Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Hallowenský dýňový koláč

1. listopadu 2006 v 6:30 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
dýně vyřezávaná halloweenská

Z dýně si můžeme udělat výtečnou polévku, úžasný sladký dýňový koláč, ale nemusíme se zříkat ani slaných koláčových nápadů. Jeden tip na podzimní dobrotu z dýně tu mám - je to hallowenský dýňový koláč, chcete-li "páj".


HALLOWEENSKÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ - slaný s čedarem a ořechy

Těsto:
použít můžeme i koupené listové nebo si připravit křehké těsto doma sami

Koláčová náplň:
  • 600 g dýně
  • 2 šalotky nebo 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje (extra virgin)
  • sklenka silného vývaru (hovězího, kuřecího, zeleninového)
  • jemně mletá mořská sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka chilli koření
  • podle chuti česnek (1-2 stroužky)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 1 lžíce mletých ořechů (vlašské, lískové)
  • kelímek zakysané smetany
  • 3 čerstvá vejce
  • 150 - 200 g strouhaného sýru (Čedar)
  • 1 žloutek na potření koláče před pečením

Dýni oloupeme, vydlabeme jadýrka a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekanou cibuli na drobné kostičky, kousky dýně, osolíme, opepříme a společně orestujeme ze všech stran. Poté dýni zalijeme silným vývarem a dýni podusíme. Po cca 15-20 minutách dýni hladce rozmixujeme ponorným mixérem.

Do vychladlého dýňového pyré přidáme utřený česnek, Maizenu a nastrouhaný Čedar a jemně mleté ořechy. Smetanu rozšleháme s vejci a přidáme k dýňové směsi. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli koření.

Těstem vyložíme zapékací koláčovou nádobu (použijeme pečicí papír) a vlijeme dýňovou náplň. Povrch koláče před pečením pomažeme rozkvedlaným žloutkem a podle chuti můžeme ozdobit jádry ořechů.

V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme cca 40-45 minut.

dýně vyřezávaná halloweenská
Dýni vyřezala má dcera a na tento koláč už se chystám :-) Recept mám vyzkoušený už od loňska a stojí za opakování. Jaký recept na zužitkování dýně máte vy?


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pavlina pavlina | 1. listopadu 2006 v 15:28 | Reagovat

Vtipne :-)

2 Mauss Mauss | E-mail | 4. ledna 2008 v 22:06 | Reagovat

Hm to jo to znam..

ale nejhorsi je ze ja ho nikdy nevidela..

mam jen fotky:(

3 plus size black dresses plus size black dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:23 | Reagovat

I completely agree with the above comment,.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama