Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

RACLETTE

20. listopadu 2006 v 0:58 | Šárka |  Sýry
Raclette je jeden z nejznámějších a nejvyhledávanějších švýcarských sýrových pokrmů. V podstatě jde o rozpouštějící se sýr, který se právě ve stadiu rozpouštění pokládá na horké neloupané malé brambůrky. Brambory musí být dostatečně horké, aby sýr zůstal i při konzumaci v tekutém stavu. O vzniku raclette existuje řada verzí, z nichž si uvedeme pro zajímavost dvě. Podle té první zapálil jeden sedlák svému sousedovi dům. Postižený však měl ve svém domě množství dobrých vyzrálých sýrů, které horkem začaly roztávat a jejich vůně zaplavila celou vesnici. Z místa nehody se zakrátko stala sešlost labužníků. Lidé shledali, že tavící se sýr mazaný přímo na chleba je jedinečnou pochoutkou.
Jméno RACLETTE pochází z francouzského "racler", což v překladu znamená seškrábnout. V domácích podmínkách tento pokrm připravujeme na stolním grilu na raclette (gril s několika pánvičkami (v našem případě osmi), který umístíme doprostřed jídelního stolu. Na stůl dáme několik misek s kyselými okurčičkami, cibulkami, kukuřičnými klásky a tenké plátky syrové sušené šunky. Na našem stole nechybí nakládané houby a pečené loupané kapie v jemném nálevu, mlýnek na pepř, bylinková sůl. V hlavní roli u "raclette" jsou též i brambory, bez těch si toto jídlo nelze představit. Používáme menší druhy brambor, s jemnou slupkou. Ve Švýcarsku se konzumují neloupané. Před samotnou přípravou je uvaříme a uchováme v teple.
(vařené brambory v praktickém košíku s termo vložkou - brambory na stole nemají šanci vychladnout, když košík utěsníme poklopem.)
Základním předpokladem úspěchu tohoto pokrmu je kvalita a chuť sýra. Sýr vhodný pro raclette je polotuhý, plnotučný, dobře vyzrálý, aromatický s kořeněnou příchutí. Čím je sýr tučnější a smetanovější, tím lahodněji bude chutnat. Mladší sýr má jemnou chuť, starší a vyzrálejší sýr je na chuti výraznější. Sýr nakrájíme na plátky, vkládáme ho do pánviček pod rozžhavenou spirálu stolního grilu a necháme zvolna roztavit. Každý u stolu si svou pánvičku připravuje sám, proto si může opékat dle chuti, fantazie a nálady. Přidávat různé ingredience a kořenit. Já mám velice ráda osmažené žampiónové plátky na bylinkovém másle. Malou porcičku voňavých hub vložím na dno pánvičky a překryji plátkem sýra. Společně nechám roztavit. Potom necháme sklouznout z pánvičky rovnou na horký brambor na talíři a za doprovodu nakládané zeleniny, špetky čerstvě mletého pepře, party kamarádů a nepočítaně sklenek vynikajícího bílého (nejlépe švýcarského vína, např. Fendant) dlouho při přátelském rozhovoru jíme.
Poznámka: pokud máme pánvičky teflonové, není třeba ani dřevěná škrabka na vyškrábnutí rozehřátého sýra - obsah pánvičky ladně sklouzne sám a nezanechá po sobě ani stopu. Těmito pánvičkami navrhuji nahradit ty "starší neteflonové". pokud jste to již neudělali.
(výše opékající se pánvičky, níže opečený kousek- tak tohle je zrovna taková sýrová patička a tu já mám nejraději, ta tvrdá krustička krásně křupe)
(než zkonzumujeme obsah první pánvičky, založíme do grilu nový plátek sýra a zvolna necháme roztavit a užíváme si tu božskou chuť sýra a vína ... až do posledních sil :-) Zajímalo by mne, jaký je rekord v pojídání raclette. Já zvládnu pouze pět voňavých pánviček sýra a asi tak 5 menších brambůrek, nějaký ten kousek okurky a jiné naložené zeleniny, nějakou tu sklednku vína a na víc mi nezbude sil.
Až do roku 1909 to byl pokrm jen obyvatel Valisu. Při příležitosti Kantonální průmyslové výstavy v Sionu nabídli obyvatelé přítomným novinářům raclette jako doplněk k valiským vínům. Úspěch se konal okamžitě a od té doby se tato sýrová pochoutka rozšířila po celém Švýcarsku.
TIP: Kde si ve Švýcarsku dobře zalyžovat a gurmánsky užít! zkuste se podívat, vybrat už si musíte podle svého gusta, krásně je tam všude a v kteroukoli roční dobu.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 kotchka kotchka | 20. listopadu 2006 v 10:51 | Reagovat

mnam, vypada to opravdu veeeeelice dobre. prosim, kde jsi zakoupila to baleni raclett? da se to sehnat i v Cechach?

2 Pegg Pegg | Web | 20. listopadu 2006 v 12:16 | Reagovat

Ještě jsem nezkoušela, ale mnohokrát jsem na tím uvažovala. Musí to být výborné.

3 Rudka Rudka | E-mail | 20. listopadu 2006 v 14:24 | Reagovat

Měla jsem tu čest u tohoto stolu sedět a pochutnávat si.Jídlo bylo výborné a když ho jíte s přáteli při vínečku,tak Vám už neschází vůbec nic jiného.Jsem ráda,že jsem mohla být u toho........ děkuji.

4 Šárka Šárka | 21. listopadu 2006 v 2:00 | Reagovat

díky za všechny komentáře! kotchka: sýr jsem zakoupila přímo ve Švýcarsku, ale domnívám se, že sýr na raclette mají též v ČR v Makru. Pegg: opravdu to výborné je - je to moje zamilované jídlo. Rudka: měla jsem tu čest, pochutnávat si u stolu s bezvadnými kamarády, tak jsem ráda, že jsme všichni byli u toho a doufám, že si to zase někdy zopakujeme. Právě jsme se vrátili z Prahy z muzikálu, tak utíkám do postele :-) Golem byl perfektní! Všem doporučuji.

5 Bali Bali | 21. listopadu 2006 v 18:01 | Reagovat

Taky doma rakletime. Je to fajn kdyz se sejde parta a kazdy si u povidani "uvari" sam.

6 Šárka Šárka | 21. listopadu 2006 v 18:12 | Reagovat

Máš pravdu :-) Kuchař si taky jednou odpočine, ani toho nádobí moc nezůstane, tohle jídlo přímo miluji. Bez kamarádů to není ono, máš pravdu.

7 zuzka zuzka | 21. listopadu 2006 v 23:36 | Reagovat

Také jsem měla to štěstí a seděla u tohoto pokrmu a musím říct,je to mňamka.Společnost u stolu byla moc fajn a vínko výborné.Toto jídlo se dobře baští a skvěle chutná,že se ani nestačí tavit další várka.Jíte a jíte a popíjíte a najednou zjistíte,že jste se pěkně přecpali.Ale stálo to za to.Budu si dělat místečko a těšit se na další posezení s Vámi.Hostitelům moc děkuji.   zuzka

8 Šárka Šárka | 21. listopadu 2006 v 23:38 | Reagovat

Ráda tě tu vidím Zuzko :-) Svatá pravda, je to zrádné jídlo, ale ďábelsky dobré, tak si ho jistě příště zopakujeme.

9 Kamil Kamil | 1. prosince 2007 v 1:58 | Reagovat

blééé

10 Inka Inka | 14. prosince 2007 v 12:23 | Reagovat

Výborný nápad na posezení s přáteli :o)

11 Šárka Šárka | E-mail | 14. prosince 2007 v 12:43 | Reagovat

Inka :-)

To rozhodně :o) Oni se nenechají nikdy dlouho přemlouvat. Podlé mé statistiky raclette vede žebříček oblíbenosti téměř u všech mých přátel. Díky za komentář *

12 Jarmila Jarmila | E-mail | 25. ledna 2008 v 14:44 | Reagovat

Milá Šárko,

Tvůj blog je moc krásný. Se zájmem jsem četla vše o raclettování, ale stále nikde nemůžu najít (i na jiných stránkách) radu, jak připravit maso. Jestli se může okořenit před vložením na kámen, nebo kořenit během pečení? Pokud s tím máš nějakou zkušenost, prosím napiš mi na můj mail. Moc děkuji a přeju dobrou chuť!

Jarmila

13 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 19:54 | Reagovat

Jarmila :-)

Díky za hezký komentář a za pochvalu mému blogu. Pokud se týká masa, podívej se do mé rubriky "Maso", recept Biftek - najdeš tam hodně dobrých rad, jak maso připravovat a hlavně velmi zajímavé komentáře, ve kterých se radami taky nešetří. Záleží na tom, jaké maso hodláš na lávový kámen položit. V zásadě některé maso může být i v marinádě, tedy kořeněné.

14 Jana Jana | E-mail | 26. února 2008 v 21:20 | Reagovat

O raclettování mi vyprávěl manžel jak si poseděli s klukama u skvělé večeře. Za pár dní slaví narozeniny tak mu chci koupit tenhle zázračnou krabičku s pánvičkama :-) Už se těším jak zasedneme o ochutnáme tenhle skvost.

15 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 21:51 | Reagovat

Jana :-)

Určitě je to dobrý nápad. Všechno je o nápadu hostitele a na pánvičkách se dá grilovat opravdu rozmanitý materiál. Čím víc pánviček, tím víc lidí kolem stolu. Ať vás doma raclettování nikdy neomrzí! Už se těším na zprávy z první domácí grilovačky ;-)

16 Aleš Aleš | E-mail | 4. března 2008 v 9:44 | Reagovat

pro Jarmilu

Léta jezdíme při významných příležitostech do Jílemnice, kde je úžasná malá restaurace, a kde si připravujete stejně úžasné maso na

lávových kamenech. Za ty léta jsme to okoukali, koupili si lávový kámen a tu dobrotu si děláme doma. Neodmyslitelně k tomu patří talíř čerstvé zeleniny(zelí, činské zelí, led.salát, mrkev, hrášek apod.) to vše zalité dresingem (bílý jogurt, trochu majolky, trochu hořčice, sůl, pepř). Pak si připravým masa, pro každého plátek kuřecího, krůtího, roštěnky (nebo jiné kvalitní hovězí), vepřové kýty, výborné je i telecí, naklepu, trochu soli a jemně okořením grilovacím koření (já používám argentinu). Nechám maso odpočinout, stačí hodinku. Mezitím si připravím másla (česnekové a paprikové), důležitý doplněk k masu, máslo našlehám a do části přidám sůl a česnek a do další části sůl a papriku. V restauraci připravují ještě bylinkové a to jsem ještě nezjistil jak. Připravená másla pak vložím pro každého do malinkých mističek .  Pak už si každý bere maso, griluje, je důležitě vyčkat, aby maso šlo od kamene samo. Pak už jenom ukrojít položit na maso kousíček toho másla, které se začne rozpouštět. Někdy si k tomu uděláme maminčiny slzičky, jak to nazývají  v restauraci. Je to řidké těsto na bramborák (nastrouhané brambory , mouka, vajíčko, sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka, kmín). Troškou mléka zředím na takovou kaši, Těsto pak po lžíci dávám do rozpáleného oleje a vytvořej se takové rozmanité útvary - slzičky. Kupodivu nejsou ani tak mastné jako klasické bramboráky z pánve. Už jenom popřát dobrou chuť.

17 Šárka Šárka | E-mail | 4. března 2008 v 10:07 | Reagovat

Aleš :-)

Díky za podrobný návod, jak si báječně pochutnat na mase z lávového kamene! Ocení to jistě Jarmila, ale i ostatní :-)

18 Kristýna Kristýna | 10. dubna 2008 v 10:29 | Reagovat

jedním slovem "mňam"! .-)

Jinak raclette sýr se dá koupit i v Kauflandu ;-) A eidam na tom taky není k zahození :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 10. dubna 2008 v 10:51 | Reagovat

Kristýna :-)

Kdo má sýry rád, spokojí se s každým kouskem takto upravené a žhavé dobroty. Originální raclette sýr je nepřekonatelný, ale už jsme taky provedli různé pokusy s jiným sýrovým sortimentem :-)

20 janka janka | 15. května 2008 v 16:31 | Reagovat

Cenově příjemnou variantou sýra do raclette je kromě Blaťáckého zlata taky Vezír - doporučuju vyzkoušet, taví se moc dobře!

21 Šárka Šárka | E-mail | 15. května 2008 v 16:33 | Reagovat

janka :-) Díky za tip. Tento druh sýru neznám, ale podívám se po něm.

22 marek marek | 3. února 2009 v 12:11 | Reagovat

nejlepsi dobrota :) clovek si musi aspon 3x pridat at to stoji za to :D

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. února 2009 v 12:31 | Reagovat

22 - marek :-)

Je to tak :-) Já většinou u třetí lopaky opečeného sýra končím. Povzbuzuji ostatní, aby byli statečnější a snědli zbytek, protože raclette na stole bývá vždy dost a nikdy se nám nestalo, že by nezbylo na další den, kdy pořádáme raclettové pokračování.

24 venda venda | E-mail | 28. května 2009 v 16:03 | Reagovat

prosím uživatele víceúčelového grilu-kámen/plech o dobré recepty.děkuji Venda

25 Miloslav Miloslav | E-mail | 23. prosince 2009 v 17:34 | Reagovat

Dobrý večer, letos dostáváme k vánocům stolní gril s lopatičkami na tavení sýra. Budeme to dělat poprve. Dotaz, zda je nutno lopatičku před tavením sýra vymazat např. olejem, nebo stačí tuk ze sýra?

26 DolceVita DolceVita | Web | 30. prosince 2009 v 15:15 | Reagovat

[25]: Miloslav:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Lopatky na originální sýr není potřeba vymazávat, sýr je dost tučný a lopatky jsou zpravidla s teflonovým povrchem, tak sýr vyklouzne bez námahy sám. Posílám vám odkaz na švýcarské stránky, kde najdete hodně inspirace a ukázkové video, jak si na raclette stylově pochutnat. S takovým stolním grilem se nudit nebudete. Opravdu parádní dárek :-)

http://ww2.raclette-suisse.ch/

Přeji Vám šťastný Nový rok 2010 a v něm hodně příležitostí posadit se s přáteli u společného stolu a využít k tomu stolní gril :-) Šárka

27 cheap fake rolex cheap fake rolex | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:31 | Reagovat

A. Because it held up a pair of pants!
http://www.theirwatches.com/

28 short party dresses short party dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:04 | Reagovat

Very Interesting Information! Thank You For Thi Blog!.
http://www.untildress.net/evening-dresses.html

29 vintage lace wedding dresses vintage lace wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:13 | Reagovat

I retain listening to distinct news speak about getting free online grant applications so I have been looking around for genuine greatest website to get one.
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

30 omega replica watch omega replica watch | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:13 | Reagovat

I retain listening to distinct news speak about getting free online grant applications so I have been looking around for genuine greatest website to get one.
http://www.shouldwatches.com/

31 beckett beckett | Web | 27. září 2016 v 23:30 | Reagovat

druha pujcka od providentu :-x

32 Martina Martina | 31. října 2016 v 20:43 | Reagovat

Dobrý den, jaký máte prosím názor na tyto italské sýry - http://shop.sardinie.cz/delikatesy/syry/ ? Přemýšlím, že si nějaké objednám na vyzkoušení a marně hledám nějaký podobný smysluplný článek, jako máte o Raclette. Díky moc

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. prosince 2016 v 16:36 | Reagovat

[32]: Martina

Osobně všechny autentické sýry miluji. Jakmile vyrážím směrem k jihu, nikdy se bez nich domů nevracím. Určitě bych doporučila vyzkoušet :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama