Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

KVĚTÁKOVÉ KROKETKY

7. listopadu 2006 v 8:49 | Šárka |  Zelenina
KVĚTÁKOVÉ KROKETKY
Máte-li rádi květák, je toto možná receptura pro vaši chuť. Jednoduchá, nevyžaduje dlouhou přípravu ani mnoho dalších ingrediencí. Chce to jen chvilku času a uvidíte, že si nakonec pochutnáte tak, jak jste možná ani nečekali. Dost přehánění a jdeme na recept.
Jak jistě tušíte, budeme potřebovat jeden čerstvý květák (je lepší než mražený), hrnec a pánvičku jistě doma máte. Květák očistíme od přebytečných listů, seřízneme košťál a vložíme ho do většího hrnce a zalijeme vodou, kterou osolíme. Na kamnech vaříme cca 15 minut a poté ho vyjmeme a necháme vychladnout. Rozebereme na jednotlivé růžičky a pomocí šťouchadla na brambory (pokud tuto praktickou věcičku doma máte) či obyčejné vidličky rozmělníme na hrubší kaši. Osolíme, opepříme, přidáme 1 celé vejce, sekanou petrželku, 3x strouhneme muškátového oříšku, přidáme 2-3 lžičky dobré hořčice (výborná je hrubozrnná), 2 lžíce mouky (vy zřejmě dáte polohrubou, já raději celozrnnou, doporučuji to zkusit i vám) a zasypeme několika hrstičkami strouhanky. Utvoříme kompaktní malé kroketky, které ještě závěrem obalíme jen tak zlehka ve strouhance, aby při smažení byly křupavější a dlaněmi je ještě vytvarujeme do tvaru kroketek. Odložíme stranou a připravíme si pánev.
Rozehřejeme olej, skvělý je např. 100% slunečnicový, který je jemný na chuti a nechá více vyniknout delikátní chuti těchto květákových kroketek.
Smažíme po každé straně tak necelé tři minutky a obracíme nikoli vidličkou, ale vezmeme si dvě dřevěné obracečky a snadno převrátíme, aniž by křehké kroketky utrpěly na kráse. Po osmažení uchováme v teple do doby, než si připravíme přílohu. Bramborová kaše se hodí výborně a když se vám ji podaří udělat hedvábné konzistence, tak není nic lepšího, čím tyto kroketky doplnit.
Určitě se hodí zeleninový salát. Já dělávám salátovou okurku. Tentokráte to bylo na způsob řeckých Tzatziky.
Zkuste a uvidíte, jak vám toto zeleninové jídlo zachutná. Taky byste měli vědět, že květák odvodňuje a působí na snižování krevního tlaku.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Petruška Petruška | E-mail | 7. listopadu 2006 v 16:16 | Reagovat

Ahoj mami, to zní lákavě. Zajímá mě, zda by se ten samý recept dal udělat například z cukety? Můžu květoš alternovat cuketou? Dej mi vědět. A zveřejni taky tvůj famózní recept na Řízečky orient, jehož sláva se donesla všem, kdo si před několika lety zakoupili známý gurmánský kalendář Frekvence 1:-) Nemám na řízečky orient totiž předpis, a chtěla bych je udělat. Mám tak zhruba představu jaké ingredience jsou zapotřebí, ale přeci jen - ty máš na tenhle recept patent, takže budu očekávat rady od tebe.

2 Šárka Šárka | 7. listopadu 2006 v 16:38 | Reagovat

Za tvé drahocenné rady se ti dostane mé rady :-) Ty víš o čem mluvím, už jsem to napravila. Řekla bych, že z cukety by to nebylo až tak ono, neboť má poněkud jinou konzistenci. Ovšem z rybího filé bys takové kroketky přesně dle tohoto receptu připravila (jen vařit by se rybí maso mělo velmi krátkou dobu, cca 5 minut by stačilo). Dostanu se i na jiné recepty, takhle to vypadá, že jsem zarputilý vegetarián s občasnou chutí na rybu, kterou ošálím stejně strouhanou mrkví a celerem :-) Recept na řízečky je velmi dobrý nápad, brzy ho zde najdeš. A tobě dám za úkol, sehnat nějaký omračující recept na italskou pochoutku (jakoukoli), hlavně originální, ať ty stránky vezmou nový vítr trochu z jihu. Mám plány, co vše bych mohla zde prezentovat, ale řekla jsem si, že žádné recepty z toho miliónu mých kuchařských knih opisovat nehodlám. Chci ty stránky mít s odrazem reality. A řeknu ti, je to pěkná honička, když vaříš, fotíš, aranžuješ a do toho ještě plno jiných povinností (však mě znáš, lítám mezi kanceláří a sporákem), ale mám z toho potěšení. Jen čas na tento web kradu kde se dá, hlavně po nocích a to se potom jeden nevyspí (hlavně já :-).

3 Pegg Pegg | Web | 8. listopadu 2006 v 13:08 | Reagovat

Vypadá to skvěle. Musím pochválit váš blog, velmi se mi líbí a pravidelně ho navštěvuji.

4 Nada Nada | E-mail | 7. srpna 2008 v 10:57 | Reagovat

Senzační web! Sama jsem nadšená kuchařka a v mé knihovně je knihám o vaření vyhrazen velký regál:-) Tyto stránky jsme objevila nedávno (na borůvkovém koláči, které mé děti rychle zblajzly a mohutně pochválily), ale teď jsem se přistihla, že nakouknu každý den... Nooooooo, skoro každý, taky musím pracovat:-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. srpna 2008 v 15:39 | Reagovat

4 - Nada :-)

Děkuji! Poslední dny svůj blog trochu "flákám", ale je to ve prospěch dobré věci :-) Právě jsem dopsala kuchařskou knihu a tak zase hodlám na blogu trochu víc provokovat laskominami všeho druhu :-)

6 Verunka Verunka | E-mail | 25. září 2008 v 15:03 | Reagovat

Skvělé recepty, dostala jsem z nich hlad :-) Nevím, na který se vrhnu prvně. U tohoto receptu mě napadlo, jestli by se místo květáku nedala využít kapustu?

7 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:48 | Reagovat

6 - Verunka - určitě by se osvědčila i kapusta, ale z květáku je dělám nejčastěji :-)

8 Zdena Zdena | E-mail | 3. října 2008 v 20:59 | Reagovat

ono se to asi nema moc mackat,ten kvetak,ze?ja ho rozmackala moc na jemno a po upeceni byl takovej mazlavej,nebo to tak ma bejt?:-)ale zato strudl se mi povedl:-)Taky jsem se chtela zeptat to uz sarcina skola vareni konci?Neprecetla jsem si cely clanek ani komentare mozna to tam je napsano,ale malem se mi chtelo brecet:-()

9 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:45 | Reagovat

8 - Zdena :-)

K tomu květáku: pomačkat stačí jenom vidličkou a potom vytvarovat v dlani kroketky (s citem :-)

Šárčina škola vaření nekončí, jen bohužel v těchto dnech mám málo času, neboť zařizuji distribuci kuchařky a musím zpracovat několik článků do tisku a potom už zase pojedu svým starým tempem a vařit se tu bude :-)

10 wedding dresses 2012 wedding dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:58 | Reagovat

A. Because they're all in High School!
http://www.standdress.com/evening-dresses.html

11 dresses for quinceaneras dresses for quinceaneras | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:07 | Reagovat

Ive been visiting your blog for a while now and I always find a gem in your new posts. Thanks for sharing.
http://www.queweddingdresses.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama