | 23. března 2007 v 2:18 | Reagovat

ještě mne napadlo, co by se ti mohlo hodit jako zdroj nápadů několika, odkaz na www.romanarek.cz , to jsou dva lidé (manželský pár, který jsme potkali v Karibském moři) - naši přátelé, kteří na vlastní lodi téměř obepluli svět - asi by ho obepluli i celý, kdyby se jim na Novém Zélandu nenarodil synek Matěj (přímo na lodi, ale už v přístavu, s maorskou porodní bábou). Na těch stránkách je kromě nádherného vyprávění a krásných fotek i pár dobrých receptů, pár jsem jich už vyzkoušela, a tobě, jako odbornici je dávám v plen. Ale už jen to samotné čtení o jejich cestě je nádherné - jsou to skvělí lidi a ty se tam taky určitě najdeš. A oni jistě budou rádi, když je bude číst další člověk s takovou duší, jako máš ty.

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. března 2007 v 10:17 | Reagovat

Senzace ren ! Koukala jsem na ty jejich stránky a opravdu stojí za pozornost. Dám si je rovnou do svých oblíbených odkazů na těchto mých stránkách, určitě to bude zajímat kdekoho dalšího. Jsou to dobrodruzi, moc jim fandím. Ty zážitky jim nikdo nevezme.  Recepty jdu prostudovat hned, jsou tam totiž parádní fotografie. No prostě jsi mi udělala adresou www.romanarek.cz velkou radost a určitě i někomu dalšímu (z těch 400 lidiček, co na mé stránky denně chodí). Díky ren ;)

20 ren ren | 23. března 2007 v 11:45 | Reagovat

sem věděla, že se ti to bude líbit .-)

Pěkný víkend přeju.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. března 2007 v 13:05 | Reagovat

Tobě taky ren ;)

22 Alice Alice | E-mail | 26. července 2007 v 11:58 | Reagovat

Jsem trochu popleta - komentář jsem napsala do zprávy pro autora  a tak nevím zdamně bude zde zodpovězeno  nebo formou emailu, který jsem v dotazu neuvedla.

Jedná se mně hlavně o vysvětlení výrazu raclette - nikde ani v encyklopedii jsem to nenašla. Zřejmě se jedná o zapečená jídla se sýrem. Tem můj gril je zřelmě přizpůsoben na zapékání a grilování a asi i smažení najednou. Nemůžeš mně poradit kde se dozvím více a kde najdu i recepty?

23 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2007 v 12:41 | Reagovat

Alice :-) Výraz "raclette" - pochází z francouzského "racler", což v překladu znamená "seškrábnout". Sýr na raclette se opéká v půlbochnících nad zdrojem tepla a roztavená sýrová hmota se seškrábne rovnou do talíře. Tento způsob je obvyklý ve švýcarských restaurantech, kde je toto sýrové jídlo velmi oblíbené. Pro domácí účely se prodává gril na raclette, což jsou pánvičky pod zdrojem tepla, kde se krásně roztečou a zapečou. Potom se z pánvičky seškrábne do talíře a hoduje se donekonečna :-) Mám tu jeden starší článek, který o tomto pojednává a najdeš tam i foto toho originálního grilu - koukni na to :-)

http://dolcevita.blog.cz/0611/raclette

Jinak v grilu na raclette se dá dělam mnoho jiného. Na vrchní desce se opéká např. slanina, uzeniny, plátky masa. V pánvičkách lze grilovat nejen sýr, ale i uzeniny, zeleninu, rybí maso a dary moře, dokonce sladké dezerty (např. jahoda s vanilkovou omáčkou) atd. Je to opravdu o fantazii každého z nás. Snad se ti moje rady hodí a měj se moc fajn. Zdraví Šárka

24 Šárka Šárka | E-mail | 26. července 2007 v 12:44 | Reagovat

malá oprava :-)) ... pánvičky pod zdrojem tepla se krásně roztečou ... atd. :-) !

Samozřejmě pánvičky se neroztečou, ale sýr do nich vložený se rozteče a zepače, úžasně voní a ta jeho chuť je vážně božská :-) Doporučuji použít originální sýr na raclette.

25 Alice Alice | E-mail | 26. července 2007 v 13:57 | Reagovat

Moc,moc děkuji - nejen za rady, ale hlavně za to, jak rychle mám tvoji odpověď. Tvoje stránky jsou moc fajn - až budu mít více času ( ten mám jen když vnučka Alička spinká - hlídám) ještě ho proštuduji a určitě ještě napíšu.

Dobrou chuť všem. Alča.

26 replica rolex watches for men replica rolex watches for men | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:49 | Reagovat

Very informative post. Thanks for taking the time to share your view with us.
http://www.theirwatches.com/

27 touts touts | Web | 18. června 2015 v 21:01 | Reagovat

pujcky na 6 mesicu 8-O

28 anup anup | Web | 21. června 2015 v 2:50 | Reagovat

online pujcky ihned kamenický šenov :-)

29 pluvial pluvial | Web | 7. září 2016 v 19:37 | Reagovat

rychli uver ihned :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama