Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lehký rybí salát

7. listopadu 2006 v 7:52 | Šárka |  Ryby
LEHKÝ RYBÍ SALÁT
Tak jsme nějak nestačili v létě ugrilovat rybí filety z tresky a dělat je na grilu v dokonalé troubě by sice šlo, ale chyběla by tomu ta ryzí romantika, kterou můžeme zažít jen při letním večerním grilování, když cítíme tu vůni dřevěného uhlí a linou se k našemu nosu vůně tisícero akordů všech těch tajemných marinád, na které má každý milovník grilování ten svůj zaručený a mnohdy velmi tajný recept. Tu atmosféru prostě v těchto zimních měsících už nevyloudíme, i když bychom se snažili sebevíc. Nemá cenu se pokoušet o nemožné, ale není vyloučeno, že si na takové rybce nemůžeme pochutnat na dalších tisíc způsobů a obejdeme se i bez grilu. Já přišla na jeden velmi obyčejný, ale přesto mám dojem, že stojí za to si ho tady popsat. Určitě se k němu zase někdy příště vrátím. A navíc, musím v té své lednici trochu udělat místo, budou přeci Vánoce, a to již brzy.
Tak se tedy vrátím k tomu rybímu salátu. Začalo to tím, že jsem zase po dlouhé době dostala chuť na domácí chleba. Zásoba nebyla žádná, domácí pekárna již dlouho zahálela, tak jsem v rychlosti naházela všechny chlebové ingredience do hnětače pekárny a naprogramovala pečení chleba až do samotného finále, kdy je mě potřeba jen za tím účelem, abych ten horký a voňavý bochník vyklopila.
Když je čerstvý chléb, něco k němu by se hodilo. Chtěla jsem něco neobyčejného, na čem jsem si již dlouho nepochutnala. Tak mě napadla ta rybka.
Potřebujeme:
asi 600 g rybích filetů (já použila tresku, filety bez kostí a kůže), do hrnce dáme vařit vodu a přidáme pár kuliček nového koření a bobkový list, vodu osolíme. Když se začne vařit, vložíme filety a vaříme cca 8 minut. Potom vařené filety vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím si nastrouháme jednu menší mrkev na velmi jemno a též kousek čerstvého celeru. Nyní ryba zchladla, tak si vezmeme nějakou šikovnou mísu a mezi prsty rybí maso rozmělníme na menší kousky. Pokud se tam zatoulala nějaká zapomenutá kostička, v prstech ji snadno ucítíme a odstraníme. Takto připravenou rybu osolíme (nejlépe mořskou solí s bylinkami) a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přidáme strouhanou zeleninu (mrkev, celer) a vše zalijeme vypresovanou šťávou z jednoho celého citrónu. Nasekáme na jemno kyselou okurku a přidáme k takto připravené směsi. Pokud máme čerstvou zelenou petrželku, tak ji přidáme (pokud nemáme, vystačíme si i se sušenou). Nyní si připravíme majonézovou zálivku. Do misky dáme 1 vrchovatou polévkovou lžíci majonézy a k tomu přidáme 3 až 4 lžíce kysané smetany (Rama Cremefine), 2 lžičky pikantní hořčice (dijónská je famózní, ale pokud nemáte, dobrá plnotučná hořčice tu chuť též nepokazí), na samý závěr přilijeme asi tak 3 lžíce sladkokyselého nálevu z okurek. Majonéza získá hladší konzistenci a pikantní sladkokyselou chuť. Promícháme v míse s připravenou rybou a před podáváním ještě necháme vychladit. Potom už nic nebrání tomu, abychom si na tomto salátku pochutnali. Zážitek si umocníme ještě tím, že zakousneme teplý chléb (na tom samozřejmě netrvám, neboť péct domácí chleb je poněkud přežitek, zvláště když to dobrý pekař hravě zmákne za nás), nezapomeňte však na sklenku bílého vína.
Musím říct, že to nechutnalo špatně, tak si dovoluji i vám doporučit. Ryba na talíři je vždy lepší volba než cokoli jiného.
Poznámka: Máte-li doma kocoura (kočku), nezapomeňte se o tu vařenou rybku rozdělit. Ta vůně z kouřícího hrnce na kamnech ho jistě přilákala do kuchyně a on tam sedí a věří, že na něj alespoň kousek zbude. Neberte mu iluze a rozdělte se :-) U nás doma tam seděl i pes, tak jsem musela podělit oba dva, ale i tak toho bylo k jedné večeři dost, že by se najedl i host :-)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petra Petra | 10. listopadu 2008 v 8:27 | Reagovat

tenhle salát znám už delší dobu a je moc dobrej a ještě více chutnej je , když se kněmu zakusuje celozrnné pečivo :-)

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. listopadu 2008 v 14:48 | Reagovat

1 - Petra

Sáhnout po rybě, neuděláme nikdy chybu :-) Toto je jedna z mých prvních receptur, tak jsem si ten salát zase moc ráda připomněla.

3 tea length mother of the bride dresses tea length mother of the bride dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:16 | Reagovat

Which golf clubs will be the best for beginner ?.
http://www.untildress.net/prom-dresses.html

4 ball gown ball gown | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:52 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama